►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Izolarea termică a blocurilor o fi benefică la costurile cu încălzirea, dar strică iremediabil aspectul orașului. Noile blocuri, cele placate cu polistiren și închise cu termopane, arată groaznic, ca niște machete de carton la târg, ca desenele animate. Sunt mult mai apropiate de ideea “cutie de chibrituri” decât ce era înainte.
Uitați-vă la exemplele de mai jos:
Blocul acesta cu siguranță este murdar și nu vreo mare frumusețe, dar măcar are culoarea pietrei și se potrivește bine cu zona Pieței Victoriei. În plus, pereții, balcoanele, ferestrele, toate aveau câte un mic schepsis de design, o dungă aici, un gărduleț acolo, un mic model de flori dincolo. Sunt mici detalii pe care poate nu le-ai observa în mod normal, dar chiar și cu coada ochiului și din viteză ele împreună definesc un aspect mai plăcut, de construcție unde măcar un 3% s-a încercat ceva și pe partea estetică.
Partea renovată, cea termoizolată, este plată, uniformă, banală. Pare un bloc construit pentru a caza muncitorii lângă un combinat, nu ceva din centrul capitalei. Când le vor face așa pe toate serios vă spun că orașul va arăta ca o machetă de plastic, ca un oraș fără cea mai mică textură în el.
De-a lungul timpului, dorința românului pentru căldură în casă a stricat enorm aspectul Bucureștiului. Întâi foarte mulți au închis balcoanele cu acele cadre metalice improvizate și sudate după cum a putut fiecare mai bine. Alte țări ce-or face pe timp de iarnă, cum supraviețuiau cu zăpada în balcon? Apoi vine moda termoizolării cu astfel de efecte, aducând un aspect plictisitor și uniform și șters de orice trăsătură.
În același timp, țin minte plimbări prin mari orașe precum Paris sau Barcelona sau Amsterdam, unde aproape toate clădirile au personalitate, balcoane din fier forjat, tot felul de modele și texturi complexe pe fațade și ți-e mai mare dragul să le privești.
Din goana după căldură distrugem aspectul orașului și nu-i ceva ce poate fi refăcut. Până și acolo unde se distruge natura mai poți replanta copaci și proteja zona pentru a o lăsa să se dezvolte, dar la blocurile izolate termic ce să le facem? Ne apucăm să facem dungi în tencuiala de pe polistiren, sculptăm modele și creem texturi în var?
Bănuiesc că este încă un sacrificiu, încă o pierdere, într-o țară prea săracă să se mai gândească și la estetică.
Bizar: tot bulevardul Dimitrie Cantemir, între Unirii și Șincai, a fost vopsit în verde deschis (iar unele borduri în negru și galben, de parca ar fi pistă de aterizare acolo), cu excepția acestui mic bloc de mai jos, unde o scară a fost lăsată nerenovată. De ce? Nu știu, n-or fi vrut oamenii.
Bonus: se modifică legea, acum vor fi și mai multe spații verzi betonate.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
21 comentarii
06/11/2014 la 7:56 AM
cu verdele de pe cantemir sunt de acord, insa cu ce spui de calea/piata victoriei, nu..
cladirile oricum sunt urate si au montate aere conditionate si termopane la unele balcoane, acum macar sunt uniforme, au toate…
aspectul in general nu e stricat de izolatie, ci culorile care au fost folosite. la paris si barcelona nu vei vedea in centrul orasului AC montate pe fatada cladiririi si nici termopane in cladirile vechi asa cum era/este la noi
aquadig(Citează)
06/11/2014 la 7:57 AM
Cantemir mi se pare ca arata decent.
add(Citează)
06/11/2014 la 8:00 AM
Intre murdar si banal, cred ca e de preferat banalul.
Alin(Citează)
06/11/2014 la 8:36 AM
mie mi se pare ca astea reabilitate arata toate, fara exceptie, mai bine decat ce a fost. daca ar fi sa compari unul reabilitat cu aspectul original al blocului imediat dupa ce a fost construit, poate. dar in loc de fatade gri si jegoase, mai bine unele pastelate si luminate.
mircea (primul)(Citează)
06/11/2014 la 8:42 AM
Bai Radule bai, ma omori.
Gri-ul ala care zici tu ca e culoarea pietrei, e extream de urit.
Si ca administratorii de bloc sau primariile refuza sa stabileasca niste reguli pentru fatadele de blocuri, asta e altceva. Si pe Cantemir arata relativ decent. Prefer culori, fie ele si reci si seci, decit gri-ul ala trist.
jules(Citează)
06/11/2014 la 11:24 AM
@jules, @Florinake, @alex: păi se putea spăla și curăța ce era în original sau se putea reabilita și vopsi într-o culoare plăcută, dar totuși mai normală pentru o construcție. Acum arată ca niște machete.
nwradu(Citează)
06/11/2014 la 9:00 AM
Nici eu nu sunt de acord cu tine. “Culoarea pietrei”? mai degraba “culoarea jegului”. Aspectul e stricat de balcoanele inchise, nu de termoizolare. Daca nu ar fi permisa inchiderea balcoanelor, toate ar fi aratat la fel, asa cum le-a gandit arhitectul. Asa, fiecare le-a inchis dupa cum s-a priceput si dupa cat si-a permis (fier sau termopane). Izolarea exterioara uniformizeaza putin aspectul. sunt si exceptii, cand locatarii si-au izolat separat apartamentele, si au ales fiecare alta culoare a fatadei. Acolo sa vezi feng shui :D
Florinake(Citează)
06/11/2014 la 9:07 AM
Pe Cantemir arata infinit mai bine decat multe alte reabilitari, mai ales ca sunt pastrate aceleasi culori si e facut tot blocul, nu un apartament da, unul ba.
Iar acea “piatra” arata mai degraba a bloc parasit…
alex(Citează)
06/11/2014 la 9:36 AM
Intr-o tara normala, primariile ar fi conditionat reabilitarea moka de un anumit set minim de reguli pentru beneficiari, cum ar fi sa NU-ti pui aparatul de AC sau antena satelit pe fatada blocului.
Deseori, vezi ca aparatul de AC putea fi ascuns in lateralul balconului sau pus in balcon (cum sunt unele blocuri noi), insa a fost mai simplu pentru Dorel instalatorul sa-l tranteasca pe fatada si sa lase 2m de mațe la vedere.
Dragos(Citează)
06/11/2014 la 10:38 AM
Salut,
Cred ca problema este una de forma si este cauzata de problema de fond.
In Romania nu exista o politita de imagine/estetica urbanistica (sau o exista dar nu e nimeni s-o impuna).
Ati vazut cum s-a cosntruit la Vama Veche sau la Sinaia ?
Fiecare dupa cum l-a taiat capul, dupa propriul interes. Nici nu mai zic ca nu li s-a impus vreun standard de estetica, dar nici macar nu au respectat impunerile de PUZ. Cu spaga unde trebuie rezolvi orice. Acum mi-e sila si rusine sa ma duc la Vama Veche.
Pai in Germania de exemplu, daca vrei sa-ti faci o casa intr-un satuc, ai de ales intre 3 modele care sa corespunza cu tematica / stilul satului respectiv.
Inauntru faci ce vrei tu, dar la exterior nu te joci.
Cu termoizolarea blocurilor in Bucuresti, he he, e prea finut subiectul si prea de forma, fata de grosolaniile care se intampla de fapt in aria urbanistica.
Eu zic ca oamenii sa plateasca linistit cu 20% mai putin pe termoficare, batalia asta a fost pierduta inainte sa se fi dusa.
Merci
vladutz(Citează)
06/11/2014 la 10:51 AM
Pentru toti deștepţii care comentează gen “intre murdar și banal e mai bine banal”: asteptati vreo 3-4ani. O sa vedeti atunci cum vor imbatrani lucrările astea executate mizerabil.
Am mai explicat intr-un articol pe bloc ca executia e frf proastă, pozele tale sunt exemple perfecte.
Stefan(Citează)
06/11/2014 la 11:37 AM
via https://www.facebook.com/rezistenta
nwradu(Citează)
06/11/2014 la 11:39 AM
via https://www.facebook.com/rezistenta
nwradu(Citează)
06/11/2014 la 11:41 AM
Frumos, nu?
Și evident, peste 10 ani blocurile reabilitate vor fi la fel de murdare ca și cele vechi, că doar nu scade praful din oraș și nici nu mai pune nimeni schele să le vopsească din nou. Doar că atunci vor fi și murdare și urâte, niște cutii dubioase. Trebuia făcută treaba bună de acum.
Dar na, spune-i asta cuiva care abia are bani să plătească întreținerea. Evident că nu-i pasă nimănui, iar peste 10 ani îi va păsa și mai puțin, că nici măcar nu va avea ceva frumos de păstrat.
nwradu(Citează)
06/11/2014 la 12:34 PM
Pentru pozele cu cladirile puse de tine, in mare parte, iti dau dreptate, dar sunt doar cateva “victime colaterale”. Cred ca stie toata lumea cum arata marea majoritate a blocurilor din Bucuresti (in special cele care nu se afla in centrul orasului).
Sa inteleg ca preferi varianta asta:
https://www.google.ro/maps/@44.434308,26.0317022,3a,75y,199.66h,108.37t/data=!3m4!1e1!3m2!1sbRnlcJFVdlfIsVDb___L7A!2e0?hl=en
Radu(Citează)
06/11/2014 la 1:39 PM
Vorbim in majoritatea cazurilor de blocuri din prefabricate cu scop clar functional (sa intre cat mai multi oameni ai muncii in ele), care se remarca prin elemente de arhitectura ca niste ciucurei pe o iapa rapciugoasa.
Da, vor trebui revopsite si reintretinute peste 10 ani, dar macar in timpul asta nu mori de frig in ele. Ca altfel ce, nu trebuia sa fie intretinute? Macar acum nu mai au un milion de crevase din care sa se prelinga mizerie.
Si una e sa incepi de la ceva ce poate fi curatat si alta e sa incepi de la “culoarea pietrei comuniste”. In 10 ani de zile pun pariu ca va fi o chestie obisnuita intretinera fatadelor si termoizolatiei blocurilor. Acum pare SF…
nashu_mare(Citează)
06/11/2014 la 1:42 PM
ce bine ca mi-am pus folii negre la masina.
gogu(Citează)
06/11/2014 la 1:44 PM
Apropo, care e media temperaturilor in Paris sau Barcelona sau Amsterdam? Ca, asa, mi-ar fi placut sa avem si noi arhitectura din Belize.
Sau mi-ar fi placut sa fie pe interior ca in Sicilia si sa nu fiu nevoit acum sa manevrez niste calorifere de 100 de kile.
nashu_mare(Citează)
06/11/2014 la 3:03 PM
@radu, compari acele case cu blocurile de care vorbeai in articol?
alex(Citează)
06/11/2014 la 4:41 PM
Deci să stea lumea cu jegul la vedere și în genunchi în fața gazpromului doar pentru că au acoperit niște bribrizuri kitsch la alea 1% din blocuri care au așa ceva.
Sigur, schema de culori aleasă de obicei e praf. Dar e de 1000 de ori mai bine decât aspectul de lumea a 3a.
nea_caisă(Citează)
07/11/2014 la 12:48 AM
Radule, tu te auzi/vezi ce scrii ? compari clădirile alea istorice din ultimele 2 poze cu blocurile din primele ?
la blocuri, mie îmi place cum arată varianta termoizolată. Am fost în Lisabona, într-un cartier de blocuri destul de prăpădite, dar erau de toate culorile (culori vii) şi mi-a plăcut. Culoarea pietrei de care zici tu mi se pare o porcărie. Trăiască culorile vii şi diferite de la bloc la bloc. Doar comuniştii zic că dacă e neuniform nu e bine.
Cît despre aerul condiţionat, atîta vreme cît ţevile alea se montează drepte, mi se par acceptabile. Unitatea aia nu e atît de urîtă pe cît spun unii. Trebuie să-i permiţi omului să-şi facă confort (răcoare) în casă. Cu excepţia cazului cînd locuieşte în vreo clădire istorică pt care da, merită să facă o soluţie tehnică complicată ca să monteze unitatea în altă parte decît faţada.
alias(Citează)