►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Am testat câteva zile o placă de rețea wireless pentru desktop-uri, un model Asus PCE-AC68 ce se conectează pe PCI-Express în placa ta de bază și scoți trei antene direct din ea, în spatele carcasei, sau cu ajutorul unui prelungitor le pui undeva mai la “lumină”.
Placa mi-a confirmat ceea ce știam deja din teorie, anume că dacă ai la dispoziție un echipament cu mai multe antene si suport pentru streamuri simultane, viteza obținută pe wireless poate fi foarte mare. Din păcate, majoritatea laptopurilor și telefoanelor au o singură antenă și sunt deci limitate la acest capitol, deși routere suportă chiar și 2400 Mbps pe wireless.
Specificații Asus PCE-AC68:
Preț: verifică la PC Garage, costa 420 lei la data review-ului.
Placa vine într-o cutie standard și include ceea ce vedeți în fotografie, adică placa în sine, de culoare roșie și conectori aurii, iar antenele pot fi montate direct pe placă sau utilizând baza cu prelungitor și cablu de aproximativ 1 metru.
Pachetul include și un adaptor de montare pentru carcase mai înguste (partea argintie a plăcii, cea care se vede în spatele calculatorului și conține mufele antenelor).
Aici chiar că nu sunt multe de spus. Placa este roșie și are montat pe ea un radiator mare de aluminiu pentru răcire.
Antenele au o formă ceva mai elegantă și se pot înfige direct în placă, dar asta arată un pic dubios la o carcasă mare că de obicei spatele calculatorului este ocupat cu mufe USB și alte drăcii.
Cel mai probabil veți utiliza baza prelungitoare, cu cablu suficient de lung, pe care o puteți aduce pe masă sau prinde magnetic de vreun suport din zonă. Eu așa am făcut.
Instalarea a fost simplă, am montat placa, am instalat driverul ei și utilitarul Asus și gata. N-am avut parte de surprize neplăcute.
Am testat utilizând un router Asus AC87, cel mai puternic și performant router de pe piață. Așa s-a nimerit să am disponibil atunci, dar în același timp asta asigură că routerul nu limitează performanța plăcii.
Cam așa arată utilitarul de conectare, asemănător cu softurile de PC. Observați că negocierea cu routerul s-a făcut la 1,3 Gbps pentru wireless, maximul posibil pentru această placă.
În teste, cea mai mare viteză obținută a fost 579,77 Mbps pe Speedtest. Placa a fost conectată la rețeaua de tip AC setată pentru canale de 80 MHz.
Asus PCE-AC68 suportă de asemenea Turbo QAM, o tehnologie de mărire a vitezei pentru că “umblă” la modulația utilizată, și beamforming, adică placa simte în ce direcție trebuie să direcționeze transmisiunea pentru a avea o conexiune mai bună. Nu mi-am putut da seama dacă se și simt în practică, dar ceva-ceva tot or contribui și ele la calitatea legăturii.
Pe wireless de tip N, la 2,4 GHz, am prins un maxim de 155 Mbps, deși legătura era negociată la 288 Mbps. Oricum, placa duce bine.
CE E BINE |
CE E RĂU |
|
|
Eu m-am convins că o rețea wireless poate oferi viteze mari, dar cu condiția să utilizezi calculatoare dotate cu plăci wireless cu multiple antene și streamuri de comunicație. Majoritatea laptopurilor abia ajung la o treime din viteza de care este capabilă această placă.
Prețul este destul de ridicat, dar dacă ai nevoie de o astfel de soluție performantă pentru un desktop, iat-o că există.
Preț: verifică la PC Garage, costa 420 lei la data review-ului.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
8 comentarii
29/12/2014 la 9:40 AM
În practică viteza scade dramatic dacă ai mai mulţi clienţi wireless. Viteza maximă presupune că ocupi numai tu toată banda disponibilă şi nu mai e nimeni prin preajmă.
alias(Citează)
29/12/2014 la 10:15 AM
@alias: scade dacă nu ai un router bun. Dacă ai unul capabil de multe streamuri și cu un chipset performant (de obicei a doua condiție este necesară pentru prima), poate susține astfel de viteze cu mai mulți utilizatori.
Tot în practică, nu prea e nevoie de astfel de viteze non-stop. Nu prea fac mai mulți download de mare viteză simultan, iar de uitat pe streaming video simultan nu ajungi la astfel de benzi oricum.
nwradu(Citează)
29/12/2014 la 9:56 AM
Am un router ASUS RT AC68U si o placa wireless on-board ASUS PCE-AC56 de 867 Mbps, asa ca am zis sa iau aceasta placa sa folosesc la maxim viteza. Dupa 2 zile am returnat-o. Dupa 800 KB incepea sa aibe acel coil noise cum se intampla la placile video. Daca facei un test sau trageai cu min cu 4 5 MB deja era tare, atat de tare ca se auzea prin carcasa cu cele 6 coolere. Se schimba acel bazait in functie de viteza. Era vizibil si la o incarcare banala de pagina web. Din ce m-am uitat pe net cam toate au. Deci cine nu observa poate are carcasa sigilata mai bine. A mea are un capac de plastic cu gauri in fata placii video..be aware dacavreti ceva silent
Radu(Citează)
29/12/2014 la 10:12 AM
@Radu: cred că era un defect doar la cea primită de tine, acel bâzâit nu e normal în nici o situație. A mea a fost perfect silențioasă, iar desktopul stă jos, lângă mine. Dacă ai carcasă cu 6 coolere și tot o auzeai cred că era defectă rău, că doar nu are transformator cu tole înăuntru.
nwradu(Citează)
29/12/2014 la 9:58 AM
O remarca..am conectat la placa on board antenele de la AC68(2 din cele 3 fire). Mi-a sarit semnalul cu 2 linii :)
MB e Asus Z87 DeLuxe cu ASUS PCE-AC56 wireless
Radu(Citează)
30/12/2014 la 2:36 AM
sincer sa fiu pentru un descktop tot cablul ramane baza
web design(Citează)
31/12/2014 la 2:30 AM
95% din laptopuri au 2 antene wi-fi (in colturile displayului)
5% au 3 antene (colturi + centru)
mai sunt cazuri in care laptopul e dotat si cablat cu 3 antene, dar placa montata suporta doar doua antene si asta chiar din fabrica.
o singura data am intalnit o relicva cu placa wifi mini-pci si o singura antena.
tabletele si telefoanele nu au nevoie de mai mult de 150mbps (*75mbps transfer real), nu au inca performa necesara pentru a satura aceasta banda.
* pe wi-fi fiecare pachet se trimite de doua ori pentru corectarea erorilor, vitera de transfer fiind viteza de conectare / 2
Marius(Citează)
31/12/2014 la 2:56 AM
“scade dacă nu ai un router bun. Dacă ai unul capabil de multe streamuri…”
Fals!!!
Nu exista streamuri pe wi-fi ci canale, care din pacate sunt doar 13 pe 2.4 ghz. Viteza pe router se imparte si chiar daca esti singurul conectat, in oras e aproape imposibil sa fi singur pe canal. Toate echipamentele aflate pe un chanal in aceeasi zona trebuie “sa vorbeasca” pe rand pentru a nu se suprapune, ceea ce implica delay-uri cand este aglomeratie. In cladirile de birouri singura solutie este banda de 5 ghz daca vrei viteza, sau sa ti routerul langa tine pentru a fi diferenta mare de putere fata de alte routere din apropiere.
Marius(Citează)