un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Casca VR HTC Vive văzută în detaliu (în premieră)

5 Mar 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

7 comentarii

htc_vive_08

Încă o premieră pe blog de la MWC, după cea cu stickul Orange de ieri: casca HTC Vive, noua unitate de realitate virtuală anunțată la Barcelona și dezvoltată în colaborare cu Steam. Câțiva români ar fi avut ocazia să o vadă astăzi, fiind o listă lungă de așteptare, dar

Din capul locului vreau să spun ceva ce HTC n-a precizat foarte clar (și i-am spus asta directorului de marketing pentru Emerging Devices, că am avut ocazia): HTV Vive nu este o cască precum Samsung Gear VR sau E-Boda Avatar, adică o bucată de plastic cu două lentile în el, plastic în care înfigi un telefon și ți-l pui la ochi pentru a vedea doar ecranul telefonului; no sir, HTC Vive este “the real thing” în realitate virtuală, o cască ce integrează ecrane și senzori de diverse tipuri și este probabil cel mai complex dispozitiv construit până acum în domeniul VR.

Mai exact, Vive are două ecrane în interiorul, fiecare având rezoluția de 1200 x 1080 pixeli și o rată de refresh de 90 de Hz, ceea ce HTC promite că nu-ți va obosi ochii și nu-ți va da amețeală. Până la proba contrarie (prin aprilie pleacă primele unități spre dezvoltatori, iar lansarea comercială este prevăzută spre finalul anului), îi credem pe cuvânt.

Vedeți toți acei senzori de pe cască? Ajută la poziționare. HTC Vive include în jur de 70 de senzori diferiți, inclusiv accelerometru, giroscop, senzori cu laser și camere video frontale, toți lucrând împreună pentru a detecta cu o acuratețe de o zecime grad orice mișcare a ta și orice înclinare a capului. De această precizie este nevoie atunci când ții o astfel de cască pe cap și te aștepți să-ți sesizeze cele mai fine mișcări, că altfel experiența virtuală n-ar mai părea reală.

Senzorii au dublu rol, camerele video și senzorii de lumină fac o mapare a împrejurimilor tale. Vedem ulterior de ce – poate ca să te atenționeze că ești pe cale să te împiedici de măsuța de cafea sau pentru aplicații de realitate augmentată.

Pentru sunet casca dispune de un jack audio în care poți înfige căștile tale. Pentru jocuri HTC dezvoltă o pereche de controllere pe care le ții în mână, iar casca știe unde sunt acestea și ți le poate arăta pe ecran, ceea ce înseamnă că în joc tu ai putea vedea chiar un pistol în mâna ta, mișcându-se realist odată cu tine.

Mă aflu la Mobile World Congress Barcelona la invitația Orange România și scriu direct de aici despre telefoanele, tabletele, gadgeturile și tehnologiile prezentate. Urmăriți toată activitatea mea acolo pe tag-ul MWC2015.

    7 comentarii

  1. sfat: dupa ce compui fiecare articol citeste-l inca odata la sfarsit sa scapi de greselile gramaticale ce apar dupa ce corectezi propozitiile din mers.

      (Citează)

  2. Catalin: Boda Avatar, adică o bucată de plastic cu două lentile în el, plastic în care înfigi un telefon și ți-l

    Las-o asa.

    Daca intrai aici mai des atunci stiai in ce ritm scrie Radu articolele.

    Anyway, daca device-ul asta e ceea ce imi inchipui eu, ar putea fi cea mai tare chestie din ultimii 3-4 ani.

      (Citează)

  3. nu industria de gaming o va exploata la maxim, ci industria porno ;)

      (Citează)

  4. Ma bucura asa tare ca Valve/HTC au intrat in cometitie cu Oculus. Putorile alea de la Oculus nu sunt in stare nici in al 9-lea ceas sa scoata un produs pentru consumer. Inteleg ca se lucreaza din greu, dar nici chiar asa, pana aveti voi un produs, va dau altii peste nas. Ceea ce s-a si intamplat. Cu toti banii si suportul Facebook, toate geniile din lume, si vine Valve care anuntat instant si o data de lansare.

    Asa se face treaba, nu imi vinzi hype ani de zile, pana cand ma sictiresc de produsul tau.

    Iar Valve are atuul Steam, un ecosistem centrat pe gaming, controllere deja dezvoltate. Iata cum, brusc, am uitat complet de Oculus, si voi merge pe HTC Re Vive.

      (Citează)

  5. Mie ochelarii de la Microsoft mi se par mult mai evoluați. Și mult mai aproape de ceva care poate fi utilizat. Dar mai e mult până departe.

    http://www.go4it.ro/curiozitati/microsoft-hololens-ataca-realitatea-virtuala-cu-holograme-interactive-13780288/

      (Citează)

  6. Catalin:
    sfat: dupa ce compui fiecare articol citeste-l inca odata la sfarsit sa scapi de greselile gramaticale ce apar dupa ce corectezi propozitiile din mers.

    De obicei așa fac, dar la MWC e la foc continuu treaba.

      (Citează)

  7. stiti ceva de refuzul companiei de a vinde HTC Vive in Romania? deja ne gandim la artificii prin colegi de munca prin Olanda…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus