►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・PC Garage・Flip・Secom・Altex. 📺YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
V-am spus acum vreo două săptămâni despre medicamentele generice, felul în care acestea ajung să fie dezvoltate și de ce sunt mult mai ieftine. Ca să reiau pe scurt ideea, există medicamente inovative, cele rezultate ca urmare a unei munci de cercetare, iar brevetul lor expiră după 10-15 ani. După această perioadă, alte companii pot produce aceleași medicamente, fără a schimba formula substanței active, medicamente numite generice.
Cum medicamentele generice sunt dezvoltate ca să fie la fel de bune, dar mult mai ieftine, vă recomandam să cereți astfel de medicamente în farmacii. Farmaciștii pot avea diverse motive comerciale pentru care vă recomandă medicamente scumpe (de exemplu, faptul că trebui să facă vânzări cât mai mari), așa că ar fi bine să-i întrebați dacă nu există și variante mai ieftine. Până la urmă, când vorbim de medicamente pentru dureri de cap sau de măsea, de stomac, de răceală, dar și pentru diverse afecțiuni mai grave, sunt multe variante și ar fi bine să faceți alegerea într-un mod cât mai informat, nu urmând orbește recomandarea inițială a farmacistului.
Articolul trecut a generat multe discuții și comentarii pe mai multe site-uri. Printre acestea, un motiv des întâlnit în discuții este că noi, simpli cumpărători de medicamente, n-am putea să evaluăm corect dacă un medicament este mai bun decât altul și n-ar trebui să luăm decizii doar bazat pe prețul lor. Să alegem un medicament inovativ sau unul generic? Dintre mai multe medicamente generice, cum știm ce să alegem?
O întrebare bună. În primul rând, în cazul medicamentelor care se pot cumpăra fără rețete de la doctor, veți discuta în cele mai multe cazuri direct cu farmaciștii și asistenții din farmacii, așa că întrebați de alternative, cereți medicamente generice (cunosc termenul, vor ști la ce vă referiți), ascultați explicațiile, decideți în funcție de cum vi se par răspunsurile și de bugetul vostru.
În al doilea rând, porniți chiar de la medici pentru a afla răspunsul la această întrebare. În fond, acel om este plătit de noi pentru a ne consulta și a ne recomanda ceva medicamente sub forma unei rețete, dacă este cazul, așa că hai să începem rezolvarea problemei chiar de acolo. Atunci când vă recomandă medicamentul X, întrebați-l “Cât costă? Există cumva și o alternativă mai ieftină?“. Hai să vedem ce zice!
Apoi întrebați-l “am auzit de medicamente generice… există pentru problema mea?” și cereți mai multe amănunte în privința tratamentului cu aceste alternative mai ieftine. Dacă este reticent, încercați să aflați motivul; în fond, în SUA 8 din 10 rețete prescrise de medici sunt pentru medicamente generice, iar în țări precum Germania, Marea Britanie, Olanda sau Danemarca aceste medicamente au o cotă de piață de 60-70% (date IMS Health, 2012).
Ele sunt sigure, putem deci concluziona, dar poate că medicul sau farmacistul au diverse rețineri în a le recomanda încă de la început.
Cel mai important este să pleci de la medic sau din farmacie convins de faptul că ai luat ceea ce trebuie, nu un medicament care este scump și poate este recomandat doar pentru că firma producătoare tocmai a avut o mare petrecere de 3 zile și 3 nopți la Poiana Brașov și i-a chemat acolo pe toți medicii pentru a-i atrage de partea lor. Probabil că n-ați crede sumele care se învârt în această industrie și interesele din spatele lor (fiind într-o familie cu ceva tradiție în medicină și farmaceutică, am mai auzit zvonuri – vă puteți uita și la show-ul lui John Oliver, S2E1, unde abordează tocmai această problemă), așa că doar voi vă puteți proteja propriul interes.
sursa foto: Doctor talking to patient de pe Shutterstock.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
7 comentarii
12/02/2015 la 11:20 AM
John Oliver despre marketingul facut de companiile farmaceutice pentru doctori:
https://www.youtube.com/watch?v=YQZ2UeOTO3I
Ion(Citează)
12/02/2015 la 11:20 AM
medicul scrie DCI.
Intreaba blogeru” de ce ! ?
ca el stie mai bine sau mai bine cauta boala de care suferi pe internet ca este acolo si tratamentul si marturiile tuturor prostilor ce au supravietuit. Sanatate si noroc!
io(Citează)
12/02/2015 la 11:40 AM
Tu articolul asta l-ai scris din altruism si grija fata de cititorii tai sau ai primit si ceva banuti?
Nu te acuz de nimic, eram doar curios.
Radu(Citează)
12/02/2015 la 12:03 PM
Este o campanie de informare făcută de Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România cu sprijinul Ministerului Sănătății și Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale.
Detalii aici http://www.medicamente-generice.ro/
Eu dau definițiile și datele statistice, articolele le-am compus eu pe baza a ce știu și cum procedăm în familie.
nwradu(Citează)
12/02/2015 la 12:50 PM
Nu mai țin minte sigur, dar parcă pe rețetă apare substanța activă, nu numele de brand. Nu prea mă îmbolnăvesc, așa că nu știu de rețete.
acsel(Citează)
12/02/2015 la 1:37 PM
Daca nu erau niste plecati cu sorcova, faceau si o sectiune pe site unde bagi codul de bare al medicamentului iar ei iti prezinta alternativele generice.
Gaelex(Citează)
12/02/2015 la 4:18 PM
@Gaelex: Vorbim de institutiile statului, nu trebuie sa faca ceva util, trebuie doar sa toace niste bani.
Nu i-ai vazut pe aia de la ROTLD cum au scapat de vulnerabilitatea ce rezolva captcha pe baza fisierului sunet? Si-au bagat picioarele, au scos fisierul sunet si aia e.
Florin(Citează)