►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Un detaliu de la Revoluție pe care nu-l știam: Ion Iliescu și Silviu Brucan au făcut în 23 decembrie 1989 o vizită la Ambasada URSS și au cerut sprijin militar din partea rușilor pentru a prelua puterea și a stabiliza țara, zice Digi24 citând documente poloneze.
Norocul nostru a fost probabil cu Gorbaciov, care a răspuns că îi va sprijini în orice mod posibil, dar nu militar. Cine știe ce măcel ieșea altfel dacă veneau trupe rusești în țară.
Iliescu văd că are deja o tradiție în a cere ajutorul unor diverse forțe pentru a-i rezolva problemele: n-au venit rușii, dar câteva luni mai târziu chema minerii la București ca să-l scape de “huligani”.
În 2007 scriam un articol în care vă arătam câteva pagini din ziare tipărite în preajma Revoluției, ziare pe care încă le păstrez pe acasă. Citiți-l și acum, rămâne o lectură interesantă.
Sunt curios dacă fata de 3 ani și jumătate și-a găsit familia.
Un articol din Adevărul face o listă cu modurile în care au murit oameni la Revoluție, inclusiv de frig. Și mai cutremurătoare rămâne lista cu accidente de la Revoluție, unde Brăila pare orașul campion la tâmpenii.
Duţu Ivanciu, pensionar, a fost împuşcat pe stradă de un militar de la UM 01294. Ivanciu a încercat de mai multe ori să-şi aprindă o ţigară. Chibriturile fiind proaste, el a scăpărat de mai multe ori. Pentru că afară era întuneric, militarul a crezut că e foc la gura ţevii.
—
Într-un moment de neglijenţă, locotenentul Vasile Tomuţă, din dispozitivul de apărare, şi-a lăsat pistolul pe birou, încărcat şi neasigurat. Victor Şoiman a luat pistolul şi a făcut o glumă: în timp ce sora lui se întorcea de la WC, a îndreptat arma către capul fetei, ca s-o sperie. A apăsat pe trăgaci. Arma fiind încărcată, şi-a împuşcat sora în cap. Fata a murit pe loc.
—
Un militar din Bucureşti a fost arestat pentru că avea în portofel poza unui celebru karateka.
Trebuie citit, vă arată ce haos a fost atunci și câți oameni au murit din neatenție și lipsă de informare, apoi câți au murit din cauză că s-au jucat cu armele, că în sfârșit aveau liber la mânuirea lor.
Am revăzut la televizor o scenă în care o mulțime de oameni stau în fața unei blindate de-a armatei și strigă “uniți-vă cu noi!”. Mi se pare groaznic să te rogi de armata țării tale să-ți țină partea. Noroc că au făcut-o.
Îmi aduc aminte și acum mare ușurare pe care au simțit-o toți cei din jurul meu atunci în momentul în care s-a aflat că “armata e cu noi”, că soldații (sau generalii) nu-l vor apăra pe Ceaușescu.
Fotografia care mă impresionează de câte ori o văd este cea de mai jos. Știți Piața Revoluției. Mi se pare greu de crezut că acum 25 de ani era plină de blindate.
Nu știu cine a făcut-o. Cele de mai jos îi aparțin lui Dinu Lazăr:
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
11 comentarii
24/12/2014 la 8:24 AM
S-au impuscat intre ei ca chiorii.
add(Citează)
24/12/2014 la 9:16 AM
Aseara atomicul Dinescu si ponderatul Caramitru depanau amintiri interesante la TVR 1. Mi-au amintit de revelatia pe care am avut-o cand cu multi ani in urma, zapand printre programe, am vazut cu totul intamplator ultima parte a unei filmari de filaj in care marii “revolutionari” constituenti ai CFSN-ului se adunau intr-o casa conspirativa inainte de evenimentele din `89. Indivizii astia inca mai pot fi impuscati de Craciun.
Stefan(Citează)
24/12/2014 la 11:31 AM
Imagini mai putin cunoscute: http://turistinbucurestiro.blogspot.ro/2012/11/revolutie-bucuresti-29-31-decembrie.html
Daca s-ar dori s-ar fi aflat pana acum cine au fost acei teroristi, asta daca au existat.
Marea greseala e ca s-au dat arme civililor si s-a tras la intamplare.
marius2(Citează)
24/12/2014 la 11:38 AM
din pacate oamenii cu suflet ca Dinescu sau Caramitru au fost foarte naivi pe langa ticalosii care au acaparat puterea. am fi putut fi si noi o Cehie, o Polonie…dar nu.
gogu(Citează)
24/12/2014 la 12:36 PM
Pe Biziday e un articol mai interesant, cel putin in partea de scenarii.
Gaelex(Citează)
24/12/2014 la 3:25 PM
Aveam 28 de ani si eram membru de partid (lucram in proiectare la Institutul de Proiectari Cai Ferate). Ne-au mobilizat in dimineata lui 21.12.1989 (mai ales cei sub 40). Am fost in Piata Revolutiei de la inceput pana la momentul critic cand toata lumea a luat-o la fuga de frica mortii (ulterior Sergiu Nicolaescu a spus ca au bubuit cateva petarde). Am vazut tot inceputul pe Magheru (unde ma oprisem din alergare)… Au fost cateva ore de spaima, ajunsesem la parterul unui bloc, in casa scarii… Eu am fost acolo, am vazut, nu vorbesc din ceea ce spun altii.
Nicu(Citează)
24/12/2014 la 4:04 PM
“Gheorghe Frangulea:
• Când l-am văzut pe Mircea Dinescu la televizor m-am liniştit, pentru că am avut o copilărie la Slobozia, eu fiind din acest oraş. Am avut o copilărie împreună, el fiind mai mare cu patru ani. Bineînţeles că în perioada aceea ne fura banii din buzunare, pe la gârlă, astea erau amintirile cu el. Şi…dacă este Mircea acolo este teatru sută la sută.”
Deci….. ;)
nea_caisă(Citează)
25/12/2014 la 11:51 AM
se stia din ’90 ca Iliescu a cerut si rusii i-au spus “net”
fish(Citează)
25/12/2014 la 2:05 PM
Daca era Putin atunci nu se spunea NIET
iuda(Citează)
05/01/2015 la 12:21 PM
Pai da, au murit multi oameni din neglijenta, din prostie, din dezinformare etc etc
Una din concluzii e:
– lipsa de profesionalism = multe victime colaterale.
Asa se intampla cand tii armata la cules de porumb si la inghesuiala ii pui in linia 1. Mi se pare clar manipulare fara scrupule, din moment ce erau disponibile trupe specializate, atata doar ca aia nu inghiteau asa pe neverificate orice informatie scuipata la TV. Defapt una din primele masuri a fost lichidarea profesionistilor – vezi cazul Trosca.
Iliescu a cerut ajutor din URSS, putea sa il si primeasca dar Armata a zis foarte clar: daca intra la noi deschidem focul!
Noi eram oaia neagra din pactul de la Varsovia, in toate tarile din zona revolutia a fost pasnica, cred ca s-ar fi putut si la noi dar undeva trebuia sa apara o baie de sange. La amploarea evenimentelor au murit in jur de 1200 persoane, mult mult sub cifrele de 60.000 vehiculate prin presa.
In ’90 se estimeaza ca au fost in jur de 500 de victime in urma plantarii paselutelor.
Iliescu, Brucan sunt doar asa un fulg de nea intr-o gramada de zapada. Imediat dupa ’89 s-a vazut cine a primit functii si cine a preluat puterea. Sunt convins ca ’90 % din acei oameni sunt vinovati mai mult sau mai putin inclusiv Dinescu sau Sergiu Nicolaescu (in cazul lui interesanta este incinerarea, mie mi se pare o razbunare post morten, asa… mai mult simbolica).
De ce nu vorbeste nimeni despre diversi generali, inalti functionari si membri ai Securitatii morti in primii ani de la Revolutie? Morti suspecte – gen a murit in timp ce isi stropea cartofii in gradina sau inecat in apa pana la genunchi fiind un inotator foarte bun.
enzo(Citează)
05/01/2015 la 12:44 PM
Care generali?
nwradu(Citează)