►► Black Friday la: Fashion Days, Finestore, PC Garage, evoMAG, Altex, Flanco ◄◄
Weekendul trecut a avut loc și hackathonul Break and make organizat de Intel, Hub:raum și Telekom în România. Echipele înscrise au trecut printr-o noapte întreagă de programare contra-cronometru, au supraviețuit unui cutremur de 4,9 grade și au băut multe energizant (și supe bio, din ce-am văzut la cantină).
Au fost multe idei, dar câștigătorii au fost următorii:
Locul 3, cel mai mare potențial – o aplicație Find My Kids. Ce este interesant la ea este că vrea să supravegheze în mod pasiv copiii, nu activ. Soluții active sunt multe, am văzut la Barcelona vreo trei ceasuri pentru copii care le arată părinților unde sunt aceștia, poți seta alarme pentru când ies dintr-o anumită zonă și îi poți suna chiar pe ceas pentru a vorbi cu ei, plus că au buton de panică.
Nu, aplicația Find My Kids de aici se vrea una pasivă, destinată centrelor comerciale. Copilul primește la intrare un tag RFID, un fel de brățară ca la concerte, iar dacă se pierde de părinte sună o alarmă când iese din mall sau, dacă sistemul este mai complex, receptoare RFID îl pot detecta prin spațiul comercial, arătând părintelui unde este el. Soluția ar costa câțiva cenți mallul, dar ar oferi un plus de siguranță familiilor.
Locul 2, aplicația care a urmat cel mai bine tema “Social” a competiției – Fun Meter. Fun Meter mi s-a părut o idee ciudată, arată cât de bine te distrezi sau cât de reușită este petrecerea monitorizând interacțiunea oamenilor, inclusiv pulsul acestora, desi nu sunt lămurit cum ar putea face asta. E cu like-uri, cu interacțiuni. Mă aștept ca serverul să spună la un moment dat “la petrecerea asta sunt vreo 20 de oameni dornici de sex și doar 6 s-au cuplat cum trebuie și vor avea noroc la noapte”; ceea ce n-ar fi rău, nu?
Locul 1, cea mai bine implementată aplicația – YouFlick. Oamenii au construit chiar un prototip pe care-l purtau pe mână și cu care controlau un calculator, a la Minority Report. Era funcțional, lipsea doar interfața holografică.
S-a lucrat și cu Intel Edison, deși cam multă lume se plângea de probleme cu comunicația Bluetooth pe această platformă. S-au folosit C++, Python, s-au dezvoltat circuite, s-au demonstrat senzori, s-a măsurat cu multimetre. Printre alte prezentări, Mihai de la Clepsisoft a venit cu o idee și mai năstrușnică, un war driving pentru rețele wifi folosind o dronă pentru a survola zona. Găsești rapid rețele wifi, le alegi pe cele nesecurizate sau pe cele ținute cu dispozitive cu vulnerabilități știute și te apuci de hacking. Ne-am speriat cu toții.
(War Driving este un termen din filmul War Games, apropo. Înseamnă să cauți sisteme nesecurizate sau, în acest caz, rețele wifi. Eu, de exemplu, am mers cândva prin cartier cu un scanner wifi pornit și am găsit peste 600 de rețele wifi – iar asta se întâmplă acum vreo 6 ani. Programul mi le-a notat pe toate cu nume, poziție GPS și canal.)
Dintre echipele vedetă Hub:raum, nu doar Clepsisoft au fost prezenți, ci infrastructura pentru competiție a fost ținută de cei de la Device Hub, câștigătorii de la Cracovia, care recent au primit 80.000 de euro finanțare pentru a dezvolta în continuare ideea lor.
Sunt tot mai multe astfel de hackathonuri și competiții la noi: Hub:raum, acest Intel Break and Make, Innovation Labs, Xplorer Netopia, acum se anunță și ChallengeUp.eu și multe altele. Mai spun o dată: dacă aveți o idee bună de aplicație, produs sau serviciu, mergeți și încercați-o. Văd pe la astfel de competiții oameni care reușesc să găsească investitori și oameni care revin, ediție după ediție, cu noi idei, semn că nu s-au dat bătuți dacă n-a mers din prima. Există oameni cu bani care vor să investească în voi!
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
1 comentariu
31/03/2015 la 11:11 AM
Fun Meter – e perfect, daca functioneaza cum zici tu, optimizarea utilizarii disponibilului.
alxzen(Citează)