►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Uber s-a lansat în București pe 25 februarie (și am mers cu o mașină Uber chiar a doua zi). Cum toată lumea cere, pe bună dreptate, mai multe detalii despre serviciu (legalitate, răspunderi, câte mașini au etc), cei de la Uber au publicat astăzi un nou articol pe blogul lor prin care mai dau câteva detalii despre sistem.
Nu sunt multe detalii, dar măcar sunt scrise negru pe alb pentru cei care nu le știau. Nu de alta, dar anterior majoritatea informațiilor le-ați aflat de pe alte site-uri (precum acest blog, aici) care știau sistemul sau au urmărit evoluția companiei Uber în străinătate.
Pentru a afla și mai multe lucruri, am trimis acum un email celor de la Uber cerându-le să-mi răspundă la câteva întrebări. Să vedem dacă vor accepta și dacă vor și răspunde întrebărilor incomode.
Apropo, aveați dreptate, Uber nu este funcțional în Barcelona, se ceartă cu autoritățile pe baza legilor și au inclusiv o campanie #SpainNeedsUber. Aplicația, însă, este funcțională și, în loc să comande mașini, comandă mâncare. Serios.
Am folosit așadar un taxi normal, care te taxează 2,1 euro pornirea și cam 1 euro/km. Noaptea au alte tarife. Dacă vrei însă să mergi la aeroport sau la port, se adaugă încă vreo 2,5 euro taxă specială, iar dacă ai bagaje de cală se mai adaugă 2,1 euro, dar nu m-am lămurit dacă pe bagaj sau în general.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
14 comentarii
06/03/2015 la 2:40 PM
scrie-le si cum se conjuga verbul “a sti” ca pare ca au probleme:)
vlad(Citează)
06/03/2015 la 6:14 PM
Intreaba-i daca pot utiliza spotify cu o masina bluetooth-enabled.Via VPN si stream catre masina cu bluetooth merge(asa mai neortodox.)
ZZZZZZZZ(Citează)
06/03/2015 la 8:18 PM
@Radu Vezi cum se fofileaza dupa corcodus chiar si pe blogul propriu? Ah si sa ne uitam cum mananca rahat…
“le-au fost verificate antecedentele rutiere și sunt proprietarii unei mașini asigurate conform legii”
Cum le-au verificat ei antecedentele rutiere? Sunt chiar curios… (politia iti da din parti astfel de informatii)
Masina asigurata conform legii? Vrajeala, niciun asigurator nu va plati eventualele daune suferite de clienti, daca se afla ca soferul transporta persoane fara licenta de transportator.
RCA-ul pentru transport persoane are alta incadrare decat RCA-ul normal, iar prima de asigurare este mai mare.
“Tariful cursei este debitat automat de pe cardul pasagerului, motiv pentru care nu este niciodată nevoie de numerar.”
Interesant, si bon fiscal cine-ti da? Pe baza a ce platesti tu acea suma? Care este serviciul oferit, unde este contractul cadru, cum este incadrat serviciul in nomenclator, primesti factura?
Vise frumoase, ignorata din plin.
Ciprian(Citează)
06/03/2015 la 8:22 PM
A nu se intelege gresit, e foarte frumos din partea ta ca ai incercat sa obtii un raspuns oficial si ca ne tii la curent cu evolutia situatiei :)
Insa cei de la Uber au demonstrat ca sunt neseriosi peste tot prin Europa, si ca incearca sa intre pe piata cu tot felul de tertipuri si jmecherii.
Ciprian(Citează)
06/03/2015 la 8:58 PM
Stii ca exista cazier auto ?
Iti arata istoricul pe ultimii 5 ani cu toate abaterile de la lege.
Confunzi notiunea de taxi cu cea de sofer. Cand te duci la aeroport sa iei pe cineva de acolo, trebuie sa-ti faci alt RCA ? Teoretic esti transportator sau nu ?
Om bun(Citează)
06/03/2015 la 9:00 PM
Eu am platit o gramada de lucruri pe net din strainatate si n-am putut sa folosesc factura lor in contabilitate. Asta e problema fiscului si a ta, pentru ca ai obligatia sa declari anumite venituri.
Om bun(Citează)
06/03/2015 la 9:03 PM
Partea frumoasa e ca serviciul nu este incadrat in nomenclator.Poti considera ca e ceva intre taxi si inchiriere masina cu sofer. Pana o sa se miste lucrurile in sensul asta, lucrurile o sa stea asa cum sunt acum. Cand o sa se modifice legislatia, Uber se va adapta. Vezi ce se intampla in alte tari.
Om bun(Citează)
06/03/2015 la 9:24 PM
Ma “bucur” ca nu ai nicio problema cu asta, si ca te-ai obisnuit sa nu primesti bon fiscal sau factura pentru un produs/serviciu cumparat. Dar sa stii ca este un pas inapoi pentru orice evolutie viitoare (spre bine cel putin) a Romaniei.
Din pacate avem un serviciu nereglementat, si astfel nerecunoscut de autoritati. Sa vedem unde/cum reclamam daca dispare un telefon, sau daca pierdem un portofel in masina (sau daca suntem accidentati din vina soferului, politia ii face dosar penal iar daunele sunt platite de cine?, iti garantez eu ca asiguratorul se spala pe maini cu prevederile din RCA si nu plateste nimic).
Si da, stiu ca si firmele de taxi se misca greu in cazul unor astfel de reclamatii, dar macar acolo soferul poate fi taxat la buzunar in cazul in care este prins cu magariile (poate fi constrans intr-un fel sau altul).
Ciprian(Citează)
07/03/2015 la 6:25 AM
Se pot folosi in contabilitate orice facturi emise pe net sau nu de oriunde din lume. Schimba-ti contabilul!
In plus, daca platesti cu cardul la Uber nu iti trebuie bon fiscal pe loc. Iti apare tranzactia la banca si poti tipari de pe site-ul Uber atat bon cat si factura pentru fiecare plata.
Croif(Citează)
07/03/2015 la 6:06 PM
In limba romana viitorul se formeaza cu indicativul. Eu voi sti, tu vei sti, ei vor sti. Etc. Documenteaza-te.
Horia(Citează)
07/03/2015 la 10:16 PM
Taxa in Barcelona pentru aeroport e pe bagaj si chiar sunt niste marje privind greutatea totala. Noi cu 4 bagaje mari, ne-am trezit cu vreo 20 de euro in plus.
andreea(Citează)
07/03/2015 la 11:21 PM
Există cazier rutier în care scrie tot ce-ai făcut la volan în ultimii ani.
nwradu(Citează)
07/03/2015 la 11:22 PM
În diverse țări s-au lansat și apoi au fost blocați sau interziși, deci nu e ceva uzual.
nwradu(Citează)
08/03/2015 la 12:33 AM
Eu le-am dat mail dupa prima calatorie si i-am intrebat de factura, mi-au raspuns ca nu se elibereaza (am primit raspunsul dupa ce am solocitat factura apasand butonul ‘request invoice’ din interfata). ‘Bonul’ de pe mail nu este bon fiscal, este un desfasurator al calatoriei. Tu ai primit bon/chitanta/factura pe mail? Vreun fel de act care poate fi folosit la decontare, de exemplu?
Ana(Citează)