un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Telekom Romania: rezultate 2014, planuri pentru 2015

13 Mar 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

25 comentarii

Telekom Romania a organizat ieri prima conferință de presă de după rebrandingul de anul trecut și a prezentat situația anului 2014 precum și planurile pentru viitor.

În 2014 compania a avut peste 1 miliard de euro venituri combinate din cele două mari domenii, comunicații fixe și mobile, și o cotă de piață de 30%, deși mi-e neclar cum a fost aceasta calculată.

Mai exact, veniturile au fost de 609 milioane de euro din business-ul de comunicații fixe, Internet și TV și 439 milioane euro din partea de comunicații mobile. EBITDA pare foarte bun, 160 și respectiv 106 milioane euro, cu creștere a tuturor indicatorilor față de anul precedent.

rezultate_telekom_2014

Planurile pentru 2015 includ o investiție de 160 de milioane de euro în afacerile din România. Suma este imensă și face parte dintr-o strategie de ansamblu a grupului Deutsche Telekom de a investi mult în tehnologie și infrastructură în toate țările în care sunt prezenți. All-IP, 4G, quad-play și restul termenilor nu rămân doar vorbe pe hârtie.

Pentru România, Telekom vrea să dubleze acoperirea 4G în țară până la finalul anului și să dezvolte masiv infrastructura de fibră optică, eliminând cuprul din ecuație. Vor 1 milion de locuințe cablate pe fibră optică până la finalul anului, două milioane până la final de 2016. Asta, bănuiesc eu, înseamnă viteze Gigabit pentru Internet pentru mult mai multe persoane.

Ca un bonus pentru clienții pachetelor integrate (mobil, televiziune, fix de la Telekom), se va dezvolta un call center special unde clienții să fie preluați în mai puțin de 10 secunde din momentul apelării. Abonații Telekom TV vor avea în curând mai multe opțiuni de a vizualiza programele inclusiv pe tablete și telefoane.

Pentru partea B2B, vor lansa în curând serviciul Cloud VPN și niște oferte combinate de fix, mobil, hardware și licențe Office 365 în urma unui parteneriat cu Microsoft. Ofertele și vânzarea de pachete B2B vor continua în ritm susținut, fiind un segment important pentru veniturile companiei.

O parte din cele 160 de milioane necesare investițiilor va fi obținută din vânzarea unor proprietăți ce-au intrat în portofoliul Telekom. După cum au spus chiar ei, business-ul lor sunt comunicațiile, nu imobiliarele. Au moștenit de la Romtelecom zeci de sedii, hoteluri, clădiri și ce mai avea o afacere de stat pe moda “să ne facem și sat de vacanță”. Toate acestea sunt în stare proastă, generează costuri și Telekom nu are ce face cu ele, nici dacă le-ar renova n-ar avea ce face cu ele, că nu vor să opereze hoteluri, iar de atâtea clădiri nu mai este nevoie (am văzut în Macedonia cum vreo 2 etaje de echipamente tehnice vechi au fost înlocuite cu doar 6 rackuri de echipamente noi). Prin urmare, majoritatea sunt la vânzare prin licitații electronice, pentru cine le vrea.

Cea mai importantă dintre ele, Palatul Telefoanelor de pe Calea Victoriei, nu are momentan cumpărător, nu l-a vrut nimeni.

La final, un ziarist a întrebat de ce-au dispărut cabinele telefonice, sigur ar fi utile în continuare cetățenilor. Mă întreb dacă în astfel de momente CEO-ul Telekom se gândește “bă, am făcut ditamai conferința aici, vorbim de 4G și all-IP, FTTH și televiziune pe mobil, iar unii din public spun că ar putea fi utile cabinele telefonice stradale…” În apărarea omului care a întrebat asta, vreau să sugerez că poate de fapt era Superman și rămâne fără locuri în care să se schimbe.
RE Camera

asus s5507

    25 comentarii

  1. Ce raspuns a primit ziaristul care a intrebat despre cabine telefonice ? :)

      (Citează)

  2. Apa de ploaie am scris pe ziarul financiar.ro ca in jud.Mures nu au investit nimic in FTTH si nesimtitii mi-au sters comentariul!!Nu o sa faca nimic sunt cateva orase cu FTTH/B in rest.Astept fapte nu vorbe.

    Radule sper ca nu-mi stergi si tu comentariul altfel m-ai pierdut ca si cititor al blog-ului tau.

      (Citează)

  3. ZZZZZZZZ:
    Apa de ploaie am scris pe ziarul financiar.ro ca in jud.Mures nu au investit nimic in FTTH si nesimtitii mi-au sters comentariul!!

    Deci un ziar pune un articol platit de un sponsor, tu comentezi si injuri acel sponsor, si soc stupoare (!) comment-ul e sters !
    Cine si-ar fi imaginat ?!? :)

      (Citează)

  4. Mahorcu: Deci un ziar pune un articol platit de un sponsor, tu comentezi si injuri acel sponsor, si soc stupoare (!) comment-ul e sters !
    Cine si-ar fi imaginat ?!? :)

    Nu am injurat.Am scris ca si aici ca lor nu le pasa de clientii si o sa fie furati de concurenta cand intra in localitatea respectiva.

      (Citează)

  5. ZZZZZZZZ:
    Apa de ploaie am scris pe ziarul financiar.ro ca in jud.Mures nu au investit nimic in FTTH si nesimtitii mi-au sters comentariul!!Nu o sa faca nimic sunt cateva orase cu FTTH/B in rest.Astept fapte nu vorbe.

    Radule sper ca nu-mi stergi si tu comentariul altfel m-ai pierdut ca si cititor al blog-ului tau.

    Dacă aș avea un leu pentru fiecare ocazie când am auzit “operatorul X merge prost”…

      (Citează)

  6. ZZZZZZZZ: Nu am injurat.Am scris ca si aici ca lor nu le pasa de clientii si o sa fie furati de concurenta cand intra in localitatea respectiva.

    Da man, nu zic ca i-ai luat cu “facu-ti si dregu-ti”. Dar daca scrii fix asta despre o companie intr-un comentariu la un articol sponsorizat, plati de acea companie, well… cel mai probabil comentariul ala nu va aparea.

      (Citează)

  7. Mahorcu:
    Ce raspuns a primit ziaristul care a intrebat despre cabine telefonice ? :)

    Profesioniști până la capăt, “very good question”, “înca sunt utile în pușcării și alte câteva locuri speciale, dar în orașe nu-și mai au rost, toți au mobil” etc.

    Eu n-am mai văzut de mult o cabină funcțională. Mai sunt vreo 2 telefoane în mall-ul din Vitan, dar nu știu de unde poți cumpăra cartele pentru ele.

      (Citează)

  8. nwradu: u Eu n-am mai văzut de mult o cabină funcțională. Mai sunt vreo 2 telefoane în mall-ul din Vitan, dar nu știu de unde poți cumpăra cartele pentru ele.

    Se poate cumpara de la posta

      (Citează)

  9. Pana trag astia fibra in toata resedintele de judet Digi or sa duca gigabitu la tara. In rest alea 160 de milioane, chipurile pentru investitii, sunt pistol cu apa fata de cele peste 400 de milioane de euro atrase de Digi de pe pietele financiare externe pentru investitii.

      (Citează)

  10. Cu Telekom nu am absolut nimic, dar au niste reselleri absolut imbecili. Inteleg ca datele de la registrul comertului sunt publice, dar sa primesc din 2 in 2 luni telefoane sau sms-uri sa ma mut la ei mi se pare prea mult. Si e singurul operator de la care primesc tot felul de oferte.
    Ma intreb, oare cei de la Telekom intezic spam-ul? Sau sunt de acord atat timp cat le aduc clienti?

      (Citează)

  11. Raman doar vorbe pe hartie Radu tot ce vorbiti acolo cand oamenii din spatele prezentarilor frumoase sunt aceasi criptocomunisti obositi, sau noul de tineri total neprofesionisti. Telekom il vad ca pe un CFR mai rozaliu asa.

    Nu sunt fan al generalizarii experientei personale dar: “Datele ANCOM arată că cele mai multe reclamaţii formulate de utilizatori s-au referit la serviciile de comunicaţii electronice furnizate de RCS&RDS – 18%, Telekom România Mobile Communications (fosta Cosmote România) – 15%, Vodafone România – 13%, Orange România – 12% şi Telekom România Communications (fostul Romtelecom) – 12%.”

    “În 2013, dintr-un total de 1.155 de plângeri, cele mai multe reclamaţii formulate de utilizatori s-au referit la serviciile de comunicaţii furnizate de Orange România – 17%, Telekom România Communications – 16%, RCS&RDS – 14%, Vodafone România – 12% şi Telekom România Mobile Communications – 12%.”

      (Citează)

  12. Sa aduca Spotify in Romania. In celelalte tari din EU in care T Mobile este prezent, exista si Spotify. La fel cum Vodafone ofera abonamente cu Zonga si Orange cu Deezer, asa face si T Mobile in alte tari cu Spotify. La noi de ce nu ?

      (Citează)

  13. Eu n-am mai văzut de mult o cabină funcțională. Mai sunt vreo 2 telefoane în mall-ul din Vitan, dar nu știu de unde poți cumpăra cartele pentru ele.

    Mai sunt vreo doua-trei in aeroportul Henri Coanda, dar nu am vazut pe cineva sa le foloseasca. Am mai vazut una si la Busteni, vizavi de primarie, si parca mai e una prin Busteni si parca am zarit si prin Predeal. In rest nu, iei un SIM T si ai mai multe minute catre T Fix (fix pix, evident) decat ai avea nevoie vreodata.

    Totusi, apropo de managementul T Romania, nu li s-a aprins nici acum un beculeţ in minte, vazand ca nici macar in orasele mari nu mai exista cabine stradale, numarul abonatilor la serviciile de fix a scazut (da-mi voie sa nu cred propaganda cu cresterea clientilor), dar ei promoveaza obsesiv pachetele si coletele fix-mobil de parca chiar ar exista un segment de piata pentru asa ceva?

      (Citează)

  14. Mahorcu: Da man, nu zic ca i-ai luat cu “facu-ti si dregu-ti”. Dar daca scrii fix asta despre o companie intr-un comentariu la un articol sponsorizat, plati de acea companie, well… cel mai probabil comentariul ala nu va aparea.

    Nu cred că-i așa. De obicei nu citește nimeni comentariile, iar majoritatea articolelor cu adevărat sponsorizate se fac pentru palmares, să te lauzi la HQ că au scris granzii despre tine.

    Citiți paginile de Facebook ale operatorilor. La orice ar spune, la orice post, fotografie sau mesaj, toate comentariile sunt cu plângeri. Plângerile sunt o parte intrinsecă a business-ului, la fel și oamenii care îi înjură, care se mută la alt operator, care vin la ei din altă parte șamd.

    E un business statistic, contează în mare ce se întâmplă cu clienții și despre ce se plâng. Despre ce se plânge X în particular nu este atât de important, deși știu că toți trei operatorii au echipe care iau individual fiecare caz și încearcă să-l cerceteze sau rezolve (nu zic, probabil depinde și cum te exprimi acolo).

    Dar să te plângi despre problema ta unică la un articol generic despre un operator este inutil. Ce faci, tragi concluzie după un singur caz? Ca mesaj, este inutil pentru toți cei ce-l citesc ulterior.

      (Citează)

  15. Stefan:
    Sa aduca Spotify in Romania. In celelalte tari din EU in care T Mobile este prezent, exista si Spotify. La fel cum Vodafone ofera abonamente cu Zonga si Orange cu Deezer, asa face si T Mobile in alte tari cu Spotify. La noi de ce nu ?

    Habar n-am, dar dacă lucrează la asta nu vor anunța nimic, da sau ba, până când nu e gata.

      (Citează)

  16. Etravel: numarul abonatilor la serviciile de fix a scazut (da-mi voie sa nu cred propaganda cu cresterea clientilor), dar ei promoveaza obsesiv pachetele si coletele fix-mobil de parca chiar ar exista un segment de piata pentru asa ceva?

    Foarte mulți încă au fix acasă. Unora li se bagă gratuit, împreună cu televiziunea sau așa. Lumea înca nu este pregătită să renunțe la telefonul fix, zic eu.

      (Citează)

  17. Lumea înca nu este pregătită să renunțe la telefonul fix, zic eu.

    Depinde la ce segment de varsta al lumii te referi. Si inca nici asta nu e pe deplin relevant, stiu persoane de varsta a doua sau a treia care au renuntat deja, avand in buzunar un telefon cu convorbiri nationale ‘nelimitate’.
    Daca T adauga la statistica, sa dea bine, numarul de linii fixe activate in mod obligatoriu cu un ADSL, asa, ca sa le dea bine statistica si sa iasa crestere, iar nu e ok pentru ca de fapt se mint singuri – dupa cum spuneam, ceilalti nu ii mai cred de mult.

      (Citează)

  18. Nici nu vreau sa citesc articolul. Abia astept sa termin contractul cu ei ca sa ma nu mai aud niciodata de Telekom. De cand s-a facut trecerea de la Cosmote la Telekom, semnal canci…
    In plus, nu stiu ce planuri au, dar mizeria aia de site cu un my account inutilizabil ar trebui sa fie pe locul 2 in planurile lor, dupa calitatea semnalului.

      (Citează)

  19. Stefan:
    Sa aduca Spotify in Romania. In celelalte tari din EU in care T Mobile este prezent, exista si Spotify. La fel cum Vodafone ofera abonamente cu Zonga si Orange cu Deezer, asa face si T Mobile in alte tari cu Spotify. La noi de ce nu ?

    Asta nu de ei depinde.

      (Citează)

  20. alxzen:
    Raman doar vorbe pe hartie Radu tot ce vorbiti acolo cand oamenii din spatele prezentarilor frumoase sunt aceasi criptocomunisti obositi, sau noul de tineri total neprofesionisti. Telekom il vad ca pe un CFR mai rozaliu asa.

    Nu sunt fan al generalizarii experientei personale dar: “Datele ANCOM arată că cele mai multe reclamaţii formulate de utilizatori s-au referit la serviciile de comunicaţii electronice furnizate de RCS&RDS – 18%, Telekom România Mobile Communications (fosta Cosmote România) – 15%, Vodafone România – 13%, Orange România – 12% şi Telekom România Communications (fostul Romtelecom) – 12%.”

    “În 2013, dintr-un total de 1.155 de plângeri, cele mai multe reclamaţii formulate de utilizatori s-au referit la serviciile de comunicaţii furnizate de Orange România – 17%, Telekom România Communications – 16%, RCS&RDS – 14%, Vodafone România – 12% şi Telekom România Mobile Communications – 12%.”

    Deci telekom in anul 2013 12+16=28%.Naspa.

      (Citează)

  21. Acum 1 an m-am mutat la tara, in Judetul Ilfov. Am solicitat la Telekom (RTL) oferta pentru conectare la Internet. M-am bucurat cel mai mult cand mi-au oferit dupa 6 luni de cercetari posibilitatea unui abonament de Internet cu viteza de 6 mbps la numai 26 de euro pe luna. Dar le-a luat 6 luni sa imi confirme disponibilitatea, timp in care am mai sunat eu din cand in cand sa intreb ce se intampla. Dupa ce au confirmat m-au mai sunat de 10 ori sa ma intrebe daca sigur nu vreau, desi le-am zis din prima ca nu pot plati atatia bani pe un internet care merge mai prost ca cel de pe mobil.
    Acum sunt un fericit abonat RDS care mi-au tras fibra in casa de pe stalpul de la 50 de metri distanta.

      (Citează)

  22. Linia telefonica fixa se instaleaza ca suport pentru internet la telekom. au o strategie buna. chiar daca iti iei voce zero, tot vine ziua in care vei da un telefon de pe telefon fix. habar n-am, iti pierzi incarcatorul mobil si ramai fara baterie, uiti telefonul mobil in masina si ti-e lene sa cobori. statistic vorbind cine are voce zero, revine cu un telefon la 1234 peste 2-3 luni si migreaza la voce S, M sau L pentru a evita cost suplimentar pe fix. Si nu mai comparati telekom – digi. poate pe persoane fizice sunt avantaje la digi, dar telekom e lider pe juridic si aici e focusul lor. au preluat totul de la romtelecom, toate companiile care au mers cu romtelecom din 1990.

      (Citează)

  23. costin:
    Nici nu vreau sa citesc articolul. Abia astept sa termin contractul cu ei ca sa ma nu mai aud niciodata de Telekom. De cand s-a facut trecerea de la Cosmote la Telekom, semnal canci…
    In plus, nu stiu ce planuri au, dar mizeria aia de site cu un my account inutilizabil ar trebui sa fie pe locul 2 in planurile lor, dupa calitatea semnalului.

      (Citează)

  24. chiar daca iti iei voce zero, tot vine ziua in care vei da un telefon de pe telefon fix.

    Moment in care inevitabil iti instalezi un fix de RDS sau UPC acasa.
    De ce sa dai zeci, chiar sute de lei pe telefonul fix Telekom cand poti lua un produs excelent, cu care iesi infinit mai ieftin? Ca sa ai voce S, M sau Ţ si sa platesti ordinea de consum absolut nesimtita, in care resursele se consuma in defavoarea clientului?

    Deci telekom in anul 2013 12+16=28%.Naspa.

    Foarte buna observatie.

      (Citează)

  25. wow.. ce profit colosal au cei de la telecom…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus