►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Suntem în plin proces de creștere puternică a dispozitive smart-home pe piața, după ce mai multe firme au anunțat produse noi în ultimul an. Explicația? Avem wifi peste tot și puterea cloud-ului pentru a interconecta dispozitivele, în timp ce acum vreo 10 ani, când am luat eu prima oară contact cu “smart home”, era un haos de toată frumusețea unde fiecare producător avea protocoale proprii, comunicația era pe fir și prețurile erau imense.
Ieri D-Link au anunțat câteva produse chiar mișto, simplu de instalat și bune de avut în casa oricărui pasionat de tehnologie sau, pur și simplu, de confort. Înainte să vi le prezint pe fiecare în parte, câteva precizări valabil pentru toate:
Priza aceasta se adaugă peste o priză normală, ca un prelungitor fix. Odată conectată la rețea și configurată, poți comanda aprinderea și stingerea obiectului conectat la priză (filtru de cafea, veioză, mașină de pâine – orice ai în casă) direct din aplicație sau îl poți introduce în scenarii de lucru împreună cu alte obiecte.
Priza nu face doar atât. Monitorizează consumul prin ea și-ți arată în aplicație cât a consumat în această lună, iar în plus îi poți configura un “buget de energie” și ea se dezactivează după ce îl consumă.
La prezentare ni s-a demonstrat cum poți închide priza de acasă cu o simplă apăsare în telefon, oriunde ai fi, de exemplu dacă uiți fierul de călcat în priză. Confesiune: când am plecat în Amsterdam anul trecut, am uitat fierul de călcat în priză (Matilda, nu eu – ca să fie clar) și a stat așa 4 zile, pornit non-stop. Bine că n-am luat foc. Ne-ar fi prins bine o astfel de priză.
În plus, priza D-Link DSP-W215 are și senzor de temperatură și îți trimite notificări dacă se încălzește prea mult. N-ar strica una pusă pe consumatorii mari, de exemplu cuptorul electric, întâi pentru această formă de protecție și apoi ca să vezi cât consumi lunar cu el.
Prima este statică, a doua este mobilă și poate fi rotită din aplicația myDlinkHome. Ambele au conectivitate wireless inclusiv AC, dar alimentarea se face printr-un cablu subțire. Instalarea este simplă, câteva șuruburi, s-ar putea chiar să țină și lipite cu bandă dublu-adezivă de calitate sau câteva puncte de silicon.
DCS-935L, cea mică, are LED-uri cu infrarosu pentru iluminare pe timp de noapte la 5 metri, transmite imagine 720p cu înregistrare în rețea (pe un NAS, pe serverul tău de hosting etc), transmite sunet pentru că are microfon incorporabil, te avertizează pe email de alerte, inclusiv atașând imagine sau clip video.
DCS-5010L, cea mobilă, are și ea LED-uri infraroșu pentru o distanță de 8 metri, are microfon, are wireless N și port RJ-45. Din păcate, are un senzor mai mic și poate doar 640 x 480 pe partea de video, dar avantajul ei este că o poți roti de la distanță, fiind deci mult mai bună pentru supravegheat copii, bone, bătrâni, câini sau pentru securitate do-it-yourself în casă.
Cele două camere video încă nu sunt în magazine, dar puteți găsi alte camere D-Link de supraveghere la eMAG și PC Garage.
Acesta este un PIR (passive infrared) normal, adică detectează mișcare pentru că detectează căldura emisă de corpul omenesc. Le știți, lămpile de bloc sau de hotel care se aprind doar la prezență se bazează pe PIR-uri, iar cam toate sistemele de securitate includ așa ceva pentru că sunt foarte, foarte greu de păcălit (adică trebuie să vii în costum de scafandru sau altceva bine izolat și am mai auzit că ar merge să ții în fața ta un cearceaf ud, deși nu cred că poți disimula astfel radiația ta).
Modelul acesta are formă de ștecher și se introduce în priză. Nu este gândit deci pentru securitate (de obicei nu are nimeni o priză pe tavan, în fața ușii sau a ferestrelor, orientată la 45 de grade), ci pentru montat pe hol sau în cameră. Odată conectat la wifi și la aplicația D-Link, poți comanda scenarii de genul “la detecție de mișcare, aprinde veioza conectată la priza mea inteligentă”.
“Muzică oriunde” este un aparat tot cu aspect de ștecher, se introduce direct în priză, și are două funcții: extinde rețeaua wifi a casei, ca un range extender clasic, și are un jack audio pe care poți scoate sunet către un difuzor.
Mă gândesc că foarte rapid poți pune astfel muzică în baie (mereu mi-am dorit muzică în baie). Pui aparatul afară, în priză, iar până în baie tragi un cablu audio și un difuzor. Poți pune muzică direct din telefonul tău, prin streaming în rețea.
Rămâne de investigat dacă-l poți integra cu o cameră D-Link de supravegheat bebelușii, ca să-ți transmită audio la un difuzor din bucătărie, de exemplu.
Am văzut și alte produse interesante: noul router DIR-890L, un monstru de 3200 Mbps pe wireless, pe care sper să-l testez în curând, o cameră de supravegheat bebelușii, dar mobilă, pe care vă voi arăta cum să o utilizați pentru a supraveghea bătrânii și să vă asigurați că sunt în regulă, plus routerul DIR-880L, pe care sper să-l testez în curând pentru Turul Routerelor…
Mai multe informații despre D-Link și produse smart-home găsiți pe site-ul lor oficial.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
11 comentarii
20/02/2015 la 4:01 PM
Sunt curios cum se comporta 880L, eu sunt destul de multumit de el. Cu firmware-ul original avea ceva probleme, apoi dupa ultimul update i-as da 4 stele din 5.
radub(Citează)
20/02/2015 la 4:03 PM
Priza inteligenta mi se pare foarte buna sa conectezi centrala de caldura la ea .
Andreiexe(Citează)
20/02/2015 la 5:02 PM
Nu cred ca placile electronice ale centralelor sunt gandite pentru oprire si pornire frecventa. Sunt danse, in functie de cum e proiectata, sa iti cedeze dupa o perioada de vreme.
Exista termostate controlabile prin internet pentru asa ceva, gen Salus iT500 sau Nest (desi nu e inca suportat oficial in Romania).
Rares(Citează)
20/02/2015 la 5:17 PM
Sau vara pentru aerul conditionat. Sunt curios la ce pret o sa ajunga la noi, pe amazon e la $50.
Mihai(Citează)
20/02/2015 la 5:26 PM
50 Eur minim
Andreiexe(Citează)
20/02/2015 la 5:28 PM
Vad ca exista ceva de genul deja:
http://www.evomag.ro/RETELISTICA-Diverse-Retea/Edimax-Priza-inteligenta-Wireless-Edimax-SP-1101W-114358.html
Mihai(Citează)
20/02/2015 la 5:52 PM
Astea sunt bune daca esti atehnic si nerecomandate sub nici o forma din punct de vedere al securitatii (WPS-ul este o greseala ca sa fie activat la un router https://code.google.com/p/reaver-wps/ ), cine sparge reteaua wi-fi are access la toate echipamentele si te poate vedea cum te plimbi prin casa.
Exista proiecte pe internet ce au la baza un raspberry pi la care poti atasa zeci de senzori si module ce au preturi foarte mici. Exista si senzori wireless (nu wi-fi) insa din motive de securitate si fiabilitate acestia nu sunt recomandati.
Marius(Citează)
20/02/2015 la 7:29 PM
ce model de router este cel prezentat in poza cu camera ip (cel rosu-visiniu)?
stefan(Citează)
20/02/2015 la 7:55 PM
Pe langa o priza programabila cu butoane care acum e 40 lei, prizele accesibile prin internet mi se par SF, dar la fel e si pretul.
Cumparam doar daca merita, deocamdata raman in wishlist.
Cosmin(Citează)
22/02/2015 la 8:20 PM
de 250 de lei consum curent 2 luni si-mi bag picioru din mijloc in ea priza …….. defapt nu e recomandat sa faceti acasa asa ceva….
zohan(Citează)
23/02/2015 la 12:44 PM
Ce ar putea influenta ?
Bianu Gabriel(Citează)