un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Cât de rapid este un SSD pe PCI Express!

12 Jan 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

22 comentarii

Cred că ați văzut cu toții ce diferență uriașă face un SSD într-un computer și probabil că mulți dintre voi v-ați și cumpărat unele. Cele mai multe avantaje sunt pentru laptopuri (pe lângă viteza de citire/scriere, scade și greutatea, crește autonomia pentru că un SSD consumă mai puțin, este mult mai silențios șamd), unde un SSD montat în locul unui hard-disk clasic revitalizează complet sistemul.

Eu am trei SSD-uri în desktop și pot să vă spun că rezultatele sunt la fel de impresionante. Sunt, practic, la a doua generație de SSD-uri, după ce anul trecut am înlocuit primul meu SSD, un model de 60 GB pentru sistemul de operare, cu unul de 120 GB și SATA 3.

Da, SSD-urile sunt performante.

Culmea, majoritatea dintre noi se bucură de aceste performanțe pe un port SATA. Acolo vitezele din teste pentru un SSD de calitate sunt în jur de 500 MB/sec pe citire și un pic mai puțin pe scriere.

Samsung a anunțat recent noi SSD-uri, dar nu SATA, ci PCI Express 2.0 și 3.0. Vitezele lor? 1600 MB/sec și respectiv 2150 MB/sec pentru aceste două interfețe. Asta este diferența față de SATA.
comparatie_ssd_interfata

Modelul Samsung se numește SM951 și este în format M.2, adică o plăcuță de 8×2 cm și cântărește doar 6 grame. M.2 este un format pentru ultrabookuri și alte unități mici, așa că mai important este să rețineți ce viteze mari se pot atinge cu SSD-uri conectate pe PCIe, că există apoi de cumpărat inclusiv variante pentru desktop-uri. Costul este pe măsură, evident.

samsung_ssd_sm951

Am auzit zvonuri că și Kingston va lansa ceva rapid pe PCI Express în gama HyperX. PC Garage vinde o gamă largă de SSD-uri în format M.2, dacă aveți un astfel de computer, dar și pe PCI Express x2, x4 și x8 pentru desktopuri.

asus s5507

    22 comentarii

  1. Nu SSD-uri de-astea pe PCIe sunt în laptopurile Apple?

      (Citează)

  2. taman la fix a venit postul asta (aproape). in ideea ca ma intereseaza sa iau un SSD, n-am mai avut pana acum. cum nu prea am cunostinte in domeniul asta, as vrea sa imi spuneti si mie careva care SSD-uri sunt mai fiabile.
    date generale: bugetul este extrem de limitat (cat mai mult sub 500ron), dar as prefera 120gb in loc de 60gb, pentru ca diferenta de pret nu e foarte mare. m-ar ajuta mai mult sa inteleg spre ce producator / gama sa ma indrept: intel, seagate, kingston, altii? multumesc in avans!

      (Citează)

  3. Acum vreo patru-cinci ani, când încă mă decideam ce SSD să-mi cumpăr, le găsisem pe cele de la OCZ. Aveau un raport preț/gb mult mai bun decât cele pe SATA, viteza mult mai bună (dacă imi aduc aminte bine, tot pe la 1000-1500MB/s era) doar că… nu se putea instala sistemul de operare pe ele (dar probabil au rezolvat)

    Și atunci – ca și acum – prețurile în România erau duble: http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16820228114&cm_re=OCZ_RevoDrive-_-20-228-114-_-Product (a se observa că asta e varianta PCIe x8, nu x4, ca pe PCG; de asemenea, variantele disponibile pe PCG sunt un pic cam scoase din fabricație)

      (Citează)

  4. @george apple macbook air are astfel de ssd.
    @d.orin eu folosesc de vreo doi ani un kingston si merge perfect acum cateva luni am cumparat crucial la 500 gb la oferta, vezi ce model gasesti la bugetul tau si cauta informatii pe google despre el.

      (Citează)

  5. Ar fi utile precizate si niste sfaturi in legatura cu intretinerea unui SSD (ce sa activam, ce sa lasam activat, daca TRIM este activ, etc.).

      (Citează)

  6. Rapid, nerapid, am văzut la Mega Image gogosi cu marshmallows.

      (Citează)

  7. @s4finla – gama din 2013 (doar ”late”) și 2014 a apple (MBA, MBPR, MP) au SSD-uri pe PCIe 2.0, doar că nu M.2 ci un format ”proprietar”. Se pare că pe laptopuri se folosesc porturi cu 2 lane-uri (PCIe x2) iar pe MP cu 4 lane-uri (PCIe x4).

    @d.orin – ia un SSD cu alt controller decat SF-2281 (ex: crucial). E doar o recomandare, nu o obligativitate.

      (Citează)

  8. @all – multam de raspunsuri!
    @s4finla: crucial la oferta de unde?
    @George: banuiesc ca informatia referitoare la controller o gasesc prin forumuri sau review-uri, ca din ce am vazut pana acum pe site-uri de vanzare sau chiar la producator, informatia nu pare sa fie prea vizibila…

    si apropo de @Ionut Staicu OCZ, Crucial – credeti ca ies mai bine cu o comanda afara (amazon, geekbuy, newegg, etc) sau de la magazinele romanesti?

      (Citează)

  9. @d.orin: sunt mai mulți factori la mijloc. De exemplu, cât de mult îți dorești să ai garanție la produsele respective? Produsele sunt cumpărate pe firmă? Etc.

      (Citează)

  10. @d.orin – parcă pe pcgarage scria și tipul controller-ului. Eu aș alege ceva cu Marvell, Samsung sau Intel. Dacă faci vreo comandă din afara României și nu din UE, uită-te cu atenție la taxele vamale, de transport și TVA ce trebuie să le plătești la importul aferent (am presupus că vei face comanda în numele tău). Newegg nici nu livrau în Ro, nu?

      (Citează)

  11. Anul trecut mi-am inlocuit HDD-ul de pe un laptop Acer cu un SSD.

    Am procedat in felul urmator: Am cumparat un hdd caddy, de pe un site romanesc (80 lei) si un SSD Samsung 840 Evo, 250GB Laptop Upgrade Kit, doar pentru ca modelele mai mari de 120 gb ofera viteze mai mari. Stiu ca nu sunt diferente vizibile pentru un utilizator normal, dar am preferat sa platesc putin mai mult si sa dorm eu impacat cu acest gand. Imi pare rau ca nu mai tin minte de ce nu am optat pentru modelul PRO, si am achizitionat EVO (cred ca pentru acel Kit de montare). Pret, 819 RON.

    Am montat hdd-ul in suportul respectiv si ulterior in spatiul ramas gol dupa scoaterea dvd rom-ului (nu l-am folosit aproape deloc in 4 ani). Montat SSD pe locul HDD-ului. Mutat windows cu Samsung Magician pe SSD in 15-20 minute (un mare plus pentru programul oferit de Samsung)

    Performante extraordinare, ca si cum as fi avut un alt laptop (boot in cateva secunde, programe deschise instant, fara timpi morti, etc.). Totusi, uneori imi face figuri. Cand se incalzeste laptopul (la jocuri in special), windows-ul nu mai recunoaste ssd-ul si trebuie un reset.
    In continuare sunt de parere ca aici e mana firmei Acer, nu accept ca un laptop de 40 milioane (acum 4 ani), cu caracteristici de top, sa aiba astfel de probleme (probleme aparute la numai cateva luni de folosire normala) – incalzire excesiva, blocare, sacadare in timpul multitasking-ului, filmelor (nu neaparat Bluray) si al jocurilor cu cerinte nu foarte mari. Traiesc cu impresia ca au aruncat acolo in batjocura niste componente care sa sune foarte bine si l-au pus la vanzare.

    In concluzie, merita 100% investitia intr-un SSD. Diferenta ca de la cer la pamant.

    Link-uri utile pentru montare si setari SSD, care mi-au usurat foarte mult munca:

    http://cristianls.ro/cum-poti-creste-durata-de-viata-a-ssd-ului/

    http://www.laptopinventory.com/LaptopInventory.php/Acer/Aspire/5750G/Hard%20Drive

    http://hddcaddy.com/en/acer-hdd-caddy/58-acer-aspire-5741-5742-5745-5749-5750-5755-hdd-caddy.html (video pentru montat caddy)

    Voi ramane un aprig militant impotriva Acer :D

      (Citează)

  12. Multumesc mult de raspunsuri, baieti!
    Da, SSD-ul ar fi pentru mine. Ar trebui sa aiba un minim de garantie, just in case. De-afara, intr-adevar, ma omoara transportul, sau, daca nu depaseste pretul din RO, mai mult ca sigur nu trimit in RO.
    Vreau sa imi resuscitez un sistem cu Intel Q6600, MB Asus P5K, deci nu tocmai ultimul racnet; pe SSD ar fi fost instalat un SO curat-curatel, de-asta nici nu as vrea sa fie foarte mare, sa nu fiu tentat sa incep sa salvez date pe el.

    Momentan sunt in cumpana intre a formata un HDD Seagate mai vechi (250GB, nu sunt sigur ca mai e ok, banuiesc o problema cu MBR), a repartitiona un Samsung de 1TB (ocupat undeva la 50%) si un SSD;
    Ca SSD, dupa ce mi-ati povestit aici, am eliminat cam jumatate din unitati ca aveau fix acel controller SF-2281, am ajuns la optiunea asta: http://ro.ipon.eu/webshop/product/crucial_120gb_sata3_2.5_m500_ct120m500ssd1/438196 numai ca nu stiu nimic de site; pe amazon l-am gasit tot la un pret asemanator (in caz ca mai e cineva interesat):http://www.amazon.co.uk/Crucial-CT120M500SSD1-120GB-Internal-Solid/dp/B00BQ4F9ZA/ref=sr_1_2?s=computers&ie=UTF8&qid=1421062376&sr=1-2&keywords=solid+state+drives +6.5 lire transportul, iar conversia RON/GBP Amazon o da la 6.11, ceea ce e cam multicel. Dar macar trimit in RO (testat pe produsul asta).

    Da, mai tarziu am vazut la PCGarage ca dadeau si controllerul, inca nu ma uitasem la ei.
    Inca odata, multumesc de ajutor!

      (Citează)

  13. Chiar acum cateva zile am facut si eu un upgrade de la un ssd intel 330 de 60gb la un crucial mx100 de 256gb. Recomand Crucial, Samsung sau Intel pt SSD-uri. Eu zic sa va feriti de cele cu controller de la Sandforce, chiar daca e mult mai bine pus la punct acum, recomand cele cu controller de la Marvel.

      (Citează)

  14. Cele mai bune acum sunt Samsung si Intel, cu 350 lei luati 120GB, destul pt windows plus programe. Samsung au scos recent niste chip-uri 3d, fiabilitate minim 10 ani, seria 850 cred, as merge pe asa ceva fara discutii.

      (Citează)

  15. m.2 ar fi defapt mSata :D

    cred ca laptop-ul meu ar suporta acuma dau cautape pe google
    Am un del 5520

      (Citează)

  16. Si daca ar fi compatibil poate numa 32 de GB………

      (Citează)

  17. Am testat 3 SSD-uri timp de o luna, si intr-un final am luat si o decizie:
    SSD-uri testate: Intel 530 480GB, Intel 730 240GB si Samsung 850 PRO 512GB.
    Am ales Samsung-ul datorita vitezei mult mai mare fata de celelalte doua si din cauza garantiei de 10 Ani + Rapid Mode.

    Nu am nimic personal cu Intel, insa pe Asus N550JK, eu am reusit sa obtin o viteza de scriere de numai 220-240 mb/s la Intel 730, in timp ce in specificatii scria 480mb/s.
    La 850 PRO am obtinut 475mb/s si peste 500mb/s cu Rapid activat, care se apropie foarte mult de specificatii.

      (Citează)

  18. @George multumesc pentru detaliile despre apple.
    @Mihai Samsung 850 are 10 ani sau 150 TBW (TOTAL OCTEŢI SCRIŞI), acum 10 ani in 2005 iese pe piata primul hard disk de 500gb de la Hitachi , sper sa te tina 10 ani ssd-ul.

      (Citează)

  19. Formatul M2 are un conector proprietar care de obicei se afla pe placile de baza pentru desktop cam in dreptul placii video. Ca sa nu poti umbla usor la el, ca sa ii dai cat mai multe sanse sa fie lovit cand instalezi placa video si mai ales sa il prajesti cu caldura degajata de aceasta.

    Si nu e ceva prea nou, exista de jumatate de an cred, dar nu a fost adus in Romania pentru ca nu renteaza, nu e cerere pentru asa ceva. Altfel preturile incep de pe la 75$ pentru 128Gb si 130$ pentru 256Gb.

    Dezavantajul major? Nu poti pune decat unul singur, ca e un singur conector in placa de baza. Pe SATA poti pune oricate porturi ai.

      (Citează)

  20. Salut am si eu o problema. Am cumparat un SSD samsung EVO 840 la fel ca si @ Alin.c si am cumparat si un caddy si inlocuit HDD vechi cu SSD am instalat pe el windowsul iar HDD lam bagat in caddy si aici a aparut problema cand deschid leptopul nu imi arata si HDD din caddy , m-il arata dor SSD.
    Ma poate ajuta cine cu vreo rezolvare la problema mea?
    Multumesc!!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus