►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
« Știri despre tehnologie – 12 decembrie 2014
Suport inedit pentru timelapse în mișcare cu GoPro sau cu telefonul »
V-am spus deja pe îndelete despre cele două proiecte românești pe care le-am văzut în finala Hub:raum, un accelerator de programe finanțat de Deutsche Telekom. Românii noștri au învins în fața multor alte echipe din toată Europa, dar vreau să vă arăt și ce idei au avut alții.
Prezentat ca un ziar făcut special pentru tine, ca un Flipboard mai bun, un program căruia îi spui cam ce subiecte te interesează și îți prezintă știri și articole din acele zone. Apoi, pe măsură ce-l folosești, învață ce ți-a plăcut și ce nu și eficientizează și mai mult afișarea lor.
Eu n-am fost impresionat. Întâi pentru că în România există Știrili, o aplicație care face exact același lucru, iar dezvoltatorul ei a făcut-o și gata, nu a început să ceară sute de mii de euro finanțare. Apoi pentru că Flipboard și Google Currents sunt concurenți greu de învins.
Această soluție reprezintă o platformă B2B pentru streaming video, o aplicație ce te-ar putea pune mult mai rapid în contact cu clienții tăi și ai putea să-i ajuți sau să le răspunzi la întrebări de la distanță, prin videochat. La o adică, ar merge și de “videochat”, nu?
Pe mine nu m-a convins. La întrebarea venită din partea juriului “și de ce n-aș folosi Skype?”, răspunsul a fost cam evaziv și nejustificat, inclusiv cu un “noi nu avem servere dedicate precum Skype”, deși din câte știu nici acest program nu are așa ceva.
Ideea lor mi-a plăcut: un serviciu de mesagerie oferit altor dezvoltatori, adică în loc să scrii de la zero un modul chat pentru programul tău, integrezi Black cu doar câteva linii de cod, ca și cum ar fi un modul extern deja funcțional pe care doar îl conectezi la proiectul tău.
Ei spuneau că oferă criptare foarte bună și că deja au 2 clienți plătitori cu 37.000 de utilizatori, probabil companii care au căutat o platformă de chat sau apeluri în cine știe ce soluție ERP dezvoltată pentru ei.
BodyRecog este o aplicație de fitness ce-ți detectează forma fizică din fotografii. Poți urmări evoluția ta în timpul unui regim sau al unor antrenamente nu prin măsurători clasice, ci fotografiindu-te, iar aplicația îți recunoaște forma și dimensiunile.
Se pare că nu trebuie să fii gol pușcă pentru asta, ci doar în costum de baie sau echipament pentru antrenamente. Versiunea pentru clienți funcționează gratuit și faci fotografiile cu telefonul tău, pe când versiunea pe bani se adresează sălilor de fitness și diverselor alte firme și se bazează și pe recunoașterea formelor cu un senzor Kinect 2 și oferă o precizie mai mare.
S-ar putea să pară “prea 2.0”, dar au deja aplicația în regim beta în câteva săli din străinătate și o vor extinde în curând cu alte noi locații, iar acum căutau finanțare și parteneri strategici.
Grecii din spatele aplicației spuneau că afacerile mici nu au la dispoziție programe ERP și business intelligence bune, adaptate necesităților lor, așa că pentru aceștia dezvoltă Perfecta. Aplicația lor analizează datele și oferă predicții despre dinamica pieței și alte informații BI, este scalabilă la dimensiunea oricărei firme și ar merge vândută la pachet de către operatorii telecom către clienții small și medium enterprise.
Mie mi s-a părut un fel de Ymens.
Aceasta aplicație este mai “ușoară” decât cele anterioare și îți permite să alcătuiești o listă cu treburile de făcut prin casă și cine la face. Spălat vasele, cumpărat cartofi, dus gunoiul, plimbat câinele șamd. Membrii familiei le văd pe telefoanele lor și aleg pe care le fac ei.
După ce duci la final o sarcină, primești puncte, se fac clasamente, se vede cine face treabă în casă. Pe total, ar fi bună ca o listă To Do, mai ales dacă ar avea o interfață plăcută ochiului, iar nevasta ar putea la final de lună să-ți scoată ochii că ea a făcut 68% din treabă.
Prezentarea a luat-o pe căi dubioase când s-a ajuns la partea de monetizare a aplicației. Să prezinți reclame la magazine care vând detergenți atunci când cineva se uită la sarcina de spălat vasele e o idee bună. O idee mai puțin bună este ca șeful casei să depună în aplicație o sumă de bani, iar acești bani vor fi împărțiți la finalul lunii celor din familie, proporțional cu munca făcută. Mai multe, cei de la Misto iau un comision din acești bani. De ce n-ai pune banii într-un borcan, iar la final de lună îi împarți de acolo, nu știu.
Mi s-a părut bună ca idee, dar genul care trebuie să fie freeware și să o instalezi de amuzament.
În propriile lor cuvinte, vor să fie un fel de Google Analytics al soluțiilor smart-home. Cei care au case inteligente, high-tech, super controlabile, vor utiliza și aplicația lor, iar BrainIt analizează tipologia clienților, comportamentul și alte asemenea informații.
Ce face cu ele? N-a fost prea clar. BrainIt le va da vânzătorilor de soluții smart home, astfel încât aceștia să poate oferi soluții și mai potrivite viitorilor clienți. De ce-ai folosi tu, client existent, aplicația lor, nu înțeleg.
Acest proiect este bine gândit și are ceva șanse. Este legat de imprimarea 3D și de faptul că poți să “printezi” diverse piese ce ți-ar fi necesare. Eu, de exemplu, am pierdut recent suportul de capsule de la aparatul Nescafe Dolce Gusto (“cineva” l-a aruncat la gunoi și pe acesta, nu doar capsula folosită din el – momentan dăm vina unul pe altul), iar așa ceva s-ar putea face oricând pe o imprimantă 3D în câteva minute.
În schimb, trebuie căutată componenta ca piesă de schimb, adusă de la cine știe ce service la un preț exorbitant, iar dacă vorbim de cine știe ce aspirator vechi sau capac de la telecomandă, devine practic imposibil de obținut.
Cei de la Pzartech vor ca producătorii să le trimită lor obiectul în format digital și ei îl imprimă 3D pentru client. Toată lumea câștigă bani, este mai ieftin și mai rapid, fișierele originale nu sunt vândute altora.
Oamenii erau din Israel, au prezentat ideea împreună cu un site care-ți arată cel mai apropiat centru de imprimare. Proiectul deja este funcțional cu 20 de imprimante în Tel Aviv, iar la anul intră în open beta în colaborare cu Poșta locală.
Ideea le-a adus locul 3 în finală.
O aplicație pentru șoferi, dar de fapt gândită pentru companiile de asigurare care vor putea supraveghea cum conduc șoferii, modificând în funcție de asta primele de asigurare.
De ce și-ar instala cineva aplicația, nu știu. Poate doar dacă te forțează compania de asigurări în schimbul unui tarif mic. Sau, mai probabil, dacă ești un șofer liniștit este în interesul tău să demonstrezi asta cu aplicația respectivă, așa că o vei utiliza.
Acest proiect s-a clasat pe locul 2. Din ce-am citit pe net, aplicația a primit deja finanțare și este considerat un startup foarte interesant pentru viitor.
« Știri despre tehnologie – 12 decembrie 2014
Suport inedit pentru timelapse în mișcare cu GoPro sau cu telefonul »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
4 comentarii
12/12/2014 la 12:44 PM
Meh cred ca daca ma tineam de treaba acum cativa ani puteam sa intru si eu aici cu aplicatia mea . La timpul ala ma gandeam sa fac o aplicatie ce colecta date pentru anumite cluburi , infomatii utile ca :
– numarul de persoane
– raportul barbati / fete cu media de varsta
– etc .
Informatiile ar fi fost luate din Api-ul de la facebook , cum da lumea check inn la un club sau se angajeaza ca o sa participe la un eveniment . Planul era mult mai complicat si cum putin tweaking ar fi iesit ceva decent .
Andreiexe(Citează)
12/12/2014 la 1:16 PM
@Andreiexe: la noi ar fi mișto un comparator de prețuri pentru firme de curierat.
nwradu(Citează)
13/12/2014 la 12:56 AM
Interesant.
Ailioaiei Constantin Gabriel(Citează)
13/12/2014 la 10:26 PM
Radu, vezi ca in berceni sunt cei de la Robofun care ofera servicii de printare 3d. I-am vazut in parcul tineretului acum cateva luni, la o expozitie despre educatie. Tipii de la Robofun ziceau ca jucaria lor printeaza un model 3d adus de tine. Problema mea e de unde naiba ai putea in cazul de fata sa faci rost de un model 3d pentru suportul de capsule
nMarius(Citează)