►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Eu nu înțeleg articolele și comentariile care ne spun cât de ieftin și mișto este să cumperi din SUA produse, dar toate cuprind aceleași două sfaturi:
1. ți le cumpără de acolo vreo rudă sau un prieten, de parcă toți am cunoaște pe cineva plecat în SUA, sau le iei tu când mergi acolo în concediu, de parcă, din nou, toți am merge pe acolo o dată pe an și cumva nu știam să profităm de magazinele lor și cursul mic al dolarului.
2. când le aduci înapoi în România, scoate-le din ambalajul original, ca să nu pară noi.
Așa încheie chiar Buhnici un articol, “La fiecare drum aduc câte ceva pentru o gașcă de prieteni. Dacă iei electronice, scoate-le din ambalajul original, ca să eviți o discuție neplăcută la aeroport.”
De fapt, vrei să eviți taxele vamale și probabil TVA-ul. Zici că le aveai dinainte de plecare, iar vameșul te crede. Bun sfatul, dar tot ilegal este.
Da, e o practică uzuală. Toți cei care au rude în SUA sau merg pe acolo fac asta și vin înapoi cu câte o tabletă, Macbook sau aparat foto. Dar hai să-i zicem faptei pe nume. Evaziune fiscală. Sustragere de la plata taxelor vamale și a TVA-ului. Ne ascundem și după nume acum?
Nu de alta, dar când le spui oamenilor ce mișto este să facă un anumit lucru, măcar spune-le și “apropo, e ilegală treaba asta, așa ca să știi să nu zici vreo prostie la vamă”.
Și apoi poate nu mai facem site-uri și bloguri pe care le vrem “serioase”, dar în care îndemnăm lumea să facă lucruri ilegale fără ca măcar să le spunem că sunt ilegale. Mi se pare că subiectul intră la aceeași categorie ca și pirateria; cu toții o facem, la diverse niveluri (eu am început să cumpăr tot mai multe jocuri și software, de exemplu), dar am zis mereu că măcar nu o vom discuta liber de parcă ar fi în regulă treaba asta și nici nu-i vom învăța pe alții cum să procedeze. Cel puțin asta e “politica” pe acest blog.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
85 comentarii
13/01/2015 la 2:06 PM
Din moment ce taxele + TVA-ul = 50% din valoarea produselor, te mai miri? Pe mine ma mira foarte tare ca taxam la sange tot ce vine din SUA, dar ce vine din China nu prea… Am platit TVA, dar nu si taxe, pentru coletele din China. Nu pot intelege logica de ce sustime economia Chinei atat de mult.
Pareri Razlete(Citează)
13/01/2015 la 2:07 PM
Eu mi-am comandat chestii din state, inclusiv Kindle-ul. Am plătit taxele, nu a fost nicio problemă. Mi-au venit acasă, ca în orice țară civilizată. Da, costă un pic mai mult, că vine de la mare depărtare, dar dacă eu consider că merită importul, îl fac.
Dorin(Citează)
13/01/2015 la 2:12 PM
Din cate stiu, daca coletul vine din din afara UE, platesti tva daca valoarea e mai mare de 10 euro, Daca valoarea e mai mare si de 150 euro platesti si taxe, indiferent ca vine din China sau nu. Probabil valoarea coletului tau a fost mai mica de 150euro si ai platit numai TVA.
catalin(Citează)
13/01/2015 la 2:20 PM
Taxele vamale se platesc in functie de categoria produsului. De exemplu, nu ar trebui sa platesti nimic pentru PC-uri si accesorii (sau mai nimic – iarasi in functie de incadrare). Ramane sa platesti doar TVA.
nashu_mare(Citează)
13/01/2015 la 2:24 PM
Daca manac un i7-5960X ( http://ark.intel.com/products/82930/Intel-Core-i7-5960X-Processor-Extreme-Edition-20M-Cache-up-to-3_50-GHz ) odata cu burgerul de la McDonalds din aeroport la plecare din Statele Unite, ar trebui sa platesc taxe de import pentru ambele, pentru procesor sau doar pentru burger ?
Daca nu ma insel “evaziunea” mai mare este fata de sistemul fiscal din tara de destinatie nu fata de SUA, aia neavand cine stie ce taxe de export.
Curioasa ar fi indignarea autoritatilor romane sau bulgare daca as cumpara produsul din Bulgaria ( cu 20% TVA ) si l-as folosi in Romania unde TVA-ul stim cu totii cat este.
Marian(Citează)
13/01/2015 la 10:59 PM
@Marian: ce-ai putea cumpăra încât să conteze diferență de TVA dintre Bulgaria și România?
nwradu(Citează)
13/01/2015 la 2:32 PM
In UE exista libera circulație a mărfurilor si de aceea nu se indigneaza nici o autoritate.
Alex(Citează)
13/01/2015 la 2:54 PM
@Pareri Razlete: Comerciantii chinezi au gasit o solutie ca majoritatea produselor vandute de ei sa apara ca fiind livrate din UE. Vezi dx.com si omologul sau din UE (http://eud.dx.com/).
Marius Gancea(Citează)
13/01/2015 la 2:55 PM
Gata, Radu? O dăm pe față? De acum suntem certați? Adevărul e ca te-ai abținut cu greu…
George Buhnici(Citează)
13/01/2015 la 3:06 PM
Apropo. Tot ce nu este interzis este permis. Când o sa ajungi în State tu sa te abții de la “evaziune”. Cumpărăm noi ăștia mai puțin serioși la prețuri mai bune. Și pentru prieteni.
George Buhnici(Citează)
13/01/2015 la 3:30 PM
Amuzant. Radu cel corect. :)
Poate ai dreptate că toate zonele astea gri ar trebui un pic explicate și pus un asterix care să spună că sunt la limită.
acsel(Citează)
13/01/2015 la 3:31 PM
eu mi-am comandat din US un ceas si niste vitamine ce nu se gaseau la noi, de pe amazon.com prin intermediul unui baiat din Iasi care se ocupa cu asta.
Fata de pretul produsului te mai costa 30% comisionul si taxele aferente pana la usa ta.
razorsbk(Citează)
13/01/2015 la 3:35 PM
@Marius Gancea: Preturile pe eud.dx.com sunt mai mari decat pe dx.com si nu beneficiezi de transport gratuit decat de la o anumita valoare. Plus ca marfa e mult mai putin variata.
@Buhnici: De unde ai scos-o ca nu e interzis?
” Bunurile conţinute în bagajele personale ale călătorilor care vin dintr-o ţară non-U.E. sunt admise fără plata taxelor vamale cu respectarea următoarelor condiţii:
– importul să fie de natură ocazională;
– bunurile să fie exclusiv de uz personal al călătorilor sau familiilor acestora sau destinate pentru cadouri.
Sunt permise a fi importate în scutire de taxe vamale, TVA şi accize următoarele bunuri:
a) obiecte de uz personal necesare în mod rezonabil pentru călătorie ( de ex: îmbrăcăminte şi încăltăminte, articole de toaletă, bijuterii personale, aparate fotografice (…) calculatoare personale portative);
b) mărfuri pentru scopuri sportive ( de ex: schiuri şi beţe…);
c) produse din tutun: (…)
d) băuturi alcoolice: (…)
e) bunuri diverse, altele decât cele de la lit. a) – d), în limita unei valori globale de 430 EURO pentru fiecare călător în cazul transporturilor pe cale aeriană şi maritimă şi 300 EURO în cazul celorlalte mijloace de transport.
f) carburantul conţinut în rezervorul standard al mijlocului de transport cu motor şi o cantitate de carburant de până la 10 litri conţinută într-un rezervor portabil.”
“ART. 652 Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1500 lei la 3000 lei următoarele fapte: (…)
d) neîndeplinirea de către persoanele fizice care trec frontiera a obligaţiei de a declara şi de a prezenta în vederea controlului vamal bunurile pentru care este prevăzută această obligativitate;”
alunelu(Citează)
13/01/2015 la 3:36 PM
nu stiu ce sa zic. mie mi se pare destul de dubios Buhnici. probabil ar fi in stare sa scoata Hummerul din cutie si sa il conduca din State pana la Bucuresti, numai sa nu plateasca taxe.
gogu(Citează)
13/01/2015 la 3:46 PM
http://www.customs.ro/ro/calatori/intrebari_frecvente.aspx
Bunurile conţinute în bagajele personale ale călătorilor care vin dintr-o ţară non-U.E. sunt admise fără plata taxelor vamale cu respectarea următoarelor condiţii:
– importul să fie de natură ocazională;
– bunurile să fie exclusiv de uz personal al călătorilor sau familiilor acestora sau destinate pentru cadouri.
Cristi(Citează)
13/01/2015 la 3:48 PM
http://www.customs.ro/ro/calatori/intrarea_in_romania_-_dintr-un_stat_necomunitar.aspx
Cristi(Citează)
13/01/2015 la 3:56 PM
Am cumparat carti si electronica din SUA, am platit si taxele + TVA, dar imi poate spune si mie cand si cine o sa foloseasca banii mei platiti statului pentru a-mi asfalta strada, trage canalizare si apa curenta?
La gaze am dat sute de euro ca sa ma racordeze, la ENEL la fel, apa am din put, strada e plina de noroi… Copiii mei invata in scoli neincalzite, profesorii ii invata mecanic pe elevi mai nimica, la spital ma pun sa aduc pansament si seringi din banii mei…
Platesc TVA la toate produsele si serviciile cumparate, platesti impozite peste impozite, dar sa fiu al naibii daca am vazut ceva facut bun si bine in Romania asta unde esti obligat sa platesti pentru tot, dar nu primesti nimic in schimb.
Mihai(Citează)
13/01/2015 la 4:07 PM
In cazul asta, am putea cumpara orice, pentru ca toate sunt vor avea uz personal. Nu cred ca e legal, iar domnul Buhnici nu trebuie sa o ia personal. E doar pe plan profesional. Apropo, ai fost la CES 2015. Cate valize ai avut? Ai cumparat ceva din State? Ca doar e mai ieftin!
Mihai(Citează)
13/01/2015 la 4:13 PM
Uite că nu este evaziune fiscală dacă le aduci în scopuri personale și nu trebuie să plătești nimic, așa cum a spus și Cristi.
Parcă mai demult ai spus că nu vrei să-ți dai cu părerea despre legislație. :)
acsel(Citează)
13/01/2015 la 4:19 PM
@George Buhnici
Acum o dați pe față? Dați-o, frate, parte in parte! Kbăeții.
nashu_mare(Citează)
13/01/2015 la 4:35 PM
sa incep cu faptul ca nu m-am putut abtine sa nu ma opresc la unul din commenturi ( Dorin iti multumim ca ne-ai spus ca ai un kindle si ca iti permiti tare pacaliciul ) nwRadu nu inteleg rolul acestui articol ! dar referitor la daca este corect , legal etc. sa pacalesti statul pentru a te sustrage de la anumite platii eu sunt pentru …..de ce ? foarte simplu pun in balanta ce-mi ofera statul , ce dau eu inapoi si nu am nimic de castigat … Statul nu face nimic petru mine practic imi pune piedici la orice pas … dar decat sa mai dezvolt aceasta discutie mai bine pun punct si spun ce salarii au americani , ce pret platesc pentru combustibil ? Ti se pare normal sa coste la noi mai mult ca la ei ? Dar degeaba vorbim pe bloguri cat timp nu realizam ca uniti avem un cuvant de spus …… e noapte buna .
Radu(Citează)
13/01/2015 la 4:36 PM
@Acsel: “La fiecare drum aduc câte ceva pentru o gașcă de prieteni. Dacă iei electronice, scoate-le din ambalajul original, ca să eviți o discuție neplăcută la aeroport.” Asta nu prea suna in scop personal!
Mai mult decat atat, de ce sa fie o “discutie neplacuta” daca totul e ok?
Ideea e sa nu prezinti o posibila infractiune ca ceva normal, ca esti formator de opinie si nu prea e corect sa ii spui unuia patit: “Pai daca esti prost! Tu te informezi de pe blogul meu? Citeste frate legea!”
In rest, fiecare evalueaza personal cat merita sa riste. Sunt destui care nu au RCA pentru ca amenda e mai ieftina decat RCA-ul si te scoti mai tare asa! E legal? Nu! E mai economic? Considerand ultimele preturi, da! E riscant? Depinde de tine!
SYAOnline(Citează)
13/01/2015 la 4:46 PM
Eu cumpar diverse produse de pe iherb.com, in general sapunuri pentru ca am multe pacate de care trebuie sa ma spal. Bun, legislatia europeana zice destul de clar: produsele in limita valorii de 45 de euro platite de o persoana si cu destinatar alta persoana se pot considera cadou si sunt scutite de la impunere vamala.
Adica eu platesc, destinatar altcineva din casa, nu platesc taxe. Respectand legea. Multumesc.
Gaelex(Citează)
13/01/2015 la 4:50 PM
Ce s-a atacat Buhnici :))
Stefan(Citează)
13/01/2015 la 4:52 PM
In sfarsit vad si eu de la Radu un articol prost si tendentios. Chiar ma miram, prea era vertical.
Bogdan(Citează)
13/01/2015 la 5:00 PM
De cand incerc sa le explic copiilor care o ard cu ‘afara e mai ieftin’ ca sunt ignoranti si neinformati. De exemplu mi-am luat un SSD din alta tara (fiind plecat, nu comandat fiind in Romania). Supriza, s-a stricat si a trebuit sa platesc vreo 300 lei numai sa il trimit la garantie.
Dar cum internetul e plin de trolli neinformati, probabil inca li se pare ceva ‘cool’.
alexEAT(Citează)
13/01/2015 la 5:06 PM
@SYAOnline: Dacă sunt cadouri, o gașcă de prieteni e tot legal. Vezi ce spunea legea.
“- bunurile să fie exclusiv de uz personal al călătorilor sau familiilor acestora sau destinate pentru cadouri.”
Cum am spus, orice chestie care implică o chestie legală, medicală sau care pur și simplu nu o înțeleg așa de bine, dar dau sfaturi bazate pe experiența personală, mi se pare de bun gust să spui că nu te pricepi și recomanzi o aprofundare detaliată.
De asta și eu când am făcut acum 1 an video despre cum să cumperi din afara României, respectiv zona non-UE, am spus că nu am făcut Drept și că recomand bibliografia.
https://www.youtube.com/watch?v=ueFITjecsvw
acsel(Citează)
13/01/2015 la 5:12 PM
@George Buhnici: de ani de zile aud ce ieftin este să cumperi din state și ce hoațe sunt magazinele de la noi.
Articolul tău este foarte bun (am văzut ca tu l-ai scris după ce deja mă deranjase ideea lui), dar cu mențiunea că ar trebui precizat ca se ocolesc taxele vamale și tva-ul, lucru interzis totuși de lege.
Că nu se poate verifica exact la vamă, că toată lumea face oricum așa, că inclusiv eu as face la fel – astea sunt irelevante. Zic doar sa spunem lucrurilor pe lume, să înțeleagă oamenii că prețul prin metoda ta de a ocoli vama nu este chiar corect, iar magazinele românești nu pot aplica aceeași metodă.
nwradu(Citează)
13/01/2015 la 5:16 PM
urat radule, daca ai ceva de impartit cu buhnici, nu era cazul sa o faci asa… mai ales ca punctul tau de vedere referitor la taxe si tva e discutabil…
deplictis(Citează)
13/01/2015 la 10:52 PM
@deplictis: n-am nimic de împărțit cu George, ne salutăm pe la evenimente, l-am refuzat politicos să mă duc în emisiune din motive personale, n-am nimic cu el. Nici nu știam că a scris el articolul până când nu s-a apucat acsel să spună că poate ar trebui să plătească taxe și pe burgerul mâncat în aeroport, la venire, de parcă am fi avut o discuție între copii. Era mai veche treaba, pe Facebook, e scris acum câteva zile totul.
nwradu(Citează)
13/01/2015 la 5:24 PM
@acsel: daca sunt cadouri pentru gasca, adica nu lei iei bani pe nimic, atunci e ok. Dar cand ai dat ultima oara un laptop cadou, sau un telefon cuiva din gasca?
Intre a le declara la vama drept cadouri si a fi cu adevarat cadouri e cale lunga. Plus ca trebuie sa te incadrezi in limita de 430 EUR de care am scris mai sus.
alunelu(Citează)
13/01/2015 la 5:25 PM
@Acsel si daca sunt in ambalaj nu se mai aplica aceeasi reguli? Daca dau declaratie pe proprie raspundere ca i-am luat nevestei un mac, mamei un iPad, si mie un rolex scap de taxe? Le tin in tipla ca sa fac unboxing si sa scot bani pe youtube.
Si pe principiul asta, de ce nu te duci la ala de la Posta sa i-o dai cu “Eu sunt cetatean European! Si iPhone-ul, Moto X-ul si Macbook Air-ul sunt pentru mine! Hai marsh cu taxele tale!”.
Daca e legal de ce vrea frate statul roman sa nu aduci legal cu DHL-ul pentru uz personal? Or avea o intelegere cu comaniile aeriene, ca cine se mai duce in Vegas atunci, daca toate produsele din state vin la botul calului.
Pe bune, discutia e penibila. Frate, e ilegal. Toti facem asa, dar e ilegal. Punct.
Tot atat inteleg ca vrea si Radu, sa se spuna clar. E ilegal, toata lumea face asta, dar sa stii ca e ilegal. In rest, e pe barba ta, ma doare-n cot!
SYAOnline(Citează)
13/01/2015 la 10:50 PM
@SYAOnline: ai înțeles perfect, mulțumesc!
Cât despre declarație, cred că s-ar putea să scapi dacă la vamă dai declarație pe propria răspundere că ce-ai adus sunt pentru mama, sora și bunică. Dacă apoi te prinde cineva vânzându-le în târg, se cheamă și fals în declarații.
nwradu(Citează)
13/01/2015 la 5:31 PM
radu vrea să spună altceva și nu știe cum să o facă. :D
vali(Citează)
13/01/2015 la 5:42 PM
Eu cu George Buhnici m-am lămurit recent când am ascultat un review al lui la o mașină (Skoda parca) si pe care o lauda ce buna e pentru ca are diferential. …….
radu(Citează)
13/01/2015 la 5:42 PM
Dacă dl. Buhnici tocmai a făcut un auto-denunț, în zilele următoare vine fiscul (sau alt organ echivalent) să-l amendeze și să recupereze prejudiciul?
Pe de altă parte, înțeleg tentația de a nu plăti TVA. La noi e 24%, deci mare, și, mai rău decât asta, ai aproape certitudinea că nu-ți folosește la nimic iar banii aceștia dați la stat nu se reîntorc la tine sub diverse forme (învățământ, sănătate, infrastructură, justiție, etc.), așa cum ar fi firesc.
George(Citează)
13/01/2015 la 5:47 PM
Salut,
E una sa spui ca produsele in SUA sunt mai ieftine ca in UE si alta sa spui ca preturile de pe site-urile americane sunt mult mai mici decat cele din Romania si deci acestea din urma sunt niste hoate.
1. De cele mai multe ori, preturile de pe un site american este FARA TVA (adica, valabil doar pentru cumparaturile interstatale, in anumite conditii). Si la ei, apoi se adauga TVA ce cele mai multe ori.
2. Taxele si accizele sunt mai mari in UE fata de SUA. Asa e dat-ul, nu-ai ce-i face, sunt doua economii diferite iar jocurile macroeconomice sunt mult prea complexe pentru cine nu cunoaste.
3. Taxele vamale joaca un rol foarte important in balansarea intreselor si economiilor aliantelor politico-economice. Din nou, macroeconomia este foarte importanta.
Asa ca, daca tu mic turist ciupesti de ‘ici de ‘colo si aduci una alta din SUA, evitand poate punctele 1 si 3 mai sus, sau cumperi de pe ebay si iti ambaleaza vanzatorul pachetul ca “gift”, fii fericit. Dar nu face din asta o lauda, ca “ce destept esti tu” si “ce prosti sunt amaratii care sunt sclavii magazinelor mafiote din Romania”.
Asa am crezut si eu, ca la noi le jale si afara este Raiul. Cand m-am mai plimbat un pic am vazut ca nu era chiar asa.
Daca nu ma credeti pe cuvant, verificati cat costa un iPhone 5 in FR, UK sau DE si cat costa la noi. Well?
Merci
vladutz(Citează)
13/01/2015 la 6:35 PM
Deci daca am inteles bine (conform articolelor de pe acest blog) avem asa:
– nu e bine sa aduci produse de afara in geanta pt ca asta e evaziune fiscala (desi se pare ca si asta e f discutabil avand in vedere anumite paragrafe din lege)
– e bine sa te arunci sa cumperi tablete cu preturi gresite de la domo/emag, lucru incurajat aici de altfel (chiar daca asta poate provoca pierderi companiei respective, concedierea unor angajati, etc)
Vai ce frumos, imi da o lacrima, statul trebuie protejat pe cand companiile private trebuie jumulite, pentru ca oricum scot profit, nu?
Socialistule! :)))))))))))
Radu(Citează)
13/01/2015 la 10:48 PM
@Radu: serios, ai văzut aici încurajând pe cineva să cumpere tablete la preț greșit, deși ar putea duce la concedierea oamenilor? Sau m-ai văzut cumva zicând că, odată prețul greșit și comanda anulată conform legilor, cumpărătorii ar trebui să lase moale scandalurile și să înțeleagă că, doar pentru că cineva a greșit, nu au dreptul la acel produs?
Pentru că eu așa mă văd scriind https://www.nwradu.ro/2014/10/cum-s-a-terminat-povestea-evomag-note-4/
nwradu(Citează)
13/01/2015 la 7:05 PM
Trebe sa fii intr-adevar tare prost sa vii din sua cu un laptop si sa platesti taxe romanesti la el.
Bb(Citează)
13/01/2015 la 7:34 PM
Mai este un aspect la cumparatul “de afara” (si in particular din US): Garantia produsului.
Un laptop cumparat “ieftin” e foarte posibil sa nu aiba garantie internationala, Discutia cu echipa de suport devine brusc mai dificila in momentul in care acestia afta ca esti plecat “in strainatate”.
Mai sunt spre exemplu incomptatibilitati spectrale: O sa te intrebi de ce toata lumea are wireless mai putin nu ca ai cu o placa wireless a/g/n…
tudor(Citează)
13/01/2015 la 7:59 PM
Radu, de ce faci pe lupu moralist cu George? Intr-un final clientul alege si face ce vrea, voi amandoi va dati cu parerea mai mult sau mai putin legala, iar omul alege, avand ideile voastre in cap. Sa fim seriosi, ca doar traim in Romania sau venim din Romania. Uite eu stau in UK, pai aici 80% din cetatenii british (a se intelege british de la mama lor, nu integrati ) sunt corecti, dar asta nu inseamna ca mai sunt si altii care nu sunt. Au si ei uscaturile lor. Noi nu avem modele bune…la noi toti fura, asa ca de ce nu am fi si noi la fel? Sau nu noi, suntem 100% corecti. Fi serios. Eu ma indoiesc ca tu sau George aveti toate programele care le utilizati, cu licenta. Ma indoiesc !
cristi(Citează)
13/01/2015 la 10:57 PM
@cristi: care client și ce alege? Ce legătură are?
Eu zic doar să le spui oamenilor clar că, la achizițiile din afară, cu foarte mici excepții, trebuie plătite taxe vamale și TVA la întoarcerea în țară? Nu poți veni cu valiza plină de Air-uri.
nwradu(Citează)
13/01/2015 la 8:17 PM
Ce aveti ma? Nu va mai incape internetu?
gogu(Citează)
13/01/2015 la 8:58 PM
Cand deschide Buhnici gura, in 99% dintre cazuri, vorbeste numai tampenii. Eu cand ii vad mutra la TV schimb imediat postul. Acum e si mare blogger cica…
BeBe(Citează)
13/01/2015 la 9:06 PM
@alunelu: Cadou poate fi considerat și transportul. Nu are treabă statul că el ți-a dat bani să cumperi ceva de acolo.
Sunt prea multe “să vezi, că stai, că daca era așa”.
@SYAOnline: Ahahaha. Dacă ar fi așa ușor să faci bani pe YouTube. :D
Ba se aplică aceleași reguli, dar afirmația cu scoate din ambalaj ca să nu ai discuții nu e completă. Ar trebui să fie: “scoate din ambalaj dacă nu vrei să ai discuții la vamă, în caz că dai peste un angajat care nu știe clar legea, să stai să-i explici cum stă treaba”.
Cu toții cred că am dat peste angajați publici care se cred mari și tari, fără să înțeleagă legea exact.
Și da, poate și DHL să-ți aducă. Doar voerbește cu prietenu din SUA să-și trimită el prin DHL ce ai luat ca și cadou.
Cum i-am spus și lui Alunelu, sunt prea multe situații ipotetice. Ideea e următoarea: dacă vrei să faci ceva care e prin zona gri, ia și citește legea.
acsel(Citează)
13/01/2015 la 9:28 PM
Radu, mai usor cu moralitatea cand chiar tu spuneai intr-un post anterior ca ai cumparat din duty free. E fix aceeasi chestie, cumparaturi fara taxe.
Cum scrie si in lege, sa cumperi pentru folosinta ta, nu e nimic ilegal, sa cumperi pentru gasca si sa iti mai pui “capac” e ilegal si abia atunci e evaziune fiscala.
alex(Citează)
13/01/2015 la 10:46 PM
@alex: se numește “duty free” tocmai pentru că prin lege acolo nu se percep taxe vamale.
Ca moralitate, aș cumpăra și din SUA dacă aș merge pe acolo sau dacă mi le-ar aduce cineva și probabil că la vamă nu le-aș declara, ca să nu plătesc.
Asta nu înseamnă că într-un articol despre prețuri și cumpărături n-aș explica ce și cum se adaugă la acel preț, ca să înțeleagă și lumea ce înseamnă comerț și ce taxe vamale și alte taxe plătesc, legal, magazinele.
nwradu(Citează)
13/01/2015 la 9:58 PM
@acsel: “Cadou poate fi considerat și transportul” :) M-ai lasat pe spate, bai ce isteti sunteti voi, si functionarii publici nu inteleg legea. Cum de nu s-a gandit nimeni la asta? Pai ce, ti-a cerut cineva taxe vamale si TVA pentru transport cand ai mers cu avionul? A, nu.
Poti trimite cu DHL, cum sa nu, insa treaba cu cadourile se aplica in cazul calatorilor, NU pentru transportul prin curier. Teapa. In plus, trebuie sa tii cont ca “Valoarea în vamă a mărfurilor importate este valoarea de tranzacţie, respectiv preţul efectiv plătit sau de plătit pentru mărfuri atunci când sunt vândute pentru export pe teritoriul vamal al Comunităţii, ajustat, când este cazul, în conformitate cu art. 32 şi 33”, adica “La stabilirea valorii în vamă în conformitate cu articolul 29, se adaugă la preţul efectiv plătit sau de plătit pentru mărfurile importate: (…) cheltuielile de transport şi costul asigurării mărfurilor importate , (…) cheltuielile de încărcare şi manipulare legate de transportul mărfurilor importate”.
La valoarea in vama se aplica taxa vamala, iar TVA se plateste si la valoarea taxei vamale.
alunelu(Citează)
13/01/2015 la 11:17 PM
@alunelu: Nu ai inteles. Daca un prieten imi da bani ca sa-i aduc ceva din SUA, fara sa-mi scot nici un capac, pentru ca ajung prin zona si de ce nu, se considera cadou sau nu?
Si da, poti trimite si cadouri prin posta/DHL si sa nu platesti nimic in plus. Pentru ca ghici, nu e nici o factura inauntru.
“Valoarea în vamă la care se aplică taxele vamale este preţul efectiv plătit pentru achiziţionarea bunurilor, care rezultă din preţurile înscrise în facturi sau alte documente fiscale echivalente.”
acsel(Citează)
13/01/2015 la 11:21 PM
radule, eu zic mai bine sa ramai la ce te pricepi: review-uri hardware.
sincer aici ai dat-o cu “mucii in fasole” rau de tot.
ti-a dovedit alunelu cu paragrafe din lege si din prevederile de pe site-ul vamii ca ceea ce face Bugnici nu e ilegal, dar tu o tii pe a ta in continuare.
speedy.gonzales(Citează)
13/01/2015 la 11:49 PM
Ei, acum inteleg de ce n-avem autostrazi si de ce bugetul e asa cum e, pentru ca-l prejudiciaza cei care ajung prin state de plata taxelor vamale pe cele 2-3-5 produse pe care le aduc cu ei. Eu ma aflu direct in culpa, c-un Chromecast adus de-o prietena, pentru care recunosc spasit si rusinos, n-am platit taxe vamale. Da de dimineata promit sa ma prezint la Anaf, sa-mi declar culpa si sa platesc vama pentru toti cei 35 de dolari cat a costat dracia. Asa-i daca m-am lacomit la aia 35 de dolari, cand puteam lua de la emag la pretul modic de 250 de lei printr-un link afiliat nwradu.
Acum revenind intr-un registru serios, articolul de mai sus e noaptea mintii. Trebuie sa fii nitel deranjat sa consideri evaziunea fiscala faptul ca un gigel aduce din SUA 2 Iphoane si 2 SSD-uri pentru care nu plateste taxe vamale.
Pe de alta parte, da, stiu, suntem fani emag, emagu ne da de mancare si ne-a afiliat pe toti, dar chiar si-asa, daca te apuci sa compari preturile de pe amazon uk sau de, pentru care nu platesti nicio taxa vamala, nu prea-ti vine sa mai cumperi de la emag, chiar si prin link afiliat nwradu, se stie! Socul va fi si mai mare daca ajungi sa compari, spre exemplu, un magazin cum e zorilestore cu sportsdirect sau mandmdirect. Sau doamne fereste sa compari pretul produselor de pe sportsdirect sau mandmdirect cu preturile de prin mall-urile patriei ca te ia cu fibrilatii. Ultima data cand mi-am luat niste adidasi de alergat de pe mandmdirect care mi-au ajuns cu ~130 de lei acasa, i-am zarit in mall-ul din oras la vreo 400 de lei. Deh, o nimica toata. Sigur sunt niste taxe ascunse pe care nu le-am platit, eludand in acest mod statul, taxe care in mod sigur justifica acel pret din mall.
grey(Citează)
13/01/2015 la 11:56 PM
@speedy: n-ai inteles, eu il contrazic pe Buhnici si il sustin pe Radu. La fel si textul legii. Mai citeste odata toate comentariile mele.
@acsel: Tu platesti cadourile pe care le primesti, in avans sau nu, nu conteaza? Pentru ca daca le platesti, ghici: nu mai sunt cadouri.
Nici lipsa documentelor nu te scuteste de taxe, ca atunci ar veni toata marfa din lume fara factura :) Codul vamal prevede si situatia asta:
“(1) Atunci când valoarea în vamă nu poate fi stabilită în conformitate cu articolul 29, ea se determină prin parcurgerea succesivă a literelor (a), (b), (c) şi (d) de la alineatul (2) până la prima din aceste litere în conformitate cu care această valoare poate fi stabilită, cu excepţia cazului în care ordinea de aplicare a lit. (c) şi (d) este inversată la cererea declarantului; numai atunci când o astfel de valoare nu poate fi stabilită conform unei anumite litere se pot aplica dispoziţiile următoarei litere în ordinea stabilită în temeiul prezentului alineat.”, mai departe va las pe voi sa cautati ce e cu a, b, c, d.
Pe vremuri exista o lista oficiala de valori, se aplica de la automobile pana la sosete si la ce vrei tu atunci cand nu se prezenta o factura, si valorile nu erau deloc mici, erau peste medie, tocmai ca sa te stimuleze sa aduci documente. Din cate stiu, lista nu mai exista.
alunelu(Citează)
14/01/2015 la 12:06 AM
Stai puţin că nu înţeleg. Dacă sînt scoase din ambalajul original înseamnă că nu se pot revinde ca noi. Deci practic nu intri la categoria “comerciant”. Faptul că legea îmi permite să aduc pt folosinţă proprie diverse chestii, şi că NU sînt vămuit dacă chestiile nu mai sînt în ambalajul original mă face să cred că nu comit nici o ilegalitate.
Chiar şi dacă vînd produsul mai încolo, intră la vînzare second hand, care în mod legal nu se taxează – e perfect legal să vinzi pe Olx.ro sau mai ştiu eu unde produsele tale din colecţia persoanală.
alias(Citează)
14/01/2015 la 12:24 AM
@nwradu, da, ii zice duty free ca e fara taxe. In SUA ii zice magazin, si se platesc toate taxele conform legii americane(cum si in duty free se platesc taxele si se organizeaza magazinul respectand legile statului pe teritoriul caruia este).
Sa iti cumperi pentru tine un macbook, un aparat foto si mai stiu eu ce din SUA e legal, nu e evaziune fiscala.
Sa cumperi cele de mai sus din SUA/duty free pentru a le vinde mai departe e evaziune fiscala.
alex(Citează)
14/01/2015 la 1:38 AM
@acsel>> esti cel putin amuzant.
alioja(Citează)
14/01/2015 la 7:29 AM
Uite hai să vă spun și părerea mea ca in 5 zile eu voi fi cea care vine din SUA si aduce cadouri pentru prieteni. In primul rând nu e nimic ilegal in a aduce cadouri sau chestii contra cost pentru prieteni deoarece eu plătesc taxele aici si SUA are așa numitele acorduri internaționale pentru dubla taxare. Adică nu e ok sa fii dublu impozitat pentru același produs in 2 tari diferite si există o posibilitate de a ați recupera banii. Nu aduc cantități comerciale iar pe declarația de intrare in SUA ai posibilitatea de a aduce cadouri pana la o anumita valoare fara a fi vamuit. Nu cred ca nimeni de aici va submina vreodată economia românească cu 200 de dolari nevamuiti in chestii pentru prieteni :)
Diana(Citează)
14/01/2015 la 7:57 AM
alias, uite vezi…aici e buba. trebuie sa taxam si vanzarile second hand, ba chiar mai mult decat pe cele noi. de ce sa se imbrace lumea prost? sa ne mai clatim si noi ochii pe strada, nu sa fim oripilati.
gogu(Citează)
14/01/2015 la 8:43 AM
Ha ha ha, valoarea in vama… aia o socotesc cum vor ei, mai ales daca esti firma si faci importuri legale, frumos, cu toate actele. Nu poti sa aduci un tricou branduit sau un surub fara sa platesti TVA la ele chiar daca producatorul ti le-a dat ca sa ii faci reclama sau ca piese de schimb…
Gaelex(Citează)
14/01/2015 la 9:01 AM
Scenariu de cosmar:
Cumperi ceva “eftin” din state. Se strica. Ai nevoie de garanție. Ghinion, nu p o poti face in tara. Ghinion. Nu ai aacete de proveniență pe numele tau. Ghinion. Cat te costa transportul cu curierat rapid dus-întors+ formalitățile vamale ?
Bonus : De studiat evaolutia relatiilor sociale dupa ce ii aduci unuia o jucarie care se strica. Emai misti decat atunci cand ii recomanzi unuia un leptop care nu-i place.
Ursul(Citează)
14/01/2015 la 9:21 AM
Articolul scris de Radu are multe bube, dar nu despre asta vroiam sa comentez.
Mi-a placut maxim reactia lui Buhnici, acest “expert” pe domeniul auto devenit peste noapte mare IT-ist. Ce trist…
AdrianG(Citează)
14/01/2015 la 9:22 AM
Nu ati inteles nimic !
Radu a vrut sa sublinieze ca George Buhnici care este o persoana publica(fondator de opinii) nu are dreptul moral sa “incite” la furt(ala este un furt conform legii).
Nu mai visati tot ce auziti ca USA este raiul ca nu este decat daca prinzi reduceri. Un telefon iphone 5S 16GB era la radioshack la ei 770 USD in august 2014.(faceti calculul)Va zic eu ca la emag era in aceeasi perioada 2250 RON.
Am colindat in vara asta 3 orase mari in USA. Ce am gasit foarte ieftin – HAINE. In general toate produsele lor interne sau tarile unde au ei niste interese(ma refer la electrocasnice) au un pret mai redus decat la noi asta si datorita TVA-ului de doar 9%. Cine ma contrazice am inca bonurile. Ce mi-am cumparat eu din USA , un hard , un ipod pe care am dat 180 USD si multe haine.M-au pus sa platesc 70 de USD pt. ca aveam dreptul la un singur bagaj nu doua cat aveam eu in Europa(deci mare smecherie nu stiu ce am mai facut). Cumparasem si un iphone tot pt. cadou si l-am dat inapoi pt. ca nu aveau modelul care merge cel mai bine in Europa si pt 100 de dolari cat era atunci diferenta nu a avut rost sa ma risc. SIV era mai scump la ei decat in Romania si multe alte produse. Nu am platit taxe (e legal ce am facut… nu stiu dar nici nu sunt blogger sau fondator de opinie ca sa va spun sa o faceti si voi)
SW(Citează)
14/01/2015 la 10:59 AM
@nwradu
Uite breh Radule, am onoarea sa te citez:
“Părerea mea este ca au greșit prețul, probabil trebuia adăugat un 1 în față lui. Luați o bucată și ne certăm după aceea cu Domo. Nici măcar nu este nevoie de cont pentru comandă.”
QED
Ca o paranteza ma lasa rece domo, din partea mea poa sa dea un faliment glorios avand in vedere cat de prosti sunt.
Dar in continuare ma amuza faptul cum pui tu problema fata de mocangeala, la stat nu e ok, la privat nu hai sa ii spargem repede cat putem, lol.
Apropos, o intrebare (din pura curiozitate), cand vine instalatorul/zugravul/etc la tine faci contract si il platesti pe bune cu TVA si tot ce trebuie? (sau mergi pe naspa, ca deh e mai ieftin). As aprecia un raspuns sincer. :)
Radu(Citează)
14/01/2015 la 11:13 AM
argumentul cu “nu e evaziune, deoarece cantitatea e mica” e hilar. :)
add(Citează)
14/01/2015 la 12:33 PM
@add, argumentul cantitatii nu e deloc hilar, altfel n-ai avea voie sa iesi sau sa intri in tara cu 2 cartuse de tigari, si cu 2l de alcool, parca, fara sa platesti nimic, chit ca cele doua produse sunt reglementate altfel de niste taxe speciale. Asadar, in cazul celor care aduc ceva din SUA, cantitatea conteaza, asta daca esti zdravan la cap si ai toate tiglele la locul lor, altfel ai putea sa fii hilar si sa te declari mai vitriolat de o asa zisa evaziune de 10 dolari care lasa bugetul tarii in fundul gol.
codrin(Citează)
14/01/2015 la 12:38 PM
Sunt permise a fi importate în scutire de taxe vamale, TVA şi accize următoarele bunuri:
a) obiecte de uz personal necesare în mod rezonabil pentru călătorie ( de ex: îmbrăcăminte şi încăltăminte, articole de toaletă, bijuterii personale, aparate fotografice (…) calculatoare personale portative);
Poate sunt eu mai tampit, dar aici scrie ca daca iti iei din SUA niste electronici in mod rezonabil* si esti calator, nu trebuie sa platesti taxe
ce inseamna rezonabil…aici te poti certa cu vamesu.
animal00(Citează)
14/01/2015 la 2:35 PM
@alioja: Mersi! :)
Ideea e simplă: citește legea, cere opinia cuiva avizat dacă nu ai înțeles, nu lua de adevăr 100% tot ce spune cineva bazat pe experiența personală. De asta mereu specific la lucrurile bazate pe experiența personală că recomand o aprofundare a bibliografiei.
Cu toate persoanele care am discutat și au pregătire legală, mi-au spus că legea este interpretabilă. Sunt prea multe “că dacă, că stai”.
acsel(Citează)
14/01/2015 la 4:47 PM
Daca s-ar si face ceva cu banii nostrii… atunci cu mare drag as cumpara numai de la noi insa statul stie doar sa ceara si nu ofera mai nimic inapoi. Nu avem drumuri, medicii (si in general multi tineri de seama noastra) pleaca pe banda rulanta, platim doar pensii ca atat putem, suntem vai de capul nostru ultimii din UE.
Tu crezi ca asta e marea evaziune fiscala Radu? …
Alex(Citează)
14/01/2015 la 10:28 PM
Eu orice am trimis in Ro am trimis ca si cadou/ donație! Nu am plătit taxe vamale sau TVA. Dar am plătit sales tax pe absolut orice. Asta inseamna ca subminez economia României? :D
Nu stiu daca cei cărora le-am trimis cadouri/pachete le-au revândut. Oricum ar fi second – hand :))
Iar online, nush cum s-a nimerit, da’ eu am cam plătit taxe. (Sarc)
Nu mi se pare nimic rău in ce face Buhnici: la cumpărare plăteste sales tax, El fiind cumpărătorul final. Mi se pare Nebunie curată ca in top of sales tax sa mai pui si taxe de import plus TVA. IMHO import e cand ai o cantitate considerabila. Ama ma gândesc ca Buhnici nu cumpara cu containerul. Problema e la fiscalitatea excesivă din Ro.
Si fara suparare Radu, da’ prețurile in magazinele online sau nu din Ro sunt super exagerate. care e adaosul comercial la multe produse? Parca produsele electronice sunt încadrate la produse de lux (asa era cand am plecat eu din tara) ?
Ama hai sa fim seriosi: același produs, produs in China (adica afara din US si UE) importat in US si UE la același preț de achiziție, tot va fi o diferența majora de preț la comercializare. :)
Despre mancare: mai era si Cabral care se plângea de mâncarea din State. Si apoi dădea exemplu Panda Express :D Da, mâncarea normala e mai buna in Europa, dar tre sa înțelegeți ca e chestie de obișnuința. Americanii prefera mâncarea lor dulce. Prețul la cea organica mi se pare ok, uneori chiar mai mic decat la mâncarea regular din Europa. Partea frumoasa e ca ai acces si posibilități sa mănânci exact ce vrei.
Diana(Citează)
14/01/2015 la 10:51 PM
@63.Radu aici toate curvele-s virgine si put a moralitate
mircea(primul)(Citează)
14/01/2015 la 11:56 PM
Salut,
Când aud fraze de genul:
– “lasa buei ca nu se imbogateste statul din taxele pe doua laptop-uri din SUA pe care nu le plătesc eu”
-“lasa mah, nu mai cer bonul fiscal, sa ne fie bine la amandoi si păcălim pe prostul asta de stat”
– “si din taxele mele ce ai facut statule?! Ca bunica mea tot pensie mica are si eu tot in gropi dau cu masina! Viata mea nu se face mai buna ca cer eu bon fiscal sau ca plătesc vama si TVA, ba din potrivă, se face mai rea!”
Va reamintesc: STATUL SUNTEM EU, TU, NOI TOTI. Nu e o alta parte acolo sus pe care o păcălim, pe noi insine ne pacalim.
Ma intristeaza cum oameni cu pretenții pot sa gandeasca atât de limitat la binele local.
Merci
vladutz(Citează)
15/01/2015 la 6:45 AM
Vladutz, mai exista statul pe canapea și privit la antena 3. Ideile tale cam de acolo vin.
Bb(Citează)
15/01/2015 la 8:42 AM
@vladutz pai daca statul suntem noi si tot la noi ajung banii, pai sa inlesnim ajungerea lor la noi si sa nu ii mai dam de la bun inceput.
mircea (primul)(Citează)
15/01/2015 la 12:35 PM
Buhnici… e atat de prost incat accepta sa se duca in zona de risc si sa fie si rapit :))
Buhnici… e atat de prost incat zice la lume cum sa pacaleasca vamesii. Facultate de vamesi nu exista mai… George, chiar nu ti trebuie multa minta sa spui “Nu am nimic de declarat, la revedere”.
Buhnici… e atat de prost incat vine pe blog si bate cu degetul pe obraz in loc sa-l sune pe nwradu, sa ii explice faptul ca el face cadouri la prieteni… des
nFo(Citează)
15/01/2015 la 10:39 PM
Salut,
Cu scuzele de rigoare si fără sa urmăresc un flame @Bb comentariul tau este slab, jignitor si se traduce prin “huo!” Daca ai ceva de spus cu substanța, ascult; daca nu, poti considera ca mesajul meu nu se referea la tine (citeste ultima fraza).
Asta nu înseamnă ca nu respect pozitia ta. Astia suntem, cu astia defilam.
@mircea primul, faptul ca statul suntem noi (zic eu) nu înseamnă ca cei care ne conduc nu fura. Haideti sa mai interpretam stereotip.
A, ca cei care sunt la putere sunt niste hoti, nu are nicio legătură cu asta, e alta poveste.
Sau ziceti ca daca furam si noi nu mai au ei asa mult de furat? :)
Merci
vladutz(Citează)
16/01/2015 la 11:34 AM
Boss…sterge articolul asta pana nu se prinde mai multa lume ce prostut esti. Serios..e in interesul tau sa nu rada lumea de tine. In fata putini o sa ti-o zica.
jiji(Citează)
16/01/2015 la 12:11 PM
@Diana – tu confunzi dubla impozitare a veniturilor salariale obtinute in strainatate cu taxele pe consum (tva, sales tax, vamale, etc)… mai citeste codul ala fiscal inainte sa comentezi.
costelush(Citează)
16/01/2015 la 7:58 PM
@Costelush: Ed Zachary!!!! Doar ca ăla nu se aplica numai la venituri salariale, ci la orice fel de venit impozabil! In rest, de acord cu tine (ca imi stătea pe tastatura sa o scriu) ! (Pentru cealaltă Diana, primul commentariu)
@SW, vezi ca-ti creste nasul! Ce-mi plac mie poveștile astea vânătorești!
Apropo, nu exista TVA in SUA, ci doar sales tax, si astea sunt diferite pe County (un fel de județ) sau chiar pe oraș. Sunt cateva state care nu sales tax deloc. :)
Serviciile si chiriile sunt scumpe in State, proportional (sau nu?) cu veniturile! In rest, cam totul e mai ieftin.
Just my 2 cents!
Diana(Citează)
17/01/2015 la 5:09 PM
… deci, eu daca am venit din state (eu, sotie, copil) cu 2 iPhone-uri, 3 iPad-uri, un HDD si un google glass – toate pentru uz personal – ar trebui sa fiu considerat evazionist ca nu am mai platit taxe la statul-muist roman … rusine bre prea-cinstitule Radu …
eSScRoQ(Citează)
18/01/2015 la 3:51 AM
@nwradu toate liniile aeriene din usa spre europa au la economy un singur bagaj de cala de 23 de kg, mai poti adauga un bagaj suplimentar dar te costa 100$.
Apoi George mentioneaza ca isi cumpara hainele de la outlet din state , da sunt ieftine dar hainele din outlet de ex Calvin Klein 40$ nu sunt exact aceleasi cu cele din magazin Calvin Klein 100 $, de multe ori design diferit, dar diferenta e la materiale, sunt haine facute sub licenta. Acum mai bine de 10 ani outleturile erau cu haine care nu au fost vandute in magazine.
Electronicele sunt mai ieftine dar unele au nevoie de transformatoare , nu au garantie doar in US, multe laptopuri sunt acelasi model dar specificatii diferite pe eu, us si asia.
Iphone nu costa 200$ cum vede toata lumea reclamele , de fapt ajungi sa platesti vreo 270 $ si contract pe 2 ani de cate 100$ lunar.
4G LTE foloseste pe ATT/ T-mobile folosesc 700/1700 Mhz, iar Romania se folosesc 800/1800/2600 Mhz .
Acum 12 ani cand am aterizat in romania pe aeroport pentru 3 saptamani de vancata am spacat cu greu sa nu platesc taxe pe laptopul personal folosit si pe aparatul foto digital, daca aveai camera de filmat nu ieseai din aeroport fara sa cotizezi.
Sincer in 23 de kg abia iti intra lucrurile personale , nu cred ca se pune problema de evaziune fiscala. daca ai 10 iphone atunci e alta problema, dar la 1000$ un zbor ro-us nu prea e rentabil sa te apuci de facut evziunea fiscala de genul asta.
s4finla(Citează)
18/01/2015 la 7:44 PM
”nwradu”, procuror trebuia să te faci!
Andi(Citează)
21/01/2015 la 4:28 PM
@ Diana … exceptand cu SALEX TAX cu care ai dreptate (eu am crezut ca-i tva-ul ca si la noi fiind o taxa care se duce catre stat) – A sales tax is a tax paid to a governing body for the sales of certain goods and services. Usually laws allow (or require) the seller to collect funds for the tax from the consumer at the point of purchase. Nu cred ca am mintit cu altceva. Ca o fi diferit in alte state nu sunt cunoscator al economiei. Am fost in Florida, Texas si Louisiana. De ce nu m-ai contrazis si cu pretul la iphone 5s 16gb ?! Daca tot spun povesti nemuritoare.
SW(Citează)
24/09/2015 la 9:25 PM
Imi poate spune si mie din cei ce cunosc, daca am pe cineva care imi aduce din state un iphone, cum trebuie sa procedeze cu el, trebuie desigilat, pus in cala sau in bagajul de mana. Multumesc
Codrut(Citează)
22/11/2016 la 1:58 AM
Sincer sa zic nu stiu daca oamenii sunt chiar atat de prosti si habar nu au ce fac sau cunosc legea si evita sa declare produsele scumpe cumparate din tari NON-UE, cum e de exemplu SUA. Eu sunt vames german in aeroportul din München. Produsele cele mai des cumparate sunt, evident, telefoanele de la Firma Apple, sau laptopurile (MacBook). Multi europeni, indiferent de nationalitate evita sa declare produsele la vama si in control bineinteles fac pe prostii. Chiar daca e scos din ambalaj vad data cand a fost cumparat si pot vedea chiar si pe ce piata a fost cumparat. Rezultatul e un dosar penal pentru evaziune fiscala. Si daca romanu are un “Connecting flight”, pe vames nu il intereseaza ca pierde avionu catre Bucuresti sau Cluj, sau Paris. Pe langa taxa vamala (in intreaga Uniune Europeana identica) si tva plateste si o cautiune. in cazu in care nu poate platii se confisca produsul. Nu conteaza ca e un cadou primit de la rude din America, sau ca l-a cumparat ca cetatean american pentru rude din Romania. Nu conteaza ca e corect sau nu, asta e legea, pentru protectia economiei europene. NU va mai plangeti ca ati platit in America un TVA, Sua nu are nici e o legatura cu Uniunea europeana.
Christian(Citează)
22/11/2016 la 2:07 AM
Este o lege europeana….
Christian(Citează)