►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Cum sună un ultrabook subțire cu ecran de 13,3 inchi, tactil, cu rezoluție 3200 x 1800 pixeli, SSD de 256 GB, placă dedicată nVidia GT 840M ca să te joci orice, procesor Core i7-4510 și 12 GB memorie RAM, wireless tip AC, tastatură iluminată și carcasă de aluminiu la un preț sub 5.500 lei?
Nu știu cum a reușit Asus să o facă, dar acesta este noul ultrabook UX303LN în configurația sa de top, proaspăt lansat pe piața noastră. Eu l-am testat acum câteva săptămâni, pe o mostră de marketing, și am fost foarte impresionat de el. O astfel de configurație ar fi costat 10.000 de lei anul trecut.
UX303LN vine ca o evoluție a gamei principale de ultrabook-uri Asus, deschisă acum câțiva ani prin excelentul UX31A, pe care-l am de atunci și sunt în continuare foarte mulțumit de cât de performant, subțire și ușor este. Noul UX303LN ridică mult nivelul gamei, în special prin hardware-ul său, mai ales placa dedicată nVidia.
Specificații Asus UX303LN-DQ148P:
Prețul modelului testat: 5.299 lei cu tot cu Windows, verifică la eMAG și PC Garage.
Acesta este modelul de top al liniei UX303. Există și alte variante, chiar și cu 50% mai ieftine, dar care au hard-disk în loc de SSD, placă Intel Graphics în loc de nVidia sau ecran 1600 px sau 1920 px în locul celui QHD tactil, procesoare Core i3 sau i5 etc. Toate însă păstrează carcasa de aluminiu și design-ul arătos, iar autonomia probabil că este chiar mai mare, fiind mai puțini consumatori.
Iată câteva exemple:
Cod |
Hardware |
UX303LA-R5138H | Core i3 și 4 GB RAM, HDD 1 TB, ecran la 1600 x 900 pixeli, Intel Graphics 4400, 3x USB 3.0, 802.11ac |
UX303LA-R5139H | Core i5 și 6 GB RAM, SSD 128 GB, ecran la 1600 x 900 pixeli, Intel Graphics 4400, 3x USB 3.0, 802.11ac |
UX303LA-R5097H | Core i7 și 8 GB RAM, SSD 256 GB, ecran la 1600 x 900 pixeli, Intel Graphics 4400, 3x USB 3.0, 802.11ac |
UX303LN-R4192H | Core i5 și 6 GB RAM, HDD 1 TB, ecran Full HD, tastatură iluminată, Nvidia GT 840M, 3x USB 3.0, 802.11ac |
UX303LN-R4141H | Core i7 și 8 GB RAM, SSD 256 GB, ecran Full HD, tastatură iluminată, Nvidia GT 840M, 3x USB 3.0, 802.11ac |
Cele cu bold mi se par configurații foarte reușite. Dacă vreți doar un laptop ușor, subțire și performant, nu luați unul cu placă nVidia. Dacă vă și jucați ceva pe el, acea placă vă permite să rulați inclusiv jocuri din 2014. Eu, de exemplu, pe UX31A mai joc din când în când World of Tanks mai chinuit pe placa Intel, așa că un astfel de Zenbook nou cu placă nVidia ar fi ideal pentru mine, mai ales că ar rula și Watch Dogs, FIFA și altele.
Acum depinde și ce configurații vor comanda distribuitorii români, că una este ce testez eu și alta ce comandă magazinele. S-ar putea să-l găsiți și fără Windows inclus sau fără placă de rețea tip AC, ci doar N.
Cutia este una mare și plată. Înăuntru am găsit și o husă tip plic pentru ultrabook, făcută dintr-un material textil gros și rezistent, plus următoarele:
Ultrabook-ul UX303LN are o carcasă făcută integral din aluminiu. Baza este în culoare natur, capacul monitorului este mai cenușiu, dându-i întregului laptop un aspect în două tonuri de culoare.
Sistemul este un pic mai gros decât generația anterioară, dar asta nu înseamnă că nu vi se va părea subțire atunci când îl vedeți. Probabil că i-au fost adăugați câțiva milimetri în plus pentru a face loc plăcii video dedicate nVidia și unui sistem de răcire mai eficient. Ca o comparație, baza sa nu mare mai groasă decât telefonul meu LG G2.
Capacul monitorului reflectă lumina într-un model concentric, observându-se astfel aluminiul carcasei. Baza are patru picioare de cauciuc destul de mărișoare.
Porturile sunt astfel grupate:
Tastatura în sine este una normală de ultrabook Asus, taste negre cu iluminare reglabilă (și iese ceva lumină și pe lângă ele). Butonul On/Off este în continuare amplasat în colțul din dreapta-sus, lângă Delete și Backspace, ceea ce v-ar putea lăsa impresia că mai mult ca sigur îl veți apăsa foarte des din greșeală, dar nu-i chiar așa. După un an de când utilizez modelul anterior UX31A, nu cred că am apăsat nici măcar o dată din greșeală butonul On/Off; după vreo 2 zile te obișnuiești, iar tastatura iluminată este de mare ajutor în întuneric.
Touchpad-ul este mărișor și sensibil. Se confirmă teoria mea care spune că laptopuri scumpe au parte de touchpad-uri mult mai performante decât laptopurile ieftine. Răspunde bine la atingeri și gesturi, iar jos are și butoane dedicate.
Eu am testat modelul cu ecran tactil, așa că monitorul era acoperit cu sticlă plăcuta la atingere. Nu sunt multe de spus la capitolul construcție despre acesta, dar am fost încântat că balamaua este una solidă, astfel încât ecranul nu se mișcă atunci când îl atingi cu degetul. Modelele ce nu au touchscreen au ecran anti-glare, în timp ce acesta tactil reflectă împrejurimile.
Pe total construcția este solidă, bine închegată, nimic nu flambează și nu dezamăgește la calitate. Aspectul este deja unul clasic și potrivit pentru un ultrabook elegant, iar carcasa de aluminiu este un mare plus.
Ca mici observații de design, am apreciat din nou LED-urile micuțe, albe, nederanjante, ce semnalizează alimentarea sau încărcarea bateriei. Mă uitam la ele și mă gândeam de ce alți producători au inclus de-a lungul vremii niște LED-uri uriașe, verzi sau albastre, care-ți transformau laptopul într-o discotecă. Soluția aleasă de Asus pare mult mai potrivită design-ului funcțional.
Tot aici am văzut și un aspect mai îngrijit al zonei balamalei, care pare mai bine prelucrată, iar touchpad-ul are o muchie de aluminiu argintiu, o mică “dungă” ce contribuie la aspect. Surprinzător, a fost eliminată micuța “streașină” de unde puteai apuca monitorul pentru a-l desface mai ușor, după ce fusese introdusă în generațiile anterioare tocmai pentru a nu te chinui să-l deschizi, având în vedere că acolo este cel mai subțire și ascuțit. Iată mai jos în stânga UX303 și în dreapta un mai vechi UX21 cu streașina despre care vorbeam.
La partea de performanță tranșăm rapid problema: cu un procesor Core i7-4510U, 12 GB memorie RAM, SSD de 256 GB și placă nVidia Geforce GT 840M, acest Asus UX303LN este unul dintre cele mai performante ultrabook-uri de pe piață, dacă nu cumva chiar “cel mai cel”.
Placa video nVidia este un element binevenit dacă ai obiceiul să te joci pe calculator. V-am spus, pe modelul meu mai vechi eu mai jos World of Tanks, dar cu totul la minim, mai ales de când au tot îmbunătățit grafica. Pe acest UX303 nu doar că World of Tanks rulează foarte bine, dar placa video îți permite să joci și Watch Dogs, Bioshock, Call of Duty și alte jocuri cu detalii bune și la o rezoluție mare, să zicem 1600 x 900 sau 1920 x 1080 pixeli. Dacă simțeați nevoia unei plăci video dedicate, acest model este ceea ce căutați.
Mai mult, placa Intel Graphics este de asemenea prezentă în placa de bază și laptopul pe aceasta o utilizează în mod normal, deoarece nu consumă mult bateria. Atunci când porniți o aplicația ce are nevoie de procesare grafică, sistemul comută automat pe placa nVidia, practic fără să-ți dai seama.
Ecranul pe acest model de top al gamei suportă o rezoluție maximă de 3200 x 1800 pixeli, ceea ce este imens. Observați mai jos un screenshot la 3200 px și altul la 1600 px, adică la jumătate din rezoluția inițială pe verticală și pe orizontală. Observați cum se mută acea pictogramă din centrul ecranului.
Veți spune că la acea rezoluție nu poți citi bine nici un site. Așa este. Textele sunt bine afișate, rezoluția permite formarea literelor chiar și la cele mai mici dimensiuni, dar pur și simplu devin prea mici. Iar cum majoritatea site-urilor actuale au o lățime de o mie și ceva de pixeli, doar o treime din ecran va reprezenta suprafața utilă a acestora.
Așadar, pare o demonstrație tehnologică frumoasă, dar cu puține utilizări practice, dincolo de câteva momente utile în Excel, Tweetdeck, editare foto și video, unde ai nevoie de suprafețe cât mai mare pentru butoane și sample-uri. Eu i-am redus rezoluția la 1920 x 1080 și chiar la 1600 x 900 pixeli, mult mai confortabil pentru ochi.
Problema este că, dacă te interesează modelul cu rezoluție 1920 x 1080, ecran tactil și același hardware, costă cu doar 300 de lei mai puțin și nu include placa nVidia, așa că eu l-aș alege tot pe cel cu rezoluție 3200 x 1800 și placă nVidia. O soluție ceva mai eficientă ar fi UX303LN-R4141H, care are același procesor și SSD, rezoluție 1920 x 1080 placă nVidia, dar 8 GB RAM în loc de 12 GB și fără ecran tactil, însă costă în jur de 4800 de lei (dacă-l aduc magazinele…), un preț excelent.
Ecranul de rezoluție înaltă, însă, este foarte bun dpdv calitativ, culorile sunt plăcute și iluminarea suficient de puternică. La rezoluția sa maximă vei vedea, dacă studiezi cu lupa pixelii, cum toate caracterele curbe sunt mult mai precis afișate datorită numărului mare de pixeli. Touchscreen-ul mi-a permis și să fac pinch-zoom pe ecran, ca la un telefon mobil.
Cele trei porturi USB 3.0 sunt binevenite, cu unul în plus față de ce am eu. Mie nu-mi plac moușii pe bluetooth și folosesc unul clasic wireless, cu dongle, așa ca un port USB 3.0 este deja blocat. Cel suplimentar de pe UX303LN m-ar ajuta aici.
Sistemul wireless este foarte bun. Suportă standardele 802.11a/g/n/ac și placa de rețea este un Intel Wireless AC-7260. Cu acest laptop am obținut cea mai bună performanță wireless din toate testele mele, 195 Mbps într-un test pe speedtest, și nici măcar nu eram conectat pe modul 802.11ac, ci pe 802.11n. Pe AC prinde chiar și 250 Mbps în teste.
Stocarea este asigurată de un SSD Sandisk de 256 GB. Laptopul avea 40 GB ocupați de Windows 8.1 Professional, restul fiind la dispoziția utilizatorului.
Autonomia a fost bună. Pentru browsing pe wifi, scris articole, citit site-uri, deschis fișiere Office, cu luminozitatea pe la 30% (așa o țin eu, mi se pare confortabil), autonomia este de mai bine de 6 ore. Altfel spus, este genul de ultrabook pe care-l poți scoate rapid din geantă pentru a lucra de oriunde, garantându-ți că bateria te ține câteva ore fără să cauți o priză în preajmă.
Aici chiar nu am nimic de raportat. UX303LN rulează Windows 8.1 Professional, care în interfața Metro arată cam la fel indiferent de rezoluția pe care o folosești. Interfața desktop se mai mărește și micșorează în funcție de rezoluție, dar nu-i nimic mai mult de spus.
Nici măcar bloatware-ul nu mai este ce-a fost. Asus a inclus doar câteva aplicații preinstalate, precum Power Director pentru editare rudimentară de clipuri video, Photo Director pentru fotografii și WebStorage, un serviciu care-ți oferă spațiu în cloud.
În rest, Windows 8.1 merge bine împreună cu ecranul tactil. Mie îmi place combinația, pot accesa mai rapid aplicații apăsând direct pe ecran, fac zoom, apăs cu degetul butoanele mari. Chiar și cu un mouse normal conectat, de multe ori am preferat să trag laptopul mai aproape și să apăs sau să derulez ecranele cu degetul.
CE E BINE |
CE E RĂU |
|
|
Asus UX303LN este un ultrabook excelent. Ar fi fost excelent doar prin prisma hardware-ului de top și al includerii plăcii nVidia 840M, dar împreună cu prețul foarte bun pentru așa o configurație într-o carcasă de aluminiu, subțire și ușoară, UX303LN formează o combinație extraordinară ce cu greu poate fi ignorată de piață. Am testat probabil cel mai bun ultrabook al anului.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
44 comentarii
21/01/2015 la 11:25 AM
Cam exagerat: “ca să te joci orice”..
ady(Citează)
21/01/2015 la 11:26 AM
Totusi as fi foarte curios cum te joci tu “orice” cu un GT 840M la rezolutia nativa a ecranului….foarte foarte curios.
Tomas(Citează)
21/01/2015 la 11:28 AM
@Tomas: de ce m-aș juca la rezoluția nativă? Nu-mi ajunge 1920 sau chiar și mai mic?
nwradu(Citează)
21/01/2015 la 11:29 AM
Nu mi se pare. Nu ai, desigur, performanța de pe desktop, dar pentru un echipament ultraportabil te vei juca foarte bine, cu mici concesii. Eu, de exemplu, am băgat un World of Tanks la calitate înaltă.
nwradu(Citează)
21/01/2015 la 11:32 AM
Sa te uiti si dupa Lenovo Y50. S-ar putea sa te surprinda.
Design-ul mi se pare superb, carcasa neagra de aluminiu, tastatura luminata in rosu cu doua intensitati, ecran tactil + software pentru recunoastere gesturi pentru powerpoint-uri, galerii foto, etc.
Procesor Intel Core i7-4710HQ, placa video Nvidia GTX 860M.
Este disponibil in varianta cu hard-disk de 1Tb hibrid, sau SSD de 512GB.
RAM 8GB.
Un plus, este tastatura soft, care este ideala pentru programatori sau editare text in general.
Overall, mi se pare un produs foarte reusit.:)
Mihai(Citează)
21/01/2015 la 11:36 AM
da, uite aici iti meriti comisioanele de profitshare: ai facut un review bun si ai pus link-urile de pcgarbage si emag – daca ne-a placut review-ul cumparam prin link-ul tau afiliat.
asta e modelul folosit de ani de zile de steves-digicams si dpreview.
in sfarsit ai ajuns si tu la concluzia ca daca vrei un comision mai intai trebuie sa oferit ceva de calitate, nu doar sa plantezi cookie-uri prin link-uri fantoma.
speedy gonzales(Citează)
21/01/2015 la 11:37 AM
O copie fidela a Macbook-ului Pro (din 2013 incoace), mai ales partea de tastatura si trackpad.
Dan(Citează)
21/01/2015 la 11:39 AM
Well, l-am pus pe wishlist.
eftimie(Citează)
21/01/2015 la 11:40 AM
Imi permiti sa spun ca ASUS mi-a dovedit ca are cea mai slaba fiabilitate pe acumulatori ? Din 1 notebook si un ultrabook la ambele a crapat bateria inexplicabil si subit astfel incat unul se alimenteaza doar de la priza (dupa 1 an de la achizitie) iar celelalt de care ti-am si spus de probleme se alimenteaza doar cand vrea el si nici macar la priza nu merge in anumite momente. Mai am 2 lenovo, nici o problema cu ele, ghici ce marca voi cumpara data viitoare.
Multumesc
L!nuX(Citează)
21/01/2015 la 11:50 AM
Ia incearcă și ceva mai prietenos. 840 este low buget, iar ca să scalezi la rezoluția uHD… cam greu.
Marius Cucu(Citează)
21/01/2015 la 12:09 PM
am un prieten cu laptop Asus, dupa 2 ani are probleme serioase cu ecranul, cand il deschide fileaza, probleme la contacte probabil, nu stiu. cu reglajul tactil la sonor la fel, dadeai cu degetul pe el si il luau toti dracii, nu se mai oprea din parait. nu mi se par prea fiabile. as merge tot pe Toshiba.
gogu(Citează)
21/01/2015 la 12:24 PM
Mi s-ar fi parut mult mai bun daca ar fi pastrat rezolutia normala de 1080.
Nu stiu ce poti sa te joci la 3200×1800, cand placile video de pe mobile abia incep sa aiba performanata cat de cat normala la un pret accesibil.
840m e o placa bunicica, dar sughita si pe 1080, ce sa mai zicem de 3200×1800.
Oricum, e de laudat initiativa, dar in cursa dupa numere (rezolutie), uita de faptul ca performanta in jocuri o sa fie sever afectata.
Pyro(Citează)
21/01/2015 la 1:14 PM
1. Ultrabook-urile nu au fost create pentru jocuri, adica nu asta e punctul lor forte. Sunt niste laptopuri ultramobile: usoare, subtiri, cu autonomie mare, cu stocare rapida si design atractiv.
2. Rezolutia mare e buna pentru ce Apple numeste “retina display”, adica un ecran pe care textul si imaginile sunt redate cu mai multa claritate, fara sa se vada pixelate. Un mod de a obtine asta e sa pastrezi proportiile de la 1600×900 si sa dublezi pixelii pe orizontala si verticala. Apoi scalezi textul corect si inlocuiesti imaginile cu unele cu rezolutie mai mare. Folosesti rezolutia mai mare nu pentru a vedea mai mult pe ecran, ci pentru a vedea acelasi lucru cu mai multa claritate. Problema e cu Windows si cu aplicatiile Windows neoptimizate pentru “high dpi”.
Dan(Citează)
21/01/2015 la 1:17 PM
Lenovo Y50 e 15″ . Asta e 13 . Uneori 700g in rucsac fac diferenta intre a fi comod sau o povara sa-l cari .
Dragos(Citează)
21/01/2015 la 1:29 PM
Rezolutia este prea mare daca nu este facut scaling-ul la 150% sau 200%
Shack(Citează)
21/01/2015 la 2:02 PM
Singurul minus pe care il vad, e lipsa unui ecran mat.
ionica(Citează)
21/01/2015 la 2:56 PM
De ceva timp ma tenteaza sa-mi iau un ultrabook , problema e ca nu gasesc unul din generatii anterioare carea sa fie la un pret decent in jur de 2000 ron .
Andreiexe(Citează)
21/01/2015 la 3:13 PM
Eu am luat de Black Friday în 2013 un Asus K56CB, seamănă leit cu asta, la vreo 2400 RON. Specificațiile sunt bineînțeles mai cuminți, placa video fiind 740m și ram 4gb.
Avea slot special de Ssd mSata și pot sa spun ca zboară, sunt foarte mulțumit de el.
Mai joc un cs Go 1-2 ore din când în când și pot sa zic ca merge perfect.
Tastatura în schimb putea fi mai buna, mai mult feedback.
razorsbk(Citează)
21/01/2015 la 3:28 PM
+1 la ce zic Dan si Shack. Trebuia sa ne zici cum se comporta la rezolutia maxima si cu un scaling de 200%.
Legat de faptul ca ar fi cel mai bun ultrabook de pe piata, acum doi ani as fi fost 100% convins de asta, acum insa Lenovo Yoga ii face concurenta serioasa. Mai nou au lansat si modelul lavie cu o greutate de mai putin de 800g.
@speedy gonzalez: esti penibil, Radu tot timpul a pus linkurile profitshare la vedere, nu linkuri fantoma cum zici tu.
Claudiu(Citează)
21/01/2015 la 4:40 PM
O copie (destul de grosolana as zice) dupa MacBook Air.
Ionut(Citează)
21/01/2015 la 5:47 PM
Da, cum sa nu….
Am un ultraviolet Asus luat in 2012 care arata exact ca asta, cu specificatii medii la vremea res
costin(Citează)
21/01/2015 la 5:53 PM
Să continui ideea după ce am apăsat unde nu trebuie:
Am un ultrabook Asus luat în 2012 cu specificații medii (procesor i5, 4Gb RAM, 128 GB SSD si video integrat Intel) la vremea respectivă care este construit exact ca cel din imagine.
Nu știam că trebuia să mai aștept 1 an ca să iau „originalul” Macbook Pro.
costin(Citează)
21/01/2015 la 5:56 PM
Frumusel, subtire… dar anul abia incepe si asteptam replica HP si Lenovo.
Gaelex(Citează)
21/01/2015 la 7:16 PM
Forma si design-ul este de la MacBook Air care NU a aparut in 2012 sau 2013 ci in ianuarie 2008 !!!
Ionut(Citează)
21/01/2015 la 10:00 PM
Mai adaugă faptul că e un i7 de tip “U” și asta se va simți! Mă uit la al meu care e tot un U și se vede! Dacă era un HQ chiar era foarte imperionant produsul! De aceea costă mai puțin de 5500 lei!
DN blog(Citează)
22/01/2015 la 12:42 AM
Eu am unul din ultima configuratie inca din octombrie l-a care i_am adaugat un ssd de 512. Super multumit. Aaaa si ecranul e touchscreen
kllaus(Citează)
22/01/2015 la 11:12 AM
Vreau sa stiu daca Solitaire merge bine sau sacadat pe aceasta configuratie.
Multumesc.
M Andrei D(Citează)
23/01/2015 la 7:33 AM
Poti sa joci la 1080p ori la 1600×900 si laptopul se misca excelent . Nu sunt gamer dar am testat cateva jocuri pentru 10minute sau ore bune (NFSMW inca mai joc) si 840M la rezolutiile amintite mai sus se misca fara absolut nici o problema. Poate si i7-le ajuta in configuratia mea .
Ce pot spune eu dupa folosire din 12 decembrie pana azi. Este un laptop silentios. Lucrez programare si stau pe el zilnic . Vin de pe Vaio Pro13 non-touch . Nu regret deloc alegerea facuta cu acest ultrabook .
Dragos(Citează)
02/02/2015 la 10:19 AM
Ce browser este acela de langa windows file explorer?
Dragos(Citează)
02/02/2015 la 10:23 AM
Are ecran mat . Non-touch este mat . Il am din 12 decembrie laptopul si sunt foarte incantat de el
Dragos(Citează)
04/02/2015 la 9:28 PM
Si eu am fost pe vremuri incantat de idea de ultrabook. Dar dupa o testare mai indelungata (yoga pro 2, 13.3”, 3200×1800, touchscreen) m-am cam razgandit.
Partea de touchscreen inseamna ecran glossy, partea de “light” inseamna tastaturi neplacute. Si kilogramul acela in minus nu l-am simtit deloc – tot e chestie greu de manevrat e si ultrabook-ul, nu e tableta de 300g.
Marele atu mi se pare ca pun ecrane bune si foarte bune in ultrabook-uri. Cu cei 6 milioane de pixeli ai lui, micutul ecran de 13” mi se parea urias. Un ecran de 11-12” m-ar satisface la dpi-uri din astea.
FaraUltrabook(Citează)
10/02/2015 la 7:36 PM
Cu cei 5500 de roni iti faci un PC pe piese pe care chiar poti sa te joci orice
Bogdan(Citează)
11/02/2015 la 9:37 PM
Disclaimer: am detinut Asus UX31A timp de 2 ani si detin Lenovo Y50-70 de cateva luni. Sunt “programator” si “gamer” or whatever you kids call it. Asadar folosesc produsele din mai multe puncte de vedere.
Tastatura soft, ideala pentru programatori ? Hah, ce gluma buna ! Tastatura de la Lenovo este printre cele mai praf tastaturi de notebooks pe care le-am folosit vreodata. Cum sa fii atat de deplasat sa pui right Shift cu latime de 1 singura tasta, iar arrow keys complet integrate in layout in loc sa fie separate ? Cea mai stupida idee de layout cu care puteau sa vina. Iar displayul este absolut penibil la contrast comparativ cu IPS-ul de pe Asus. In rest da, este ok.
Revenind on topic.
1) Legat de intrebarile aiurea legate de gaming si rezolutie pentru Asus. Nu, evident ca nu o sa joci niciun joc la 38-toamna x mai-stiu-eu-ce rezolutie. O sa il folosesti oricum doar la full hd. Deci eventual mai bine il cumperi direct full hd. Si matt, asta ca sa nu mai intru in discutii legate de retardeala de a pune touchscreen pe un notebook.
Nu stiu cat de multe jocuri poti sa joci pe un 840M, probabil se afla la mijloc intre integrata si 860M. Pe UX31A integrata nu puteam sa joc mai nimic, nici nu intra in Battlefield 4, acum pe 860M se poate juca la full hd medium la 80 fps. Deci in mare, da, poti si pe un 840M sa joci destule jocuri. Cele mai demanding probabil la 720p low quality.
2) @Ionut. Apple? Really, are you going that route? GTFO.
3) @DN Blog. Cum sa pui un HQ pe un ultrabook…. ? Tu macar ai habar despre ce se vorbeste in articol… ?
4) @Bogdan. Si… te cari cu PC-ul lui peste prajit in carca peste tot unde mergi, nu ? Tare, ce sa mai spun…
Observi ca unii sunt absolut paraleli fata de subiect. Foarte interesant.
In alta ordine de idei, observ ca Asus au scos complet de pe piata varianta de 11.6″ din anii trecuti (UX21E, UX21A), which is a pity. In cazul acesta, ramane doar UX303LN varianta de FHD, 8GB sau semi-vechiul UX32LN FHD 8GB, 2 modele care sunt aproape identice, doar mici diferente de carcasa.
Andrei(Citează)
16/02/2015 la 5:25 PM
La ce te referi, toate review-urile sunt așa de ani de zile, iar în general la linkurile de afiliere nu le-am ascuns niciodată prin bitly și nu le-am pus nici de florile mărului într-un articol.
nwradu(Citează)
16/02/2015 la 5:26 PM
Sunt și variante cu ecran Full HD, este tabelul în articol. Eu am testat modelul de top.
nwradu(Citează)
04/03/2015 la 11:05 AM
World of Tanks e printre cele mai putin demanding jocuri actuale, de la WoT pana la ‘sa te joci orice’ este o diferenta de la cer la pamant. Asa ar trebui sa ti se para. Si watch dogs? pe un 840m, watch dogs o sa-ti mearga pe low-med al 15-25 fps. Good luck with that.
Andrei Nitu(Citează)
04/03/2015 la 11:05 AM
World of Tanks e printre cele mai putin demanding jocuri actuale, de la WoT pana la ‘sa te joci orice’ este o diferenta de la cer la pamant. Asa ar trebui sa ti se para. Si watch dogs? pe un 840m, watch dogs o sa-ti mearga pe low-med al 15-25 fps. Good luck with that.
Andrei Nitu(Citează)
04/03/2015 la 11:05 AM
World of Tanks e printre cele mai putin demanding jocuri actuale, de la WoT pana la ‘sa te joci orice’ este o diferenta de la cer la pamant. Asa ar trebui sa ti se para. Si watch dogs? pe un 840m, watch dogs o sa-ti mearga pe low-med al 15-25 fps. Good luck with that.
Andrei Nitu(Citează)
04/03/2015 la 11:05 AM
World of Tanks e printre cele mai putin demanding jocuri actuale, de la WoT pana la ‘sa te joci orice’ este o diferenta de la cer la pamant. Asa ar trebui sa ti se para. Si watch dogs? pe un 840m, watch dogs o sa-ti mearga pe low-med al 15-25 fps. Good luck with that.
Andrei Nitu(Citează)
14/07/2015 la 5:19 PM
Salutare tuturor!
Radu a prezentat un echipament din categoria ULTRABOOK!
Nu PC! Nu Laptop! Nu tableta!
El a vrut sa scoata in evidenta niste aspecte:
1. Greutatea de 1.45kg este destul de mica pentru un ultrabook cu ecran tactil si placa video dedicata;
2. Are palca video dedicata GeForce 840M cu 2Gb RAM, ceea ce gasesti destul de rar pe un ultrabook cu o greutate atat de mica;
3. Carcasa din aluminiu il face elegant si placut la atingere;
4. Exista si varianta cu ecran QHD, pentru cei care au nevoie;
5. Pretul este relativ mic pentru o configuratia de top;
…si alte aspecte.
Avand in vedere ca am avut de lucru cu mai multe bucati din modelul UX303LN-DQ148P(i7, 12Gb RAM, QHD Touch, 256Gb SSD, GeForce 840M, Win 8.1 Pro), pot face urmatoarele afirmatii:
O sa incep cu minusurile:
1. Desi are o greutate de 1.45kg, se simte destul de greu in mana.
2. Are momente cand se blocheaza si nu mai iese din stand-by, desi toate update-urile sunt la zi.
3. Apar tot felul de artefacte in Outlook 2013: dispare textul, se innegresc butoanele, etc.
4. Nu ai acces la baterie, nu ai buton de reset, nu ai led de activitate disc.
5. Dezamageste la partea audio, desi este un Bang&Olufsen.
6. Glare-ul ecranului touch este obositor iar urmele de la degete sunt vizibile, dar asta e valabil pentru orice ecran touch.
7. Bateria tine cam 3 ore cu power profile standard Balanced.
Plusuri
1. Un echipament foarte corect: am primit ce mi-a promis;
2. Cel mai mic pret pentru specificatiile tehnice mentionate;
3. Foarte rapid;
4. Pachetul de aplicatii preinstalate este minimal, asadar nu pierzi timpul cu dezinstalarea unor aplicatii stupide;
5. Optionalele incluse in pachet sunt utile si de calitate;
6. Display-ul este foarte bun, net superior unui FHD;
Exista mai multe alternative, cum ar fi Toshiba Portege, Lenovo Yoga 3 Pro sau Dell XPS 13, insa Lenovo si Dell sunt ceva mai scumpe iar Toshiba pierde din teren la capitolul aspect.
Comparatia cu Apple este total deplasata intru-cat sunt platforme diferite destinate unor utilizatori diferiti, cu nevoi diferite.
Referitor la jocuri, nu ma pot pronunta pentru ca nu l-am luat sa ma joc, deci nu l-am testat la jocuri.
Razvan(Citează)
14/07/2015 la 7:33 PM
As fi curios si eu de un DELL XPS13 daca ai avut ocazia sa butonezi.
Dragos(Citează)
15/07/2015 la 11:32 AM
Până acum nu, si nu cred ca-l voi testa prea curand.
In schimb voi testa in curand Lenovo Yoga 3 Pro.
Revin cu detalii.
Razvan(Citează)
28/07/2015 la 10:49 AM
Salutare tuturor,
Asa cum am promis, revin cu detalii despre Lenovo Yoga 3 Pro, plus Toshiba Portege Z30.
Incep cu Lenevo, nu de alta dar unboxing-ul a fost senzational. Chinezii au avut mare grija la detalii, inclusiv la ambalaj. Dupa ce ridici capacul, urmeaza alte doua capace, iar atunci cand le deschizi se ridica o alta cutie cu laptopul in sine… un efect foarte interesant pe care nu l-am mai vazut pana acum. L-am testat pe cel de culoare Gold. Arata impecabil. Te surprinde cat e de subtire: grosimea lui inchis este cat baza de la Asus sau Toshiba. Desi nu are ventilator, nu se incinge foarte tare. Cu toate astea, greutatea si consumul de energie par cam la fel cu Asus si Toshiba… Piesa de rezistenta a acestui laptop este fara indoiala ecranul. Degetul aluneca frumos pe suprafata lui desi este glossy, negrul este foarte negru, culorile sunt foarte vii iar touch-ul raspunde frumos. Nu o sa insist pe tot ce are el bun, insa o sa vorbesc de partile proaste: tastatura este un dezastru: tastele Function au fost integrate in tastetele numerice, iar cand apesi o tasta nu stii daca ai tastat sau nu, pentru ca nu are nici un fel de feed-back. Touchpad-ul este la fel de stupid: fara precizie, gesturile sunt greu procesate, scroll-ul este inversat. In modul laptop este foarte prost echilibrat. Daca apesi pe ecran ceva mai tare se duce pe spate, asta datorita faptului ca baza este destul de usoara. Toate butoanele se afla pe lateral, si s-a intamplat de cateva ori sa apas pe butonul de power exact cand nu vroiam. De apreciat faptul ca au pus buton de reset, un buton extrem de util in conditiile in care nu poti scoate bateria atat de usor. Altfel, arata si se misca foarte bine.
Toshiba Portage Z30 vine cu ecran touch mat(non-glossy). Asta poate fi un lucru bun sau rau, depinde de utilizator si de mediul in care este folosit. Aspectul lui Toshiba este clasic, nu impresioneaza cu nimic, ba chiar as zice ca e anost, insa are foarte multe porturi: VGA, HDMI, docking station, modul pentru SIM, smart-card reader, fingerprint reader si 3 USB-uri.
Toate testele au fost facute pe baterie 50%, fara charger in modul Maximum Performance.
Pai, cam asta e in mare… Cele 3 ultrabook-uri au destinatii diferite, fiecare cu tipul lui de utilizator. Daca suntati in cautarea unui ecran foarte bun care sa-l folositi mai mult pe touch, alegeti Yoga. Daca aveti nevoie de conectivitate si portabilitate alegeti Toshiba. Daca aveti nevoie de stil si aspect alegeti Asus.
Razvan(Citează)
28/07/2015 la 1:08 PM
“Te surprinde cat e de subtire: grosimea lui inchis este cat baza de la Asus sau Toshiba.”
“Cele 3 ultrabook-uri au destinatii diferite, fiecare cu tipul lui de utilizator. Daca suntati in cautarea unui ecran foarte bun care sa-l folositi mai mult pe touch, alegeti Yoga. Daca aveti nevoie de conectivitate si portabilitate alegeti Toshiba. Daca aveti nevoie de stil si aspect alegeti Asus.”
Pai stai mai putin ca tu compari mere cu prune. Asus UX303LN si Toshiba Z30 fac parte din vechea categorie de ultrabook-uri, avand ULV i5+ si grosimi de ~20mm (UX303N 20mm, Z30 14-18mm). Yoga 3 Pro, din cate vad, face parte din noua categorie de ultrabook-uri, cu Core M si grosimi mult mai mici, de ~12mm. Daca vrei sa compari Yoga-ul cu ceva asemanator, il compari cu Asus UX305, nu cu cele enumerate mai sus (Yoga 3 Pro 12.8mm, UX305 12.3mm).
Referitor la glossy vs matte, nu intru in detalii la cat de retard este conceptul de a avea touchscreen + glossy + 4K pe ultrabook de 13″. Doar pentru ca se poate nu inseamna automat ca este si o idee buna. In fine.
Andrei(Citează)