un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Construcțiile noi au probleme pe linie

3 Dec 2014  ·

GÂNDURI  ·

26 comentarii

Apropo de discuția noastră anterioară despre cutremure, emisiunea România te iubesc de duminica trecută a venit la fix, arătând mai multe cazuri de construcții făcute prost, fără autorizații, dar în mod misterios cu toate actele semnate de Primărie deși erau lipsuri evidente. Și când zic “în mod misterios”, știm cu toții cum s-au semnat de fapt, nu?

Emisiunea discută inclusiv despre ansamblul Asmita Gardens de la intersecția Mihai Bravu cu Calea Văcărești, cele 7 turnuri înalte de 26 de etaje. Am tot auzit zvonuri despre calitatea problematică a structurii de rezistență, dar credeam că sunt doar zvonuri, genul de vorbe “știu eu un muncitor care a văzut că s-au îngropat stâlpii la 20 de metri, nu 30 de metri cum scria în acte”, chestii pe care nu știi dacă să le crezi sau nu.

Ei bine, am aflat din reportaj că de fapt chiar dezvoltatorul ansamblului a dat în judecată constructorul pentru că n-a făcut bine treaba, dar după ceva vreme au dat-o la pace în afara tribunalului cu o înțelegere secretă. Diverse firme chemate să analizeze situația s-au speriat de ce-au găsit.

În altă parte, o femeie a spart pereții casei și n-a găsit pic de fier în ei, deși așa era scris în acte.

În alt bloc nou din sectorul 3, liftul trebuie oprit atunci când plouă, că altfel face scurt-circuit, iar instalația de apă este subdimensionată.

În majoritatea cazurilor, blocurile au toate avizele necesare, cei de la Primărie au semnat că-i totul în regulă, ba chiar dezvoltatorul a închis ulterior firma și nu mai este de găsit.

Tot în majoritatea cazurilor, explicațiile dezvoltatorilor ce pot fi găsiți sunt “nu, mint proprietarii, e un complot al lor, blocul este de fapt foarte bun”. De ce ar minți proprietarii? Care ar fi scopul, vor să-și micșoreze chiar ei valoarea apartamentelor pe care le dețin?

Găsiți-vă o oră din timp pentru a vă uita la întreg reportajul. Veți afla multe alte lucruri dubioase, precum dezvoltatori care au ridicat multe blocuri în diverse cartiere, toate la fel de proaste, sau despre cum termenul pentru dat în judecată pentru vicii de construcție a fost depășit rapid, înainte ca proprietarii să poată urma această cale.

Ultima parte a reportajului, despre cum chiar clădirea Inspectoratului de Stat în Construcții a fost construită și cumpărată de stat cu tot felul de manevre dubioase anchetate de DNA, spune totul despre cum se construiește în România și cum se supraveghează treaba.

asus s5507

    26 comentarii

  1. doar o chestie
    “În altă parte, o femeie a spart pereții casei și n-a găsit pic de fier în ei, deși așa era scris în acte.”
    asta e stupid.
    daca e perete structural (presupun ca la asta se refera cand zice “fier in el”), cine dracu distruge un perete de beton ca sa caute armaturile de otel ?!?!??!?

      (Citează)

  2. @Stefan: era stalp de rezistenta, nu zid.

      (Citează)

  3. Da, se construiește prost și, din ce am auzit de la diverși proiectanți, în București se construiește chiar mai prost decât în multe regiuni ale țării. Probabil pentru că sunt altfel de investiții, alte interese etc. Aș vrea să punctez niște lucruri pentru că văd multe mituri urbane înflorite pe bloguri. De la ”Primăria a verificat și semnat” până la ”du-te la protecția consumatorului” atunci când crapă casa. Așadar, principalii pioni și rolul lor:

    1. Avizele și acordurile
    Avizele și acordurile se obțin de la entități precum mediul, Apele Române, CFR etc. și sunt niște condiționări ce stau la baza unui proiect. De exemplu, n-ai voie să faci un bloc pe șinele de cale ferată. Avizele se obțin în urma înaintării unei documentații de principiu.

    2. Autorizația de construire
    Pentru asta înaintezi o documentație prin care arăți ce și unde vrei să faci, respectând avizele și acordurile. Orice documentație tehnică este întocmită de oameni licențiați și verificată de verificatori atestați. Primăria, deși emite autorizația în cauză, nu verifică altceva, adică nu se bagă la ce au proiectat și verificat alții decât dacă nu sunt respectate legi și avize/acorduri.

    3. Execuția
    Odată ce începe execuția, în cazul investițiilor private primăriile și inspectoratul în construcții au răspundere limitată. Nici una din astea două entități nu este obligată să verifice pur și simplu desfășurarea execuției, decât dacă se fac cereri expres (sau reclamații, după caz).

    4. Dirigintele de șantier
    Este angajatul beneficiarului lucrării și are rolul de a urmări execuția și de a verifica punerea în operă a proiectului. Dacă un element de beton armat nu are armătura specificată în proiect, acesta poate opri lucrările. Bineînțeles, majoritatea celor care își fac casă evită să plătească exorbitanta sumă de aproximativ 500 euro pentru un diriginte de șantier, pentru că na, nu trebe. Mai apoi, când executantul pune alt beton, dau din mâini. Ca idee, orice proiectant refuză să se implice când dirigintele de șantier este incapabil sau nu este deloc.

    5. Inspectoratul în construcții
    Este un fel de poliție în construcții, un organ de control. Atribuțiile sale din păcate sunt tot mai ambigue, dar, de obicei reacționează la reclamații. În contextul actual e puțin probabil să te trezești cu un inspector pe un șantier privat care observă nereguli, cu atât mai puțin cele legate de rezistență și stabilitate.

    6. Proiectantul
    Răspunde de ce a proiectat. Atenție, de ce a proiectat. Dacă unul a construit altceva în teren nu înseamnă că proiectantul e prost.

    În funcție de sursa fondurilor de investiții se mai adaugă firme de consultanță și alte proceduri, dar scheletul se formează din relațiile dintre entitățile de mai sus. Nu există ”firmele s-au speriat de ce au găsit”. Asta se numește expertiză tehnică și este întocmită de un expert (un nene care are o ștampilă pe care scrie expert). Expertiza are rolul de a descrie starea unei construcții/amenajări la un moment dat. Cineva o comandă, o plătește și o folosește – fie să repare, fie ca probă în instanță dacă este vorba de litigiu.

    Mă rog, asta ar fi așa, o mică sinteză. Dacă e să o luăm cu dacă și cu parcă, da, femeia a spart (de ce?!), n-a găsit fier (care e oțel beton). Dacă peretele era strâmb și a fost încărcat cu tencuială poate cu tot ce a spart nici n-a ajuns la beton, cu atât mai puțin la armătură. Sau, poate chiar așa e, betonul e simplu. Ca o concluzie, dacă vrei să te plângi, caută măcar un proiectant care să-ți spună 2-3 lucruri despre locuința ta. Așa vei vedea dacă a fost proiectată prost, executată prost sau ceva între. În felul ăsta o să poți arăta cu degetul, fără expresii gen ”ăla a făcut prost și primăria a semnat”.

      (Citează)

  4. Si eu care vreau sa-mi iau un apartament sunt in dubii daca sa aleg un bloc nou sau vechi. Sunt constient ca la blocurile noi iei o teapa de zile mari dar adevarul e ca sunt si blocuri construite cum trebuie, dar scumpe. Asa ca ramane vechiul bloc construit dupa ’80, din beton armat. Eu in schimb ma gandesc la altceva. Acum cateva luni s-a dar la tv despre o explozie intr-un bloc, ceva probleme cu gazele. In urma exploziei se dislocasera cativa pereti si plafoanele dintre 2 etaje. Mai mult, placa de beton din dreptul bucatariei unde a a vut loc explozia a fost proiectata in strada. Structura blocului a fost ok in cele din urma. Ce s-ar intampla la o asemenea explozie intr-un bloc nou, structura subreda, pereti din caramida, etc? Cade tot blocul? Exista asigurare pentru asa ceva?

      (Citează)

    • @Danyzus: cauți un expert sau un prieten arhitect/constructor care să te ajute.

      Probleme nu sunt doar la rezistența structurală, ci și în multe alte locuri. Chiar și reportajul arată că uneori proprietarul clădirii nu-ți arată cartea imobilului, nu te lasă să vezi terasa șamd, deși cel mai des vei descoperi probleme cu izolația terasei, termopane prin care șuieră vântul șamd.

        (Citează)

  5. @marius M: imi pare rau dar inseamna ca atunci isi merita soarta; sa dai un jos un stalp de rezistenta al unei cladiri de locuinte colective se traduce in multe parti ale lumii printr-un dosar penal.

      (Citează)

    • @stefan: uită-te la reportaj, era de fapt o casă cumpărată și o fi fost curioasă să vadă ce-i în stâlp.

      Știi că la multe tipuri de construcții se fac astfel de teste distructive. Prin contract scrie că beneficiarul poate alege un loc, iar constructorul îl distruge deși este terminat doar ca să-i arate ce-i acolo, apoi îl refinisează.

        (Citează)

  6. PS: stalp sau perete, grinda, e un element de structura deci nu conteaza ce este ci ca esti prost si te apuci sa-l darami.

    @Danyzus: nu exista niciun raspuns sigur 100%, gandeste-te la asta ca la o loterie.
    Daca vrei sa fii sigur 100% iti faci casa cu arhitect si inginer alesi pe spranceana si urmaresti frumos lucrarile (sau angajezi pe cineva sa urmareaca/verifice atat echipa de conceptie cat si pe cea de executie).

      (Citează)

  7. @Danyzus: Dacă vrei să mergi la sigur caută o firmă de proiectare care asigură și consultanță. Pentru o sumă nu prea mare de bani (eu mă gândesc la câteva sute de euro) poți afla multe, pentru că cei din domeniu știu multe. Indiferent că te interesează în mod expres sau nu, ajungi să cunoști firme, loturi, speculații și altele. În cel mai rău caz ți se va spune de ce anume să te ferești atunci când îți cauți un apartament sau o casă.
    În România nu se prea iau în calcul exploziile, decât la cererea beneficiarului. Probabil că placa de care ai amintit tu făcea parte dintr-un bloc alcătuit din elemente prefabricate și de-aia a zburat. Ca o concluzie, nu, nimeni nu se gândește la asta când proiectează un bloc.

      (Citează)

  8. Spre exemplu eu asigur consultanta la achizitia de imobile pentru 100 euro +tva! Fara link ca nu-i reclama, doar ca sa stiti ca se poate si nu e scump!

      (Citează)

  9. Cu Asmita Gardens a fost asa: au angajat un geolog sa le faca studiul geotehnic. Ãla, de fapt aia, pentru ca terenul e foarte dificil in zonã, a dat o solutie tehnica de genul fundatie pe piloti de 60 cm in diametru, ingropati la 30 de m. Era o solutie scumpa, iar dezvoltatorul a zis ca nu prea-i place, ca nu s-ar mai putea umbla la parametri, etc. Geologul a zis ca nu-si pune semnatura pe altceva, ca n-are chef sa aiba pe constiinta oamenii din toate turnurile alea si ca daca nu le convine, sa-si gaseasca pe altcineva. Ceea ce au si facut. Au gasit un nene pe la 70 si ceva de ani, care se mai tinea intr-o basina si care probabil ca la primul cutremur major ne va fi salutat deja dintr-o lume mai buna. Ceea ce e bine pentru dezvoltator, pentru ca pe morti e cel mai usor sa dai vina. Ei, nenea asta a dat o solutie de fundare ceva mai “light”. Cum ar fi piloti de 30 cm diametru, ingropati la 15 m. La jum’ate, cum ar veni. Ca merge si asa. Si merge, nu zic nu. Pana la primul cutremur peste 7. Dupa care n-o sa mai mearga. Iar pentru constructor n-o sa se lase cu tras de urechi, pentru ca el a respectat solutia tehnica de fundare, nu-i asa? Asta ca sa nu mai zic de fierul beton lasat in ploaie si care din cauza peliculei de rugina nu mai face priza cu betonul. Sau de muncitorii care nu stiu sa manipuleze fierul beton si trag de el in asa fel incat tijele se freaca unele de altele iar crinturile se duc pe penis. Si priza cu betonul la fel.

      (Citează)

  10. L-as intreba pe dam167 daca are pregatire de specialitate.
    Cu aceasta ocazie il informez ca orice proiect are un “Program de control al calitatii lucrarilor executate pe santier” in care sunt specificate si asa numitele “faze determinante” la care participa un reprezentant ISC. Nu vreau sa intru in detalii, dar se creeaza impresia ca la investitiile private rolul ISC ar fi facultativ. De asemenea pe santier la betonarea fiecarui element se intocmesc procese verbale de “lucrari ascunse” dupa verificarea conformitatii intre armatura proiectata si cea realizata efectiv si se semneaza de cei in drept.
    Toate actele intocmite pe timpul executarii unei constructii (buletine de analiza betoane, certificate de calitate pentru armatura, procese verbale pentru lucrari ascunse si multe altele) se constituie in “Cartea constructiei” care poate fi consultata ulterior.
    Acestea sunt aspecte din legislatia de specialitate. Escroci sunt in toate domeniile asa ca poti intalni si situatii de ocolire a legii.

      (Citează)

  11. @nwradu:

    Ce? Poti distruge un zid de rezistenta/stalp/grinda doar ca sa vezi ce e inauntru si dupa aia il finisezi la loc? WTF?

    Stii ca exista si metode NDT, nu?

      (Citează)

  12. @radu: am vazut acum reportajul, nu facusem decat sa citesc textul. m-a cam luat gura pe dinainte dar raman de aceeasi parere, vezi ce zice si nasul mai sus… cand te apuci sa verifici structura nu incepi sa tai stalpii…

      (Citează)

  13. @Nicu: Nu voiam să intru în astfel de detalii, dar fie.
    Programul de control este întocmit de proiectant și vizat de Inspectoratul în Construcții. Teoretic, inspectorul are responsabilități limitate la o astfel de fază determinantă, dacă există proiectant, RTE (responsabil tehnic cu execuția) și diriginte de șantier. Practic, inspectorul semnează dacă ceilalți spun că e bine ce e acolo. De altfel nici nu e normal să pui un inspector să conteste un proiectant sau un RTE dacă nu are pregătirea necesară – de exemplu problema cu piloții la nivelul radierului. De asta ISC încearcă să iasă încet încet din povestea cu fazele.

    Da, normal că trebuie respectate chestiile alea amintite de tine dar, gândește-te că e ușor să faci toate hârtiile alea de formă. Încearcă să ajungi odată pe un șantier la desfășurarea unor astfel de faze determinante ca să vezi cum decurg lucrurile de fapt.

      (Citează)

  14. Si la faza asta de ce proprietarii nu se constitutie intr-o asociatie si nu dau in judecata primaria, dar mai ales isc si in special persoanele care au semnat cu “ochii inchisi”. Cand cumperi un apartament scump iti permiti inca 500 euro de familie pentru avocat.
    De ce nu depun plangere penala pentru neglijenta in serviciu celor de la isc?
    Dupa 2-3 procese castigate si persoanele in cauza executate silit (macar la salariu) cred ca s-ar gandi de 2 ori cei de la isc daca sa ia sau nu spaga.

      (Citează)

  15. Sa vedeti ce frumos va fi la urmatorul mare cutremur. Sunt o multime de “vile” si “bloculete” construite chiar fara proiect, adica dupa urechea lui Dorel.

      (Citează)

  16. Piloti de 30cm nu exista, deci terminati cu speculatiile aiurea!

      (Citează)

  17. Nu s-a inteles f bine si de aia s-au creat discutii inutile. De fapt, noii proprietari ai casei au intrat la banuieli cand din intamplare au vazut ca un stalp, care ar fi trebuit sa fie de rezistanta, suna cam ciudat, cam a gol. Ei si au inceput sa rascaie la el putin. Si ce sa vezi? In loc de stalp, BCA. Normal ca oamenii au intrat in panica si au inceput sa foreze prin casa, pe la colturi si alte locuri in care clar ar fi trebuit sa existe elemente de rezistenta. Si nu au gasit decat materiale de “umplutura”.
    Exista si metode nedistructive, tot cei de la PRO tv au aratat acum cativa ani, cu ultarsunete de ex.
    Tot PRO tv au aratat acum ceva vreme cum muncitorii turnau o fundatie de bloc in BUC direct in panza freatica, sau cum puneau fierul beton doar pt poze si pe urma il scoteau cand turnau betonul. Plus cladiri ramase ani buni in semi-contructie, cu fierul afara, peste care ploua de sute de ori si pe urma se reia constructia.
    Tot in filmuletul asta nou au aratat un bloc in BUC. , iar la subsol era turnat un stalp de rezistenta din doua bucati, sau o placa la fel.
    Chiar si la emisiunea aia a lor, “Visuri la cheie”, in care renoveaza case, am vazut niste arhitecti foarte dezinvolti: “sa spargem pererii astia de caramida, ca nu sunt de rezistenta, sa punem niste rigips”. Dincolo de faptul ca rigipsul e un material de mare prost gust, caramida are portanta, are rolul ei, plus ca izoleaza termic f bine.

      (Citează)

  18. Am ras la faza “Poate sa vina un cutremur de 10 grade ca nici macar un geam nu se va sparge”

      (Citează)

  19. @Catalin, normal ca nu exista, chill. Am dat cifre cu titlu de exemplu, nu vreau sa las date reale pe aici, ca sa ma trezesc pe urma ca ma cauta cineva pe la usa. Te asigur insa ca proportiile sunt corecte. Si spre deosebire de Radu, eu nu stiu de asta din auzite.

      (Citează)

  20. Eu sunt unul dintre aia care au o cunostinta care a lucrat pe santier la Asmita. Legenda spune ca unul dintre turnuri s-a afundat semnificativ in sol cand era ridicat pana la jumatate si a fost nevoie de o carpeala care a constat in niste brauri de beton pe fundatie. Si ca s-a renuntat la vreo 3 etaje in sus. Daca sunt povesti, asa le-am auzit, asa vi le spun mai departe.

      (Citează)

  21. @ boglus ai dreptate asa ai scris. Daca tot stii atatea, spune-ne cine a fost proiectantul de rezistenta caci arhitectii sun cunoscuti.
    Dintr-un singur articol de ziar de pe net nu reiese decat ca o firma din olanda a expertizat cartea constructii si a decis ca e o cladire cu erori de executie, eu alte date n-am gasit!

      (Citează)

  22. Si eu mi-am luat un apartament nou intr-un complex din Constanta.
    Ne-au zis ca fiind constructia noua o sa crape peretii si o sa se umfle varul pana se aseaza. Fratele meu stia intamplator pe cineva care a lucrat la constructia blocului si au fost obligati de dezvoltator sa termine un apartament pe zi. S-au dat 2 maine de glet unul peste altul fara sa se usuce si de aceea se umfla si crapa.
    In august ne-a cazut acoperisul in urma unei furtuni si a plouat pana la parter.
    Instalatia de apa este subdimensionata si ca sa faca fata trebuie sa dea drumul la pompe…normal ca cere bani pentru lucrul asta.
    Imi place ca vecinii mei sunt delasatori si ignoranti si face ala ce vrea din ei.
    De abia astept sa fac 5 ani de la credit sa ma mut intr-un bloc cu mosi.
    Am zis ca daca ma mut cu tineri va fi ok ca sunt de aceeasi varsta si ne intelegem.
    Am stat 5 in in chirie intr-un bloc vechi cu mosi si chiriasi si nu am avut nicio problema, de un an de cand m-am mutat aici imi vine s-o iau pe camp…

      (Citează)

  23. Buy a new house they said, it will be safe they said.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus