un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Black Friday la: Fashion Days, Finestore, PC Garage, evoMAG, Altex, Flanco ◄◄

asus s5507

Avanpremieră MWC 2015: ce ne așteptă, ce vă voi arăta de acolo

24 Feb 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

7 comentarii

Duminică plec la Barcelona pentru Mobile World Congress, al treilea an în care particip. Ca și în ceilalți ani, voi trage cât pot de tare pentru a vă aduce în fiecare zi informații despre noutățile de acolo, ceea ce de obicei înseamnă că între orele 8-19 sunt la târg, apoi mănânc pe fugă în mall-ul de vizavi, apoi alerg la hotel unde sortez fotografii, le editez, scriu articolele, fac upload-urile și pe la 2 noaptea mă culc pentru a o lua de la început a doua zi.

Iată cele mai interesante lucruri de urmărit la MWC 2015:

VEDETELE

Mă refer la Samsung Galaxy S6 și HTC One M9. Ambele companii au ales să le prezinte pe 1 martie, duminică, așa că a doua zi veți afla totul despre ele. Prin linkurile de mai sus puteți citi zvonurile populare în acest moment despre cele două telefoane. Din ce simt eu, anul acesta va fi dificil de făcut o alegere între cele două; mă aștept să fie amândouă excelente.

Cu această ocazie aș vrea să remarc două lucruri. Primul, că piața s-a împărțit între patru poli. Vedetele de interes pentru toată lumea sunt SGS 6, HTC One M9, viitorul LG G4 și Apple iPhone 6. Pe primele două le vom vedea acum, pe al treilea mai peste câteva luni, iar iPhone-ul “curent” deja a fost lansat. Mai sunt și alte vedete?

Al doilea lucru: e plin netul românesc de articole ce spun “compania X a dat primele informații oficiale despre…” aceste noi telefoane. Nu, n-a dat. Toate sunt zvonuri, iar multe informații au scăpat de la partenerii ce primesc în avans informații despre aceste telefoane pentru a le lista pe site sau a le testa. Companiile, oricare ar fi ele, n-au zis decât “vom avea un eveniment de presă în data de 1 martie”. Nu, n-au revenit după aceea zicând “apropo, noul nostru telefon va avea 20 de megapixeli, vă zicem asta de acum, ca să nu mai așteptăm până pe 1 martie”. Am spus-o și cu alte ocazii, informațiile disponibile în România sunt cam aceleași, dar felul în care le prezinți (și felul în care nu minți intenționat pentru a părea că ai niște noutăți reale) fac diferența între un site care urmărește senzaționalul și unul care dorește să-și informeze echitabil cititorii. Urmăriți cu atenție aceste nuanțe.

URMĂRITORII

Aș putea să le spun și “telefoanele de volum”, pentru că se vând multe și se vând la prețuri bune. Așa că mă voi îndrepta cu plăcere spre standurile Huawei, Lenovo, Lumia și Sony, plus o tură pe la standul Orange, unde în anii anteriori am văzut telefoanele sub brand propriu pe care ulterior le-au adus în România și le-au vândut foarte bine.

Un popas special va fi la Asus, unde vreau să văd noul Zenfone 2, care probabil va ajunge oficial și în România. Telefonul este bun și ieftin și sper să intre cât mai repede pe piața noastră.

Sunt curios și ce prezintă Nokia la MWC. Au stand în hala principală, n-au renunțat la el, așa că vom vedea. Compania anunța acum un an gama X, cu Android-ul lor special, apoi le-au oprit, au vândut totul către Microsoft și aproape au dispărut de pe scenă. Să vedem ce aduce anul nou.

GADGETURILE

Simt că va fi anul smartwatch-urilor și al diverselor brățări sau accesorii pentru telefoane și tablete. Abia aștept să văd noul Asus Zenwatch, un ceas elegant. Vreau să văd noutățile de la LG, care are tot felul de căști foarte interesante ca model, precum și acel nou LG Watch Urbane, vreau să văd ce accesorii inventează Samsung, noua cameră HTC Re, precum și multe alte companii care dezvoltă gadgeturi interesante și acum este momentul să le arate public.

asus_zenwatch_1LG Watch Urbane _Lifestyle_1

Apoi trecem la drone, jucării și alte produse ce sunt legate de telefoane și tablete.

TEHNOLOGIILE

Partea care îmi place cel mai mult. Anul trecut am petrecut două ore la standul Qualcomm, unde erau prezentate atâtea tehnologii noi încât mă simțeam ca un copil la raionul de dulciuri. Mai sunt și alții, desigur: Intel, nVidia, AMD, ARM, IBM, zona Connected Cities, Ford, Ericsson, VISA, Mastercard șamd.

Țin minte anul trecut că mă uitam la standul ARM. Frumos făcut, dar mic, un stand mai degrabă de business, nu de prezentare de produse. Dacă nu erai atent, nici nu-i vedeai; dacă mergeai acolo, nici nu aveai prea multe de văzut. Dacă nu știai cine-i ARM, nici nu le dădeai atenție, și totuși în 2013 s-au vândut în lume 10 miliarde de procesoare pe arhitectura ARM, tehnologia gândită de ei fiind găsită în telefoane, tablete, routere, ceasuri, mașini, căști, modemuri și cam orice stă la baza a ceea ce astăzi numim Internet of Things și a ceea ce are nevoie de procesoare pentru a funcționa (și nu vă gândiți doar la cele vizibile; până și cardurile SD au un procesor în interior).

Mă interesează și ce-i nou în domeniul plăților mobile, al bateriilor, al streamingului TV și audio, soluții smart home și smart city, mașini electrice și tehnologii auto.

Dincolo de ei, aștept că interes să văd ce alte companii mici vin cu idei bune pentru viitor sau ciudățenii precum YotaPhone, NEC-ul cu două ecrane șamd.

CHINEZII

Anul trecut am descoperit produse foarte bune pe la standul Oppo. Anul acesta nu știu dacă vor fi prezenți (site-ul oficial nu-i listează, dar sper să fie acolo), dar sigur îi găsesc expuși în altă parte, plus Xiaomi.

CE NU MĂ ATRAGE

Alcatel a fost o dezamăgire anul trecut, nimic prea interesant. HP are un stand de formă. ZTE are un stand mare, dar produsele lor nu prea apar la noi. Firefox OS și Ubuntu OS probabil că nu au noutăți de spus.

PREGĂTIRI

Cred că am ajuns la un “pachet” de călătorie adecvat pentru 10 ore de mers pe jos prin standuri, schimbat două metrouri și un tren prin oraș și rezistat o zi întreagă fără mâncare. După ceva lecții învățate anterior și investiții spre micșorarea greutății și volumului, plec la mine cu:

  • mirrorless Sony a6000. E mic, ușor, am obiectivul de F1.8 pentru zonele fără lumină bună, filmează bine în caz că vreau să fac asta. Să nu uit quickstrap-ul acasă.
  • ultrabook Asus UX301, doar 1,5 kg, dar procesor Core i7 și SSD și ecran Full HD. Nici nu-l simți în spate.
  • pantofi confortabili (Clarks, luați în iarnă).
  • o geacă subțire și impermeabilă. La garderobă am stat chiar și o oră la coadă la finalul zilei, când pleacă toată lumea, așa că prefer o geacă subțire pe care o bag în ghiozdan și gata, iar pe sub ea un tricou cât mai ușor. Se anunță 18 grade prin Barcelona.
  • un încărcător i-tec cu patru porturi USB luat anul trecut de la e-day.ro. Hotelurile au prostul obicei de a nu-ți da mai mult de o priză, așa că la un astfel de încărcător pot cupla peste noapte telefonul, aparatul foto și bateria externă de rezervă, pentru încărcare simultană.
asus s5507

    7 comentarii

  1. Când ajungi la standul Huawei, poți butona un pic Ascend Mate 7 (dacă e prezent)?

      (Citează)

  2. N-ai zis nimic de bateria externa – sunt curios ce model folosesti.

      (Citează)

  3. Am eu un Huawei Ascend Mate 7 saptamana asta in teste ;) In weekend o sa public si articolul. ;)

      (Citează)

  4. Si btw, drum bun! O sa te urmaresc cu interes!

      (Citează)

  5. cartus:
    N-ai zis nimic de bateria externa – sunt curios ce model folosesti.

    Ceva așa http://www.prestigio.com/catalogue/Accessories/Power/PBC01040BK#/product-overview?article=PBC01080BK

    și mai am un Colorovo cu mufă inclusă, ceva mai subțire, pentru momentele când vreau ceva mai lejer la mine
    http://www.colorovo.eu/products-en/portable-chargers-en/colorovo-powerbox-slim-5000.html?product_id=2466

      (Citează)

  6. Salut,
    Poate bem o cafea saptamana viitoare in Bacelona. Echipa mea a lucrat la noul brand si site pentru MWC. Da-mi un mail daca ai vreme in timpul congresului.
    O zi faina!

      (Citează)

  7. Nu stiu exact daca stii dar brand-ul Alcatel care produce telefoane e diferit de compania Alcatel-Lucent. Compania care produce telefoane e chinezeasca si din cate stiu mai pot folosi numele Alcatel inca cativa ani.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus