►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Zilele trecute m-a sunat cineva de la RDS să mă întrebe dacă a doua zi pot fi acasă pentru instalarea fibrei optice; am zis da.
Dacă mi-ați fi spus acum 15 ani că urmează să am fibră optică până în casă, nu v-aș fi crezut. Abia scăpam de dial-up de 56 kbps și treceam la un modem de cablu de 128 kbps, urmând apoi upgrade-urile uzuale prin Fiberlink. Acum am 1000 Mbps și nu-mi mai intră în casă un cablu de rețea ieșit din cutia de pe scara blocului, ci direct fibra optică.
Între noi fie vorba, nu sunt foarte încântat de modificare. Pentru mine beneficiile sunt minime (viteză și ping teoretic un pic mai bune pentru că s-au mai eliminat niște switch-uri de pe drum, dar oricum prindeam 930 Mbps și înainte), dar în schimb RDS-ul transferă către mine o parte din riscul nefuncționării rețelei. Până acum erau multe echipamente de-ale lor în bloc care, în caz de defecte sau vandalism, ne afectau pe toți și RDS trebuia să le schimbe urgent; acum este doar o fibră care vine de cine știe unde și, dacă cineva o taie, mă afectează doar pe mine, ceea ce sigur nu mai are aceeași prioritate la intervenții.
De reținut: Pentru a beneficia din plin de conexiunea pe fibră optică, aveți nevoie de un router performant, cel oferit gratuit nefiind suficient. Am testat routere ce prind 940 Mbps pe cablu și chiar și 850 Mbps pe wireless, iar prețul unul router suficient pentru un apartament începe pe la 170 de lei. Găsiți aici comparații și sfaturi, că de peste 3 ani testez routere gigabit. Dacă vreți un repetor bun pentru extinderea rețelei, am testat modelul RE350.
Dincolo de asta, mi-au instalat în casă un convertor de fibră optică, un model Huawei Optical Network Terminal HG8240H GPON. Este un model complex din gama lui, are intrare pe fibră optică și 4 porturi RJ-45 de ieșire, plus două porturi pentru telefoane. Modelul nu include și ieșire pentru cablu TV, am întrebat echipa de instalare și mi s-a spus că poate în viitor va fi montat un alt convertor, modelele cu ieșire de coaxial fiind momentan în teste.
Update: mai nou se oferă și unele convertoare cu funcție de router wireless integrată. Nu sunt foarte performante pe wireless și nu oferă opțiuni avansate de configurare. Un router separat va oferi mereu o experiență mai bună și un semnal wifi mult mai puternic.
Mi-au activat doar portul 1 LAN, în care eu am conectat printr-un cablu mic pus la dispoziție tot de RDS routerul meu wireless. Convertorul Huawei nu oferă wireless și nici nu negociază singur conectivitatea PPPoE, așa că oricum veți avea nevoie de un router și puteți utiliza în continuare topul meu pentru a alege cel mai performant model.
Probabil că dacă aveți și telefonie fixă RDS s-ar putea să vă activeze și porturile de telefon de pe convertor. Eu nu am astfel de telefoane, dar părinții mei, care au, au unele cu SIM în ele, practic linii fixe dar conectate la rețeaua mobilă 3G. Pe total, este încă un aparat care trebui băgat în priză și protejat, mai ales că-l am în custodie.
Probabil că în viitor tot mai mulți clienți RDS vor fi trecuți pe infrastructura de fibră optică până în apartament. Acum venise rândul blocului meu, două zile mai târziu am văzut echipele la blocul vecin, probabil întreg cartierul Tineretului este în lucru. Le-am spus cam de câtă fibră optică aș avea nevoie în casă și mi-au tăiat-o conform preferințelor mele.
Alte articole bune despre rețelistică wireless:
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
75 comentarii
27/01/2015 la 7:24 AM
Oare poti folosi un MC simplu, mai ales ca n-ai nevoie decat de-un port? ca sa nu mai stai cu toata cutia prin casa…
LittleBro(Citează)
27/01/2015 la 7:26 AM
Și mie mi-au instalat micro-fibră (așa au numit-o cei care au venit să o instaleze pentru că dintr-un mănunchi de fibre mie mi-au tras doar un fir).
Au spus că totul va trece pe fibră optică (internet+televiziune+telefonie): All-IP (https://www.nwradu.ro/2014/02/migrarea-la-o-retea-all-ip-cum-s-a-facut-in-macedonia-ce-avantaje-are-si-cand-se-face-si-in-romania/) și că e doar o chestiune de timp până se va întâmpla aceasta (1 – 2 ani după estimările lor).
Postolachi Dumitru(Citează)
27/01/2015 la 7:40 AM
Si eu am in casa tot GPON Huawei instalat când m-am reabonat la RDS in iunie anul trecut. Al meu este un model Wireless – HG8245H, iar tehnicienii care mi l-au configurat mi-au activat toate cele 4 porturi LAN si Wireless-ul. Nu aveau router in stoc când am instalat eu si mi-au făcut o favoare. Nu eram acasă in momentul instalării ca sa vad ce echipament au adus si ca are antene si sa insist, dar eram nervos ca nu mi-au adus si router asa cum mi-a promis agentul de vânzări RDS si probabil ca sa îmi inchida gura mi-au activat si aceste funcții care in mod normal nu sunt disponibile clientului.
Mihai(Citează)
27/01/2015 la 8:17 AM
Mie mi-au adus GPON cu wireless by default, fara sa le cer. Aveam inainte router wireless de la ei si probabil ca s-au gandit ca am nevoie de wireless in continuare. Toate functiile au fost activate.
Catalin Nitu(Citează)
27/01/2015 la 8:20 AM
În primul rând – felicitări!
În al doilea rând: “acum este doar o fibră care vine de cine știe unde și, dacă cineva o taie, mă afectează doar pe mine” – ahaaaaahahahaha! Evident, asta dacă nu cumva o taie un binevoitor înainte de splitter și atunci afectează tot blocul sau poate chiar tot cartierul. Și apropo – acum împarți link-ul FO de downstream cu maxim 63 de alți clienți (sau poate 127?). Iar toți abonații dintr-un OLT ”ies” prin 1-2 porturi de 10Gb.
@Postolachi Dumitru – cablul de FO folosit pentru conectarea de la ODB/Splitter la client parcă se numește ”drop”. Microfibră este un termen folosit pentru altceva.
George(Citează)
27/01/2015 la 8:24 AM
Idem.
Andrei(Citează)
27/01/2015 la 9:19 AM
Eu am primit un astfel de GPON de la …. telekom. Mi-au schimbat vechea infrastructura cu o singura fibra optica care intra in casa. Am modelul cu CATV si wifi. Am primit si televiziune gratuita (atata timp cat raman pe fibra) si merge destul de bine. Pot sa spun ca si baietii de le telekom se misca destul de bine.
Alexandru Sendroni(Citează)
27/01/2015 la 9:50 AM
Aici, la ţară, la Craiova adică, mi-au pus din vară fibra optică până în casă (abonament de 500 Mbps) şi mi-au dat un covertor dintr-ăla hardware care are şi wireless. Am scos din funcţiune vehicul router. E un ZTE, nu ştiu exact modelul.
Ştiind de pe la voi că se putea trece la viteza de 500 şi chiar 1000 Mbps pe vechiul fir, m-am mirat că a trebuit să vină cu fibră până în casă, dar probabil ca era primul astfel de abonament din bloc şi a fost mai eficient pentru ei aşa. Oricum, n-a durat decât două luni până au pus fibra, două luni după semnarea contractului.
Alin(Citează)
27/01/2015 la 9:55 AM
GPON inseamna Gigabit Passive Optical Network. Avantajul pentru client este ca, fiind o retea pasiva pina la tine, nu vei fi afectat de defectiuni electrice (switchuri stricate, etc) de pe traseu. In mod normal, ar trebui sa nu mai ai probleme deloc (sint convins ca nici acum n-ai multe, oricum), ceea ce inseamna ca e mai bine si pentru tine si pentru firma.
Vandalismul este o posibilitate, dar nu este nicio diferenta intre solutii, dpdv al protectiei la asa ceva. Asa ca stai linistit.
Ai primit un model mai slab de terminal, eu zic sa te interesezi sa-ti pui unul care are si wireless, sint mai multe feluri. Probabil asta a avut echipa aia pe stoc, cred ca daca dai niste telefoane rezolvi. Asta daca nu vrei sa ramii cu configuratia actuala, cu mai multe device-uri in prize.
Problema este faptul ca ai in continuare si cablu coaxial pentru semnalul TV, ceea ce un inconvenient dpdv al “curateniei” prin casa, dar trecerea la IPTv va elimina si acest inconvenient. Cu toate ca, daca ma intrebi pe mine, mai e mult pina cind va fi o alternativa de aceeasi calitate fata de televiziunea RF. Mult, adica vreo 5 ani, estimez.
Emil(Citează)
27/01/2015 la 9:57 AM
@Alexandru Sendroni: ai IPTv? cit costa ce ai tu in casa? Daca nu te superi, poti sa ne zici in ce oras?
Emil(Citează)
27/01/2015 la 10:13 AM
Am eu IPTV de la Telekom. Jur ca jeg mai mare nu exista.
In acelasi timp, parintii si alti prieteni se lafaie cu carduri CI+ la RDS si UPC, o singura telecomanda etc.
Sper sa nu treaca si RDS la mizeria de IPTV.
Apropo, s-ar putea ca echipamentul instalat sa aiba legatura cu mentiunile din contract (adica daca scrie pe undeva de wireless inclus).
AdrianG(Citează)
27/01/2015 la 10:18 AM
Nu te oftici ca au venit dupa ce ai zugravit? Macar trageai si tu cablul ala prin pereti sau pe sub parchet.
nashu_mare(Citează)
27/01/2015 la 10:22 AM
Se va baga FO si pentru abonati de 100 :D?
HeavyD(Citează)
27/01/2015 la 10:58 AM
Eu am acasa inca de acum 3-3,5 ani FO de la RDS, iar faza cu GPON-urile cu CATV ca sunt in teste este abureala pentru ca eu am acel model de atunci. In rest ce pot sa spun, functioneaza perfect.
Stefan J.(Citează)
27/01/2015 la 11:08 AM
Prea târziu acum, au comunicat la sediu seria echipamentului meu și l-au reglat de la distanță sau ceva.
nwradu(Citează)
27/01/2015 la 11:10 AM
Și cum e pe wireless? Ai acoperire bună? Ce rețea generează?
nwradu(Citează)
27/01/2015 la 11:34 AM
Am facut o tampenie dupa ce mi l-au instalat. Mi-am schimbat userul si parola si le-am uitat :) Nu l-am resetat pana acum pentru ca nu stiu ce implica un hardware reset la un astfel de echipament (daca da peste cap si setarile pentru fibra) si nici nu i-am sunat pentru ca ma gandeam ca mi-au facut mie o favoare tehnicienii care l-au instalat (asa mi-au dat de inteles cand mi-au zis – “haideti ca uitati cum facem: va deblochez eu si functia de wireless de pe dispozitiv pana va luati un router sau AP”). O sa ii sun zilele astea sa ma ghideze cum sa resetez parola de acces.
Avand in casa doar echipamente in 2.4 ghz nu as putea sa iti zic daca are sau nu si 5G, dar este sigur 2.4 ghz b/g/n. Este destul de slab ca semnal wifi – acopera destul de slab un apartament mic de 2 camere (45 mp), dar este acceptabil. Probabil la 3 camere deja ai probleme in anumite zone din casa.
Mihai(Citează)
27/01/2015 la 11:36 AM
Eu da… că aveam vehicul fir ascuns bine, pe ăsta de fibră nu l-au putut băga prin zid decât până în living, cu ajutorul celui de tv, aşa că acum router-ul e departe de desktop.
@nwradu, al meu merge pe wireless N, dar pot seta între B, G şi N, sau combinaţie. Cu acoperirea stă bine, e o zonă în bucătărie unde e mai slabă din cauza felului cum sunt aşezaţi pilonii – deşi e mai aproape fizic, semnalul e mai slab acolo decât în alte zone mai îndepărtate.
Alin(Citează)
27/01/2015 la 1:55 PM
Tu ai acasa fiindca stai la casa. La bloc nu e asa.
Emil(Citează)
27/01/2015 la 2:33 PM
La mine au venit de prin noiembrie (Militari). Am tot 1Gbps.
Ionut Bunescu(Citează)
27/01/2015 la 7:13 PM
Eu am primit by default un router wireless cu 2 intrări de fibra, 4 porturi lan, 3 antene pentru semnal ai un port USB. E chiar foarte bun și rapid.
radu(Citează)
27/01/2015 la 7:27 PM
Din pacate, in urma operatiunii te-ai ales doar cu o cutie in plus, mancatoare de curent.
Foarte corecta observatia. La vara se fac cinci ani de gpon si nu am avut mai mult de trei evenimente in timpul asta, dintre care doua datorate unor Dorei care au venit sa conecteze noi abonati si ne-au deranjtat pe cei vechi.
In rest serviciile contractate (telefon fix si tv) au mers ok, la modul set and forget. Cred ca asa trebuie sa si mearga o retea gpon.
Etravel(Citează)
27/01/2015 la 8:38 PM
Nu, întrucât testez routere trebuie să-l țin oarecum la vedere, pe un cuier. Înainte mergea până acolo un cablu ethernet, acum merge o fibră optică și am un aparat în plus lângă router. Nu-i mare deranj, ba chiar fibra aceea încape mai ușor prin canal de cablu sau plintă.
nwradu(Citează)
27/01/2015 la 8:39 PM
La mine mereu așa a funcționat RDS-ul, dar aici în Tineretului rețeaua a fost dintotdeauna de calitate, fără overselling, fără probleme. La un moment dat au venit în ajunul Crăciunului să-mi repare ceva, la 3 ore după ce am făcut sesizare.
nwradu(Citează)
28/01/2015 la 1:13 AM
Si la mine au venit acum ceva vreme, evident dupa renovare, si le-am facut pa pa cu mana.
Auzi la ei sa-mi gaureasca iar in usa, sa-mi traga alt cablu, care n-am cum sa-l mai maschez pentru ca cel vechi cat6 e zidit in podea, si cel mai grav, mie care am oroarea zecilor de cutii bagate in priza, sa-mi vina cu inca o magaoaie urata, care la randul ei are un adaptor negru, gras si urat.
Pfff, hell no, raman la 100 MB, it’s fine!
Pyro(Citează)
28/01/2015 la 4:38 AM
Pyro, practic nici nu iti trebuie mai mult de 100 Mbps pentru ca oricum majoritatea timpului nu vei folosi nici macar viteza asta nici in reteaua interna a casei nici in afara, iar la RDS exista o limitare la 30 Mbps pe fibra pentru tot ceea ce nu e in reteaua lor. Restul e marketing pur, ca sa ia un ban in plus de la abonati.
Cãlãtorul(Citează)
28/01/2015 la 10:35 AM
Aberezi.
Emil(Citează)
28/01/2015 la 4:11 PM
Sa inteleg ca modelul tau stie PPPoE iar porturile sunt activate si functionaza ca switch? Tu ai accces la GPON Huawei sa configurezi de exemplu Wireless-ul? Stai linistit… nu ti-a facut nimeni nici o favoare. Unele echipamente probabil nu stiu sa se autentifice PPPoE si de aceea doar un port este activ (care intra in routerul personal care se ocupa de PPPoE). In cazul tau porturile RJ45 sunt in esenta porturile unui switch. Intrebarea mea este tu ai acces la configurarea echipamentului? Adica poti sa stabilesti de ex. numele retelei wifi, parola wifi etc?
Velea(Citează)
02/02/2015 la 7:45 PM
Iar eu am 2G in anul 2015. Misto, nu ? Daca Telekomul nu e in stare sa isi faca reteaua mobila, sau sa traga cablu, sunt buni doar sa se laude
alin(Citează)
21/03/2015 la 11:07 AM
Se pare ca l-au configurat in route mode. Ce viteze obtii pe LAN (de ex, pe speedtest) si ce abonament ai (500Mbs sau 1Gbs)?
Radu(Citează)
21/03/2015 la 5:04 PM
@Radu: vezi aici https://www.nwradu.ro/2013/12/cel-mai-bun-router-pentru-rds-fiberlink-1000-mbps/
nwradu(Citează)
14/04/2015 la 7:22 PM
salut radu. mi-au montat si mie astazi HG8240H si vroiam sa intru pe interfata lui dar nu stiu ce user si parola are , ai idee? cele din manual standard nu merg. Multam !
bloodindark(Citează)
19/04/2015 la 8:53 PM
Salut.Zilele astea am trecut si eu la abonamentul de 500 mbps si mi`au dat un convertor de fibră optică, un model Huawei Optical Network Terminal HG8240H GPON.Mi`au activat wifi si imi merge foarte greu netu…pe moment nu am observat ca sa le atrag atentia iar acum ma chinui cu el..am facut un test speed si am download 40 si upload 39..care ar putea sa fie cauza problemei? Ms de ajutor
stefan(Citează)
20/06/2015 la 12:47 AM
Salut,
Am facut upgrade la Fiberlink 300 si mi-au instalat si mie convertor de fibra optica GPON HG8240 iar cablul intra direct in PC (nu am nevoie de net pe alte dispozitive).
Insa viteza la net a ramas aceeasi dinainte (Fiberlink 100).
Am un Intel Pentium 4, CPU 3 Ghz, 3 GB RAM (DDR2), placa retea gigabit, 256MB NVIDIA GeForce 6600, 186 GB HDD, Win XP Pro SP3 (32 bit).
Nu am procesor Intel 2,5 GHz 2 core si nici Windows 7 (conditii ce apareau pe site RCS doar la Fiberlink 500).
Ce pot face sa obtin totusi viteza peste 100 Mbps?
Multumesc anticipat pentru orice sfat!
George(Citează)
17/03/2016 la 10:26 PM
Salut! Iti sugerez sa intri in Start- Control Panel- Network and Internet- Network and Sharing Center- Change Adapter Settings- Local Area Connection/Ethernet click dreapta- Properties- Configure- Advanced- Speed & Duplex- Setezi 1000 Full Duplex.
Daca tot obtii viteze de sub 100 mpbs incearca alt patch utp, eventual verifica cum e mufat asta pe care il ai acum (daca e pe 8 fire(1000) sau pe 4 fire (100) )
Also, viteza de scriere a HDD-ului.
Alex(Citează)
18/03/2016 la 8:31 AM
Sau asta https://www.nwradu.ro/2014/12/ghid-de-depanare-ce-sa-verifici-daca-nu-merge-bine-conexiunea-fiberlink-1000-mbps/
nwradu(Citează)
27/10/2015 la 11:45 AM
Are cineva idee daca e OK sa scot din priza convertorul? Ma intereseaza sa stiu daca isi pierde setarile sau nu…
Omul de la RDS I-a spus mamei mele (nu eram eu acasa) sa nu scot din priza convertorul…! Dar vreau sa I mut in alta camera, deci implicit il vreau mutat! :)
Nick(Citează)
27/10/2015 la 9:58 PM
Eu avand instalat convertorul in pod, unde e mult lemn si implicit pericol de incendiu la un scurtcircuit, am pus un intrerupator la intrarea in casa, care taie curentul in pod, deci opresc convertorul zilnic sau de mai multe ori pe zi, fara nici o problema.
George(Citează)
28/10/2015 la 8:45 AM
Și eu îl opresc din când în când, nu e nici o problemă.
nwradu(Citează)
05/04/2016 la 8:18 PM
Ceau.
In primul rad acest echipament se poate seta in el wireless si pppoe( dar are si preluare de setari automate pppoe direct din server dupa adresa mac). Ai bine inteles setari de user nu admin. User:user parca dar parola sigur e digi. bafta
Gabriel(Citează)
13/04/2016 la 9:40 PM
Salut, Radu
vad ca ai scris cateva review-uri pentru routere, asa ca sper ca ma poti ajuta cu un sfat. Am fiberlink 500 de la rds, mi-au tras fibra optica in casa si au instalat un router wireless de la ei (HG8245H).
Totusi routerul asta scoate foarte putin, ceva de genul max 10MB download pe wireless si dublu pe cablu.
Ce sugestie ai ca sa scot maximum pe wireless din astia 500 mbps ? Ma intereseaza sa am wireless bun in apartament si sa nu mai folosesc cablul.
Nu vad routere wifi in comert care sa se conecteze direct la fibra optica…
merci!
Marius(Citează)
21/11/2016 la 12:31 AM
M am portat de la Fibelink 100 la 300 si am cazut in plasa cu fibra optica.
Avantajul e ca ma pot lauda ca am fibra.
Dezavantajul e ca acum am inca o chinezarie in priza, ont Huawei HG8245H avand o viteza pe wifi de 35 Mbts. CAT!? 35 Mbts
Doresc sa stiu daca:
1. cineva a solicitat schimbarea lui sau daca se poate schimba cu ceva de pe piata.
2. pentru tv digital mai trebuie o alta cutie sau se mufeaza direct in ont.
Multumesc
Vlad(Citează)
21/11/2016 la 8:25 AM
Îți iei un router separat și faci tu ce vrei cu wireless-ul său https://www.nwradu.ro/2013/12/cel-mai-bun-router-pentru-rds-fiberlink-1000-mbps/
nwradu(Citează)
24/03/2017 la 11:28 PM
Salutare,
Recent am luat si eu un abonament Fiberlink 1000 si desi le-am cerut sa nu imi aduca router, m-am trezit cu Converter Media/Router Huawei HG8247H.
Am luat un router Asus dedicat RT-AC1200G + si nu stiu cum sa procedez.
Teoretic, pot sa le cer sa imi schimbe ONT cu unul non-Wi-fi si sa conectez la el Routerul.
Cum m-ati sfatui sa procedez?
Multumesc!
radu(Citează)
25/03/2017 la 2:17 AM
Conectezi routerul la ce ți-au dat ei, oprești wifi-ul din ce ți-au dat ei, folosești wifi-ul de la router.
nwradu(Citează)
25/03/2017 la 8:51 AM
Nu trebuie să schimbi nimic. Daca vrei sa ai un control complet asupra rețelei tale le ceri sa ti configureze routerul lor ca bridge(eu așa il am configurat) având în vedere că ai un router bun care de descurca cu o conexiune 1Gb pppoe.
Daca nu vrei sa faci lucruri mai complicate în rețea faci ce te-a sfătuit Radu.
Mihai(Citează)
27/03/2017 la 10:04 AM
@Mihai
Poti sa imi spui la ce anume te referi cand spui “sa ai control complet asupra retelei tale”? Ai vreun link/tutorial in care sa inteleg/vad cum ai tu configurata reteaua (securitate/viteza)?
Sunt plusuri considerabile sau mai bine raman la ce m-a sfatuit radu?
Multumesc!
Radu(Citează)
27/03/2017 la 11:13 AM
Pai hai sa luam cazul tau concret. Tu ai un Asus RT-AC1200G + pe care trebuie sa-l compari cu un Huawei HG8245H (care vine cu un firmware custom RCS&RDS) din punct de vedere al facilitatilor pe care ti le ofera firmware-ul lor. Din punct de vedere hardware amble routere se descurca foarte bine cu tratic pppoe de 1g, ambele sunt pe la 930Mb/s. O facilitate care imi vine acum in minte este ca routerul Asus stie sa faca server VPN(Huawei HG8245H stie doar VPN Passthrough – pptp, l2tp si ipsec). Probabil sunt mai multe facilitati.
Din punct de vedere al securitatii retelei wired(atacuri din exterior) este mai sigura solutia RDS. Securitatea retelei wireles o setezi tu iar ambele routere ofera aceleasi protocoale de securitate WEP, WPA si WPA2.
Daca te intereseaza viteze de transfer pe wireless poti lasa ambele retele wireress on si poti testa individul aceste retele. Si in mod normal tu ai putea lasa ambele retele wireless on.
Raspunsul scurt este sa ramai la ce te-a sfatuit Radu.
Mihai(Citează)
27/03/2017 la 11:16 AM
Cu mențiunea că eu n-aș recomanda să lase ambele rețele wireless on și să le testeze pe rând. Două rețele wifi ce emit puternic în aceeași casă se vor bate cap în cap. Nu te baza pe echipamente că vor alege singure canale foarte depărtate.
nwradu(Citează)
27/03/2017 la 11:52 AM
Sunt neasteptat de placut surprins de viteza cu care puteti raspunde la topic-uri. Va multumesc amandurora pentru promptitudine si sfaturi.
Asa ramane sa fac: conectez router-ul lor la router-ul meu, si de acolo dezactivez wifi-ul de pe Huawei, las pe cel de pe Asus.
In mod normal – ar trebui sa aiba vreo relevanta in care slot bag cablul de net in router-ul RCS?
In acelasi timp – cablurile de net pe care le voi baga in PC/consola – le conectez de la router-ul Asus, corect?
Sper sa revin maine cu vesti bune :)
Radu(Citează)
27/03/2017 la 11:57 AM
Ce scoți din Huawei bagi în portul de Internet de la Asus, pe care-l configurezi “să ia net” prin DHCP, ca să-i aloce Huawei direct un IP. Probabil va detecta singur asta, oricum.
Din Asus scoți pe porturile LAN cabluri spre alte aparate de-ale tale.
Eu acasă am un Huawei care nu face rețele wifi și nu face nici pe routerul, așa că-l foloesc doar ca un convertor. Intră fibra în el, din el iese un cablu UTP până la un router, acel router îmi face rețele wireless și asigură conectivitate pe cablu pentru PC-ul meu.
nwradu(Citează)
27/03/2017 la 12:05 PM
Si are importanta pe care dintre slot-urile din Huawei scoti cablul care intra in Asus?
Am citit undeva pe net ca ar avea importanta – dar mi-a fost destul de neclar daca indiferent de status, sau numai cand e setat sa fie Bridge. Sa fiu mai precis – era important pe care slot ieseai cu cablul pe care il voi introduce in Asus – pentru ca nu se prindea viteza mare pe fir – si trebuia musai sa iesi prin slot-ul 4.
Radu(Citează)
27/03/2017 la 12:07 PM
În mod normal, n-ar trebui să aibă importanță, dar scoate-l pe primul port, ca să fii ordonat.
Pentru modul bridge, nu știu. Posibil să conteze, trebuie să consulți manualul.
Dacă nu ai manual, poți testa pe rând porturile, că nu-i ceva dificil.
nwradu(Citează)
27/03/2017 la 12:11 PM
Din nou: Multumesc mult!
Radu(Citează)
28/03/2017 la 9:26 AM
Merge impecabil.
De la testele de zilele trecute pe speedtest via wifi pe mobil unde prindeam 35,55 Mbps download si 53,62 Mbps upload – via Asus setat cum mi-ati recomandat voi, am prins 272,30 download si 194,62 upload.
Am totusi o problema acum cu dispunerea routerelor si spatiul care nu imi permite sa le tin pe amandoua in acelasi loc. Am gasit totusi o solutie de la un coleg de la IT care implica un switch.
Imi puteti recomanda un switch bun?
Din nou, va multumesc!
Radu(Citează)
28/03/2017 la 9:33 AM
Dar ce vrei să faci cu switch-ul?
nwradu(Citează)
28/03/2017 la 9:47 AM
E putin mai intortocheata situatia, dar o sa incerc sa explic:
Media converterul Huawei de la care am dezactivat Wifi-ul sta deasupra usii de la intrare, agatat de teava de gaze. (acolo este fibra optica si din aceasta cauza nu prea o sa am cum sa il mut in alta parte fara sa trebuiasca sa sparg pereti sau sa trag canal cablu).
Tot acolo sunt trase prin pereti 5 cabluri de net deja mufate (cabluri care se termina in prize in dormitor + sufragerie – pentru conectare la TV/consola/pc)
In sufragerie am 2 prize in acelasi loc unde pot conecta 2 cabluri si gandirea propusa de colegul de la IT era:
In Huawei introduc cablul care are iesire intr-una din prizele din sufragerie.
Din priza aia, conectez prin cablul routerul Asus (introduc in Wlan). Din Asus conectez al doilea cablu pe 1 port LAN (cablu care ma duce inapoi la routerul Huawei de la usa de la intrare). Cablul conectat la #1 port lan Asus care m-a dus inapoi la Huawei il introduc in Switch-ul in care pot conecta restul de 3 cabluri disponibile.
Asa folosesc toate cablurile de net si am net la toate prizele din casa si la sufragerie pot conecta direct cabluri la routerul Asus – unde mai am 3 porturi disponibile.
Radu(Citează)
28/03/2017 la 9:52 AM
Cred că orice switch gigabit este suficient pentru ce vrei tu.
Totuși, dacă lângă acel huawei ai loc să prinzi cumva un switch, de ce nu prinzi direct routerul acolo, pe perete, eventual cu adeziv foarte bun sau două holtzșuruburi? Te-ar avantaja să ai routerul în centrul casei
De asemenea, cred că poți conecta toate cablurile ce merg spre prize direct la Huawei, care va funcționa ca un router pentru ele. Wifi-ul îl iei de la routerul Asus, care practic devine un fel de access point cu ocazia asta.
nwradu(Citează)
28/03/2017 la 10:13 AM
Am uitat sa specific: langa priza de sufragerie ar fi exact centrul casei si as reusi sa pun router-ul undeva pe masa de langa televizor. In ideea in care nu as face combinatia asta intortocheata – in router-ul Huawei as avea disponibile numai 3 porturi de conexiune. Iar la Asus, dupa ce as conecta WLAN-ul, as ramane cu 4 porturi disponibile.
Am inteles tot de la colegul de la IT ca nu ar merge sa conectez cabluri si la Huawei si la Asus in acelasi timp.
De asta am venit cu intrebarea legata de switch – pentru ca desi e intortocheata, pare sa mearga.
Radu(Citează)
28/03/2017 la 10:16 AM
Depinde cum ai configurat Huawei-ul. Dacă l-ai lăsat normal, dar cu wifi-ul dezactivat, trebuie să meargă.
În această configurație, Asus-ul e doar un alt dispozitiv conectat la Huawei, un dispozitiv care generează wifi. Pe cablu, poți conecta altceva la Huawei.
Eu aș prinde routerul lângă Huawei, oricum. Altfel, ia un switch oarecare cu porturi gigabit, dar vezi că vei avea nevoie și de alimentare pentru el.
nwradu(Citează)
28/03/2017 la 10:22 AM
Am inteles. O sa incerc sa pun routerele in acelasi loc.
Spatiul nu prea imi permite si as fi vrut sa nu le inghesoi unul peste celalalt .
Preferam sa fie mai mult spatiu pentru aer si sa pot sa accesez router-ul usor, nu sa trebuiasca sa iau scara sa ajung la router.
Si cu alimentarea stau mai prost – am numai o priza, ceea ce inseamna ca va trebui sa iau un prelungitor/spliter.
Multumesc si zi buna!
Radu(Citează)
28/03/2017 la 10:29 AM
Nu trebuie sa faci nici o modificare. 1(1port) cablu de la Huawei se duce in sufragerie (al doilea cablu care se duce in sufragerie nu-ti mai trebuie – ai routerul asus acolo cu 4 porturi libere- deci pe ala nu-l mai conectezi. Restul firelor le conectezi in Huawei care mai are 3 porturi libere.
Mihai(Citează)
28/03/2017 la 7:34 PM
Din pacate, nu merge.
Numai conexiunile via Port 1 din Huawei in Asus merg….in laptop sau tv direct din cablu nu merge.
Am constat si faptul ca una dintre prize/cabluri din living nu functioneaza. Deci si daca ajung cu cablul din Huawei in Asus, trebuie sa trag un cablu pana inapoi la switch.
Vreo sugestie?
Radu(Citează)
28/03/2017 la 7:36 PM
Pui routerul lângă Huawei și pleci de acolo cu cablurile pe care le ai deja.
nwradu(Citează)
11/04/2017 la 1:46 PM
salutare ,am o problema cu routerul de la rds / ont huawei .
pe wifi merge bine – la iesirea LAN de 1 GB am conectat 1 router tp link wd 1043 – wan , pe lan imi scoate sub 100 MBs si se conecteaza si reconecteeza in valuri ,aveti idee unde ar fi problema de setare .
multumesc anticipat
peter2000(Citează)
11/04/2017 la 1:49 PM
Poate să fie de la o mulțime de motive, verifică aici câteva https://www.nwradu.ro/2014/12/ghid-de-depanare-ce-sa-verifici-daca-nu-merge-bine-conexiunea-fiberlink-1000-mbps/
Asigură-te că ai cablu de gigabit.
nwradu(Citează)
11/04/2017 la 2:23 PM
mersi pt raspuns ,cablul este ftp mi-a confirmat cel de la rds care a mufat capetele ca este f bun ,8 iesiri .deci ar ramine ceva de setare ,windows imi indica ceva cu firewall , am sa il pun pe direct la iesire gigabit din huawei sa vad cit imi scoate ,fara router ul tp link . revin cu detalii
peter2000(Citează)
13/04/2017 la 2:52 PM
revin cu o precizare : scos router tp link pus dupa cel de huawei ONT si montat switch d link gigabyte , schimbat si cablu lan conexiune pc-lan pt ca facea figuri.conexiunea este constanta acum insa viteza dwn si upload este identica in jur de 500 MBs ,este normal asa ,nu ar tb sa am mai mult : 800-900 mbs in download ?
peter2000(Citează)
13/04/2017 la 2:56 PM
800-900 doar pe speedtest.net, serverul RCS-RDS.
Ai abonament 1000? Cei de la RDS sigur l-au activat pe cel de 1000, nu pe cel de 500?
nwradu(Citează)
13/04/2017 la 3:21 PM
Ábonamentul e pentru fiber link 1000 ,am sa sun sa verifice ce anume au activat .
peter2000(Citează)
13/04/2017 la 3:22 PM
deci la switch am 2 iesiri active 1 pt PC si a doua pt smart TV LG ,nu stiu daca influenteaza viteza .
peter2000(Citează)
20/04/2017 la 12:50 PM
Salut! Imi cer scuze ca intreb ,dar in a patra poza e intrarea de la fibra optica?Si daca da,se poate conecte cablu coaxial acolo?
Marius(Citează)
26/04/2017 la 7:41 PM
Eu sunt foarte nemulțumita de serviciile lor.M-au deconectat de la Tv si internet pe motiv ca nu am fost acasa sa imi puna fibra optica. Nu ii interesează ca lucrez exact cand lucrează si ei intre 9-18, au găsit cea mai buna soluție sa ma deconecteze.
Mira(Citează)
29/04/2017 la 11:44 AM
TELECOMUL m-a sunat cu o zi inainte de a monta ruterul huawei au venit l-au montat merge bine sint multumit totul e ok
AUREL HABALAU(Citează)
01/06/2017 la 8:40 PM
Salut,
Cum se administreaza de la distanta un astfel de GPON?
Am net intr-o locatie pe care vreau sa o acceses de la distanta si nu stiu cum sa ma conectez la el.
Mersi.
Costi(Citează)