►► Black Friday la: Fashion Days, Finestore, PC Garage, evoMAG, Altex, Flanco ◄◄
Norvegienii opresc transmisiunile radio analogice în 2017; este vorba de radio-ul în FM, cel pe care-l ascultăm în mașină și la aparate. În locul său, se vor baza numai pe emisia de radio în format digital, DAB, unde pe o bandă similară încap mai multe posturi și probabil la o calitate mai bună.
Același lucru este de obicei mult mai discutat în televiziune, unde se elimină transmisiunea analogică și se înlocuiește cu cea digitală.
Probabil că vă gândiți ce vor face șoferii care ascultă radio FM în mașini, în condițiile în care nu foarte multe suportă formatul Digital Audio Broadcasting ce va fi utilizat. Pentru norvegieni probabil că nu-i asta o problemă, sunt o țară bogată, în domeniul auto sunt cea mai mare piață europeană pentru Tesla, deci probabil că și celelalte mașini vândute la ei sunt ceva mai noi și cu sisteme radio DAB. Dacă nu ai, asculți de la CD. Probabil că la final de 2017 foarte mulți norvegieni ar putea asculta ce radio doresc ei direct pe net cu telefonul conectat la mașină și la rețeaua 4G.
Este o chestie normală, încet-încet toate transmisiunile analogice vor fi înlocuite cu unele digitale, mult mai eficiente. Mă aștept ca România să rămână într-o bulă de ev mediu al tehnologiei. De exemplu transmisiunile TV analogice ar trebui oprite la 17 iunie 2015, după mulți ani de amânări, dar TVR a solicitat Guvernului o nouă amânare, 31 decembrie 2016. Nu știu răspunsul Guvernului, dar nu m-ar mira să fie pozitiv.
Tehnic vorbind, norvegienii vor utiliza DAB+, un format ce utilizează codecul AAC+ (bazat pe MPEG-4) pentru sunet. Există mai multe avantaje pentru ascultători:
Dezavantaje nu prea sunt. Singurul oarecum bizar este că decodarea radioului digital necesită circuite electronice mai complexe față de radio-ul FM, care este oarecum banal, așa că un radio portabil cu baterii va avea o autonomie cam de două ori mai mică redând DAB decât FM.
Dacă vă cumpărați vreun radio/automobil/player portabil (uite un Philips cu aspect retro), asigurați-vă că suportă noul standard DAB+, ăla ceva mai bine gândit.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
14 comentarii
21/04/2015 la 2:15 PM
La noi posturile nu sunt in stare sa transmita 16:9 si tu vrei sa treaca de pe analogic pe digital :)) iar cele care transmit 16:9 folosesc formatul anamorphic. Sa nu mai zic de 1080i, ca acolo e mai trista povestea.
BeBe(Citează)
21/04/2015 la 2:35 PM
Eu stiam ca DAB nu foloseste frecventele FM (88-108 MHz).
Eu stiu de alt standard, HD Radio, care foloseste frecventele FM. Este emisie si in Bucuresti (http://hd-radio.ro/intrebari-si-raspunsuri/). Chiar as fi curios daca ai putea testa acest lucru.
Marius(Citează)
21/04/2015 la 3:01 PM
Dezavantaje există. Diferența dintre artefactele de decodare digitală și artefactele de decodare analoagă (dacă putem să le numim așa) sunt muuuult mult diferite. În caz că nu o să ai semnal bun pe drum, erorile de semnal o să fie mult mai greu de suportat decât cele de la analog (fâșâit, reducere de volum, etc.)
Dorin(Citează)
21/04/2015 la 3:02 PM
Sper că dincolo de exprimarea de cretin a mea s-a înțeles că problema e că semnalul digital stă mult mai prost la error correction, și că se aude mult mai rău când ai semnal prost.
Dorin(Citează)
21/04/2015 la 3:38 PM
Se pare ca il vom avea si noi prin 2100.
GabrielG(Citează)
21/04/2015 la 5:18 PM
M-am exprimat eu greșit, deși cred că ar putea emite ulterior și în acele frecvențe.
nwradu(Citează)
21/04/2015 la 5:20 PM
Păi mă aștept ca algoritmul de corecție să vadă că nu poate corecta bine și deci să nu mai redea audio, nu să redea cu artefacte nasoale. Prefer așa decât să am semnal din ce în ce mai prost și să caut pe frecvențe ca să dau de unul bun.
nwradu(Citează)
21/04/2015 la 9:06 PM
pana ajungem noi la batranete o sa apucam si noi … poate
cata(Citează)
22/04/2015 la 2:23 AM
AAC+: proprietar și patentat. Digital sună foarte frumos și interesant dar depinde și cu ce preț.
none(Citează)
22/04/2015 la 8:57 AM
Tehnologia isi spune cuvantul si aici, e greu de spus cand va fi si in Romania, cu toate ca aici avem o viteza foarte buna la navigarea pe internet.
cameraman serbare(Citează)
22/04/2015 la 11:16 AM
Pt userul de rind nu va aduce vreo schimbare prea vizibila. Tot aparat de radio e, tot cu N posturi, de auzit in masina se aude suficient de bine si acum… De cistigat cistiga statul ca elibereaza, eventual, o parte din banda de frecvente pt alte chestii, dar pt userul de rind… nu prea.
alias(Citează)
23/04/2015 la 10:41 PM
Stirea e pe jumatate corecta. Doar radioul public din Norvegia va trece pe digital. Radiourile private vor putea sa trasmita in continuare pe FM. Dar pe cine intereseaza o stire corecta? Mai important este sa bagam senzationalul si la final sa subliniem ca Romania e o tara de cacat.
gigi(Citează)
04/10/2015 la 3:13 PM
stirea e corecta. radiourile nationale vor trece la digital, ramin in FM doar citeva radiouri locale
joio(Citează)