un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Începe loteria bonurilor fiscale

29 Jan 2015  ·

GÂNDURI  ·

38 comentarii

A fost aprobată ordonanța privind organizarea loteriei bonurilor fiscale. Dacă nu sunteți la curent cu această inițiativă a Ministerului Finanțelor, scopul este de a face populația să solicite bon fiscal la orice ar cumpăra, stopând astfel evaziunea fiscală, iar respectivele bonuri îți pot aduce câștiguri la trageri la sorți lunare organizate de stat.

Sistemul loteriei bonurilor fiscale este un pic mai ciudat.

CUM CREDEAM CĂ VA FI

Îmi închipuiam că vor face un site pe care fiecare cetățean își va înregistra bonurile fiscale (număr, dată, valoare), așa cum uneori înregistrezi pe un site coduri găsite în ambalaje de ciocolată sau ce alte concursuri apar pe piață.

În retrospectivă, trebuia să mă gândesc că asta n-ar putea fi o idee bună. Loteria bonurilor fiscale se adresează tuturor cetățenilor și deci n-ar fi corect să condiționeze participarea lor de accesul la Internet și știința de a-l utiliza.

Doi la mână, să găsești numărul unui bon fiscal pe respectiva hârtiuță poate fi un chin. E ca la hieroglife acolo, nici Alan Turing nu l-ar descifra ușor. Asta ar fi creat și mai multă confuzie în rândul populației.

CUM VA FI DE FAPT

Lunar se vor extrage două numere:

  1. primul va fi între 1 și 999, reprezentând valoarea bonului ce va fi declarat câștigător.
  2. al doilea număr va reprezenta data emiterii bonului.

Cine are bon fiscal de valoarea extrasă și din data extrasă, este câștigător. Premiul lunar de 1.000.000 de lei se împarte egal tuturor câștigătorilor, care trebuie să meargă cu bonul fiscal original la orice sediu ANAF pentru validare.

Sunt câteva precizări, precum faptul că nu există o limită de vârstă, valoarea extrasă este partea întreagă (dacă iese numărul 44 sunt câștigătoare bonurile cu valori totale între 44,00 și 44,99 lei), participă doar bonurile între 1 și 999,99 lei, indiferent unde sunt emise în România.

Altfel spus, de la 1 martie apucați-vă și păstrați toate bonurile fiscale primite de la magazine. Cereți bon fiscal pe oriunde puteți face asta, inclusiv în restaurante. Extragerea pentru o anumită luna are loc în prima duminică de după 15 a lunii următoare, apoi puteți arunca bonurile necâștigătoare.

Întrebare pentru cei pricepuți la case de marcat: statul nu are o evidență a bonurilor câștigătoare, ci așteptă să vadă câți câștigători se prezintă ulterior extragerii. Pot veni 0, 1 sau oricâți câștigători, iar premiul se împarte egal tuturor. Bun, ce mă oprește pe mine să iau o casă de marcat și, ulterior extragerii, să-i modific data și să emit un singur bon fiscal, de valoarea extrasă, pe niște cumpărături fictive făcute de câștigător la firma mea? Apoi mă duc cu respectivul bon și cer o parte din premiu. Știu că bonurile au numere și trebuie să apară în contabilitate, dar dacă emit unul singur pe lună, cum anume poate dovedi cineva manevra?

O parte și mai dubioasă a întregului sistem este prevederea care spune că, dacă un comerciat refuză să-ți dea bonul fiscal, tu poți să nu-i mai plătești produsele sau serviciile. Asta nu se poate aplica, aproape întotdeauna întâi ți se cer banii, apoi se scoate bonul fiscal din casa de marcat. Excepție fac taximetriștii, probabil, și restaurantele, unde ar trebui să primești bonul fiscal ulterior achitării, dar să văd eu pe cineva plecând cu marfa, fără să o plătească.

De altfel, chiar FAQ-ul Ministerului Finanțelor spune ceea ce am zis și eu de multă vreme:

Am fost la restaurant şi am primit o „Notă de plată”. Aceasta participă la Loterie?
Nu. Restaurantul trebuia să vă dea, după ce aţi plătit valoarea din nota de plată, şi bon fiscal.

Anunțul și un FAQ bine făcut găsiți pe site-ul mfinante.ro

asus s5507

    38 comentarii

  1. Eu zic ca, inainte sa se dea un premiu, bonul trebuie validat.
    Asta inseamna ca trebuie sa existe si al doilea bon. Unul cu care se ridica premiul si al doilea DEPUS DEJA de firma de la care s-au facut cumparaturile.

      (Citează)

  2. Eu am inteles ca vor sa schimbe casele de marcat in sensul ca, dupa ce se emite un bon, se trimite electronic catre un server al ministerului seria bonului respectiv si presupun ca si datele de pe el. Asta ar insemna ca tu poti sa verifici pe un site daca bonul ce l-ai primit la casa a fost inregistrat si valid, si ca ministerul stie imediat dupa tragerea la sorti cate bonuri au fost emise pe suma respectiva si in ziua respectiva,

      (Citează)

  3. Casele de marcat sunt sigilate si pot umbla la ele diar firme autorizate. Poti rupe sigiliu si scrie orice pe bon dar na.

    Problema cu metoda aleasa e ca tot aia cu nai multi bani sunt avantajati, ca daca ai salariu de 6 mil n-o sa ai niciodata bon intre 6 si 10.

      (Citează)

  4. Also, pj?

      (Citează)

  5. Mi se pare ok.. dar totusi este o mica teapa la mijloc. Ba nene.. daca eu cetatean de rand sunt consumatorul final.. si efectiv platesc produsul cu final cu tot cu tva dar in acelasi timp platesc si diferite taxe din salariu lunar.. pai ba nene da-mi banii pe tva inapoi. Asta cu loteria asta este praf in ochi sa mai scoata niste bani si ei. Daca suma maxima pe care poate fi castigata intr-o luna este de 999 lei. Asta inseamna aproximativ 12000 de lei pe an la 20 de mil de posibili castigatori. Mai mult ar costa salariile angajatilor acestui departament.. decat premiul in sine.

      (Citează)

  6. Ca sa aibă efect ar trebui exceptate bonurile din farmacie, benzinărie, supermarket, altfel e o cheltuiala inutilă. O sa se ajungă ca in supermarket, la casa, sa dai la scanat numai cate doua trei produse ca sa iasă cat mai multe bonuri. O sa cam pierdem timpul pe la rânduri.

      (Citează)

  7. Catalin:
    Daca suma maxima pe care poate fi castigata intr-o luna este de 999 lei. Asta inseamna aproximativ 12000 de lei pe an la 20 de mil de posibili castigatori. Mai mult ar costa salariile angajatilor acestui departament.. decat premiul in sine.

    Ia de mai citește o data. Premiul e 1 milion, suma care poate fi cheltuită este intre 1 si 999.

      (Citează)

  8. victor:
    Ca sa aibă efect ar trebui exceptate bonurile din farmacie, benzinărie, supermarket, altfel e o cheltuiala inutilă. O sa se ajungă ca in supermarket, la casa, sa dai la scanat numai cate doua trei produse ca sa iasă cat mai multe bonuri. O sa cam pierdem timpul pe la rânduri.

    Si daca iese castigatoare o suma de 587Lei? Cum sa ai mai multe sanse daca tu ai sume de 10-20 lei in aceeasi zi?

      (Citează)

  9. Probabilitati mesterilor. Degeaba ai 10 000 de bonuri de 4-5 lei cand suma de pe bonul ala are probabilitatea de-a iesi 1 din 1000.

    Eu zic ca castigati o sa fie cei cu bonuri de valori mari, ca sansele sa ia bani sunt muuuuult mai mari. Si e bine, ca altele sunt taxele la o vanzare de 4-5 mil.

      (Citează)

  10. add:
    Also, pj?

    Persoanele juridice nu participa.

      (Citează)

  11. Dan:
    Eu zic ca, inainte sa se dea un premiu, bonul trebuie validat.
    Asta inseamna ca trebuie sa existe si al doilea bon. Unul cu care se ridica premiul si al doilea DEPUS DEJA de firma de la care s-au facut cumparaturile.

    E mai greu cu validarea. Din cate stiu cel de-al doile bon trebuie sa ramana in registul de contabilitate. Singura posibilitate ar fi ca cei de la ANAF sa ii solicite comericantului validarea bonului.

      (Citează)

  12. add:
    Probabilitati mesterilor. Degeaba ai 10 000 de bonuri de 4-5 lei cand suma de pe bonul ala are probabilitatea de-a iesi 1 din 1000.

    Eu zic ca castigati o sa fie cei cu bonuri de valori mari, ca sansele sa ia bani sunt muuuuult mai mari. Si e bine, ca altele sunt taxele la o vanzare de 4-5 mil.

    Bonuri cu valoare mare le iei din locatii către oricum eliberează bon indiferent daca il vrei sau nu, deci taxele se plătesc obligat. Scopul loteriei este scaderea evaziunii, adică pe la fructe, legume, flori, mai precis prin piete, chiosculete, aprozare, de unde cumpara aia cu venit de 1000-1500 pe luna, acolo conteaza pretul si nu bonul.

      (Citează)

  13. victor: Bonuri cu valoare mare le iei din locatii către oricum eliberează bon indiferent daca il vrei sau nu, deci taxele se plătesc obligat. Scopul loteriei este scaderea evaziunii, adică pe la fructe, legume, flori, mai precis prin piete, chiosculete, aprozare, de unde cumpara aia cu venit de 1000-1500 pe luna, acolo conteaza pretul si nu bonul.

    este si nu este adevarat. daca ai sti cate materiale de constructii se vand fara bon… dar in general da, ai dreptate, ca omul la cumparaturile mari vrea si o dovada a platii.

      (Citează)

  14. alex: Si daca iese castigatoare o suma de 587Lei? Cum sa ai mai multe sanse daca tu ai sume de 10-20 lei in aceeasi zi?

    Loteria asta are ca scop combaterea evaziunii, adică sa ceri bon acolo unde se poate baga la vânzare pe lângă marfa luată pe factură alta luata la negru, asta nu se face in locatii ca cele mentionate.

      (Citează)

  15. gigi popa:
    Eu am inteles ca vor sa schimbe casele de marcat in sensul ca, dupa ce se emite un bon, se trimite electronic catre un server al ministerului seria bonului respectiv si presupun ca si datele de pe el. Asta ar insemna ca tu poti sa verifici pe un site daca bonul ce l-ai primit la casa a fost inregistrat si valid, si ca ministerul stie imediat dupa tragerea la sorti cate bonuri au fost emise pe suma respectiva si in ziua respectiva,

    Da, casele de marcat vor fi schimbate, vor avea un cip integrat care trimite datele (cumva?!) catre ANAF si tine locul rolei 2 (martor), cea care ramanea la vanzator. Rola 2 dispare din casa de marcat.

      (Citează)

  16. alex: Si daca iese castigatoare o suma de 587Lei? Cum sa ai mai multe sanse daca tu ai sume de 10-20 lei in aceeasi zi?

    Loteria asta are ca scop combaterea evaziunii, adică sa ceri bon acolo unde se poate baga la vânzare pe lângă marfa luată pe factură alta luata la negru, asta nu se face in locatii ca cele mentionate.

    add: este si nu este adevarat. daca ai sti cate materiale de constructii se vand fara bon…dar in general da, ai dreptate, ca omul la cumparaturile mari vrea si o dovada a platii.

    Ai si tu dreptate, eu zic ca loteria isi atinge scopul daca câștigurile or fie pana in 100lei, ca sa aibă sanse cei cu venituri mici, altfel doar se mai fac niste posturi bine plătite la stat.

      (Citează)

  17. Dan:
    Eu zic ca, inainte sa se dea un premiu, bonul trebuie validat.
    Asta inseamna ca trebuie sa existe si al doilea bon. Unul cu care se ridica premiul si al doilea DEPUS DEJA de firma de la care s-au facut cumparaturile.

    Practic imposibil, nu cred că se depun lunar bonurile, plus că tu poți câștiga cu un bon luat din alt oraș, când ai oprit acolo să iei o apă.

    Bonurile nu se depun undeva, doar se declară în acte, iar contabilitatea le ține în dulap pentru eventuale controale. Eu așa știu că se întâmplă.

      (Citează)

  18. Catalin: Daca suma maxima pe care poate fi castigata intr-o luna este de 999 lei. Asta inseamna aproximativ 12000 de lei pe an la 20 de mil de posibili castigatori. Mai mult ar costa salariile angajatilor acestui departament.. decat premiul in sine.

    Maxim 999 lei au bonurile participante la loterie. Câștigul va fi de un milion de lei pe lună, împărțit egal la câți câștigători apar.

      (Citează)

  19. victor:
    Ca sa aibă efect ar trebui exceptate bonurile din farmacie, benzinărie, supermarket, altfel e o cheltuiala inutilă. O sa se ajungă ca in supermarket, la casa, sa dai la scanat numai cate doua trei produse ca sa iasă cat mai multe bonuri. O sa cam pierdem timpul pe la rânduri.

    M-am gândit la asta, dar mă îndoiesc că vor face așa prea mulți oameni.

      (Citează)

  20. add: Eu zic ca castigati o sa fie cei cu bonuri de valori mari, ca sansele sa ia bani sunt muuuuult mai mari. Si e bine, ca altele sunt taxele la o vanzare de 4-5 mil.

    Așa este, dacă iese la extragere suma de 580 de lei, câți din România au bonuri de această valoare?

    În schimb bonuri de până în 100 de lei vor fi cu milioanele, că toate cumpărăturile de la magazine cam pe acolo se învârt. Cred că dacă iese câștigătoare suma 23 lei, apar 15.000 de câștigători.

      (Citează)

  21. mario: Da, casele de marcat vor fi schimbate, vor avea un cip integrat care trimite datele (cumva?!) catre ANAF si tine locul rolei 2 (martor), cea care ramanea la vanzator. Rola 2 dispare din casa de marcat.

    Cum frate? Că să schimbi toate casele de marcat din România îți ia 5 ani, din moment ce orice chioșc are una. Și ce faci, îi forțezi pe toți să aibă conexiune la Internet?

      (Citează)

  22. add: Probabilitati mesterilor. Degeaba ai 10 000 de bonuri de 4-5 lei cand suma de pe bonul ala are probabilitatea de-a iesi 1 din 1000.

    Eu zic ca castigati o sa fie cei cu bonuri de valori mari, ca sansele sa ia bani sunt muuuuult mai mari. Si e bine, ca altele sunt taxele la o vanzare de 4-5 mil.

    Probabilistic, sansele de castig sunt egale fie ai bon de 5 lei fie de 800 de lei, diferenta este ca daca o sa castigi cu un bon de 800 de lei suma castigata o sa fie mult mai mare, bonurile de valori mari sunt mult mai putine deci milionul se imparte la mai putini. Si daca in loc de un bon de 10 lei iei un bon de 4, unu de 3, unu de 2 si unu de 1 ai de 4 ori mai multe sanse de castig, probabilistic vorbind.

    Matematic eu as alege varianta cu mai multe bonuri dar, realistic vorbind, nu mi-as pierde niciodata timpul cu asa ceva, plus ca mi-ar fi jena sa fac asa si sper sa nu se apuce dobitocii cu prea mult timp liber de prostii de astea.

      (Citează)

  23. Și unde se vor anunța numerele câștigătoare?

      (Citează)

  24. Nu poti modifica data casei de marcat. Nu tine neaparat de sigiliu sau mai stiu eu ce; au un prom in care se inregistreaza rapoartele zilnice (care si trebuie emise zilnic, ca altfel iei amenda de la finante) cu data lor, codul unic de identificare al companiei, denumirea, adresa, etc. Ei, o data ce se scrie in promul ala, n-ai cum sa te intorci inapoi. Decat daca schimbi promul. Care se face numai la o firma autorizata, finantele trebuie anuntate, promul vechi se preda la finante si asa mai departe.

    Pe scurt, nu se poate da inapoi data la o casa de marcat omologata/avizata, care emite bonuri fiscale. Data poate fi schimbata doar daca casa de marcat n-a trecut inca prin procedura de “fiscalizare”, adica nu s-au scris in prom denumirea firmei, CUI si asa mai departe (dar atunci nici bonurile emise nu sunt bonuri fiscale) sau daca e o casa de marcat neomologata, care doar tipareste un bon lipsit de orice valoare (erau unii buticari care foloseau asa ceva, nu stiu cum se descurcau cand ii calcau aia de la finante)

      (Citează)

  25. Mai grav: toti tiganii or sa intre in micile alimentari , isi umplu sacosele dupa care pleaca fara sa plateasca. Tu faci reclamatie la politie. Vine politia si zice : arata-ne bonul. Pai tu nu il ai ca tiganu nu a trecut pe la casa, in plus habar nu ai ce a furat el in sacosa. Tiganul zice ca nu i-ai dat bon. Cine are dreptate ???

      (Citează)

  26. nwradu: M-am gândit la asta, dar mă îndoiesc că vor face așa prea mulți oameni.

    Era mai bine daca o gândeau sa conteze mai mult locul si dupa aia suma.

      (Citează)

  27. nwradu: Practic imposibil, nu cred că se depun lunar bonurile, plus că tu poți câștiga cu un bon luat din alt oraș, când ai oprit acolo să iei o apă.

    Bonurile nu se depun undeva, doar se declară în acte, iar contabilitatea le ține în dulap pentru eventuale controale. Eu așa știu că se întâmplă.

    Pai nu se depun bonurile fizic, ci, in baza lor, se emit niste NIR-uri care, pana sa se extraga numarul castigator, ajung la ANAF. Cand se va extrage numarul, doar se verifica la ANAF daca datele de pe bonul ala exista si in evidenta lor.
    Degeaba faci un bon DUPA ce se face extragerea, ca bonul ala nu exista si in evidenta ANAF.

      (Citează)

  28. nwradu: Cum frate? Că să schimbi toate casele de marcat din România îți ia 5 ani, din moment ce orice chioșc are una. Și ce faci, îi forțezi pe toți să aibă conexiune la Internet?

    Nu trebuie conexiune la internet, e de ajuns un SIM cu un abonament minimal de date sau chiar doar serviciul SMS activat. Asa se intampla la vecinii bulgari, asta dupa ce stimabilii de la Kaufland au facut evaziune vreo 2 ani si au fost prinsi.

      (Citează)

  29. situatie
    iese un numar de peste 500
    clar vor fi castigatori f putini
    ce te opreste sa cumperi o casa de marcat,nu o fiscalizezi treci si tu acolo date exacte de la firma x de pe net sau cumperi ceva de la ei
    realistic vorbind,nu au cum sa verifice atatea bonuri,de multe ori nu comunica 2 personae intre birouri alaturate apai sa controleze daca acele bonuri sunt reale sau nu si cum se misca treaba intre birouri dupa un an se va valida

      (Citează)

  30. sucea: ce te opreste sa cumperi o casa de marcat,nu o fiscalizezi treci si tu acolo date exacte de la firma x de pe net sau cumperi ceva de la ei

    Bonurile emise de o casa nefiscalizata nu sunt fiscale. Deci n-o sa participe la loterie.

      (Citează)

  31. Loteria bonurilor fiscale, dupa mine, este inca o treaba discutabila. Cu siguranta se vor gasi metode de trisare, doar romanul e inteligent. Despre treaba cu “nu primesti bon, poti pleca fara sa platesti”, cel putin mie imi pare cam ciudata treaba. Prin astfel de metode nu se va scapa de evaziune fiscala. Sa scada taxele si dupa mai vorbim.

      (Citează)

  32. acsel:
    Și unde se vor anunța numerele câștigătoare?

    Se vor afisa pe display-ul de la wc, mergi, aseaza-te pe el si asteapta.

      (Citează)

  33. cu limita de la 1 la 999 iar nu e in regula
    adica daca imi iau o Eugenie ciuciu sanse,daca imi iau ceva de peste 999 acelasi lucru
    cu plecatul produsului,intreb si eu,acea persoana nu va fi partas la infractiunea lu ala care nu da bon fiscal?
    eu daca cumpar un bun si stiu ca e furat sunt partas,deci cum e legea

      (Citează)

  34. Probabil ca astfel mai multi dintre noi vom solicita bonurile fiscale atunci cand cumparam ceva. Deci, sa inteleg, ca daca merg la un restaurant si nu mi se da bon fiscal, pot pleca fara sa platesc? ;)) Am trait sa o vad si pe asta!

      (Citează)

  35. Din primele observatii functioneaza.

    Daca pana mai ieri la automatul de cartele de la metrou nu putea iesi cartela de cate bonuri erau lasate in aparat, azi nu mai era NICIUNUL. Si o tipa isi baga tacticos bonul in portofel.

      (Citează)

  36. “Altfel spus, de la 1 martie apucați-vă și păstrați toate bonurile fiscale primite de la magazine. ”

    Mediafax spune “vor participa bonurile fiscale emise între 2 februarie şi 28 martie”:

    http://www.mediafax.ro/social/loteria-bonurilor-fiscale-s-a-anuntat-data-primei-extrageri-ce-trebuie-sa-stie-romanii-care-vor-sa-participe-13803038

      (Citează)

  37. Trebuie sa depun ceva bonuri sau acte inainte de extragerea din 13 aprilie sau doar dupa extragere merg cu bonul?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus