►► Black Friday la: Fashion Days, Finestore, PC Garage, evoMAG, Altex, Flanco ◄◄
O cifră: 89,75% dintre elevi au fost înscriși la ora de Religie, în întreaga țară. Cel mai mic procent a fost în jud. Caraș-Severin, 80%, cel mai mare în Dâmbovița, 97%. Orele de Religie sunt opționale, trebuie să faci cerere pentru a le face, și după cum se dovedește aproape 90% dintre părinți și-au înscris copiii la ele.
Cifra spune ceea ce mulți nu vor să realizeze: România este o țară puternic religioasă.
Poate că nu pare așa din discuțiile de pe Facebook, unde toți sunt atei, patriarhul este bancherul suprem, iar ora de Religie arma sa, dar când a fost vorba de fapte concrete, iată ce rezultate s-au obținut.
Nu vă îmbătați cu Facebook! Cine se aseamănă se adună, e normal să crezi că dacă prietenii îți dau dreptate, toată țara gândește la fel, dar uite că nu-i neapărat așa. Sau poate că prietenii nu vor să te contrazică. Seamănă cu situația de la alegeri, când tot netul vuia de Monica Macovei, iar la urne a strâns sub 5%.
Faptul că religia este bine împământenită în statul nostru se vede de fapt din multe unghiuri:
Altfel spus, rămânem în urmă. Să trecem la Istoria Religiilor în școli, să se predea despre fiecare religie și aspectul său cultural, ce presupune, cum a luat naștere, cum a modelat societățile, ce-a determinat în istoria omenirii și ce nu? 90% tocmai au spus că nu-i nevoie. Este suficient să vină câte un popă la oră, să spună o rugăciune la început, să le arate copiilor că dacă nu se roagă zilnic vor arde în focurile iadului.
Oamenii sunt religioși și așteaptă ca Dumnezeu să-i salveze, să le facă drumuri, să construiască spitale, să stopeze corupția, să le bage în traistă. Stoparea evaziunii fiscale la nivelul preoților? Finanțarea construirii de școli și spitale, nu de biserici? Legalizarea prostituției? Nici nu are rost să mai vorbim.
sursa: Hotnews.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
33 comentarii
09/03/2015 la 6:48 AM
Nu as trage concluzia din titlu după înscrierile la ora de religie. Sunt părinte de copil în clasa I. Sunt total împotriva orei de religie asa cum se face acum și totuși am completat cererea de înscriere. De ce? Pentru că nu ni s-a oferit o alternativă. Ce vor face copiii care nu vor participa la oră ? Umbla aiurea prin școală? Pleacă acasă? Stau în continuare la oră? Nimeni nu știe nimic. Așa că am preferat sa mergem în continuare cu răul cunoscut decât să dăm peste o situație poate inconfortabilă pentru copil.
Dar da. Suntem o țară religioasă, nu pentru că s-au făcut cererile astea pripite. Ci pentru că suntem un popor cu un nivel foarte mic de inteligență și de cultură . Mulți oameni preferă să gândească alții pentru ei și să li se spună cum și ce sa facă. Asta nu se va schimba prea curând. Și nici forma actuală de organizare a educației la nivel de stat nu ajută.
Bogdan(Citează)
09/03/2015 la 6:59 AM
Religia si credinta sunt apanajul prostilor. Faptul ca sunt atat de multi in romania n-ar trebui sa te surprinda
mircea (primul)(Citează)
09/03/2015 la 7:23 AM
Au șușunit cifrele. Cu presiuni, cu falsuri și șantaj au ajuns pe la un 70%, dar au schimbat totalul, ca să iasă procentul mai mare. Caută declarația ministrului din 4 martie, erau 3.1 milioane de elevi, mai târziu au rămas 2.3. Anul ăsta a fost o mare producție la hectar.
MM – a strâns la urne 5% pe țară, dar în București a avut undeva pe la 12%. Problema este de fapt decalajul mare între București și restul țării (poate minus câteva orașe mai importante). Aici trebuie umblat. Petru că trăim într-o bulă, nu prea știm ce e în afară, dar afară e jale mare. Și nu avem cum să-i ajutăm, pentru că sunt încăpățânați și religioși, și știu ei mai bine.
Gigi(Citează)
09/03/2015 la 7:29 AM
salut,ai mei copii au rezolvat problema simplu.Au cerut sa le aprob inscrierea pentru ca au spus ca primesc usor o nota mare iar profu e de treaba ! caz inchis.Nici eu nici ei nu suntem persoane religioase care sa isi faca cruci in autobuz cand trec pe langa o biserica.
io(Citează)
09/03/2015 la 7:38 AM
Foarte bine zis, astia s-au apucat sa faca acea catedrala de parca asta o sa ne scoata din rahat si vor aparea ca printr-o minune biblica autostrazi, spitale, scoli iar economia va merge ca unsa de la sine… Si mai ziceau de Ceausescu ca a fost megaloman…
In vremurile actuale biserica inseamna bani si voturi, atat.
http://www.realitatea.net/presa-suedeza-romanii-sunt-flamanzi-in-timp-ce-mega-catedrala-mantuirii-neamului-se-ridica_1598316.html
Alex(Citează)
09/03/2015 la 8:02 AM
In scoala fiicei mele nu s-au completat cererile cu pricina fiindca nu existau formulare. Urmeaza, eventual. Sigur, toata lumea vrea ora de religie! Chiar daca nu s-a discutat in sedinte. E o certitudine, nu doar o credinta. Iar tema predarii istoriei religiilor ar trebui uitata. Profesorii de religie nu sunt pregatiti sa povesteasca la clasa despre animism, politeism, ritualuri si semnificatii mistice in cultura primitivilor, despre originea credintelor si despre rolul acestora in modelarea istoriei umanitatii.
fane(Citează)
09/03/2015 la 8:03 AM
Sunt in aceeasi situatie ca @Bogdan.
Inca e prea mica pitica sa vina siungura acasa iar scoala nu are biblioteca.
Ce o sa faca cea mica in aceasta ora de religie?
Plm, e simplu sa vorbesti daca nu esti implicat. Stii ce presiuni s-au facut asupra parintilor din clasa pentru a se semna aceste cereri?
Stiu e dificil dar sa fii in situatia noastra de parinte (ambii lucram) si sa vezi ce fun e atunci cand trebuie sa ajungi mai repede acasa ca nu se face vreo ora sau au liber ca sunt evaluari nationale.
Paul(Citează)
09/03/2015 la 8:33 AM
Am scris si eu despre asta aseara. Si despre Artanu care sustinea o unica religie si un unic manual. Multi au optat din cauze conexe, note mari primite usor, o ora in plus la scoala sau ca sa scape de eventuala stigmatizare. Nu pun link-ul decat daca imi da voie Radu.
Valentin Valeanu(Citează)
09/03/2015 la 8:56 AM
In acelasi registru, stii ca imbatranesti cand oameni pe care ii stii de ani buni pe care nu i-ai fi asociat cu o coada la moaste incep cu motivationale religioase.
alxzen(Citează)
09/03/2015 la 9:40 AM
Ciudat… Ne pregatim pentru viitorul de DUPA, dar ne doare-cot de ziua de maine… general vorbind.
Nu avem ore de educatie sexuala, dar gasim resurse pentru indoctrinarea de la varste fragede (spun asta pentru ca observ un mod ciudat de implementare a “invatamantului” despre religie si lipsa educarii obiective a multor din educatori.
samE(Citează)
09/03/2015 la 9:54 AM
Observ ca cineva sare cu minusurile :D
Valentin Valeanu(Citează)
09/03/2015 la 9:59 AM
Te înțeleg, dar am fost și noi elevi. Tu ce făceai când chiuleai de la o oră sau aceasta nu se făcea din diverse motive?
Eu mergeam în sala de sport și ne dădea profu’ o minge de baschet, făceam un 2 vs 2 de toată frumusețea. Mergeam la film, mergeam în Cișmigiu, vorbeam cu alți elevi, ne făceam prieteni – toate mai utile și atunci și pe termen lung decât oricare anumită oră, inclusiv cea de Religie.
nwradu(Citează)
09/03/2015 la 10:01 AM
Nu, aș spune al neinformaților. Odată ce începi să studiezi, să gândești logic, să vezi că orice afirmație trebuie să aibă și o demonstrație logică, pentru că așa s-a făcut lumea modernă, e greu să mai crezi în ceva.
Pe termen lung, religia este oricum condamnată să ajungă o chestie de nișă. Schimbările din ultimul secol arată clar asta.
nwradu(Citează)
09/03/2015 la 10:02 AM
Are sens ce zici și probabil la fel a fost situația în multe locuri. De ce Religia este materie cu notă care să și conteze la medie, este altă discuție.
Totuși, pe mine nu ora de Religie în particular mă deranjează. Sigur, ar fi putut fi ceva mai utilă, cultură adevărată. Dar toți cei de aici am făcut religia în școală și n-am ieșit preoți sau prea credincioși, aș spune că din contră, la vârsta aceea iei totul în derâdere.
Mă deranjează că cifra uriașă dă semnale greșit în societate.
nwradu(Citează)
09/03/2015 la 10:17 AM
Cand eram eu in clasa I, m-a dus maica-mea doar de vo’ 2 ori la scoala, la inceputul anului scolar. Si toti colegii mei au fost in aceeasi situatie.
Pai daca tu crezi ca-i bine ca are unde sa fie tinut copilul tau o ora-n plus, in care sa-i fie turnate idei gen “pe Maricica a lovit-o masina pentru ca nu s-a rugat” pentru ca esti ocupat cu lucrul, pai ce sa zic…
Sabotor(Citează)
09/03/2015 la 10:21 AM
Ar trebui sa privesti altfel: 10% dintre elevi (sau parinti) vor cu tot dinadinsul sa nu faca religie, in ciuda presiunilor.
Ce nu inteleg eu in toata povestea asta este de ce este nevoie de 12 ani de studiu pentru materia asta. Inteleg ca este o carte relativ groasa dar nu ar trebui ca studiul ei sa dureze atat. De ce se considera ca pentru studiul economiei este suficient un an dar pentru studiul religiei ai nevoie de 12 ani (la modul in care este predata acum, ca daca era vorba de Istoria Religiilor mai intelegeam). Ar trebui sa fie ca ora de Latina: un an sau doi, sa stii despre ce este vorba si de ce se imbulzesc conationalii tai la Iasi sa pupe niste oase.
Tin minte cum a fost la mine in Scoala Generala. Aveam un profesor de religie care era si preot. La inceputul anului scolar isi punea patrafirul si ridica nivelul de Mana la careu. In ciuda chestiei asteia, la ore era cam nasol, ca te si asculta din ce iti preda si trebuia sa stii ce e cu Marea Schisma, in ce an a fost nu stiu ce Sinod si alte baliverne din astea, ca doar materia trebuia umpluta cu ceva in 4 ani de Gimnaziu in care se preconiza ca se va studia. Nu prea era o ora relaxanta ci una “pe bune” si cred ca, daca ar fi fost optionala, nu ar fi fost multi care sa ceara sa o urmeze.
Chestia asta s-a schimbat prin liceu cand putin peste jumatate de clasa facea Religie iar destui dintre colegii mei o faceau pentru ca le ridica media. Nu lua nimeni sub 10. Eu am ales sa fac cerere sa nu fac religie, ca aveam chestii mai bune de facut in timpul ala, cum ar fi fotbal in curtea liceului. Si, tinand seama ca numai la mine in clasa au fost aproape jumatate care au facut cerere sa nu faca respectiva materie, procentul ala total de 90% de elevi care vor sa faca religie si au facut ceva activ in directia asta imi spune ca, prin anumite clase, probabil s-a ajuns ca 120% dintre elevi sa fi depus cereri.
nashu_mare(Citează)
09/03/2015 la 10:34 AM
Deci daca eu ma duc la un neinformat cum ii zici tu si ii arat ca el crede de fapt in cel mult o idee de a fi bine ca sa nu fie rau intelege? Ha
Ha
mircea (primul)(Citează)
09/03/2015 la 11:11 AM
Sunt in aceeasi situatie.Totusi, din spusele copilului, se pare ca “doamna de religie” nu le tine predici de spalare pe creier ci mai degraba pune in practica ceva joculete interactive cu marionete avand numele personajelor biblice, combinat cu povestioare usoare (ca pentrul gradul lor de intelegere) care nu incearca sa le impuna religia ca fiind calea de urmat in viata.Nu stiu ce li se va preda in anii urmatori, pentru ca una e sa inveti la anatomie teoria evolutionista si alta e sa ti se vorbeasca in ora urmatoare despre cum Dumnezeu a creat omul.
Radu(Citează)
09/03/2015 la 11:25 AM
Ai aflat ca o sa mori cand aveai 4-5 ani. De atunci, gandul mortii si moartea devin fascinante pentru fiecare om.
Exista 3 “strategii” de acceptare a acestui fapt.
1. biserica lui Apoi (viata de apoi). In esenta, aceasta strategie spune ca “nu mori dupa ce mori”, “dupa ce mori, invii”, etc. Acest concept sta la baza celor trei religii dominante: religia crestina, religia islamica si religia mozaica. Toate acestea provin din aceeeasi sursa: Egiptul Antic. Ca fapt divers si curiozitate, in crestinism s-a pastrat si se utilizeaza frecvent numele zeului egiptean: Amun, Amen, Ammon, Amon, etc. Adeptii acestei teorii se pregatesc pentru viata de apoi in conformitate cu cele scrise in cartile lor sfinte, carti care au fost scrise de oameni care au trait, nu de oameni care au murit. In general, sunt oameni care vad des moartea (a altor oameni sau animale). Religia lui Amin.
2. biserica lui Acum (viata de acum). Pe scurt aceasta strategie spune “traieste clipa”, “satistfactie instantanee”, “cumpara acum”, etc. Adeptii acestei strategii traiesc in prezent, trecutul nu poate fi schimbat, viitorul nu ii intereseaza, le lipseste rabdarea, dupa mine potopul, etc. Adeptii incearca sa uite moartea sau ca vor muri vreodata. Sunt oameni care vad foarte rar moartea (a altor oameni sau animale). Foarte la moda in mediul urban.
3. realism. Tot ceea ce are viata, poarta moartea inauntrul lui. Nimic nu se pierde, totul se transforma insa nimeni nu stie exact ce se intampla cu tine dupa ce mori asa ca acest gand nu trebuie sa te preocupe. Pretuieste ceea ce ai in prezent. Timpul este cea mai de pret resursa. Nu iti risipi timpul cu lucruri inutile (TV, jocuri pe computer, discutii sterile, barfa). Singura proprietate pe care o poate avea un om este mintea lui. Invata lucruri utile. Specializarea este pentru insecte. Ca sa poti invata, mai intai trebuie sa gresesti. Gandeste critic. Aplica logica si ratiunea. Fii impecabil in actiune si gandire. Vei avea suficient timp astfel incat sa-ti traiesti viata din plin, fara sa regreti ca n-ai trait mai mult. Seneca.
Tac-su lu’ Tudor(Citează)
09/03/2015 la 11:26 AM
Las doar graficul asta aici…concluziile le cam stim
http://www.ritholtz.com/blog/wp-content/uploads/2010/09/0904OPEDBLOW_600sub.jpg
Cipper(Citează)
09/03/2015 la 2:40 PM
@nwradu – pana nu se elimina religia din media anuala, nu se rezolva nimic.
Si eu aveam un prof de treaba, care daca nu ne interesa ce spunea el ne lasa sa ne facem de cap, iar la final de an luam 10 ca aduceam un “referat”.
mario(Citează)
09/03/2015 la 2:46 PM
10 % impozit pe venituri platita doar de credinciosi ar separa graul de resturi :-)
io(Citează)
09/03/2015 la 5:22 PM
Ce o ard toti aplaudacii pe aici cu religia si inteligenta. Deci nu poti fi si inteligent si sa crezi in ceva?
alexEAT(Citează)
09/03/2015 la 6:09 PM
Depinde in ce crezi. N-a zis nimeni ca nu poti sa crezi in sfanta bere, daca esti inteligent.
Sabotor(Citează)
09/03/2015 la 6:11 PM
Ba da. De exemplu pot sa cred ca dumnezeu fie l-a trimis pe ala sa violeze un copil fie n-a facut nimic sa il impiedice pe motiv ca ajunge el la sf petru cand i-o da red bull aripi si-l judeca atunci.
mircea (primul)(Citează)
09/03/2015 la 6:45 PM
Religia e o chestie pentru linistea sufleteasca individului, adica ala de a violat un copil probabil nu avea acea liniste sufleteasca de care avea nevoie.
In principal asta e un motiv pentru care exista religia in ceva, fie ca e crestinism, islamism, budism sau orice altceva, marea majoritate a indivizilor se regasesc se impaca cu ei insisi crezand in ceva. Fara aceasta credinta in ceva probabil va fi un haos mondial de neimaginat.
Si nu sunt un om religios practicant de fel, n-am mai fost in biserica de cel putin doi ani.
alexEAT(Citează)
10/03/2015 la 1:08 AM
Eu unul nu am copii încă, religie am făcut în generala + liceu dacă as avea un copil nu as ezita sa semnez, presupun ca și intr o ora de religie sunt lucruri bune de învățat lucruri care pot ajuta la construirea unui individ funcțional care la un moment dat poate sa aleagă singur în cea ce crede. (Ca sa fim clari) Nu am intrat intr-o biserica de ani de zile, nu cred tot ce văd, nu alerg după moaște, nu ma intereseaza cate catedrale se construiesc sau nu, doar mințile simple pot fii indoctrinate ușor.
Legioner(Citează)
10/03/2015 la 7:26 AM
Cred că în loc de ora aia de religie nu ți-ar “fii” stricat încă una de gramatică.
Gigi(Citează)
10/03/2015 la 11:46 AM
Nu e de mirare. Romanii au fost destul de indoctrinati. Nu sunt impotriva religiei ci doar impotriva acestei afaceri numita BOR.
Cosmin(Citează)
10/03/2015 la 3:32 PM
Eu zic ca ar fi stricat ;)
Legioner(Citează)
12/03/2015 la 12:18 AM
Daniela(Citează)
12/03/2015 la 10:51 AM
Romania e o tara cu un viitor mult mai nasol decat prezentul, asta daca va puteti imagina sa existe asa ceva. Va spun direct de la sursa asta, m-am convins cat de prosti sunt romanii, indiferent de categorie sociala, femei, batrani, copii, etc. Sunt prea tampiti ca sa priceapa lucruri elementare din viata, nu mai vorbesc de mentalitate avansata, daca nici aia normala nu exista… Ne meritam soarta, ce sa mai… Toata viata am incercat sa ma lupt cu prostia, dar nu mai pot, prostii m-au invins…sunt prea multi…mai ales aici, la tara…..
alin(Citează)
14/03/2015 la 1:18 PM
Majoritatea oamenilor stiu sa faca un singur lucru, au o singura ocupatie sau stiu sa faca o singura meserie.
Spre exemplu, sa fii economist sau avocat nu este o meserie ci o ocupatie. De regula, concurenta este foarte mare pentru ocupatii, de asta iti gasesti cu greu un loc de munca in HR, ca secretara, ca plimba-lingator de hartii, etc.
Probabil ca majoritatea celor care intra pe blogul asta o sa strambe din nas la ceea ce spun dar universul este indiferent. Un economist sau un contabil o sa moara de foame intr-o tara straina iar asta nu o sa fie un titlu de ziar. Au si aia acolo destui economisti.
O meserie este accea activitate care iti poate pune o paine pe masa oriunde in lumea asta, indiferent de conditiile economice (criza sau boom): electrician, strungar, lacatus, medic chirurg, sudor, electronist, programator, etc.
De cele mai multe ori, dar mai ales atunci cand le lipseste un management adecvat sau disciplina, calitatea muncii unor specializati este scazuta sau foarte scazuta pentru ca lor le lipseste privirea de ansamblu astfel incat sa inteleaga care este influenta actiunilor lor (bune sau proaste) in rezultatul/obiectivul final.
Specializarea inseamna sa te ocupi strict de domeniul respectiv fara sa tii cont de schimbarile din jurul tau. Sa porti ochelari de cal este o carte pierzatoare intr-o lume in care lucrurile se schimba foarte rapid de la o zi la alta. Spre exemplu, ocupatia de sofer profesionist (taximetrist, conducator de autobuz, TIR-ist, camionagiu, etc.) o sa dispara in 5-10 ani pentru ca au inceput deja sa apara masini fara sofer samd.
Romanii au o vorba: “nu pune toate oualele intr-un singur cos” sau, in cazul nostru, nu iti pune baza intr-o singura meserie / ocupatie.
Tac-su lu’ Tudor(Citează)