un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

SEQR lansează o soluție ieftină de integrare a magazinelor în sistem

17 Nov 2014  ·

TEHNOLOGIE  ·

13 comentarii

Am fost zilele trecute la o nouă prezentare a soluției de plată cu telefonul SEQR (se pronunța precum “Secure”), lansată și în România încă din 2013, după alte țări mari și mici din Europa.

SEQR presupune plata cu telefonul prin scanarea unui cod QR afișat pe un ecran de către magazinul ce-ți vinde ceva. Aplicația SEQR din telefon scaneaza codul QR, citește din el detaliile pentru plată și o efectuează.

Există câteva avantaje majore față de plățile contactless clasice cu telefonul, gen Apple Pay:

  • plata se efectuează direct din contul bancar, nu prin intermediul unui card. Nu ai nevoie de card pentru SEQR.
  • telefoane cu NFC nu sunt așa multe, dar toate smartphone-urile au cameră foto ce ar putea scana un cod QR.
  • vânzătorul are nevoie doar de posibilitatea de a afișa un cod QR, nu de receptoare NFC.

Această ultimă idee trebuie un pic dezvoltată. Un magazin va avea nevoie de un ecran pe care să afișeze coduri QR diferite în funcție de ce cumpără clientul, dar o grămadă de servicii necesită un simplu cod QR tipărit și lipit pe produs. De exemplu în autobuz s-ar putea lipi peste tot același cod QR, că o călătorie are preț fix, iar călătorul scanează acel cod, plătește călătoria și în caz de control arată pe ecranul telefonului chitanța achiziției.

Mai mult, fără NFC poți plăti inclusiv scanând codul QR pe ecranul calculatorului. PC Garage, de exemplu, este primul magazin IT care permite plata prin această metodă și-ți arată codul pe ecran ca tu să-l scanezi cu telefonul. Similar ai putea plăti și la teleshopping, să zicem.

Evident, aplicația SEQR din telefon este protejată cu parolă, reține istoricul tranzacțiilor șamd.

De ce am fost eu acolo? Cu această ocazie s-a lansat soluția SEQR Tab, una adresată comercianților. Până acum integrarea SEQR trebuia făcută direct cu softul de gestiune al magazinului, o etapă mai complicată și mai costisitoare, dar acum SEQR Tab le dă magazinelor un fel de POS cu coduri (în loc să ceară carduri, generează coduri QR pe un mic ecran) ce se leagă la calculatorul casei de marcat și gata instalarea. Pentru cafenele, este suficient ca ospătarul să vină la tine cu o tabletăce rulează softul SEQR de generat coduri QR, ca să ai ce scana. Detalii pe seqr.com.ro

În România poți plăti deja cu SEQR la Inmedio, Arsis, AGIP, Fooda, PC Garage, Wu-Xing, Cafepedia, diverse magazine din mall-uri șamd. Vedeți aici lista partenerilor.

Acum partea proastă: sistemul funcționează doar cu cei ce au cont la Garanti Bank. Aceea este banca cu care au lansat, iar cu alta încă nu au parteneriat.

VIITOR

Eu unul sunt însă sceptic pentru viitorul SEQR și sper că cei ce l-au dezvoltat au un plan pentru a se adapta anilor următori.

Vedeți, acum au dreptate, puține telefoane au NFC, iar plata prin coduri QR este simplă. Mai mult, comisioanele suportate de comercianți sunt mult mai mici decât la plata cu cardul, un avantaj pentru toate aceste magazine, iar aplicația SEQR poate integra și diverse vouchere sau coduri promoționale.

Pe termen lung, însă, vor fi tot mai multe telefoane cu NFC. Am zis-o încă din septembrie, lansarea Apple Pay va aduce o mare schimbare în domeniul plăților contactless și va determina magazinele să integreze astfel de metode de plată.

Situația este următoarea:

  • cu SEQR deschizi aplicația, scanezi codul, introduci PIN-ul, accepți plata.
  • cu NFC doar apropii telefonul de POS. Cu Apple Pay, care va deveni referința ca metodă de funcționare, apropii telefonul de POS și scanezi amprenta degetului pe telefon.

Este mult mai simplu în a doua variantă. În plus, magazinele trebuie să instaleze soluții SEQR, pe când companiile de carduri bancare deja au un ascendent asupra magazinelor, care au POS deja instalat; acele POS-uri trebuie înlocuite cu unele contactless și gata. În plus, toate băncile emit deja carduri și toate ar putea face ușor tranziția spre infrastructura contactless, pe când SEQR funcționează doar cu Garanti, în România.

Update: o parte din ce-ați citit mai sus nu este în totalitate adevărat, am aflat ulterior. În magazinele unde există un cod QR tipărit și pus lângă casa de marcat, conectat la casă, există de obicei și un chip NFC integrat în acel cod. Poți plăti acolo prin deschiderea aplicației SEQR și atingerea telefonului de respectivul cod (prin NFC) sau prin scanarea codului (cu camera, prin aplicație).

Așadar, SEQR permite și plata prin NFC în acest tip de soluții, iar codurile tipărite au un mic simbol NFC în partea de sus, precum în imaginea alăturată.

seqr_nfc

Sigur, au taxe mai mici de procesare, au avantaje că nu necesită NFC, dar peste câțiva ani s-ar putea găsi într-o situație de criză.

Dacă sunteți clienți Garanti, activați-vă opțiunea SEQR, este gratuită.

asus s5507

    13 comentarii

  1. Clientul plateste vreun comision ? Avand in vedere ca e plata din cont !

      (Citează)

    • @thundermar: mi s-a spus că nu e nici un comision, dar dacă te referi la cel de utilizare a contului, nu știu ce să zic. Probabil că nu, așa cum nici la carduri nu plătești comision când cheltui bani.

        (Citează)

  2. Interesant dar are niște puncte slabe: garanti, complexitate (raportat la sistemele NFC) în utilizare, răspândire slabă.

    Card-urile de debit/credit sunt cvasi-ubicuue (sic!) deja, iar până (dacă?) vom avea și noi ApplePay ne descurcăm cu paypass/paywave. Imi place atât de mult simplitatea dată de paypass/paywave – și merge acum și la benzinării.

    Nu cumva încearcau și consorțiul ăla de ‘muricani (WallMart și Co.) de erau împotriva ApplePay să facă ceva similar, tot cu coduri QR?

      (Citează)

  3. Ma uit acum in lista de chitante si vad prima plata pe 11 ianuarie 2014 :-P.
    Sistemul e chiar interesant, si cand functioneaza functioneaza (sambata spre exemplu nu a mers de nicio culoare, iar suportul e doar o gluma – pana luni nu lucreaza baietii, vedem atunci). In rest un sistem elegant, si poti sa-ti vezi si soldul direct in aplicatie, fara sa te mai loghezi pe homebanking – ‘feature’ cu dus si cu intors. De fapt ca la gigi mobil, e cool sa-l ai, dar (momentan) sa nu te bazezi exclusiv pe el.
    Mai are doua mari impedimente: primul e ca e oferit exclusiv de Garanti (deci implica sa ai cont la ei), si al doilea este ca lista de comercianti e foarte mica (am folosit doar prin relay si inmedio, vad ca si pcgarage are mai nou).

    Si vezi ca ai o inexactitate in articol, cel putin momentan qr-codul este static, adica este per locatie (presupun), cu siguranta nu per tranzactie. Probabil functioneaza in felul urmator: vanzatorul baga in casa de marcat, se duc informatiile de plata catre serverele seqr, tu scanezi qr code cu telefonul, aplicatia se duce la seqr cu id-ul de merchant si mai departe se face transferul de bani (dupa ce introduci pinul). Ca daca scanezi codul prea repede vei avea de asteptat pana cand introduce vanzatorul toate datele …
    Poate o exista si qr code generat per tranzactie (si in mod normal ar trebui sa existe asa ceva, e cam la mintea cocosului, doar ca la inmedio/relay nu am vazut asa ceva).

      (Citează)

  4. Si apropos, confirm ca (cel putin momentan) seqr nu are costuri directe, iar un cont normal la garanti e 2.5 ron pe luna (cam mult totusi pentru un moft). Posibil sa fie gratis in conditii de salariu virat direct, nu am stat sa verific ca e ‘just another card’, pe care nu stiu de ce nu-l inchid (si acum am motive cu fitele cu seqr :P)

      (Citează)

  5. L-am folosit pe fostul telefon cu android. Tot astept aplicatia de windows phone. Si ea tot nu apare. Pentru mici cumparaturi de la inmedio este foarte ok, foarte rapid si simplu. Mai ales ca practic poti vedea oricand si soldului contului curent asociat cardului.

      (Citează)

  6. S-a tot incercat impingerea in fata a QR Code dar peste tot a dat fail. Desa m-am cam saturat de el, avand in vedere ca e destul de incomod si n-a gasit nimeni o metoda care sa mearga mai rapid decat scanarea cu camera.

      (Citează)

  7. Nici ING-ul nu e capabil sa dea update la INGPay ca sa pot plati cu NFC.
    Nexus 4 are CIP inegrat!
    Nexus 5 nu are dar de la KitKat are emulator de CIP
    Toate lelefoanele cu Kitkat au emulatoare de CIP

    Si cel mai important.

    Allview, Eboda and stuff NU SUNT TELEFOANE MOBILE!

    Orce smartphone in 2014 are NFC!

      (Citează)

  8. @Alex codul QR de la casa de marcat este asociat casei. Pot exista multiple coduri la un comerciant.
    Cel mai probabil codul QR este generat pe tranzactie doar in cazul cumparaturilor online.

    @Andrei aplicatia este disponibila si pt Windows Phone.

    P.S. suportul codului QR de le casa de marcat are integrat si tehnologie NFC, deci poti plati fie prin scanarea codului, fie prin NFC.

      (Citează)

  9. Salut,

    Mi se pare surprinzator ce vibe are acest SEQR in media din Romania, avand in vedere ca merge doar daca ai cont la Garanti Bank.
    Adica pe cat am fost de incantat de solutie cand am auzit de ea, pe atat am fost de dezamagit can am dat peste aceasta mica particularitate care nu imi permite sa o folosesc.

    In tot cazul, felicitari lor ca reusesc sa se promoveze asa de bine, in ciuda faptului ca este o aplicatie de super nisa (Garanti, daca nu ma insel, este in gama bancilor cu putini clienti comparativ cu bancile mari ca BCR, ING, BRD, Raiffeisen, CEC, etc)

    Merci

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus