un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

În iunie se opresc transmisiunile TV analogice terestre

13 Feb 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

37 comentarii

ANCOM a publicat ieri mai multe informații despre implementarea transmisiunii digitale a posturilor TV în România. Țara noastră s-a angajat ca la 17 iunie 2015 să înceteze toate transmisiunile TV analogice, trecând în schimb la transmisiune digitală.

Chestia asta e bună. Pe lângă faptul că așa se eliberează o parte din banda ocupată cu transmisia a vreo 10 posturi TV pentru cei ce încă folosesc antene colective, calitatea recepției crește. Se folosesc tot purtătoare analogice, dar din ele se extrage un semnal digital, iar o înșiruire de 1 și 0 rezistă mult mai bine “drumului”, pe când un semnal variabil nu. Într-un fel, este ca diferența între calitatea imaginii pe cablu TV analogic și calitatea imaginii după ce ați montat un receiver digital înaintea televizorului.

Acum, în toate casele ce încă folosesc televiziune recepționată prin sistemul terestru analogic (adică nu prin cablu, ci cu antene pe casă, dar nu din cele satelit – shoot me now, tare greu este de explicat) va trebui montat un fel de receiver care să facă apoi conversia necesară. Acestea ar trebui să se dea gratuit.

În 10 iunie 2014, Societatea Națională de Radiocomunicații câștigase trei multiplexuri naționale. Acum s-au mai dat niște multiplexuri (adică licențe de a transmite terestru digital televiziune, radio și alte câteva servicii adiționale) locale, de exemplu 2K Telecom a câștigat 4 pentru București și 1 în Ploiești, compania Regal a luat unul în Râmnicu Vâlcea, Cargo Sped unul în Sibiu șamd.

Ce vor face cu ele rămâne de văzut, dar din 17 iunie 2015 au dreptul să emită digital și cred că sunt chiar obligați să facă asta începând cu mai 2017.

Întrucât o mare parte din România are televiziune prin cablu, iar multe alte gospodării au televiziune prin satelit/direct-to-home, no real fucks were given, ca să zic așa.

sursa: ANCOM.

asus s5507

    37 comentarii

  1. si pe carnatii astia cu televiziuni cand ii obliga sa transmita HD? ca degeaba ai digital la rezolutie de PAL.

      (Citează)

  2. S-o vad pe Tanti Leana dintr-un sat uitat de timp ascuns intre sapte vai cum ii vor explica ei cineva cum va functiona “cutia magica” ca sa poata urmari TVRul. Mai mult, acele deviceuri ar fi trebuit deja sa inceapa distribuirea lor. Nu cred, cu toate directivele UE, ca la data stabilita va disparea semnalul analogic.

      (Citează)

  3. Antena romtelecom e prin satelit sau nu ?

      (Citează)

  4. Deoarece “no real fucks were given”, abia aștept să avem 4G în 800Mhz!
    Și tare m-ar mai bucura dacă s-ar întâmpla același lucru și la CATV, adică să fie doar semnal digital. Am mai scăpa de ceva dureri de cap.

      (Citează)

  5. George: Deoarece “no real fucks were given”, abia aștept să avem 4G în 800Mhz!
    Și tare m-ar mai bucura dacă s-ar întâmpla același lucru și la CATV, adică să fie doar semnal digital. Am mai scăpa de ceva dureri de cap.

    De ce? Care e avantajul 4G-ului in 800 de Mhz?

      (Citează)

  6. Eu am înțeles sistemul acesta că vei putea avea semnal TV digital „la liber”, cu antena de cameră, ceea ce face ca distribuția pe cablu să nu-și mai aibă logica. Cam toate televizoare vândute în ultimii 6-7 ani au tuner încorporat. Îți dai seama că mulți vor renunța la ligheanele din balcon și la CaTV dacă vor putea recepționa „la liber” programele din „must cary”, mai ales că 90% din grilele cabliștilor sunt cu audiență 0.

      (Citează)

  7. Andrei: De ce? Care e avantajul 4G-ului in 800 de Mhz?

    frecventa mai mica -> acoperire mai mare.

      (Citează)

  8. Tinand cont ca sunt probabil singurul cititor al blogului care are doar antena de camera iti spun cam ce si cum se prinde:
    – digital: tvr-urile, prima, kanalD. Se prindeau si protv si sport.ro dar acum sunt codate. Parca era si un post de muzica si a3 (dar pt asta am pus parola sa nu vada copiii obscenitati). Cele care se prind digital se vad excelent. TVR si ProTV parca transmit si HD
    – analog se prinde ff prost protv-ul + cele din lista de mai sus.

    S-ar putea sa se mai prinda cateva dar eu vad programele la tv doar din momentul cand se deschide pana se selecteaza intrarea hdmi.

      (Citează)

  9. Scapam de o sursa de radiatii si de interferenta cu alte echipamente.

      (Citează)

  10. Apăi aia cu cablul şi receiverul… la mine se vede mai bine direct cu cablu. Avantaj DVB-C :)

      (Citează)

  11. Mihai:
    S-o vad pe Tanti Leana dintr-un sat uitat de timp ascuns intre sapte vai cum ii vor explica ei cineva cum va functiona “cutia magica” ca sa poata urmari TVRul. Mai mult, acele deviceuri ar fi trebuit deja sa inceapa distribuirea lor. Nu cred, cu toate directivele UE, ca la data stabilita va disparea semnalul analogic.

    Stai linistit ca s-a mai desteptat si tanti Leana de la tara. Are si ea copii, nepoti. La mine la tara majoritatea au cablu.

      (Citează)

  12. Mihaix: frecventa mai mica -> acoperire mai mare.

    Mai multi abonati pe aceeasi arie => 4G cu viteza 3G in cel mai bun caz.

      (Citează)

  13. Mai multi abonati pe aceeasi arie => 4G cu viteza 3G in cel mai bun caz.

    LxF: Mai multi abonati pe aceeasi arie => 4G cu viteza 3G in cel mai bun caz.

    Mai multi abonai in afara ariei de acoperie -> 4G ci viteza 0.

      (Citează)

  14. Cristian Banu:
    Eu am înțeles sistemul acesta că vei putea avea semnal TV digital „la liber”, cu antena de cameră, ceea ce face ca distribuția pe cablu să nu-și mai aibă logica. Cam toate televizoare vândute în ultimii 6-7 ani au tuner încorporat. Îți dai seama că mulți vor renunța la ligheanele din balcon și la CaTV dacă vor putea recepționa „la liber” programele din „must cary”, mai ales că 90% din grilele cabliștilor sunt cu audiență 0.

    Dar asta era valabil și înainte, și totuși doar câteva posturi erau transmise terestru. Bun, să presupunem că acum vor încăpea mai multe în aceeași bandă, dar tot nu cred că vor renunța mulți la cablu.

    Eu nici nu mai am antenă colectivă pe bloc. Am scos acum la renovare cablul din perete, cred că era tăiat de vecin deja, că au ieșit doar 3 metri. Ce fac, scot o antenă pe balcon?

    Lumea deja migrează spre canale HD, iar cele străine nu cred că vor intra în sistem deoarece providerii de cablu le plătesc. Pe terestru le-ar receptiona oricine, deci probabil că nu vor dori să fie așa la liber.

      (Citează)

  15. 2k telecom Ghiță & company?

      (Citează)

  16. Informatii suplimentare:
    – protv (si sport.ro) sunt codate pt ca asa a decis conducerea pentru a primii mai multi bani. S-au scos de la free to air pt a cere bani de la providerii de televiziune pt cablu( inainte plateau doar pt dth)
    – transmisia va fii DVB-T2. Atentie!! majoritatea televizoarelor cumparate (in afara de cateva modele LG, Philips ) au DVB-T. DVB-T NU este compatibil cu DVB-T2, DVB-T2 este cu dvb-t

      (Citează)

  17. @Andrei, @tudor
    4G in 800MHz inseamnă acoperire potențial mai bună în zona rurală, unde oricum densitatea de site-uri este mai mică. Să vă aduc aminte că 3G-ul “național” e în 2100MHz în zona urbană și în 900MHz în rural? Coincidență?

    E o întreagă discuție cu densitatea de abonați pe 4G și viteza… În pricipiu așa este, dar asta ar însemna și o “decongestionare” a benzii 3G, că nu toată lumea are terminale/acces la servicii 4G, nu? Să vedem și dacă tehnologia de backhaul (MW în principal) poate ține pasul cu cerințele de bandă…

      (Citează)

  18. Ionut Stoica:
    Apăi aia cu cablul şi receiverul… la mine se vede mai bine direct cu cablu. Avantaj DVB-C :)

    Da, dar nu toata lumea are cablu, insa DVB-T prinde toata lumea, oriunde, atata timp cat este semnal. Pot sa iti pui antena si pe tir daca vrei. Avantaj DVB-T :P

      (Citează)

  19. Daca ai 4g pe 2100 si mai pui o antena si pe 800 n-are cum sa fie mai prost.

      (Citează)

  20. Patrik Fecheta

    14/02/2015 la 6:22 PM

    Andrei: De ce? Care e avantajul 4G-ului in 800 de Mhz?

    Raza de acoperire.

      (Citează)

  21. “calitatea recepției crește” – greșit. Calitatea recepției crește *doar* în condiții meteorologice normale. Pe timp de furtună calitatea scade semnificativ, poate ajunge chiar zero.

      (Citează)

  22. Sunt curios ce o sa faca cei de la Antena1, unul dintre cele mai proaste posturi de televiziune.. Au ramas printre singurii care nu au si un post HD..

      (Citează)

  23. Ar trebui totusi sa fie niste schimbari majore.
    Nu mai dicteaza un singur furnizor ce da clientului. Abia acum cred ca este posibila trecerea reala la pachete.
    Pensionarilor le va fi mult mai usor sa isi puna conserva DVB-T2 si sa prinda canalele din lista must-carry gratis.
    Din 4 multiplexuri disponibile, posibil macar pe unul sa isi faca intrare pachetul Discovery.
    Posibil sa fie probleme cu decodarea simultana a 2-3 furnizori, dar poate se gaseasc solutii pentru 2-3 cartele si nu 2-3 conserve.

      (Citează)

  24. Nu inteleg cine se mai uita la tv in urmatorii 5 ani.

      (Citează)

  25. Inca ceva : Eu am cablu digital UPC, unde platesc 70 lei ( dupa lungi negocieri , amenintat ca plec la RDS): Net 200 , TV Digital cu 2 CI+ , 112 canale SD + 10 HD. Ce sa fac , sa trec la DVB-T ? Voi folosi DVB-Tul, doar cand imi pica lumina. In rest ,the rest is the best.

      (Citează)

  26. Carmen Enache

    09/06/2015 la 9:22 PM

    Daca am un DvB din ala de prin Spania, va merge pe cablul meu de la Rds?

      (Citează)

  27. Carmen Enache: Daca am un DvB din ala de prin Spania, va merge pe cablul meu de la Rds?

    Daca e DVB-C, merge pe orice retea de cablu. Daca are si CI+ , vei putea urmari si canalele criptate RDS sau UPC. Daca e doar DVB-C MPEG2, prinzi doar canalele SD.

      (Citează)

  28. Nelu: Nu inteleg cine se mai uita la tv in urmatorii 5 ani.

    Foarte bine punctat.De ani de zile ma uit doar maxim 1 ora pe zi la tv.

      (Citează)

  29. Buna tuturor,
    Nu sunt specialist in domeniu, dar vreau sa intreb simplu cum pot sa receptionez la tara (la bunica mea) canalele pe care le prindeam inainte cu o antena simpla cu elementi de aluminiu? Ma refer ca prindeam analogic TVR-urile, Protv, Prima, si inca cateva. Acum cu noua transmisie digitala, ce trebuie sa fac sa prind aceste canale? Mentionez ca se utilizeaza un TV Watson cu ecran plat color cumparat in 2007. (este al bunicii). Intrari in spate am doar antena , 2 Scaruri si 3 RCA! Va rog sa imi spuneti ce trebuie facut sa prind cu aceeasi antena.
    Multumesc.

      (Citează)

  30. Dar care este faza cum ca din 15 iunie Pro tv-ul nu mai transmite pe antenele terestre? Ce antene intra in categoria asta,chiar și cele de la rds ,upc etc.? Answer pls!

      (Citează)

  31. Eu stau in germania si am antena satelit de la rds de vreo 7 ani, deci presupun ca recieverul e analog, din 17 iulie mai vad ceva pe antena cu recieverul respectiv sau am nevoie de altul nou?

      (Citează)

  32. Buna tuturor,
    Nu sunt specialist in domeniu, dar vreau sa intreb simplu cum pot sa receptionez la tara (la bunica mea) canalele pe care le prindeam inainte cu o antena simpla cu elementi de aluminiu? Ma refer ca prindeam analogic TVR-urile, Protv, Prima, si inca cateva. Acum cu noua transmisie digitala, ce trebuie sa fac sa prind aceste canale? Mentionez ca se utilizeaza un TV Watson cu ecran plat color cumparat in 2007. (este al bunicii). Intrari in spate am doar antena , 2 Scaruri si 3 RCA! Va rog sa imi spuneti ce trebuie facut sa prind cu aceeasi antena.
    Multumesc.

      (Citează)

  33. Pentru programele pe satelit nu se schimba nimic,
    pentru cei care se uita la tv cu o antena de camera/bloc au nevoie de un tv destept sau unul care sa aiba specificatie DVB-T
    Sau un receptor (receiver) DVB-T

    cu respect

      (Citează)

  34. Acest receiver poate fi comandat de undeva anume? Ce tip de receiver imi trebuie?

    Ioan:
    Pentru programele pe satelit nu se schimba nimic,
    pentru cei care se uita la tv cu o antena de camera/blocau nevoie de un tv destept sauunul care sa aiba specificatie DVB-T
    Sau un receptor (receiver) DVB-T

    cu respect

      (Citează)

  35. Salutari, am inteles cum sta treaba cu tv-ul’ destept’ si cu aceea cutie ‘magica’ , dar pana la urma urmei asta tine tot de o afacere , cei de la cablu’ vor avea de castigat iar noi poate si mai mult decat ei, si anume nu vom mai auzii atatea stiri cu violuri , crime, politicieni corupti s.m.d.p, ca doar nu avem ceva mai bun de facut ? las’ ca de vrem tv ne uitam pe progrmul 1 ca pe vremea comunista , ce nu e destul? apropo; de ce ne-au lasat postul asta ?

      (Citează)

  36. Si cu bani luati de electrica cum ramane ? TV digital este declarant gratis .

      (Citează)

  37. Salutare dragi Prieteni!

    Va rog frumos, am si eu nevoie de priceperea voastra sunt din Baicoi Ph am un smart tv LG full hd 3d si as vrea sa cumpar o antena de camera performanta sa prinda cat mai multe programe tv digitale dar nu ma pricep, si nu stiu ce antena sa-mi cumpar,va rog sa ma ajutati cu recomandari pentru achizitionarea unei antene de camera performanta.Va multumesc si va astept cu raspunsurile pertinente pe Email.Chao

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus