►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Simt că acesta va fi și anul în care încărcarea wireless a telefoanelor și tabletelor se va face cu adevărat simțită în lume. Nu-i ceva nou, de exemplu Nexus 7 varianta din 2013 suporta încărcare wireless, dar treaba asta va deveni mult mai populară acum că Samsung a intrat în ecuație cu noile modele SGS 6 și 6 Edge, iar IKEA oferă la vânzare dispozitive de încărcare (mi s-a spus că în aprilie vor fi în magazine).
Încărcarea wireless nu este ceva complicat ca tehnologie propriu-zisă. Se bazează pe unul dintre cele mai simple efecte ale câmpului electromagnetic, anume ca un câmp electromagnetic variabil induce (adică face să apară) un curent electric într-un circuit din preajma sa, ca să o zic la modul simplu.
Sistemul se bazează pe două bobine, una în platforma de încărcare, alta în telefon. Prin prima bobină circulă curent electric. Orice curent electric generează un câmp electromagnetic în jurul său, iar câmpul acesta induce un curent electric în a doua bobină, cea din telefon. Este același principiu ca și la transformatoarele electrice și la multe alte dispozitive.
Încărcarea wireless se mai numește și încărcare inductivă, apropo.
În practică, vei pune telefonul pe platforma de încărcare și, fără să fie nevoie de nici un fir, telefonul se va încărca. Lent, ce-i drept, puterea transmisă în acest mod nefiind mare.
Eu zic că avem, da. Bateriile sunt de capacitate scăzută și în perioada imediat următoare nu vom asista la vreo tehnologie nouă și uimitoare care să ne ofere autonomie de o săptămână din telefoane subțiri de 8 mm.
Gândiți-vă de câte ori puneți zilnic telefonul pe birou, dar nu-l conectați la încărcător. N-ar fi mișto să se încarce în acel timp, fără nici un efort suplimentar din partea voastră? N-ar fi mișto ca în orice cafenea mesele să includă astfel de dispozitive, astfel încât să pleci de acolo cu telefonul încărcat?
Tehnologia oricum se regăsește în telefoane și se va regăsi în și mai multe telefoane de acum încolo.
Mai mult, multe alte dispozitive pot beneficia de încărcare wireless, eliminând astfel porturile necesare. Periuța mea electrică Oral-B 5000 așa se încarcă. Nu are nici un conector, o pun în docking-ul ei și primește curent prin transfer inductiv. Asta le-a permis producătorilor să o facă mult mai rapid rezistentă la apă, eliminând nevoia de capace care să protejeze mufele.
Eh, aici e altă discuție. Vedeți voi, în sistemul ideal în care există o platformă de încărcare și un telefon pus pe ea, totul merge bine. Dar acesta e cazul ideal.
În lumea practică, am putea pune din greșeală pe încărcător o monedă și un curent ar putea apărea în ea (sau, în fine, ar putea strica mojo-ul sistemului). Cât curent trage telefonul și de la ce distanță? Când pui mâna pe platformă, te vei curenta? Cum interferează încărcarea și câmpul ei electromagnetic cu modemurile telefonului? Cum facem sistemul de încărcare neecranat, dar în același timp ecranat pentru restul telefonului?
De aici au apărut problemele. Platformele de încărcare trebuie să recunoască ce anume a fost pus pe ele, ce curent să genereze, dacă transferul este bun, dacă nu-i alt obiect în preajmă șamd. Odată rezolvate aceste probleme prin dezvoltarea unor dispozitive ceva mai inteligente, încărcarea inductivă este gata să intre în forța pe piață. Suntem la acest moment.
Problemele au fost rezolvate în mare parte prin standardizarea încărcării wireless.
Vă spun doar trei. De reținut că nu orice dispozitiv cu încărcare wireless se va încărca de la orice platformă, ci trebuie să vorbească aceeași limbă, adică să suporte același standard. Din fericire, aparatele pot suporta mai multe standarde, nu doar unul.
WPC este o grupare de mai multe companii. Se citește “chi”. Printre companiile de management Qi sunt Nokia, Philips, HTC, LG, Haier, Toshiba, Texas Instruments, iar membri în consorțiu sunt și Asus, MediaTek, Motorola, Belkin, Blackberry, Samsung, Ricoh, Huawei, Hitachi, Sony, TDK, Microsoft și ZTE.
De notat este că și IKEA face parte din Qi. Noile platforme IKEA de încărcare wireless folosesc standardul Qi, lucru important de reținut atunci când le vor lansa pe piață.
Standardul Qi prevede un transfer de maxim 5 W la o distanță între 5 și 40 mm. Se lucrează și la transfer de 120 W (ar putea alimenta un laptop) și chiar 1 kW, pentru aparate mari.
Aici sunt membri, printre alții, Acer, Asus, Broadcom, Canon, Dell, Emirates, Fujitsu, Haier, HP, Hitachi, HTC, Intel, Legrand, LG, Logitech, Mediatek, Microsoft, Motorola, NXP Semiconductors, Panasonic, Qualcomm, Razer, Samsung, Sandisk, Sharp, SK Telecom, Sony, TDK, Texas Instruments.
Standardul este ceva mai complex și spune că mai multe dispozitive pot fi alimentate de la același încărcător. Livrează până la 50 Watt la 5 centimetri, iar o conexiunea Bluetooth Smart este utilizată pentru a dialogul dintre dispozitive și încărcător.
PMA are între membri pe Asus, Canon, Blackberry, Duracell, Huawei, Lenovo, LG, Mediatek, NXP, Omron, Samsung, Sony, Belkin, Broadcom, HTC, Motorola, Qualcomm, Starbucks, Texas Instrumens și TDK.
Nu prea mai contează ce vrea PMA să ofere. Pe 15 ianuarie 2015 au anunțat că vor fuziona cu Alliance for Wireless Power, iar Rezence și PMA vor utiliza ce-i mai bun de la celălalt standard. Nu mi-e foarte clar cum se va numi standardul în spatele căruia cele două organizații vor face front comun, dar nu contează așa mult. Este o mișcare bună pentru unificarea standardelor wireless, ca să nu asistăm prea mult la un război de genul Blu Ray versus HD-DVD.
Așadar, avem în principal o luptă între Qi și Rezence/PMA, dar nu este nici măcar o luptă. V-am dat lista de membri tocmai ca să sesizați că majoritatea companiilor mari fac parte din ambele consorții. Produsele lor, cel mai probabil, vor suporta ambele standarde de încărcare, că nu-i mare scofală, iar pe termen lung poate că vor decide cu toții că unul sau altul va continua pe piață.
Dacă vă cumpărați un stand de încărcare wireless, verificați că suportă același standard ca și telefonul sau tableta pe care doriți să o încărcați. Un stand de la același producător ca și dispozitivul mobil este recomandat, dar poate că doriți ceva universal, care să încarce și telefonul soției.
În acest caz, interesați-va de standarde. De exemplu IKEA a mers pe Qi. Noile Galaxy S 6 suportă Qi și PMA la aproape 5 W, Samsung a rezolvat-o elegant.
Din păcate, rămân greu de găsit informații despre dispozitive și ce standarde folosesc. Fiecare producător scoate pe piață și standuri proprii de încărcare wireless și atunci nu precizează exact ce folosește, iar site-uri precum GSMarena încă n-au ajuns atât de precise.
Vă spun câteva mai cunoscute, dar rețineți că nu-i vorba de telefoane. Majoritatea organizațiilor de mai sus se concentrează de fapt pe parteneri pentru a introduce tehnologia respectivă în piață și fiecare a intrat în diverse hoteluri, aeroporturi sau cafenele (de exemplu Starbucks a mers pe PMA, de exemplu).
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
35 comentarii
19/03/2015 la 6:54 AM
Sunt sigur că, peste 20 de ani, încărcarea wireless (cel puțin cea inductivă, că sunt mai multe feluri) va fi interzisă din cauza pierderilor. Îmi aduc aminte din facultate cum ne toca profesorul cu întrefierul transformatorului care trebuia să fie cât mai mic posibil. Ori acum vorbim de milimetri buni între primar și secundar, căci asta e, simplificând, ansamblul încărcător inductiv/telefon.
Lenea omului e atât de mare încât se poate exploata la nesfârșit. Adică luați-vă, frate, încărcare wireless, ca să nu mai faceți efortul de 0.2 secunde de a băga cablul în telefon. Da’ ne chiorâm la becuri economice și ne luăm mașină de spălat A++++.
Sau poate sunt eu mai morocănos de la vremea asta de “primăvară”.
Domnu’ Radu, salutări!
Adrian(Citează)
19/03/2015 la 7:29 AM
Nu esti prea morocanos. Si mie mi se pare ca incarcarea wireless rezolva o problema care nu exista. Decat sa dau cateva sute de lei pe un suport dinala si sa stau 6 ore pana se incarca telefonul, prefer sa-mi rup 2 secunde din timp si sa-i bag cablul. Parerea mea este ca in incarcarea wireless se va fasai si va muri incet.
Mihai(Citează)
19/03/2015 la 8:22 AM
Subscriu si eu la cele spuse de @Adrian si @Mihai, incarcarea wireless este utila numai in anumite cazuri (exemplul cu periuta de dinti este relevant).
in cazul telefoanelor este o chestie paleativa. Mai degraba s-ar concentra pe:
– optimizarea software (eliminarea aplicatiilor consumatoare de resurse prin libertatea utilizatorului de a opri aplicatiile inutile sau neutilizabile la un moment dat fara a ramane rezidente in memorie, eliminarea bloaware etc.);
– crearea de baterii mai bune (aici sincer eu as prefera o baterie mai mare chiar cu riscul ca dimensiunile telefonului sa creasca – posed un S Note 2, maricel dar nu m-ar deranja un 5-10% dimensiuni mai mari regasite in baterie);
– incarcare mai rapida (in directia asta s-au facut ceva progrese, in 30-45 de minute telefonul se incarca suficient pentru a mai tine jumatate de zi). Daca un timp de 10-15 minute iti poate incarca complet telefonul ar fi minunat!
bogdand(Citează)
19/03/2015 la 8:46 AM
Din experienta:
-bateria se incalzeste MULT mai tare fata de incarcarea cu fir ( nu stiu pe terment lung cum va fi afectata)
-daca ai husa trebuie sa o dai jos deoarece creste distanta dintre cele doua bobine fiind indus un curent mai mic cu dezavantajele lui.
gogudelascularie(Citează)
19/03/2015 la 8:56 AM
Incarcarea wireless este foarte buna pentru ca nu uzezi mufele dispozitivului, imbunatateste etanseitatea si te scuteste de umblat pe la service-uri pentru inlocuit un conector USB tocit care nu mai face contact bine sau chiar rupt.
Gaelex(Citează)
19/03/2015 la 8:56 AM
Citez: “Samsung S3, S5, S5, Alpha, Note 2, Note 3 – Qi” e vreun typo? sau S4 nu merge incarcat wireless?
Stii cumva daca e nevoie sa aiba vreun accesoriu vindut separat pentru a suporta incarcarea fara fir sau merge direct cum l-ai scos din cutie?
Emil(Citează)
07/11/2016 la 3:50 AM
S4 este pregatit sa fie incarcat wireless in sensul ca sub capacul din spate are doua contacte mici la care se va conecta asanumitul receptor wireless de tip qi. Acesta se cumpara separat si spre deosebire de incarcator, este specific fiecarui tip de telefon. Este ca un card subtire care se baga peste baterie la contactele mai susamintite si capacul de spate intra perfect peste card. Astfel S4 poate fi si el incarcat cu aceste tipuri de incarcatoare.
Exista si o a doua varianta care merge la absolut orce telefon cu mufa micro USB. Este tot ca un card care are o mufa microUSB si care odata introdus in telefon cu ajutorul benzii flexibile pe care o are, poate fi ascuns in husa telefonului sau chiar sub capac. Dezavantajul este la aceasta varianta ca mufa este ocupata si pentru a mai incarca telefonul cu fir este necesara scoaterea cablului.
Gabi Pencea(Citează)
19/03/2015 la 9:47 AM
Nu stiu ce sa zic de S3, dar pentru S4 este nevoie de o capac-spate special care sa aiba acea bobina. Se cumpara separat, nu e standard la pachet.
Alex P(Citează)
19/03/2015 la 9:49 AM
incarcare wifi nu exista? :D
Mihai(Citează)
19/03/2015 la 10:06 AM
Sa vezi probleme adevarate cand s-or sesiza crestin-ortodocsii, drept-credinciosii, inalt prea caricitul anusie, si altii si altii.
Adica pt voi nu e clar ca incarcarea asta fara fir e unealta diavolului, continuare fireasca a card-ului de sanatate si a pasaportului cu cip ? :)
Mahorcu(Citează)
19/03/2015 la 10:38 AM
Ai nevoie de un capac de baterie special.
Bogdan(Citează)
19/03/2015 la 12:11 PM
Eu folosesc incarcator wireless la Lumia 930. Este mult mai comod cand ajung la birou sa pun telefonul pe acel charging plate. Inductia curentului se opreste atunci cand este incarcat 100% telefonul, plus ca acel charging plate il pot folosi si ca acumulator extern. Acum depinde de nevoile fiecaruia…
Dani(Citează)
19/03/2015 la 12:53 PM
Cat dureaza o incarcare de la 10% la 90% si ce capacitate are bateria ?
Eu am Nexus 4 care suporta incarcarea prin inductie insa nu am incercat pana acum. Ca sa gasesti in incarcator bun cu output decent trebuie sa dai 1-200 ron.
La mijloc mai este si factorul temperatura, ca daca sta 4h la 500mA la o temperatura de 45 gradeC nu e chiar ok.
razorsbk(Citează)
19/03/2015 la 12:58 PM
Din pura curiozitate sint curios cam in ce domeniu de frecvente vor functiona aceste incarcatoare, fiind vorba pina la urma de emitatoare-receptoare de unde electromagnetice. Pentru ca si in acest domeniu, trebuie respectate niste norme de emisie, ca sa nu se produca interferente cu alte dispozitive sau interferente cu alte domenii de unde electromagnetice. Stiu, distanta de actiune este mica (cred ca maxim 5 cm), dar si in acest caz, nu se poate folosi totusi orice valoare de frecventa. Din pura curiozitate intreb !
Sorin(Citează)
19/03/2015 la 1:09 PM
Radu, nu stiu cine ti-a zis tie ca Lumia 830 are standardul PMA, pentru ca te-a pacalit.
Nokia foloseste QI la incarcare wireless. O spune si Microsoft (pe site-ul oficial) si ti-o spun si eu care am Lumia 930 si Lumia 830, si folosesc incarcatoare wireless la amandoua. Apropo, folosesc niste chinezarii de 4 USD luate de pe ebay, care functioneaza foarte bine (search “qi charging puck”)
Florinake(Citează)
19/03/2015 la 1:36 PM
Site-ul PMA http://www.powermatters.org/certification/certified-products
și specificațiile oficiale Lumia 830
http://www.microsoft.com/en-us/mobile/phone/lumia830/#ProductSpecsEnhancedWidget
nwradu(Citează)
19/03/2015 la 1:39 PM
Dar nu stai 6 ore. Încărcarea wireless este gândită pentru situațiile în care telefonul oricum stă de pomană pe birou, așa că mai bine ar sta la încărcat.
Să nu-mi spuneți că de fiecare dată când vă așezați la birou și puneți telefonul pe el, îi cuplați și firul!
Apoi să ne uităm unde s-a introdus încărcare wireless. Cafenele, hoteluri, aeroport, bordul mașinii șamd. Tu la cafenea mergi cu încărcătorul și ceri masa de lângă priză? Ideea este să stai acolo fără să descarci telefonul, ci invers.
nwradu(Citează)
19/03/2015 la 1:40 PM
Dar nu-i chiar aceeași echipă de oameni care, în loc să facă optimizare software, lucrează la bobine în telefon. Sun alții, lucrurile se pot face și în paralel.
Aia cu încărcarea rapidă vine în curând, e draftul în lucru.
nwradu(Citează)
19/03/2015 la 1:48 PM
The frequency used for Qi chargers is located between about 110 and 205 kHz for the low power Qi chargers up to 5 watts and 80-300 kHz for the medium power Qi chargers.
http://www.radio-electronics.com/info/power-management/wireless-inductive-battery-charging/qi-wireless-charging-standard.php
A4WP operates on high frequency channel, 6.78 MHz and plans to establish 13.56 MHz multiple frequency.
The frequency channel used by PMA is from 200 to 400 kHz
nwradu(Citează)
19/03/2015 la 7:46 PM
Incarcarea wireless mi se pare o chestie mai revolutionara pentru domeniul auto decat pentru mobile. Cum ar fi ca la supermaket sa iti parchezi masina electrica pe locul special si cat iti faci cumparaturile sa se incarce ? Sau la locul de munca ,ai parcat masina si cand pleci acasa e gata incarcata .
Joint(Citează)
16/04/2015 la 7:05 PM
Salut.
Am o mica dilema. Am cumparat un capac original pentru salmsung galaxy s5 (pentru incarcare wireless) deoarece am primit un pad fabricat de duracell (duracell powermat) dar nu se incarca. Din cate am citit mai sus am ajuns la concluzia ca pad-ul este pma iar capacul telefonului este qi. Cum pot face telefonul sa se incarce la acel pad?
ivan mihai(Citează)
15/07/2015 la 7:32 AM
Domnilor,
Se pare că una din invențiile lui Nikola Tesla de acum peste 100 de ani, își face în sfârșit loc pe piață …
om(Citează)
03/04/2016 la 12:15 PM
Tinand cont de faptul ca genereaza un camp magnetic presupun ca nu isi alege exact bobina telefonul cu care sa transfere energie. A doua bobina nu poate fi chiar inima, ficatul etc.
Manu(Citează)
12/11/2016 la 10:44 PM
Dan(Citează)
13/11/2016 la 10:46 AM
Nu-i obligatoriu să meargă, trebuie să încerci pe undeva. Ce ceas este?
nwradu(Citează)
13/11/2016 la 12:43 PM
Top watch
E un smartwatch pt copii
https://www.google.ro/search?q=top+watch&client=ms-android-samsung&prmd=ivn&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiG8LjgxaXQAhXExxQKHXFGCdQQ_AUIBygB&biw=360&bih=559#tbm=isch&q=top+smartwatch+kids&imgrc=0C8DzTAPanWImM%3A
Dan(Citează)
14/11/2016 la 8:15 AM
Prea fantomă ceasul, nu se poate ști ce protocol de încărcare folosește sau dacă nu cumva este unul propriu. De ce n-ai luat un Vonino? Include SIM de la Orange, te arată pe hartă, poți suna și poți fi sunat de pe ceas, ai centru de service chiar aici la noi. https://www.vonino.ro/kidswatch-s2.html
nwradu(Citează)
08/06/2017 la 10:13 AM
eu vreau incarcare wireless pt masinile electrice , dar este sanatoasa incarcarea wireless pt om ???
cocorean(Citează)
08/06/2017 la 10:14 AM
Da.
nwradu(Citează)
08/06/2017 la 10:27 AM
De unde ştii ? Vreau detalii
Cocorean(Citează)
08/06/2017 la 10:46 AM
Încărcarea wireless este gândită să aibă loc când mașina este parcată și nu se află nimeni în ea, asta putând fi ușor determinat cu senzorii de prezență de la mașină.
Apoi, bobinele care fac încărcare wireless au un câmp mic. pentru telefoane, cam 1 cm. Pentru mașini electrice, cât să ajungă la bobina acceptoare plasată sub mașină. Până în habitaclu, unde sunt oamenii, mai e mult loc și câmpul nu va ajunge acolo.
Oricum totul este teoretic. Încărcarea wireless pentru mașini e un concept, mai are mult până la practică din diverse alte considerente (cine instalează sistemele, ce viteză vor avea șamd)
nwradu(Citează)
08/06/2017 la 10:59 AM
In Asia au reusit incarcarea wireless cu un randament de transfer de 80% pe o distanta de 5 m si la o viteza a masinii de 155 km/h ;in Shanghai vor sa faca toate strazile cu curent wireless pana in 2025
ma intreb acuma , ii sanatos pt om curentul wireless ???
vreau detalii , studii , cercetari , aprobari ale Ministerului Sanatatii de undeva
cocorean(Citează)
08/06/2017 la 11:18 AM
Eu ți-am răspuns deja, dacă vrei mai mult, caută-le singur.
Momentan tehnologia e doar o teorie, așa că mă îndoiesc că pierde cineva vremea făcând studii. Aprobări de la ministerul sănătății? Pentru ce?
Dă-mi și mie un link către testele din Asia, că nu știam de ele.
nwradu(Citează)