►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
« Turul Burgerilor: Presidential și Ramen Burger la berăria Republic
Noul Cod Fiscal pare a fi prima idee cu adevărat bună a guvernului Ponta »
A circulat pe net o reclamă la Best Jobs atât de proastă încât devine hilară, iar toată lumea a râs de ea. Piața joburilor din România are însă probleme mai mari.
Îmi arăta o prietenă câteva anunțuri de angajare la Koton, lanțul de magazine de haine:
Avem deci șef de magazin, asistenta șefului și vânzător. Sunt uimit de numărul mare de persoane ce-au aplicat, nu văd o explicație clară pentru asta (sau văd multiple, toate verosimile până la un punct) și încerc să-mi dau seama care sunt consecințele.
Consecințele cele mai proaste sunt pentru Koton: le va fi imposibil să se uite prin atât de multe CV-uri și deci procesul de selecție va fi unul viciat. Teoretic ei au făcut treaba bine: anunțurile sunt în engleză, ceea ce mai elimină din posibilii doritori, iar textul lor este bine construit. De exemplu pentru postul de vânzător nu se spune “trebuie să vinzi haine și să știi să le răspunzi clienților când aceștia întreabă “aveți și pe roz?””, ci ceva mai pompos, devii omul care întâmpină clienții, care descoperă ce nevoi au aceștia, cunoști regulile magazinului și promoțiile, recomanzi marfă, refaci stocuri, ai atitudine pozitivă.
Eu aflând acestea m-aș gândi, dacă aș fi simplu vânzător, că poate nu-i de mine postul, oamenii dorindu-și ceva mai elevat de la noul angajat. Fraza “Willing to work in varying shifts and extended store hours” ar trebui să-i sperie pe și mai mulți; duceti-va la AFI sau alt mall în weekend și vedeți dacă respectivii angajați stau măcar un minut, ca să vă faceți idee cum arată ziua lor de muncă de 10-11 ore.
Și totuși, 14.321 de persoane au aplicat pentru un post de vânzător. Peste 6000 consideră că ar putea conduce un magazin de haine. De ce?
Este așa o mare dorință de angajare, sunt așa mulți șomeri încât oamenii își doresc din toată inima să muncească și iată cât entuziasm descoperim aici?
Poate că mii de oameni aplică la orice job le iese în cale, spunându-și că se vor descurca ei cumva? Dacă da, cum de au atâta timp liber?
Oare respectivele joburi sunt percepute ca fiind banale și deci orice om consideră că le-ar putea face cu brio?
Magazinul n-a știut să utilizeze bine opțiunile platformei Best Jobs pentru a permite doar celor care respectă niște minime condiții să aplice sau, din contră, platforma nu oferă suficiente opțiuni?
Oare câți ar aplica la un job postat de o companie foarte dorită, genul cu birouri moderne și beneficii numeroase?
Joburi, joburi joburi, mii de joburi!
« Turul Burgerilor: Presidential și Ramen Burger la berăria Republic
Noul Cod Fiscal pare a fi prima idee cu adevărat bună a guvernului Ponta »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
29 comentarii
18/02/2015 la 3:03 PM
Au platit abonamentul platinum ceva si iata ca acum au oferte de nu au ce face cu ele :))
De fapt pe bune au aplicat undeva pe la 100-200 dar bestjobs au plusat cu restul. Pentru ca da bine :))
jules(Citează)
18/02/2015 la 3:29 PM
Nu cred ca a plusat bestjobs.
Sincer am folosit bestjobs ca platforma de recrutare. 90% din CV-urile primite erau complet pe langa desis descrierea jobului avea caracteristici similare. Cerinte clare, scrisa in engleza, etc. Oamenii citesc, nu inteleg nimic si tot aplica.
Leon(Citează)
18/02/2015 la 3:44 PM
Aceeasi problema am intampinat-o si eu. O mie de oameni de toate tipurile mi-au trimis CV la un anunt la care ceream clar diploma de inginer in domeniu electric sau automatizari. Probabil ca se obtin si la ASE din astea acum. Pe multe CV-uri pur si simplu nu m-am uitat. Or fi fost oameni buni dar mi-a fost imposibil.
nashu_mare(Citează)
18/02/2015 la 3:44 PM
Nu stiu cum este in alte parti dar in Romania oamenii habar nu au ce inseamna sa folosesti un site de joburi. La mine la mustarie s-a scos la oferta un post de dezvoltator software (programator) si am avut zeci de aplicari. Din ele, doar 2 cate de cat la obiect, doar unul din cei 2 chiar la obiect. Am avut aplicatii de la magazioneri, vanzatori de faianta, politisti comunitari etc. Ideea prostului care intra pe un asemenea site este “ia sa vedem ce e azi in solicitari, dau clic si Aplicare la toate 300 de joburi scoase. Sa se descurce ei, da-i dreaq, sa ma sune daca am picat la vreunul pe ceea ce cauta / ce le trebuie”.
S-ar rezolva, imho, foarte simplu, solicitand nu mai mult de 1 leu si de la cei care aplica. Daca ai plati un leu de fiecare data cand apesi pe Aplica pentru acest job, brusc ai deveni econom si nu ai mai apasa de 50 de ori pe zi.
Radu(Citează)
18/02/2015 la 3:50 PM
Pana cand site-urile de job-uri nu or sa adopte o politica care sa iti limiteze nr. de aplicari pe o anumita perioada de timp (Ex: ai voie sa aplici la maxim 10 job-uri pe saptamana), situatia asta se va repeta frecvent.
Oamenii aplica acum la job-uri ca la loto. Dam click si poate poate pica ceva.
Asta creeaza frustrare atat pentru aplicanti (e greu sa te remarci printre 13000 de alti candidati) cat si pentru companii (e greu sa triezi atatia candidati si e foarte posibili sa ii pierzi pe aia buni din vedere).
Radonski(Citează)
18/02/2015 la 4:03 PM
Ai ajuns sa trollezi si cu anunturi de angajare? Esti prea sadic deja.
gogu(Citează)
18/02/2015 la 4:04 PM
Si eu sunt aceeasi situatie…jobless si “disperarea” te cam inpinge sa aplici aiurea.
Recunosc ca am aplicat si la joburi care erau peste sau sub nivelul pregatirii mele. Insa, am preferat sa caut o adresa a directa companiei sau chiar de la HR, decat sa dau Apply la un site de joburi si sa fiu in aceeasi galeata cu alti sute. Aici nu pare sa fie la moda miilor de candidati si unele site-uri de joburi nici nu afiseaza numarul celor care au aplicat.
E mult de spus aici, e un cerc vicios. De exemplu, m-am intalnit aici cu o situtie total necunoscuta in RO: sa mi se raspunda pe mail ca desi sunt foarte bine pregatita, au decis sa mearga cu un alt candidat, asta fara sa fi mers la interviu…pe cand in RO te lasa in ceata chiar si cand esti in short list. Dar pe de alta parte, cum sa poti sa raspunzi la 6000 de candidati?
Salutari din Frankfurt :)
Andreea(Citează)
18/02/2015 la 4:07 PM
Am prieteni care au lucrat in magazine ( pentru perioade scurte de timp , extra bani pentru sarbatori ) si am prieteni americani ce lucreaza in retail si francize .
Munca in magazine , daca vrei sa o faci cum trebuie , nu e foarte usoara , trebuie sa alergi constant , sa stai in picioare 7-8 ore si sa stii sa vinzi . Multi dintre tinerii ce lucreaza la noi in magazine isi schimba jobul in acelasi domeniu de vreo 4-5 ori pe an pentru ca nu fac fata , sau pentru ca managerul le cere lucrurile de mai sus iar ei simt ca nu sunt recompensati destul pentru efortul depus .
In SUA diferenta consta in bonusul pe care il primesti daca vinzi . Fiecare franciza are sistemul lor , dar si daca cumperi o franciza poti sa implementezi sistemul tau de bonusuri .
Prietenul meu din SUA este manager la o franciza ce vinde echipamente sportive si aparate fitness . Magazinul lui face cam 800 – 1 milion de dolari pe an in vanzari ( nu profit ) . Au sistemul lor de bonusuri ce se aplica si lui ( pentru ca si el vinde ) , iar majoritatea angajatilor sunt copii de 19-24 ani . Lui i ia cam 6 luni sa invete pe un nou venit sa fie un vanzator bun , la sfarsitul acelor 6 luni angajatul trebuie sa stie foarte bine marfa pe care o vinde , sa stie piata second hand destul de bine ( pentru ca ei vand si cumpara echipamente second) si sa fie rabdator cu clientii care mai ales in SUA pot fi foarte idioti .
Andreiexe(Citează)
18/02/2015 la 4:30 PM
Din experiența mea, din păcate, n-are nicio legatură jobul în sine cu persoana care aplică. De exemplu, aveam la un moment dat de angajat un Senior QA Analist. Job description bine făcut – zic eu – în limba engleză cu toate detaliile puse în anunț, inclusiv o cerință expres de experiență de minim 5 ani pe zona de QA. Au aplicat 200 de persoane printre care: 2 șoferi, 3 assistant managere, vreo 20 de network administratori (deci oameni cu studii care ar trebui să știe despre ce e vorba), o recepționistă de hotel și încă 100 de persoane complet irelevante.
Pe unii dintre ei am vrut să-i sun să înțeleg logica, dar am renunțat.
Ce cred eu că se întâmplă? Păi își aleg foarte multe domenii de interes, apoi bifează opțiunea de newsletter zilnic. Când le vine newsletterul intră pe fiecare dintre joburi și aplică. Fără să citească detalii sau măcar să vadă că anunțul este într-o altă limbă. Direct din e-mail asta înseamnă fix 2 clickuri (pentru că linkul conține sesiune de autentificare), aboi înapoi și de la capăt.
Mircea(Citează)
18/02/2015 la 4:57 PM
Problema se rezolva relativ simplu: se pune un test/chestionar obligagtoriu de completat de catre aplicant. Multora le va fi lene pana sa le si citeasca ;)
ps(Citează)
18/02/2015 la 6:05 PM
Reclama la “cioburi” a rulat zilele trecute si in pauza publicitara a show-ului “Sunt celebru, scoate-ma de aici”. Ciudat, dar reclama a prins si poate a reinviat dorinta unora de a se angaja :))
Dragos Bunea(Citează)
18/02/2015 la 6:10 PM
Cred ca este o greseala sa folosesti site-uri de joburi pentru a gasi seniori sau chiar si mid-level in IT. Si vad ca mai multi din cei care comenteaza dau exemple din zona asta. Pentru alte domenii nu ma pricep, nu-mi dau cu parerea, dar imi pare rau pentru HR-ii care trebuie sa se uite pe zece mii de cv-uri si pentru cei care au CV-uri bune si sunt sariti din cauza spamului.
vlad(Citează)
18/02/2015 la 6:43 PM
Sa nu îți pară rău niciodată pentru ăștia din HR,majoritatea is niște gusteri.
Tiberiu(Citează)
18/02/2015 la 6:54 PM
Eu merg pe stradă și uneori fredonez “joburi joburi joburi”. Nu mai pot scăpa de ea din cap.
nwradu(Citează)
18/02/2015 la 6:57 PM
Credeam ca fredonezi Burgeri Bugeri Burgeri !
Andreiexe(Citează)
18/02/2015 la 7:01 PM
Adevarul e ca mi0as fi dorit si eu ca aplicarile alea multe sa fie facute pe usa din dos de bestjobs.
Din pacate stiu ca nu e asa. :(
Oamenii aplica fara numar la orice. Nu le pasa ca facind asa ceva isi diminueaza sansele grav. De fapt asemenea situatii fac platforma total neutilizabila. Adica pur si simplu toata lumea pierde.
Oricum cei mai amuzanti sint aia care spun ca “las ca invat repede care e treaba!”
jules(Citează)
18/02/2015 la 7:03 PM
Scuza-ma te rog, dar ce ar trebui sa foloseasca acei oameni? Te rog exclude “networkingul”.
jules(Citează)
18/02/2015 la 7:38 PM
Linkedin :)
SirNeo(Citează)
18/02/2015 la 7:38 PM
Linkedin :)
SirNeo(Citează)
18/02/2015 la 8:00 PM
Pe bune? Linkedin? Adica site-ul ala care spameaza absolut tot si nimeni nu vede? Si parca am spus “fara networking”
jules(Citează)
18/02/2015 la 8:11 PM
De 3 zile anunt de Junior C++. 4 au aplicat pana acum abia. Din pacate abia 1 decent, restul fara nici o treaba in scrierea unui CV (poze din club, big no-no).
ratonbox(Citează)
18/02/2015 la 8:38 PM
De curiozitate, un link? Merci.
slv(Citează)
18/02/2015 la 9:05 PM
Cred ca s-ar putea rezolva foarte simplu daca platforma de job-uri ar implementa un feature prin care angajatorul sa semnaleze atunci cand un candidat a aplicat total aiurea, fara sa citeasca cerintele (pe care sa le raporteze la experienta proprie). La 3 semnalari de aplicare aiurea de catre 3 angajatori diferiti, sistemul ii pune tag-ul de “candidat care obisnuieste sa aplice aiurea” si ofera posibilitatea de filtrare in cautari a CV-urilor primite de la astfel de candidati.
Ali(Citează)
18/02/2015 la 10:37 PM
Sunt pe tel si n-am referinte la indemana dar networkingul si firmele de headhunting sunt in top pt it. In general seniorii sunt cautati de firme specializate sau aplica direct la firma sau vin printr-o recomandare interna. Site-urile sunt ultimul canal pt acest tip de recrutare. Poate doar targurile de joburi sunt mai slabe
vlad(Citează)
18/02/2015 la 10:40 PM
Uite aici unul dintre ele: http://www.bestjobs.ro/locuri-de-munca-junior-c-developer/687613/1
ratonbox(Citează)
19/02/2015 la 12:19 AM
Subscriu. Doar ca procentul e undeva pe la 95.
ion(Citează)
19/02/2015 la 7:28 AM
Folosesc un soft de sortare al CV-urilor , fiecare CV primeste un scor in functie de cerintele din anuntul pentru job, le aranjez de la scorul cel mai mare spre cel mai mic si apoi sortez. Nu doar in Romania se aplica aiurea, mai mult de jumatate din aplicanti nu au nici o treaba cu cerintele din anuntul de angajare.
s4f(Citează)
19/02/2015 la 11:35 AM
Bine ca nu ai zis Facebook.
Roxana(Citează)
21/02/2015 la 1:28 PM
Acel numar arata dorinta mare a romanilor de a fi sefi :)))
Bogdan(Citează)