un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Prelungitoare cu cablu prea subțire

6 Feb 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

19 comentarii

Nu sunt proiectant electric, dar am lucrat cu niște oameni foarte buni în echipă și acolo am învățat un lucru: cablul de curent electric care alimentează niște consumatori mai mari ar trebui să fie de 2,5 milimetri pătrați în secțiune, adică un 3×2,5mmp și să fie plin, dacă s-ar putea, nu lițat.

Pentru cei care n-au înțeles nimic, mă refer la cablul care “aduce curentul” undeva, de exemplu un prelungitor de la care alimentezi apoi toate electronicele dintr-o cameră. Un cablu 3 x 2,5 mmp înseamnă că are în interior trei fire (fază, nul, împământare), fiecare dintre ele având suprafața secțiunii (un fel de grosime a cablului, până la urmă) de 2,5 milimetri pătrați.

Acesta ar fi cablul principal. Apoi cablurile individuale ale fiecărui aparat sunt de cât vor ele, 1,5 mmp, 1 mmp, chiar șî mai subțiri. Grosime mai mare înseamnă că poate susține un curent mai mare fără să se încălzească sau să străpungă izolația, iar la unele aparate (aer condiționat, mașînă de spălat, cuptor electric, o combinație de televizor, receiver, calculator, boxe, monitor, un încărcător de telefon și poate unul de aparat foto) curentul se adună.

Zilele acestea am cumpărat niște prelungitoare. Majoritatea celor din comerț au în interior cabluri de 1 mmp.
prelungitor_1

De asemenea, sunt și scumpe. De exemplu acesta portocaliu de mai jos are 10 metri și cabluri 3×1,5 mmp. Bunicel, să zicem, deși e clar că urmează să fie folosit ca branșament pentru o zonă, dar este și scump, aproximativ 100 de lei.

Cu 100 de lei am cumpărat 30 de metri de cablu 3 x 2,5 mmp din magazin. Am mai dat vreo 20 de lei pe trei ștechere Schuko și trei prize ceramice. Acasă am asamblat singur deja un prelungitor de exact lungimea care mi-a fost necesară mie (e nevoie de șurubelniță și un cutter, dacă nu aveți clește special de cabluri), deci cu 120 de lei fac vreo trei prelungitoare mai bune decât ce găseam în comerț.

asus s5507

    19 comentarii

  1. Tot așa și eu, prefer să-mi fac singur prelungitoarele. Știu sigur cum sunt făcute și cât țin.

    Problema întâlnită de mine a fost alta, mai nasoală: ori ștechere ori prize făcute într-un mod extrem de îndoielnic: ba aveau șurubele micuțe, ba erau extrem de casante…

      (Citează)

  2. Sfat: nu mai da sfaturi (sic!) de DYI cu privire la lucrul cu tensiuni periculoase! Nu toată lumea înțelege potențialul pericol la care se expune și riscurile asociate genului acesta de bricolaj.

      (Citează)

  3. mircea (primul)

    06/02/2015 la 8:01 AM

    Nu ti-ai refacut instalatia electrica? Dc ai nevoie de prelungitoare?

      (Citează)

  4. Uite ca iar sunt de acord cu Mircea I.

    Altfel, parca îmi aduc aminte ca a mai fost un articol similar. Bagi acum reluări ca ProTVu?

      (Citează)

  5. Cablul de care zici are 3m , are fire de 1mmp suporta maxim 10 Amperi, are si CE pe el , inseamana ca e safe pentru maxim 10 Amperi. Dacă vrei distanță mai mare sau mai mulți Amperi trebuie da mergi cu cablu mai gros astfel încât căderea de tensiune sa fie sub 3%. Dacă nu știi cati amperi ai nevoie poți calcula după putere cablul respectiv suporta maxim 2500W.
    Apoi nu contează dacă cablul e litat sau solid dacă are aceeași secțiune înseamnă ca are aceeași capacitate.
    Cel mai simplu pentru toată lumea sa înțeleagă este sa verifice capacitatea maxima a cablului si apoi sa adune capacitatea fiecărui aparat care va fi conectat iar suma tuturor aparatelor sa fie mai mica decât capacitatea prelungitorului.

      (Citează)

  6. mircea (primul):
    Nu ti-ai refacut instalatia electrica? Dc ai nevoie de prelungitoare?

    Nu, nu era timp și nici nu vedeam rostul pentru asta, instalația existentă este acceptabilă. În plus, nu-mi place ideea de a pune prize peste tot – la PC am nevoie de vreo 5-6, n-aș fi montat atâtea în perete oricum.

    Vom trage direct din tablou un cablu pentru aer-condiționat și unul pentru mașina de spălat și cam asta va fi totul.

      (Citează)

  7. Nu se mai recomanda folosirea firului solid in instalatii electrice.

    In cazul unui scurt circuit/consum f mare firul solid se incinge pe toata lungimea sa, cel litat doar la punctul de legare(priza/contor/doza)

    Suprafata de contact pe care o are cand strangi surubul ala in priza sau orice alt conector e mai mica pt solid pt ca nu se muleaza, cel litat e moale si se muleaza perfect pe conector.

    Capacitatea e aceiasi pt ambele timpuri de fire cu aceiasi grosime.

      (Citează)

  8. Un triplu stecher poate inlocui acel prelungitor (daca nu ai nevoie de distanta, evident)? Ce caracteristici/calitati ar trebui sa aiba?

      (Citează)

  9. s4finla:
    Apoi nu contează dacă cablul e litat sau solid dacă are aceeași secțiune înseamnă ca are aceeași capacitate.

    atunci de ce crezi ca la instalatii in casa se folosesc fire solide ? Un fir solid este sigur intreg cap coada. Un fir litat, tu il vezi intreg, insa poate nu toate litele de la inceput ajung la final, si deci ai mai putina suprafata utila.

      (Citează)

  10. speedy.gonzales

    06/02/2015 la 1:12 PM

    cablul acela respecta ce scrie pe el: rezista la 10A.
    daca vrei un cablu sa duca o sarcina mai mare, bineinteles ca exista, dar si pretul este altul.

    banuiesc ca acel cablu il bagi intr-o priza in casa. te-ai uitat de curiozitate ce scrie pe acea priza, ca tot 10 A duce? deci ca sa pui un consumator mai mare pe un cablu mai gros trebuie sa ai si prize mai serioase, ca alfel te vedem la stiri.

    dar ce sa ii faci, romanul crede ca le stie pe toate. iar daca isi mai face si blog, isi mai da cu parerea si in public.

      (Citează)

  11. @Valentin: faptul că într-un anumit loc o liță se rupe înseamnă o mică reducere a secțiunii doar în acel punct, ceea ce nu contează (contează secțiunea pe distanța de metri, nu pe 1 mm, că doar o siguranță fuzibilă are secțiune infimă, dar pe o lungime de 2cm).

    Același efect de reducere a secțiunii îl obții și cu cablul solid, dacă la îndoiri repetate sau alte manevre se subțiază un pic într-un punct. Deci nu e un dezavantaj real.

    Oricum, de la țară la țară standardul permite, respectiv nu permite folosirea de cablu lițat în instalații fixe, deci e ceva relativ, că dacă era vreo lege “hard” a fizicii era interzis peste tot.

    dpdv al terminatiilor, cablul solid se mulează MULT mai bine și se manevrează mult mai ușor. Cînd legi cablul la priză și apoi bagi priza în doză, forțezi acel cablu într-o poziție oarecare, căci spațiul din doză este înghesuit, și solicitările asupra șuburubilor în care e fixat cablul pot produce (și produc) contacte slabe, care în timp se încălzesc și pot compromite priza – se întîmplă des să vezi o priză arsă la contactele cu șurub ale cablului, nu la contactul intern cu ștecherul. La cablul lițat, fiind mult mai flexibil, solicitarea e mult mai mică și contactul mai bun.

      (Citează)

  12. @nwradu: dacă citești normativul în vigoare, vei vedea că nu găsești un raspuns simplu la întrebarea “ce secțiune de cablu îmi trebuie pt. un anumit curent”. Răspunsul variază după lungimea cablului, locul unde este montat, modul în care este montat, faptul că firele sînt distanțate prin aer sau sînt incluse într-o izolație comună ca la prelungitoare (ceea ce afectează răcirea), etc.

    Deci cablul ăla de 1.5mmp pe care scrie că suportă 10A chiar suportă, dar e cam la limită, în timp ce unul de 2.5mmp are o “rezervă”. Pe de altă parte, unii fac conexiuni și cu 4mmp, deși nu e nevoie – dar supradimensionarea, dacă ai bani să o faci, nu strică nimănui.

      (Citează)

  13. Vom trage direct din tablou un cablu pentru aer-condiționat și unul pentru mașina de spălat și cam asta va fi totul.

    Cred ca, daca ar fi fost musai un cablu pe care sa il tragi separat prin perete, ala e ala de aer conditionat. Cum sa stai cu asa ceva la vedere in casa? Bine, e relativ simplu sa o faci si acum, dar cred ca nu iti mai da Matilda sa mananci daca o faci.

      (Citează)

  14. @Valentin banuiesc ca te multueste raspunsul lui @alias legat de firul intreg sau lițat.
    Sa ne uitam la altii care au codurile la zi si sunt foarte bine puse la punct. National electrical code zice pentru 15A se foloseste fir de 2.0 mmp, apoi pentru 20A fir de 3.00 mmp, 30A de 5mmp2 pana in maxim 30 de metri.

      (Citează)

  15. nwradu: Nu, nu era timp și nici nu vedeam rostul pentru asta, instalația existentă este acceptabilă. În plus, nu-mi place ideea de a pune prize peste tot – la PC am nevoie de vreo 5-6, n-aș fi montat atâtea în perete oricum.

    Vom trage direct din tablou un cablu pentru aer-condiționat și unul pentru mașina de spălat și cam asta va fi totul.

    Există priză cu vreo 4-5 ieșiri pe perete! Serios vorbesc!

    și ai grijă cu regionalismele; dacă eu aș fi scris așa, la fel te-ai fi luat de mine dacă- mi-ai fi citit blogul; „mașînă ”

      (Citează)

  16. La toate constructiile noi instalatia electrica este facuta cu fir litat. Exceptie fac petardele astea gen militari residence care sunt facute cat mai ieftin posibil.
    (solid mai ieftin decat litat)

    In afara nu se mai lucreaza de mult cu fir solid, asa cum nu se mai foloseste nici firul din aluminiu.

    Per total , e mai bun un litat decat un solid.
    PS: Un fir solid NU se muleaza mai bine decat un fir litat. E la mintea cocosului.

      (Citează)

  17. Va asigur ca firul solid se vinde cam de 10 ori mai bine decat cel litat. Am vandut intr-o perioada asa ceva.

      (Citează)

  18. mircea(primul)

    08/02/2015 la 10:17 AM

    vezi, astea sunt fix motivele pentru care trebuia sa refaci instalatia, la o renovare de genu asta. eu mi-am pus prize peste tot, si in locuri unde le-am acoperit complet cu mobila, pentru ca pe viitor poate schimb din nou. m-a enervat la culme sa am prelungitoare in casa. iar pentru aerul conditionat mi-am pus o priza la 20 de cm de el, aproape de tavan si acoperita de draperie. e mult mai comod asa. plus ca instalatia aia veche e pe aluminiu probabil, si te apuci sa schimbi o lustra si descoperi ca ti se rup firele si n-ai cum sa le prelungesti. si eu am fost reticent la inceput, am zis ca n-are rost sa refac instalatia dar descopar acum ca a meritat din plin.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus