un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

O carte pentru pasionații de fizică și inginerie: What If?

2 Apr 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

12 comentarii

Vreau să vă arăt o carte pentru pasionații de fizică și inginerie: se numește “What If?: Serious Scientific Answers to Absurd Hypothetical Questions” și este scrisă de Randall Munroe, cel din spatele site-ului xkcd.com

După cum îi spune titlul, cartea tratează în fiecare capitol câte o întrebare ipotetică, analizând-o prin integrarea tuturor fenomenelor fizice ce apar. Am cumpărat-o de pe Amazon pentru Kindle, am citit-o cu mare plăcere și periodic mai reiau câte un capitol pentru că-mi place să rețin tot felul de fenomene mai ciudate.

Să vă dau cel mai bun exemplu: ce s-ar întâmplă dacă, la baseball, aruncătorul aruncă mingea cu viteza luminii spre omul cu bâta?

Probabil că vă așteptați ca mingea să ajungă foarte repede acolo și eventual să apară niște dilatări temporale, plus o gaură imensă în omul cu bâta. Implicațiile, însă, sunt ceva mai serioase (spoiler pentru un capitol, nu citiți, deși merită): aerul din fața mingii nu are timp să se dea la o parte din fața acesteia și apare un fenomen ceva mai brutal decât un simplu sonic boom. Atomii elementelor din aer fuzionează între ei, presați de minge, iar fuziunea nucleară respectivă produce radiație gamma puternică. În același timp, mingea se supraîncălzește, bucăți mici din ea se rup în zbor, bucăți care acționează ca surse secundare pentru fenomenul de fuziune a aerului. Omul cu bâta nu numai că n-ar vedea mingea, aceasta sosind odată cu lumina ce ajunge la ochii săi, dar el, aruncătorul, întregul stadion și o mare parte din respectivul oraș ar fi incinerați în valul de căldură și radiație rezultat.

Alte capitole includ răspunsul la întrebări precum dacă poți înota într-o piscină în care se scufundă combustibilul nuclear folosit, cum ar trebui să fie un pointer laser pentru a ilumina cu el Luna, ce s-ar întâmplă dacă am aduna fiecare element din tabelul periodic al chimiei într-o cutiuță, ce s-ar întâmpla dacă toți cei de pe Pământ ar sări în același timp, în același loc, când se va stinge ultima lumină de pe Pământ dacă mâine dispărem cu toții și de la ce altitudine trebuie să lași să cadă o friptură pentru ca frecarea cu aerul să o coacă.

Ultima este mult mai complexă decât ați crede pentru că intervine simultan și temperatura joasă de la altitudini mari. Toate cele de mai sus, plus restul capitolelor, se bazează pe formule matematice și fenomene clare, pe studii cu sursa citată la final șamd.

Cei mai buni 11 dolari pe care i-am cheltuit! Abia aștept volumul 2. Ajută să aveți cunoștințe generale despre fizică și matematică înainte de a citi cartea.

asus s5507

    12 comentarii

  1. Stii ca sunt aici: https://what-if.xkcd.com/ nu?

      (Citează)

  2. add:
    Stii ca sunt aici: https://what-if.xkcd.com/ nu?

    About half (51%, according to the book, which seems about right) of the questions answered in this book are original, and have never been posted on the xkcd what if? website

    Fair enough.

      (Citează)

  3. “atomii de aer”, seriously? ;) degeaba pozezi in mare destept, din cand in cand dai masura adevaratului IQ :)

      (Citează)

  4. Varianta audio e narata de Will Wheaton, recomand – pe audibleo gasiti

      (Citează)

  5. ingineru’:
    “atomii de aer”, seriously? ;) degeaba pozezi in mare destept, din cand in cand dai masura adevaratului IQ :)

    Da, pentru că încercând să scrii într-un limbaj accesibil tuturor este bine să fii perfect riguros în exprimare.

    Am adăugat cuvântul “elementelor” ca să fii fericit.

      (Citează)

  6. astea sunt cam plictisitoare. am eu cateva:
    – ce se intampla cand trantesti o usa rotativa?
    -cand faci flotari, te ridici pe tine sau impingi pamantul?
    si nu in ultimul rand:
    -cat de mare e un ou mic?

      (Citează)

  7. ingineru’:
    “atomii de aer”, seriously? ;) degeaba pozezi in mare destept, din cand in cand dai masura adevaratului IQ :)

    pe o strada mergeau doi intelectuali si un inginer….

      (Citează)

  8. gogu:
    astea sunt cam plictisitoare. am eu cateva:
    – ce se intampla cand trantesti o usa rotativa?
    -cand faci flotari, te ridici pe tine sau impingi pamantul?
    si nu in ultimul rand:
    -cat de mare e un ou mic?

    E din ciclul “cum prinzi o muscă în lanțuri”.

    La ouă ai fi surprins, dar am văzut licitații pentru achiziția de ouă și se definesc simplu prin gramaj, așa că se pot clasifica ușor.

    Când faci flotări, bănuiesc că ambele.

      (Citează)

  9. ingineru’: da’ ce, în aerul pe care-l respiri tu nu sînt atomi? te pomenești că ești ceva extraterestru, respiri ceva subspațiu :-)

      (Citează)

  10. M-am apucat de 2 ori sa citesc cartea. Nu am reusit sa o termin, intrebarile nu imi trezeau interesul…

      (Citează)

  11. Pana apare volumul 2 recomand How to Measure Anything: Finding the Value of Intangibles in Business by Douglas W. Hubbard, http://amzn.com/0470539399

      (Citează)

  12. @gogu in calitate de academician doctor honoris cauza imi permit sa-ti ofer raspunsuri la nelamuririle tale.

    – ce se intampla cand trantesti o usa rotativa?

    faci curent

    -cand faci flotari, te ridici pe tine sau impingi pamantul?

    conform cu teoriile lu’ Einstein nici una nici cealalta, pur si simplu aia e traiectoria ta normala prin univers la momentul respectiv. Acelasi raspuns si cand cazi
    in cap (de la inaltime!?).

    si nu in ultimul rand:
    -cat de mare e un ou mic?

    cam atata.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus