►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
« Cele mai fotografiate locuri din lume pe Instagram
Vă recomand să nu mai utilizați Feedburner pentru feed-ul de blog »
După o perioadă de dezvoltare și mai multe etape de prezentare a proiectului, de îndrumare cu specialiști străini și finalizând cu prezentarea ținută în fața unui juriu de specialiști și potențiali investitori, serviciul DeviceHub a fost ales câștigător în finala hub:raum ediția 3, în fața altor proiecte din diverse țări europene.
Hub:raum este un program de accelerare pentru astfel de proiecte, program susținut de Deutsche Telekom și care asigură îndrumare, sfaturi și finanțare pentru astfel de proiecte inedite, conectând oamenii din spatele lor la potențiali investitori.
DeviceHub este un serviciu care face inginerul electronist din mine să se bucure, fiind mult mai legat de interconectarea componentelor hardware decât alte proiecte ce-au ajuns în finală (și vă voi spune și despre acelea, inclusiv încă unul românesc, în curând).
Principiul este următorul: tu ești un dezvoltator de hardware, de exemplu faci un circuit sau aparat care măsoară câtă cafea este într-un vendomat stradal, ca să știi când să vii să îl umpli la loc, sau monitorizează poziția GPS a unui autovehicul și o comunică mai departe. Pentru majoritatea dezvoltatorilor, problema este unde să transmită informațiile de la acești senzori, că le-ar trebui servere de baze de date și administratori și un sistem care să adune toate acele date pentru ca apoi să fie prelucrate și afișate în cine știe ce interfață frumoasă (că tu culegi mii de poziții GPS, dar utilizatorului îi arăți o hartă cu traseul).
DeviceHub oferă acest serviciu pe platforma lor. Senzorii vor comunica datele către serverele DeviceHub, de unde tu le preiei și le utilizezi după cum ai nevoie. Practic, e un serviciu cloud pentru informații de la senzori, dar și pentru controlul unor actuatoare, și numărul de tipuri de senzori ce pot fi integrați crește constant.
Revenind la exemplul cu vendomatele de cafea, acum le poți verifica nivelul pe platforma DeviceHub, n-ai nevoie de un server propriu care să adune aceste date. Costul de dezvoltare scade foarte mult. Mai mult, DeviceHub este gratuit pentru 10 senzori și 5 actuatoare cu refresh rate de 5 secunde, deci poți inclusiv să dezvolți și să testezi mici proiecte personale pe serverul lor în mod gratuit.
Un exemplu foarte rapid de proiect personal care-mi vine acum în minte este cel de securitatea casei. Dai banii pe un senzor de deschidere a ușii și vreo doi senzori de mișcare, îi legi la vreun Raspberry Pi care le va transmite inputul către DeviceHub, apoi scrii un mic program de Android care accesează platforma DeviceHub și te alertează pe telefon dacă s-a schimbat ceva. Gratuit până la 10 senzori și 5 relee!
Un alt punct forte este integrarea multiplilor senzori. La cele de mai sus mai adaugă un senzor pus pe mașină, care transmite poziția GPS către DeviceHub. Nu contează că sunt senzori de tipuri diferite, că trimit date de tipuri diferite șamd – toate ajung în același loc și le poți folosi mai departe cum vrei tu.
Privind lucrurile așa, nu mă mir că au câștigat. Este genul de proiect care poate sta la baza multor alte proiecte de succes, mai ales cu toată treaba asta cu Internet of Things în jurul nostru (mă enervează termenul, am tot evitat să-l folosesc). Puteți vedea mai multe informații și demonstrații pe devicehub.net
Proiectul este inițiat de Constantin Crăciun și Ionut Cotoi. Acum, victoria de ieri le recunoaște meritele proiectului ca idee și felul în care l-au susținut și dezvoltat la hub:raum, dar abia acum începe partea adevărată de a găsi investitori pentru dezvoltarea proiectului și de a se asocia cu producătorii de hardware. Din ce-am înțeles, deja au 600 de utilizatori pe platformă și mai multe companii au licențiat-o pentru uzul lor intern, un fel de platformă privată.
Scuze pentru explicația prea lungă și repetată. Adevărul este că e genul de serviciu despre are cei implicați în dezvoltare hardware înțeleg în 2 secunde despre ce-i vorba sau deschid site-ul oficial și află de acolo, dar încerc să explic și pentru non-ingineri ideea echipei românești și de ce este ea bună.
« Cele mai fotografiate locuri din lume pe Instagram
Vă recomand să nu mai utilizați Feedburner pentru feed-ul de blog »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
10 comentarii
10/12/2014 la 8:28 AM
Printre putinele idei bune pe care le-am vazut la aceste tip de eveniment / concurs .
Acum ca sa creasca au nevoie de o echipa de vanzari buna care pur si simplu sa inceapa sa sune la companii , zic echipa de vanzari ca dupa parerea mea cresti mai repede daca te duci si vinzi cateva conturi “corporate” repede .
Acuma problema vine la implementare , trebuie sa-si faca bine calculele pe partea de business ca sa poata sa fie atractiv catre corporatii .
Daca nu se misca repede si nu au preturi bune o sa apara competitorii foarte repede , lucrurile se misca extrem de repede mai ales in SUA .
Andreiexe(Citează)
10/12/2014 la 9:09 AM
Radu, poate scrii un articol despre Yahoo si de ce a devenit atat de agresiv la modul gretos. Tot Internetul vad ca il uraste. Si eu tocmai m-am alaturat.
gogu(Citează)
10/12/2014 la 12:30 PM
@gogu: habar n-am, n-am mai intrat pe Yahoo de ani buni. Mă enervează faza cu linkurile primite offline pe messenger, care nu se deschid apoi corect, dar asta e.
nwradu(Citează)
10/12/2014 la 9:44 AM
Ideea este buna, dar exista sisteme similare deja. Cu ce ma atrag pe mine sa schimb de la Xively (de exemplu) la ei? Pretul cu siguranta nu.
Rares(Citează)
10/12/2014 la 11:57 AM
E o aplicatie interesanta ca lucrare de diploma pentru un absolvent de facultate de automatizari/electronica insa ideea de marketing este puerila. Sistemele M2M sunt din ce in ce mai simple iar costul unui “server” este insignifiant (de multe ori aplicatia este gratuita) cand il pui langa toate celelalte preturi (abonament telefonie, pret modem etc), deci nu vad de ce ar apela cineva la un intermediar.
nashu_mare(Citează)
10/12/2014 la 12:58 PM
pai nu trebuie sa intri, dar daca folosesti de ex. Mozilla te face cu capu, cauti ceva pe Google si iti intra non stop Yahoo search engine.
gogu(Citează)
10/12/2014 la 2:57 PM
mozilla a facut parteneriat cu yahoo recent, probabil google a renuntat la ei din cauza lui chrome. dureaza cateva secunde sa schimbi search engine-ul..
Alex(Citează)
10/12/2014 la 3:26 PM
Alex, am incercat ce zici tu, revine mereu…are draci in el :)
gogu(Citează)
10/12/2014 la 3:43 PM
@gogu Incearca un refresh atunci, e in about:support
Alex(Citează)
10/12/2014 la 7:04 PM
Nu ma mai complic. Am trecut pe Chrome.
gogu(Citează)