►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Am aflat și eu, în sfârșit, de ce se fac televizoare curbate: culorile și negrul arată mai bine pe un ecran curbat decât pe unul plat. După cum spunea un inginer Samsung din Marea Britanie la recentul European Forum, televizoarele cu ecran curbat sunt mai greu de fabricat și de transportat, așa că nu le fac doar pentru că sunt cool, ci pentru câteva avantaje privind imaginile.
Ideea este simplă: iluminarea afișajului, care acum se face exclusiv cu LED-uri în modelele noi, are niște puncte slabe spre marginile ecranului, unde fenomene optice de propagare a luminii prin diversele straturi ce alcătuiesc ecranul duc la culori un pic mai spălăcite, un negru mai albicios și alte asemenea.
Acestea țin de optică, așa că de fapt sunt fenomene “subiective”, cauzate de unghiul dintre privirea noastră și suprafața plană a ecranului. Sigur v-ați uitat cândva la un monitor sau ecran și ați observat cum se modifică nuanțele în funcție de poziția capului vostru, chestie care ține 100% de percepția noastră. Fenomenul este mai accentuat la anumite tipuri de paneluri și la dimensiuni mai mari, când unghiurile cresc.
Un televizor curb asigură un unghi mai mic între privirea noastră și ecran. E ca în geometrie, când spunea profesoara prin clasa a 6-a că raza unui cerc este mereu perpendiculară pe tangenta din acel punct. Perceptual vorbind, culorile par uniforme pe întreg ecranul, ceea ce este foarte important pentru satisfacția clientului care cumpără un televizor de minim 55 de inchi, având în vedere prețul său.
Câteva statistici prezentate de Samsung, înainte să trecem la noile modele prezentate:
Cel mai nou model născut de Samsung este JS9500 din gama SUHD, nume sub care Samsung reunește noile sale televizoare în tehnologie quantum-dot.
Quantum-dot se referă la un strat de nano-cristale care, în funcție de dimensiunea lor și de curentul electric aplicat, iluminează în anumite culori. Televizoarele quantum-dot folosesc iluminare direct albastră (cu LED-uri albastre) și au doar două straturi de nano-cristale, unele calibrate pentru roșu și altele pentru verde, obținând astfel cele trei culori de bază (roșu, verde și albastru). Aici apar avantaje pe două planuri:
Tehnologia quantum-dot se luptă în prezent cu cea OLED, unde pixelii în sine iluminează. Fiecare are avantajele sale, de exemplu OLED-ul permite negru absolut (pentru că stinge toți pixelii și gata, e negru), dar nu sunt foarte luminoase și nu sunt încă o tehnologia fiabilă dpdv al fabricației și a duratei de viață, pe când Quantum Dot excelează la culori, luminozitate, permite local dimming, având însă alte dezavantaje (negrul nu este la fel de intens ca la OLED și spun asta după ce am avut doua televizoare puse unul lângă altul pentru comparație).
OK, o să fac un articol separat cu tehnologiile televizoarelor moderne, sunt multe de spus.
JS9500 este șmecher de tot. Curbat, quantum dot, Ultra HD, ecrane de dimensiuni 65, 78 și 88 de inchi. Arată bine ca model, stă bine într-un living room frumos aranjat. Imaginea este fantastică, nu am văzut niciodată un televizor cu o calitate mai bună a imaginilor. Este drept că rulau numai clipuri Ultra HD perfect filmate și tot felul de scene pitorești cu peisaje minunate sau mâncare.
Sigur, rămâne probleme conținutului Ultra HD uzual pentru astfel de televizoare. Cu filmele e cam greu, iar de televiziune nici nu mai zic. Ia însă un film demonstrativ sau un Blu-Ray de calitate cu Baraka sau Samsara și te vei putea lăuda cum trebuie cu noul tău televizor. Apare în curând în magazine, iar mai multe informații găsiți pe site-ul oficial.
Samsung a mai arătat și alte tehnologii implementate în televizoarele lor. De exemplu cel de mai sus, JS9500, rulează Tizen, o platformă pe care Samsung a numit-o mai utilă pentru interconectare cu telefonul.
Au exemplificat această interconectare cu jocuri de pe telefon, rulate pe televizor. Era un joc de dans pe un sistem asemănător cu consola Nintendo Wii; țineai în mână telefonul și acesta detecta dacă dansezi corect.
Un alt exemplu mișto este că televizorul se poate aprinde automat dimineața, trezindu-te, și afișează pe ecran agenda ta zilnică, informațiile meteo și poate și traficul până la muncă. Un fel de Google Now, preluat automat de televizor din telefon și de pe Internet.
Ar trebui menționat încă de la început că Samsung începe să producă televizoare curbate și de dimensiuni mai mici, 32, 40 și 48 de inchi. Aici cred că intervine și ideea de design arătos, că fenomenele optice pe care le descriam la început nu mai sunt atât de importante la astfel de diagonale.
Iată niște televizoare uzuale din gamele noi:
Iată televizoare SUHD de formă 21:9, exact ca filmele de la cinema:
Iată televizoare cu ramă albă. Când le vezi aprinse, îți spui că sunt o idee excelentă pentru că scapi de rama neagră ce le conturează pe un perete alb. Când le vezi stinse, îți dai seama că degeaba ai rama albă, plasticul ecranului stins tot negru este.
Iată televizoare cu rama metalică. Așa da!
Iată și monitoare de birou cu ecran curbat. Se fac în dimensiuni de 24, 29 și 34 (wtf?) inchi. Observați că acel setup cu 3 monitoare pentru jocuri arată foarte bine pe monitoare curbate.
Asta nu are legătură cu Samsung, care este doar membru, alături de Panasonic, Netflix, Technicolor, Warner Bros, Disney, 20th Century Fox și Dolby. Ideea este că apar diverși producători de paneluri Ultra HD, așa că membrii UHD Alliance vor să creeze un sistem de certificare a lor, astfel încât la raft cumpărătorii să vadă un logo aplicat pe ele care să însemne că acel televizor asigură o luminozitate sau culori ce oferă experiența dorită.
Nici măcar o dată nu s-a pronunțat cuvântul 3D în discursuri sau showroom. Odihnească-se în pace! Este foarte posibil ca unele dintre aceste televizoare noi să fie și 3D, dar n-a fost menționat și nu-i pasă nimănui.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
6 comentarii
18/02/2015 la 8:51 AM
Si tu crezi tampeniile astea de marketing?! Bun, sa le demontez repede, ca ma grabesc: ecranul nu are margini asa zis prost iluminate si sus si jos? Are doar pe stanga si dreapta?
Gaelex(Citează)
18/02/2015 la 12:08 PM
Fenomenul este mai accentuat pe latura mai mare
Cristi(Citează)
18/02/2015 la 1:52 PM
Si latura mai mare care este avand in vedere ca formatul este 16:9 sau 16:10? Nu lateralele, care se rezolva prin curbare.
Gaelex(Citează)
18/02/2015 la 2:29 PM
Inaltimea display-ului e aproape de 2 ori mai mica decat latimea lui, deci efectul e mult diminuat. Mergi si arunca un ochi la doua display-uri cu diagonale identice, unul din ele curbat, si o sa vezi diferenta.
Tampeniile de marketing de care vorbesti tu au aparut dintr-un motiv, Samsung nu castiga nimic daca produce televizoare curbate care nu ofera calitate mai buna a imaginii, dimpotriva, pierde o gramada de bani.
Rares(Citează)
18/02/2015 la 2:47 PM
Îmi dau seama acum că sunt printre puținii care au văzut un TV OLED lângă unul quantum-dot și lângă unul clasic LED, rulând aceleași imagini, ca să le pot compara.
nwradu(Citează)
07/11/2015 la 5:47 PM
Cu siguranta Samsung, Sony si LG, companii cu cifra de afaceri cat trei Romanii gresesc, iar utilizatorul roman de televizor cu tub, hater si negativist are dreptate … Televizoarele cu ecran curbat au avantaje fata de cele cu ecran plat, si nu doar de design sau fitze de marketing: http://televizoaresmart.ro/de-ce-merita-sa-cumperi-un-televizor-cu-ecran-curbat/
Ada(Citează)