un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Cutiile din carton pentru lapte sau suc trebuie reciclate la plastic/metal

16 Jan 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

16 comentarii

Un anunț de la Ecorom văzut într-o stație de autobuz: cutiile de carton pentru lapte sau suc se reciclează mai ușor dacă sunt introduse în coșul de gunoi pentru plastic și metal, nu în cel pentru hârtie-carton. Așa o fi.
reciclare_cutii_carton_2
reciclare_cutii_carton_1

Din păcate, reciclarea selectivă în România este abia un vis frumos, că o știre recentă spunea că mai puțin de 5% dintre deșeuri sunt împărțite pe categorii. În alte țări chestia asta ajunge și la 60-70%.

Reciclarea selectivă este importantă, zic eu, pentru că nu mai umple gropile de gunoi de la marginea Bucureștiului cu toate deșeurile posibile, aruncate toate la un loc. Nu știu dacă ați văzut vreodată o groapă de gunoi, dar este o zonă extrem de împuțită, cu un miros greu de suportat mai ales vara, plină de câini și păsări ce scormonesc prin gunoaie. Mai important, nu există o soluție pentru aceste gropi pe termen lung; nu le poți da foc, nu le poți îngropa, nu poți face nimic concret cu ele.

Reciclarea hârtiei și a plasticului și metalului măcar direcționează o parte dintre deșeuri pe alte căi; știe Ecorom ce face cu ele, iar materia este refolosită. PET-urile rezistă mii de ani în sol, deci trebuie reciclate.

În astfel de situații îi invidiez pe americani că au acel tocător de resturi menajere inclus în chiuvete. În caz că nu știați, ei aruncă acolo mâncarea rămasă și alte resturi de prin farfurie, acestea sunt tocate de niște cuțite (le știți din filmele de groază, unde mereu își prinde câte unul mână în chiuvetă și rămâne fără degete), apoi resturile mărunțite pleacă prin țevi speciale, asemănătoare celor de la scurgerile de apă. Implicațiile sunt ceva mai mari, aceste resturi pot ajunge în alte locuri și distruse eficient, în timp ce resturile menajere aruncate pur și simplu la gunoi, ca la noi, putrezesc în sacii de gunoi și în gropile de gunoi, eliberează metan în atmosferă și au alte consecințe nasoale.

reciclare_selectivaCum vă spuneam, însă, acele containere de reciclare selectivă sunt cam prost gândite. În primul rând sunt prost plasate, de obicei le vezi prin intersecții, nu în interiorul cartierelor. Eu am în cartier o zonă mare cu vreo 10 pubele, unde oamenii merg si aruncă inclusiv gunoaie mari (gen ferestrele vechi de lemn), iar gunoierii le iau de acolo. Containerele de reciclare selectivă sunt în altă parte, la una dintre ieșirile din cartier. Poți ajunge acolo doar cu mașina și de câteva ori am văzut mașini oprind lângă ele, apoi șoferul se dă jos, deschide portbagajul și începe să arunce acolo PET-uri și saci și altele.

De multe ori, însă, aceleași containere sunt blocate de câte o dubă parcată greșit. Altădată sunt pline până la refuz și nu mai intră nimic în ele.

În același timp, sunt destul de prost gândite ca formă. Au o gură mică și aflată foarte sus. Într-o zi priveam amuzat cum o femeie micuță se lupta, cu mâinile deasupra capului, să înghesuie un bidon de plastic de 5 litri prin gura mică a tomberonului. Oricâtă bunăvoință ai avea, la un moment dat ți se ia să mergi tot cartierul și acolo să te lupți cu tomberoanele selective, în condițiile în care ghena de gunoi uzuală este lângă ușa apartamentului.

Țin minte cum am văzut sistemul în Franța, când am stat acolo la o garsonieră. Mă duc la tomberoanele din curtea blocului cu un sac de gunoi. Îl deschid pe primul – era plin de PET-uri. Îl deschid pe al doilea – tot PET-uri. Al treilea – hârtii, cartoane, ambalaje ce se vedeau prin sacul de gunoi semitransparent. M-am întors în casă cu tot gunoiul nostru și am început să-l separăm și noi pe categorii.

Pe tomberoanele respective nu scria nimic. Francezii se obișnuiseră deja să separe gunoiul și să-l pună pe categorii, nu aveau nevoie de codul culorilor pentru asta.

În altă țară, nu mai știu care, toți scoteau gunoiul în fața ușii casei. Foloseau același tip de saci de gunoi, roz pentru ce-i reciclabil, bleu pentru ce nu este reciclabil. Știu asta pentru că m-am uitat la unul dintre ei și avea scris cuvântul “reciclabil” pe margine.

Putem și noi. Eu vă rog să încercați, că orice schimbare în astfel de situații nu poate veni din partea statului sau a altcuiva, ci din partea fiecărui membru al societății care începe să facă un efort suplimentar pentru a îmbunătăți situația.

Noi reciclăm pe cât posibil PET-urile separat, uneori le strângem pe toate și le ducem la coșul lor special. Reciclăm și uleiul rezultat de la mâncare (de la rață, de exemplu), pe care nu-l aruncăm la chiuvetă, unde poluează groaznic apele menajere sau strică țevile, ci îl turnăm într-o sticlă, așteptăm să se răcească și apoi, când se umple, îl aruncăm direct la un astfel de tomberon special. Mai sunt acele puncte de reciclare a bateriilor și becurilor din diverse magazine, iar pentru cantități mai mari de ulei există firme care vin și-l ridică gratuit.

asus s5507

    16 comentarii

  1. Stau in Brasov.Am tomberoane selective ingradite cu gard sa nu vina ursii.Vin tiganii,golesc tot ,recicleaza ei ,fac focul ,supravietuesc.Vine masina de gunoi si incarca tot in aceiasi masina.Reciclarea lu peste!

      (Citează)

  2. 1. Omul de serviciu de la scara mea m-a vazut acum doua dimineti cu niste PETuri intr-o sacosa (ma duceam sa le pun in tomberonul aferent, in drum spre serviciu), si m-a intrebat daca le arunc. Cand i-am zis ca le reciclez mi-a zis ca de ce nu le pun la noi la ghena, ca acum la groapa de gunoi se sorteaza gunoiul, si e acelasi lucru ca atunci cand le pun la tomberonul de reciclat. Mi-a povestit el cum se pune gunoiul pe o banda si niste persoane il sorteaza. Hm. Prea frumos ca sa fie adevarat, in plus, in cazul asta ma gandeam ca nu si-ar mai avea rostul tomberoanele de reciclat, am pune toate deseurile la ghena si am fi cu constiinta impacata.

    2. Am auzit de multe ori ca amblajele pe care le aruncam in tomberoanele de reciclat trebuie sa fie curate. Gen, daca am mancat dintr-o casoleta de plastic si a mai ramas urme de sos pe-acolo, trebuie sa clatesc ambalajul inainte de a-l arunca, conditie la care mie imi cam piere cheful de reciclat.

      (Citează)

  3. Sunt multe persoane care supravietuiesc recicland PET-uri. In cartierele marginase ale Bucurestiului apar in statiile de autobuz alaturi de niste saci uriasi negri. Vara, in inghesuiala din autobuzele fara aer conditionat, calatorii sunt aromati corespunzator de continutul acestor saci fiindca PET-urile sunt manjite. Pe de alta parte, e adevarat ca masinile de gunoi amesteca gunoiul care a fost depozitat sortat in tomberoane separate.

      (Citează)

  4. De cativa ani duc toate PET-urile la Auchan/Cora unde au niste aparate, nu le bag in aparat ci le dau cuiva sarman care se bucura ca le poate recicla si primeste o suma modica :) E haios cand ne indreptam cu caruciorul plin de saci catre aparat , unii se uita ciudat, altii bombane ” ar trebui sa ducem si noi sticlele” . Reciclam si bateriile si cate un neon …in fine stiu ca nu e mare lucru , nu este placut sa stai in casa cu saci peste saci de PET-uri dar daca alta solutie nu exista …

      (Citează)

  5. “În altă țară, nu mai știu care, toți scoteau gunoiul în fața ușii casei. Foloseau același tip de saci de gunoi, roz pentru ce-i reciclabil, bleu pentru ce nu este reciclabil.” In italia, mai exact in zona de nord (Milano), se intampla chestia asta de cel putin 12 ani (atunci am fost prima data). La noi nu auzisem nimeni de recilclare atunci, iar ei separau gunoiul si il aruncau separat, pe zile: intr-o zi venea masina si lua plastic, in alta zi gunoi menajer, in alta hartie si carton. Si ce mi-a placut cel mai mult ca pana la ora 6 dimineata totul era adunat. Nu vezi masini de gunoi pe strazi dupa ora 6. La noi pleci si tu la munca linistit si nu poti sa ies in bulevard de masina de gunoi; toate lasa mizerie in urma sa stie unde sa se intoarca.

      (Citează)

  6. La noi in bloc e pus un afis pe care scrie sa aruncam tot ce-i plastic intr-un sac mare de langa ghena.
    Nu stiu daca e vreun “smen” al omului de servici sau nu – in sensul ca le recicleaza el pentru un ban – dar rezultatul final e acelasi, si nu ma doare mana.

    Dar parca stiu ca am auzit sau citit undeva prin bloc sau la administratora ca e contract separat cu REBU pentru plastice, si de asta le punem separat.

    Acum na, ar fi o idee buna sa se faca la fel si pentru sticla si aluminiu (bere bere bere).

      (Citează)

  7. Asa-i si la containerele separate la metrou. Sunt 3 pentru gunoi menajer, plastic si sticla (parca) si chiar daca oamenii le pun asa cum trebuie, cand vine tanti de la metrou cu sacu de gunoi, le toarna pe toate in acelasi sac. De ce le mai colecteaza separat atunci ? Superficialitate.

      (Citează)

  8. De multe ori, desi sunt 3 guri acolo, inauntru e un singur sac care le cuprinde pe toate.
    Cum e si la gara de exemplu.

      (Citează)

  9. Sunt 3 saci. Cel putin asa a scos femeia de serviciu cand am vazut eu. Dupa care a luat cei 3 seci si i-a desertat intr-unul singur.

      (Citează)

  10. Mie mi-e oarcum neclar unde se colecteaza chestiile mai putin uzuale (adica dincolo de plastic, metal, hartie si baterii, unde lucrurile-s cat de cat clare). Nu stiu unde as putea scapa de becurile arse, de electonicele mici sau de ulei. Pe vremuri duceam electronicele mici la Germanos, dar mai nou nu mai primesc decat telefoane mobile (zilele trecute mi-au refuzat un incarcator de telefon). Sunt firme care vin si le ridica de acasa, dar nu se deplaseaza nimeni pentru lucruri atat de marunte. As putea sa ma duc sa-l duc personal, dar sediul firmei e undeva pe soseaua de centura, deci benzina si timpul pierdut nu se justifica. Si uite-asa incarcatorul meu risca sa ajunga tot la gunoi menajer (sau in cel mai bun caz in containerul pentru plastic).

      (Citează)

  11. M-am crucit ce am citit aici ! Lumea habar nu are ce si cum …. cum sa trebuiasca sa speli sticla de platic inainte so reciclezi ???? In orasele unde exista groapa de gunoi ecologica se sorteaza indiferent unde arunci tu abalajul respectiv , unde nu este ramane la latitudinea cetatianului si a firmei care tine cont de asta sau nu ( doar suntem in Romania ) . Becurile , bateriile , uleiurile exista centre de colectare speciale in toate orasele este usor de inteles de ce nu se arunca ca rest menajer ! Dupa parerea mea ar trebui infiintate in toate orasele astfel de gropi ecologice ( mai pe inteles unde se proceseaza gunoiul , se selecteaza ( creaza astfel locuri de munca ) plus groapa in sine este izolata astfel in cat sa nu apara infiltratii in panza freatica ) si asta ar trebui sa apartina orasului nu firmelor particulare , habar nu aveti cati bani se scot din reciclare ! Practic din bani de gunoi ar fi bani la buget ar putea inflorii orasul . Dar e mult mai ieftin sa inveti prostimea sa iti selecteze gunoiul astfel nu mai trebuie procesat cineva baga mai multi bani in buzunar . Daca as fi priministru si sa ma pot abtine sa nu fur as face tara asta germania in 2 ani de zile :P !!

      (Citează)

  12. reparatii parbrize

    16/01/2015 la 2:46 PM

    dci cartonul se face din plastic sau cum?

      (Citează)

  13. Deobicei o cutie de lapte sau suc contine in interior si o folie de aluminium de aceea trebuie puse la plastic/metal.

      (Citează)

  14. La mine cutiile colorate sunt amplasate la 100 de metri de bloc. Nu am nicio problema sa ma duc acolo in fiecare zi sau chiar de doua ori pe zi sa arunc cartoanele sau plasticele.

      (Citează)

  15. Cea mai surprinzătoare chestie, pe care am văzut-o cu toţii, este că într-adevăr maşina care goleşte cele 3 pubele colorate reciclabile le varsă pe toate în acelaşi loc, deci le amestecă ! E vorba de maşina de gunoi oficială, vine 1 singură cu o singură benă pt. toate 3 pubele ! şi atunci, de ce se mai pun 3, cu înscrisuri separate ?

    Hint: Ikea îţi dă 10 baterii noi la 40 reciclate, deci, bateriile vechi nu se aruncă, se ţin şi din cînd în cînd, faci o vizită la Ikea cu ele :-)

      (Citează)

  16. eu nu inteleg ce e cu gurile alea. In loc sa arunc direct punga cu plastice/hartii…trebuie sa stau 5 minute sa lucrez.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus