►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・PC Garage・Flip・Secom・Altex. 📺YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Renovarea a scos la iveală două relicve pe care vreau să vi le arăt și vouă.
Primul este un walkman Sony WM-FX277 pe care l-am cumpărat acum mulți ani de la magazinul Sony din Unirea. Avusesem înainte un walkman chinezesc, un model gri-albastru care mergea prost și bateria se consuma repede, dar m-a convins utilitatea unui astfel de aparat pentru a asculta casetele mele preferate (aveam vreo 50, le-am aruncat de atunci).
Am luat acest Sony cu, parcă țin minte deși s-ar putea să mă înșel grav, 1,8 milioane de lei vechi. Ce m-a atras în special la el (Cred că era un model de top) era radio-ul, pe care-l ascultam cu plăcere în acea perioadă, și faptul că avea tuner digital, cu ecran pe care să alegi frecvența și multe memorii pentru posturile preferate.
Funcționa cu baterii AA. Culmea, nu cred că aveam acumulatori la el, ci cumpăram baterii normale care țineau vreo 20 de ore. Pachetul a inclus și o husă transparentă, iar walkman-ul avea clemă de prins la pantaloni. Butonul acela Mega Bass probabil că activa un egalizator de sunet care avea un efect sesizabil, foarte bun, asupra calității muzicii. L-am utilizat vreo doi ani, l-am luat inclusiv în străinătate pentru a asculta radio-urile locale, am fost prieteni buni.
Eu l-am cumpărat când deja era CD-playere portabile pe piață, dar eu nu aveam CD-uri pentru că n-am avut niciodată “combină”. Am trecut de la casete audio direct la MP3-uri, adică direct de la acest walkman Sony la un micuț mp3-player SanDisk de 2 GB, care și el avea și radio și era alimentat tot cu baterii micuțe. După aceea a urmat un iPod Classic de 80 GB care încă este funcțional.
Acesta este un calculator științific. Mă gândesc că, la fel ca în cazul walkman-ului de mai sus, generațiile noi nu vor vedea și nici nu vor folosi așa ceva.
Nu l-am folosit niciodată. L-am luat în timpul facultății pentru nu mai știu ce curs unde ni s-a zis că ne va fi necesar așa ceva, dar până la urmă n-am avut motive să-l folosesc; toate problemele erau cu sinus și cosinus de valori uzuale (30, 60 etc), pe care le știam deja, așa că n-a fost nevoie de el.
Acum nu cred că ar mai cumpăra cineva așa ceva. Un smartphone poate face aceleași calcule, ba chiar îți arată și grafice și toate simbolurile posibile.
Nu știu dacă să le mai păstrez și să le arăt copiilor sau să le arunc.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
22 comentarii
05/02/2015 la 6:48 AM
Fetita mea (3 ani) a gasit un calculator stiintific intr-un dulapior din casa si a presupus ca este un telefon. :)
MiniMe(Citează)
05/02/2015 la 7:17 AM
Eu am un calculator stiintific casio care nu e vreun varf de lista dar oricum e peste ce ai aratat tu in imagine. Dupa 6 ani in poli utilizat frecvent iti spun ca nu ai ce sa faci cu un smartphone cand ai de calculat un carnat de 15+ termeni cu fractii, logaritmi si alte balarii. Am vazut niste texas instruments de iti pica fata, in care practic poti sa faci orice…dar la preturi de “flagship” android
mircea (primul)(Citează)
05/02/2015 la 7:39 AM
În proiectare se folosesc calculatoarele științifice de buzunar. Cel de pe desktop mi se pare incomod.
Bb(Citează)
05/02/2015 la 7:44 AM
Am un Panasonic, echivalentul Walkman-ului tau. L-am luat prin clasa a 5-a oare? Nu, cred ca mai tarziu, eram mai mare dar tot in scoala generala cred, si destul de repede dupa revolutie. Tot vreo 200 de lei a fost, leul nu luase pe miriste inca. Daca-i pun baterii, presupun ca mai merge, desi are vreo 20 de ani cu siguranta. Ar trebui sa incerc, cand mai dau peste el prin casa.
Era pentru radio mai mult, casetele nu m-au pasionat prea mult dar am avut primul album al lui Britney Spears si parca unul al lui Eminem… naiba mai stie pe unde sunt casetele respective.
Gaelex(Citează)
05/02/2015 la 8:03 AM
Yup, still works :D
Gaelex(Citează)
05/02/2015 la 8:08 AM
Eu zic sa le pastrezi..Astia de la History cu Pawn Shop cumpara tot felul de porcarii..poate peste 20 de ani o sa avem asa ceva si in Romania!
Dave(Citează)
05/02/2015 la 8:31 AM
Am văzut și eu unele mari și frumoase, cu ecran mare cu afișaj cu puncte pe care îți desenau și grafice.
nwradu(Citează)
05/02/2015 la 8:32 AM
Eu am aruncat grosul casetelor și păstrasem vreo 6 care mi-au plăcut, un Roxette, un Eminem (cel cu THe Way I Am, cel mai bun album), un Queen etc. Le-am aruncat acum, am muzica lor oricând, nu am de ce să o păstrez și pe o casetă veche.
nwradu(Citează)
05/02/2015 la 8:33 AM
Cel de smartphone, nu de PC. Trebuie să fie programe bune pentru așa ceva, iar de multe ori introduci un cârnat de termeni, cum zice Mircea, dar de fapt te interesează doar graficul rezultat sau cine știe ce altceva.
nwradu(Citează)
05/02/2015 la 8:38 AM
Radu, cam ai ce face daca esti student. De multe ori smartphone-ul nu este acceptat la examene, astfel ca vei avea nevoie macar acolo :)
Mihai(Citează)
05/02/2015 la 9:35 AM
Radu, calculatorul stiintific mi-ar fi de folos, in cazul in care te gandesti sa-l dai.
ALIAS(Citează)
05/02/2015 la 9:57 AM
Probabil dupa ce rulezi prima caseta se va duce banda de transmisie. Cauciucul nu prea rezista.
nashu_mare(Citează)
05/02/2015 la 10:01 AM
Zic sa le pastrezi, chiar dc nu ajunge History cu emisiunea lor si la noi, mie mi se pare ca astea sunt genul de obiecte care isi au locul in cutia de amintiri pentru aratat copiilor/nepotilor.
Eu am pastrat primele casete pe care mi le-am inregistrat in copilarie, cu muzica de generic de la desenele animate italienesti. Chiar daca as putea gasi online melodiile respective, n-ar fi acelasi lucru.
Lorelei(Citează)
05/02/2015 la 11:24 AM
Pe radio merge, caseta nu am incercat.
Gaelex(Citează)
05/02/2015 la 11:25 AM
Calculator științifice se mai cumpara si-n ziua de astazi. Au ajuns insa la un alt nivel. http://education.ti.com/en-GB/uk/products/scientific-calculators/ti-30x-pro-multiview/tabs/overview
Mihai(Citează)
05/02/2015 la 11:31 AM
Walkman Nei, intial am avut o chinezarie, inca il mai am si cred ca e si functional
Cd Player Majestic/chinezarie functional.
Mp3 player sand disk 512mb apoi sony de 2gb ambele ramase imprumutate.
Ipod Nano 3rd gen-inca funcitoneaza si tine bateria ore bune.
Urmeaza un shuffle pentru sala.
Razvan C(Citează)
05/02/2015 la 11:39 AM
si eu din cate stiu inca nu sunt acceptate smartphone-urile in examenele de la poli/ase asa ca un calculator va fi folosit mult si bine de studenti.
Si eu pastrez undeva intr-un sertar doua telefoane-caramida ca si curiozitati. Nu mai stiu ce modele sunt dar unul parca e un Alcatel cu antena de vreo 20 cm si unul un sony mare si butucanos. Poate le vand sau donez la un muzeu peste 30 ani :)
Ca sa nu mai zic ca daca ma gandesc parca imi pare rau ca n-am pastrat si un procesor Z80, model care m-a “chinuit” in facultate.
AdrianX(Citează)
05/02/2015 la 1:21 PM
Walkman din ala am avut si eu. Impreuna cu jocul de tetris si cu tamagoci, au fost gadgeturile copilariei mele. Eu zic sa le pastrazi sau sa le dai unui colectionar, ca sigur gasesti nostalgici.
AndreiArde(Citează)
05/02/2015 la 2:41 PM
Si eu inca mai am walkman-ul acela, cu tot cu husa (http://digichar.com/imgs/a/e/a/e/h/sony_wm___fx277_walkman_am_fm_scanning_tuner_tape_player_40_presets_megabass_case_1_lgw.jpg). Castile le-am mai schimbat pe parcurs. Il pastrez din nostalgie si de curiozitate cum vor reactiona copiii cand vor fi mai mari si vor asculta muzica pe o caseta. Momentan atractia e pickupul cu viniluri cu povesti.
cris(Citează)
05/02/2015 la 6:04 PM
Băi nwradule ce fel de inginer ești tu cînd zici că un calculator este o “relicvă” ? e ca și cînd un aparat foto dedicat (că tot ai tu review-uri și ești pasionat) este o relicvă pt că ai aparat și la telefon…
Da, există softuri care arată exact ca un calc. științific pe Android, arată exact la fel tocmai pt ca userii să poată trece ușor de la unul la altul.
Și da, la examene nu se admit telefoane…
alias(Citează)
05/02/2015 la 8:51 PM
Mirceo, hai recunoaște că faci intenționat ca să ne enervezi. Mi-e greu să cred că există o persoană atât de blocată în trecut.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.mathworks.matlabmobile
nea_caisă(Citează)
19/03/2015 la 3:36 PM
Eu renunţasem la casetă prin 2011 când se dusese cureaua de la deck. Dar pe la sfârşitul lui 2012 am primit 2 walk-man-uri: unul asemănător cu cel din imagini şi o frumuseţe de “Toshiba” KT-AS1. “Sony”-ul avea şi radio, dar era o mizerie ca şi parte de sunet pe casetă. Aşa că am folosit “Toshiba”-ul, care însă ulterior s-a dus (când o să am bani, o să-l recondiţionez). Însă cum a mai primit nişte casete (vreo 50-100), am reparat deck-ul (acum iară are probleme, că s-au dus motorul pus şi cureaua şi e la reparat) şi m-am pus pe ascultat muzică de pe casete. Aşa am devenit fan A.B.B.A., aşa am descoperit multe melodii frumoase.
Ca şi walk-man-uri m-am mai ales cu un “Sanyo” MGP9 (primit cadou de la cineva – din păcate nu e prea audiofil) şi cu un “Panasonic” RQ-P50 din anii ’90 – pe ăsta am dat 50 de lei (cred că la vremea lui a fost în banii de azi cel 1500 de lei), care însă nu are uşa transparentă în dreptul ferestrei pe care vezi banda de la casetă. Am să le duc la curăţat şi gresat pe amândouă. Nu, nu reunţ la casete. Nici audio, nici video (păcat că încă nu am videocasetofon stereo). Au un farmec. Iar cu casetele audio te poţi simţi ca la începutul/mijlocul anilor ’70, căci am şi nişte casete mai vechi de 1975 (s-ar putea să am chiar una de dinainte de 1970!). Unele dintre ele se aud chiar bine!
Dacă vă întrebaţi câte casete audio am: vreo 300-400 de casete audio în colecţie (cumpărate, trase de la radio, moştenite, primite cadou…). Mai multe decât C.D.-urile originale şi mai multe decât discurile de vinil.
Cineva zicea că fiica lui când a văzut pentru prima oară un calculator ştiinţific a crezut că-i telefon… eu mă întreb câţi ar pune un LaserDisc pe un pick-up (da, am şi Laser Discuri). Şi calculator ştiinţific am: o frumuseţe de “Casio” FX-102 de prin 1976-1980; cu display V.F.D., fireşte.
Ştefan (nokia) (2010)(Citează)