un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Review Asus RT-AC87U, cel mai bun router din toate punctele de vedere

15 Oct 2014  ·

TEHNOLOGIE  ·

67 comentarii

asus_ac87_fotoNu am ocazia să spun asta prea des despre un router sau alt gen de produs, dar aici o spun cu mâna pe inimă: noul router Asus AC87 este cel mai bun echipament de rețea pe care l-am testat vreodată.

Este un monstru din toate punctele de vedere, are cea mai mare viteză de până acum pe cablu, cea mai mare acoperire wireless din tot ce am testat până acum, plus că oferă un total de 2400 Mbps pe diverse protocoale, are toate funcțiile software pe care le-ai vrea de la un router (până și antivirus integrat și o frumusețe de Quality of Service adaptiv) și s-a dovedit foarte rapid până și pe transferul de date pe portul său USB.

Dacă doriți cel mai performant router wireless pentru acasă sau birouri mici, acesta este. Asus a făcut un salt uriaș cu acest model.

Preț: verificați la eMAG și PC Garage, la lansare costă 1.189 lei.

Specificații Asus RT-AC87U:

  • wireless total 2400 Mbps, din care 1764 Mbps pe 802.11ac și 600 Mbps pe 802.11n/g/b/a
  • LAN 4 porturi maxim 1000 Mbps RJ-45, WAN 1000 Mbps
  • port USB 2.0, port USB 3.0 pentru unități de stocare, imprimante sau modem USB
  • 4 antene externe, operează pe 2,4 și 5 GHz, acoperire excelentă
  • backup 3G/4G cu un modem USB, QoS complex, soft pentru Download direct, accesare din cloud, VPN, multiple rețele wireless, control parental, media server
  • dimensiuni 289,5 x 167,6 x 47,5 mm, greutate 747 grame

AMBALARE ȘI INSTALARE

Router mare, cutie mare. Am găsit în ea routerul, cele patru antene, un cablu de rețea și un CD de instalare.

router_asus_rt_ac87_01router_asus_rt_ac87_10

De CD nu ai nevoie. Este suficient să conectezi un calculator prin cablu la router și-l poți accesa uzual din brower pe:

  • Adresa: http://192.168.1.1
  • User: admin
  • Parola: admin

și apoi trebuie configurate modul de conectare la Internet și restul setărilor uzuale, după caz.

CONSTRUCȚIE

AC87 arată excelent. Eu sunt mirat că nu l-au introdus în gama ROG, cea a componentelor premium pentru gaming, cu acest aspect pe care-l are. Ca și laptopurile de gaming G750, și acest routere are linii ce amintesc de avioanele invizibile, cu multe unghiuri și o culoare negru mat.

asus_ac87_foto

Capacul de sus are zone texturate discret, iar în centru se află sigla argintie Asus. Vedeți jos simbolurile LED-urilor, care sunt ascunse de fapt pe partea frontală, sub streașina routerului, albastre și cu posibilitatea de a le dezactiva.

Tot frontal se află portul USB 3.0 și este, foarte important, astupat de un capac. Ideea este foarte bună deoarece împiedică praful să intre pe acolo, dacă nu-l folosești. În stânga se află două butoane mari de tot, LED și WiFi: cu primul poți stinge LED-urile de pe router, o opțiune foarte bună dacă nu vrei să-ți ilumineze albastru prin cameră noaptea (toate routerele ar trebui să aibă această opțiune), cu al doilea închizi și deschizi rapid rețeaua wireless.
router_asus_rt_ac87_06
router_asus_rt_ac87_07router_asus_rt_ac87_08

În spate avem, în ordine, un port USB 2.0, butonul WPS, portul pentru conectarea la Internet, cele patru porturi LAN interne, butonul de resetare, butonul On/Off și conectorul de alimentare. Observați și cele patru conectare pentru antenele externe.
router_asus_rt_ac87_03

Antenele că veni vorba, au și ele un aspect interesant, completând imaginea de “badass” a routerului. Pe laterale și pe spate (care are și două găuri pentru agățare, dar și picioare de cauciuc) sunt mai multe fante de ventilație, fără îndoială necesare pentru hardware-ul din interior.

Pe total, Asus AC87 are un aspect excelent. Nu doar că este un router pe care-l poți pune la loc vizibil prin casă, având un aspect îngrijit, dar forma sa inspiră imediat ideea de performanță.

PERFORMANȚA PE CABLU

AC87 a trecut pe primul loc în topul celor mai rapide routere gigabit pe cablu, întrecând la limită modelul TP-Link Archer C2 cu o viteză maximă de 933,35 Mbps în testul de pe Speedtest.
router_asus_rt_ac87_speedtest
asus_rt_ac87_speedtest

Ca de obicei, testez acolo pe serverul RCS-RDS, în diverse momente ale zilelor când am în posesie routerul, de pe un abonament RDS Fiberlink 1000 Mbps. Am utilizat cel mai recent firmware disponibil pentru router, adică 3.0.0.4.376_2769

Viteza într-un astfel de test nu spune totul despre router, așa că testez și pe torrente. Aici contează foarte mult ce hardware are în interior routerul și cât de multe conexiuni simultane poate gestiona păstrând o viteză ridicată de download, unde multe routere obțin de obicei rezultate dezamăgitoare.

AC87 s-a dovedit cel mai rapid router pentru torrente de până acum, cu o viteză medie de 75 MB/sec. Repet, este viteza medie, nu cea mai mare viteză indicată în programul de download, adică am calculat-o împărțind dimensiunea torrentului tras la numărul de secunde trecute, incluzând aici timpii de inițializare a conexiunilor și timpii în care viteza scade la final, după 95% tras. Altfel spus, am tras aproape 3 GB în 36 de secunde.

router_asus_rt_ac87_torrent
asus_rt_ac87_torrent

Testul l-am făcut trăgând cu qBitTorrent torrentul cu cele mai multe surse disponibile de pe un mare tracker românesc. Fișierul avea 2,7 GB în acest caz, iar scrierea am făcut-o pe un SSD, că pe hard-disk vitezele sunt mai mici din cauza mecanismului de scriere.

Pentru cei interesați de detaliile hardware, Asus AC87 utilizează:

  • un chipset principal Broadcom BCM4709 ce rulează la 1 GHz și are 256 MB memorie RAM și 128 MB memorie flash, iar acest chipset include toate modulele pentru gestionarea conexiunilor pe cablu și wireless pe 2,4 GHz
  • un chipset secundar Quantenna QT3840 cu procesor dual-core la 500 MHz (știu, toate numerele posibile) care gestionează rețeaua wireless 5 GHz și preia încărcarea de pe Broadcom-ul principal. Acest Quantenna este primul chipset de pe piață ce utilizează așa numita tehnologie “wave 2”, adică permite conexiuni 4×4 de până la 1734 Mbps și suporta sistemul Multiuser Multiple Input – Multiple Output (MU-MIMO) de gestionare a multiplelor conexiuni wireless 802.11ac.

PERFORMANȚA WIRELESS

La wireless sunt multe de spus, acest Asus AC87 fiind primul model de pe piață cu anumite tehnologii noi de comunicație wireless.

În total, routerul se laudă cu 2334 Mbps (pe care taiwanezii îi rotunjesc cu dărnicie tocmai la 2400 Mbps), grupați astfel:

  • pentru 802.11n maxim 600 Mbps în modul TurboQAM (o modulație mai performantă) și mai puțin pentru g/b/a
  • pentru 802.11ac maxim 1734 Mbps în mod 4×4

Chestia asta cu modul 4×4 pentru multiuser multiple input și output este nouă în domeniul routerelor și AC87 o face prin acel chipset Quantenna din interior. Este o tehnologie numită “wave 2” din standardul 802.11ac și încă nu poate fi utilizată la maxim din lipsă de dispozitive client (laptopuri, tablete etc), dar va fi în viitor.

Oricum, capacitatea imensă pe wireless a acestui router și sistemul său performant de gestionare a multiplelor conexiuni îl recomandă și în situații small-office (și chiar instalări mai mari), acolo unde mai multe dispozitive se conectează simultan la wireless. Aici se pot aplica foarte bine și funcțiile Quality of Service adaptiv, unde routerul analizează singur ce fel de trafic trece prin el și aloca fiecărui dispozitiv și program în parte bandă după nevoie, astfel încât tu să te poți uita la YouTube fără probleme în timp ce alt calculator sau program face download cu viteza mare.

Funcțiile wireless sunt foarte bune:

  • poți crea câte o rețea principală pe 2,4 GHz și pe 5 GHz, fiecare cu numele și parola ei, poți ajusta puterea de emisie, le poți programa să pornească sau oprească automat la diverse ore.
  • poți crea maxim 6 rețele de tip Guest, trei pe fiecare frecvență, pentru vizitatori (oferă acces la Internet, dar nu și la rețeaua internă).

În ce privește viteza de transfer obtinută pe wireless, aceasta depinde în principal de dispozitivul utilizat. Telefoanele și laptopurile uzuale au de obicei o singură antenă și suportă unul sau maxim două fluxuri simultane de date. Eu, de exemplu, am obținut 140 Mbps cu telefonul.

router_asus_rt_ac87_wifi

Dacă ai un echipament mai complex, routerul poate mai mult. Am utilizat o placă de rețea wireless cu 3 antene, montată pe PCI-Express în calculator, cu care am prins 579 Mbps pe wireless 802.11ac (canal 80 MHz).
asus_pce_ac68_01
asus_pce_ac68_speedtest_ac

Dacă sunteți curioși, este modelul Asus PCE-AC68, o placă gândita pentru a conecta și desktopurile la rețele wireless.

Unde e diferența până la 1734 Mbps? O viteză mai mare ar putea fi obținută cu plăci de rețea wireless și mai performante (pentru acele fluxuri 4×4 MU-MIMO), dar în practică asta înseamnă situații speciale și echipamente scumpe. Majoritatea laptopurilor din piață vor prinde ceva mai puțin, important este că routerul are o capacitate mare și poate susține conexiuni cu mai multe dispozitive în același timp.

ACOPERIREA WIRELESS

Fac capitol separat deoarece Asus AC87 oferă o acoperire wireless excelentă. Casa mea arată ca mai jos, cu routerul montat în ultima cameră.
schema_casa_test_router

De obicei, cu toate celelalte routere testate, în camera 1 abia prind rețeaua de 2,4 GHz și viteza maximă este de 2-3 Mbps (lângă router fiind de 100+ Mbps), iar rețeaua 5 GHz nu bate până acolo.

Cu Asus AC87 în camera 1 prindeam ambele rețele de 2,4 și 5 GHz cu semnalul la jumătate, iar viteza obținută în teste a fost de 40-50 Mbps. Am utilizat telefonul pentru aceste teste. Un laptop, care de obicei are antene mai mari, probabil prinde un pic mai mult, dar concluzia este aceeași, AC87 are cea mai bună acoperire testată până în prezent.

Performanța excelentă se vede și pe graficul de analiză a semnalului. Lângă router am între -33 și -39 dBm, iar în colțul opus al camerei am între -70 și -80 dBm, în timp ce cu alte routere semnalul era la un nivel de -90 dBm, dacă nu chiar lipsea.

Dacă vă interesează routerul cu cel mai puternic semnal, acesta este.

PERFORMANȚA PE USB

Routerul are un port USB 3.0 și un port USB 2.0 la care poți conecta diverse dispozitive:

  • imprimantă
  • unități de stocare (stickuri, hard-disk-uri externe)
  • modem 3G sau 4G pe USB (ca backup pentru conexiunea primară la Internet)

Eu am testat doar stocarea pe USB 3.0. Portul USB 2.0 nu-l recomand nimănui, vitezele sunt foarte mici pentru transferul de fișiere și cred că-i recomandat doar pentru imprimante.

Rezultatele sunt acestea:
router_asus_ac87_usb

Pentru test am utilizat:

  • 1 fișier de 2,7 GB
  • 78 de fișiere, în total 518 MB
  • HDD Seagate conectat la USB 3.0
  • PC cu SSD rapid (pentru a nu influența viteza de citire/scriere)

Rezultatele sunt bune, mai bune ca la alte routere, dar dacă vă doriți stocare în rețea mai bine investiți într-un Network Attached Storage (NAS) care oferă viteze și mai mari, securitate, backup și o gestionare mult mai bună a datelor.

În rest, Asus AC87 oferă și alte funcții pentru porturile USB, de exemplu:

  • Download Master cu care poți comanda download-ul de pe Internet direct în unitatea de stocare conectată la router
  • accesare stocare ca unitate de rețea sau ca FTP
  • suport pentru Time Machine
  • suport pentru accesarea unității de stocare din Internet/cloud

Toate sunt ceva mai greu de configurat decât restul routerului, că trebuie să lucrezi cu foldere pe unitatea de stocare, user și parolă, te întreabă windows-ul cu ce vrei să te loghezi, dai refresh-uri… în fine, ca la accesarea altor calculatoare prin rețeaua internă. Încă aștept acel Windows care sa facă simplă interfața de conectare la alt calculator.

FUNCȚII ȘI INTERFAȚĂ

Asus AC87 folosește deja clasică interfață Asus pentru routere, una ceva mai interactivă și animată. Are o structură simplă și suficiente explicații pentru a înțelege la ce se referă funcțiile acelea (deși manualul este și mai util) și poate fi trecută și pe limba română.

Ca funcții, Adaptive QoS a fost o noutate pentru mine. Sistemul analizează traficul ce trece prin router la nivel de aplicații, nu doar ca port și protocol, așa că routerul învață ce utilizezi mai des și câtă bandă este nevoie pentru calculatorul tău și pentru fiecare aplicație în parte. După câteva ore/zile de utilizare, routerul configurat cu Adaptive QoS pe automat începe să limiteze singur anumite aplicații pentru a rezerva bandă altora, atunci când acestea rulează simultan.

Dacă vrei, poți să intervii și tu. Calculatoarele din rețea pot fi împărțite în 5 niveluri de prioritate prin simplu drag&drop în interfața routerului, iar dacă nu vrei să lași sistemul automat să-și facă de cap îl poți dezactiva și te apuci și scrii tu propriile reguli, mai ales că ai la dispoziție și Traffic Monitor, care-ți arată grafice de utilizare a rețelei pentru fiecare rețea.

AiProtection este o altă funcție importantă, aici fiind grupate opțiunile de protecție împotriva virușilor sau paginilor malware și opțiunile de control parental. Routerul AC87 integrează tehnologie de protecție Trend Micro, un dezvoltator de software antivirus, și poți activa și dezactiva:

  • blocarea accesului la site-urile malware
  • protecție împotriva unor vulnerabilități de sistem prin blocarea atacurilor în router
  • blocarea transmiterii de informații personale de pe dispozitive infectate cu viruși
  • blocarea accesului copiilor la site-uri dubioase, de exemplu pornografie, mesagerie, transfer de fișiere sau streaming.
  • activarea și dezactivarea protecțiilor pe diverse intervaluri orare

Mi s-au părut foarte bune opțiunile și mă bucur că le-au integrat la acest nivel, iar parteneriatul cu Trend Micro dă credibilitate sistemului.

Mai multe funcții:

  • backup 3G/4G, când înfigi în router un modem USB și routerul comută automat pe acesta atunci când conexiunea principală cade
  • AiCloud, funcție cu care poți accesa routerul și stocarea de oriunde din Internet printr-o aplicație Android sau iOS
  • VPN, IPv6
  • firewall, media server, DLNA, DNS dinamic

Singura plângere (și de altfel singurul punct slab întâlnit) este că interfața este uneori prea lentă, adică faci click pe un meniu și durează 1-3 secunde până se schimbă pagina. E un inconvenient minor, că nu schimbi toată ziua setările, dar surprinzător.

CE E BINE

CE E RĂU

  • Viteză foarte mare pe cablu.
  • Wireless foarte performant ca viteză și cu o acoperire mult mai mare decât a altor routere.
  • Funcțiile integrate sunt foarte utile, precum Adaptive QoS, control parental, protecție TrendMicro, backup 3G șamd.
  • Design foarte bun, poți stinge LED-urile, capac pentru portul USB 3.0
  • Viteză bună pentru transferurile pe USB 3.0
  • Interfața este lentă la navigarea prin meniuri.

CONCLUZIE

Asus RT-AC87U este cel mai performant router testat de mine vreodată. Excelează la toate capitolele și strălucește în special la acoperirea wireless și la funcții software integrate, precum acel QoS special și protecția Trend Micro.

Cu o performanță foarte mare pe cablu, rețele wireless de mare capacitate și aceste funcții bune, AC87 este cel mai bun router de pe piață în acest moment și un model excelent pentru soluții de apartament, casă și birou, un model pe care dacă-l cumperi acum nu ai motiv să-l schimbi mulți ani în viitor.

Preț: verificați la eMAG și PC Garage, la lansare costă 1.189 lei.
asus s5507

    67 comentarii

  1. “iar scrierea am făcut-o pe un SSD, că pe hard-disk vitezele sunt mai mici din cauza mecanismului de scriere” (referitor la download)
    Nu ca ar fi ceva nou sau singurul router care are aceasta ‘problema’ dar tot nu ma pot obisnui cu ideea asta cand acum 10 ani dial-up era la putere. Ce rpd se schimba unele lucruri. Ma intreb cum o sa fie peste 10 ani. Nici nu prea avem la ce folosi mai mult pentru urmatorii ani.

      (Citează)

    • @Adrian: din păcate, viteza a luat-o înainte dispozitivelor de stocare. La fel și wireless-ul, care este bine la nivel de router, dar slab la nivelul laptopurilor uzuale.

        (Citează)

  2. Radule pune firmware-ul Merlin pe el sa vedem cum merge :)

      (Citează)

  3. wow prima oara cand vad o astfel de placa de retea, pare totusi ca risca sa se cam incinga daca are radiator, Banuiesc ca prinde semna de 5Ghz .

    Stii ca am o curiozitate deja, antenele astea au designul ala cu un scop anume sau e de firifomfleu? Ca inainte toate erau rotunjite in varf si brusc au aparut astea sectionate, iar la Asus-ul asta mai au si decupaje prin ele :))) Adica na, sunt de efect dar ma gandeam designul asta are si vreun rol functional? Dupa mine…nu, ca doar e un plastic, dar…mai stii..

      (Citează)

    • @Alexander: Carcasa de plastic a antenei nu are legătură cu performanța ei, este doar o carcasă ce ascunde metalul din interior.
      Dacă Calatrava a reușit să facă antena aia dubioasă funcțională în Barcelona, reușește și Asus să pună una frumoasă pe router. Alții nu încearcă asta pentru că înseamnă o cheltuială suplimentară, la fel ca în cazul unei carcase arătoase.

        (Citează)

  4. pai na, am zis eu dar m-am gandit ca nu se stie niciodata cu tehnologia asta. In ce priveste designul, Asus a avut unul din cele mai bune designuri la routere, desi paradoxal pe vremea aceea routerele erau cam toate pe acelasi calapod. Din pacate designul actual din punctul meu de vedere e unul din cele mai oribile. Prefer oricand un tp-link si in opinia mea cel mai atractiv design de pe piata la ora actuala e al marcii Cisco. Inteleg ca-i si o marca buna. Linksys imi aduce aminte de jocul Lego.

      (Citează)

  5. Da si apa calda,router-ul asta?

      (Citează)

  6. la ce distanta bate ?

      (Citează)

  7. Oferta Linksys mi se pare si ea interesanta, au modelele noi E8350 si EA9200. Chiar daca si ei sunt scumpi acum la lansare si au niste nume ciudate.

    Eu sper sa scada preturile la generatia precedenta, mai ales la EA6700 si EA6900, stau cu ochii pe ele.

      (Citează)

  8. Salut Radu.
    Detin o cabana, undeva pe deal, la 2km de blocul unde locuiesc. La cabana nu imi pot trage internet, nici romtelecom nici rds..
    Exista vreun rooter puternic (sau alta solutie) care sa imi trimita semnalul de la bloc pana la cabana? Intre cabana si bloc nu exista alte constructii care sa stea in calea eventualului semnal.
    Vreo solutie?
    Mersi

      (Citează)

    • @Catalin: nu, pentru astfel de distanțe ai nevoie de antene radio și comunicații punct la punct pe diverse tehnologii mai scumpe, utilizate de obicei în transmisiuni pentru perimetre mari. Ai putea, mai bine, să pui fibră optică.

        (Citează)

  9. @Catalin: am facut ceva de genul asta acum vreo 7 ani, pe distanta de vreo 3km folosind 2 antene point-to-point. Citeste pe aici http://www.bb-elec.com/Learning-Center/All-White-Papers/Wireless-Cellular/Wireless-Antenna-Installation-Guide-10-Tips-for-Ma/Wireless-Antenna-Installation-Guide.pdf

      (Citează)

  10. Vezi ca investitia initiala te-ar putea ajunge destul de scump. Daca nu e ceva de durata minim 3 ani, atunci ai si alte solutii alternative: Internet fix nelimitat de la operatorii de telefonie mobila (ex la Vodafone au la 6 EUR/luna) sau daca nu ai minim 3G in zona atunci vezi si la Radiocom (http://www.radiocom.ro/rezidential/Easy2BiNet_START_Tarife/).

      (Citează)

  11. Salut,
    l-am achizitionat si testat de 3 saptamani.Este un router bun dar daca cei de la dd-wrt nu scot firmware pt.el este in zadar toata puterea lui hardware.Firmware-ul lui sau merlin sunt degeaba si il ingenuncheaza mult.
    Inaintea lui am avut asus RT-68 care dupa o zi de utilizare am fost profund dezamagit de performanta lui, AC-ul era ca si inexistent, ma conectam pe 5 Ghz dar aveam viteza de dual band, nu era in stare sa emita AC, dupa ce am pus dd-wrt pe el s-au dublat performantele la wi-fi si transferuri pe cablu si wifi nu era dici o diferenta 80 Mb/s.
    Pana a schimba firmware-ul nu atingeam 35 Mb/s pe wi-fi si 60 pe cablu.
    Daca nu apare ddwrt-ul renunt la el si-mi iau 68-ul la loc.Este diferenta mare tare intre ele.
    Dupa 1 an de zile cei de la Asus nu au fost in stare sa faca un firmware mai bun, pur si simplu l-au portat pe cel de pe 68 si au mai adaugat cateva balarii care pt.unii sunt doar in plus(nu ca bonus ci degeaba)customizarea varza.
    Mare pacat, hardware este ffff capabil.
    Cu un ddwrt pe el devine router profesional (sau mai bine spus un server capabil)

    Sfatul meu luati-va 68-ul si cu ddwrt pe el 87 este aproape la jumatatea performantei fata de el.

      (Citează)

  12. M-am luat si eu dupa cateva astfel de review-uri bune facute de utilizatori care nu le-au testat indeajuns. Am cumpatrat unul si merge bine pana cand cade wan-ul si nu-si mai revine decat cu restart. Am avut tp-link si nu am fost nevoit sa-l restartez niciodata. Am dat o caruta de bani pe un router cu firmware instabil. mai am un router asus portabil care are tot probleme de firmware, mergand dupa cum vrea el.
    Nu recomand! Cand dai atatia bani te astepti sa mearga cum trebuie si sa ai un suport decent de la producator. Cautati pe internet si o sa gasiti multi cu probleme similare sau mai rau pentru acest router.
    La suport mi-au zis sa dau restart :) apoi am trecut la level 2 care mi-a recomandat reset to factory apoi sa pun un firmware mai vechi si in final sa merg la service sa-mi dea altul.
    Daca sunteti fani butonat toata ziua prin router, este o alegere buna :(

      (Citează)

  13. Tips and tricks : Daca selectezi ca, tara, Romania, vei avea un semnal MULT mai mic decit atunci cind selectezi ca tara USA. Valabil pe orice router.

    Dati tone de bani pe chestiile astea cu firmware-uri chinezesti cind exista UBIQUITY .

    Sfat: pentru ceva ieftin si cu semnal bun, ia un NanoStation M2 AirMax (11db) sau un NanoStation Loco M2 Airmax (8db) si o sa-ti pice plombele care e diferenta intre prastiile ASUS si echipamentul profesional….
    Apropo, Loco m2 il gasesti si la 190 lei….

      (Citează)

  14. Orice router facut de companii precum Asus, TP-link, Dlink, etc si costa mai mult de 400 lei reprezinta o teapa, pentru ca tot jucarii raman. Acesta fiind 1100 lei reprezinta o teapa mult mai mare. Sunt administrator de retea cu o oarecare experienta si stiu cat de vast este domeniul, iar la capitolul functii si fiabilitate (hardware/software) sunt foarte slabe. Recunosc ca acesta are hardware puternic si ultimile tehnologii, insa un router nu inseamna numai hardware ci si software, capitol la care aceste companii stau foarte prost, iar update-urile sunt extem de rare si vin ca sa corecteza numai problemele grave. Pretul de 400 lei nu l-am pus la intamplare, intrucat de aici incep sa apare routerele ceva mai stralucite precum FortiGate si Mikrotik (cu al sau RouterOS). Aceste routere nu stiu 802.11ac si poate nu prinzi fix 1Gbps la routare (depinde mult de numarul de route), insa pe parte de retelistica poti face aproape orice cu ele avand inzecit mai multe functii, iar fiabilitatea mult mai ridicata.

      (Citează)

    • @Marius: păi eu vorbesc de routere care prind 1 Gbps și au 802.11ac, că de aia le cumpăr. Ce zici tu sunt routere pentru infrastructură, care trebuie să țină în funcțiune multă vreme și să aibă software fără buguri, dar e ca și cum am compara mașini cu basculante.

        (Citează)

  15. @nwradu Eu as da ca exemplu telefoanele si tabletele AllView, Serioux, etc. Uitandu-ne doar pe hartie vedem cpu quad core cu mult ram, insa atunci cand le butonezi observi ca bateria nu tine prea mult, carcasa trosneste, display-ul e de slaba calitate, etc. Eu nu am comparat acest router cu unul de infrastructura care costa cateva mii de euro, ci cu cele home and small bussines facute de companii cu o traditie in domeniu. Asus nu este un Bose in ale echipamentelor audio si nici un Cisco in ale retelisticii, de 1100 lei nu numai ca iti iei un router de la o companie cu traditie in domeniu ci iti iei chiar unul bun (asa cum am mai zis, preturile incep cam pe la 400 lei). Eu am acasa un MIKROTIK RB2011UIAS-2HND-IN care a costat 490 lei, iar in comparatie, chiar daca Asusul ridica capul ca are 802.11ac si 4 antene wifi, per total ia o bataie sora cu moartea daca le disecam si punctam performanta, fiabilitatea, facilitatile si dotarile.

      (Citează)

  16. Salut,

    Imi poti recomand un acces point ( exterior ) sau ceva sa ii extind puterea wireless?
    Cam 1/2 km distanta, cat la distanta asta ma duc eu de casa cand trag la camp, astept un raspuns, multumesc

      (Citează)

  17. Marius: FortiGate

    ma uitam ca routerul tau preferat are Greutate 233g iar cel de fata are 700gr, nu cumva ii lipsesc cam multe?

      (Citează)

  18. salut. As dori sa cumpar acest router dar mai intai as dori sa stiu daca acest router are acoperire buna intr-o casa cu etaj. Routerul ar fi situat la parter. Pereti de 50cm grosime din caramida. momentan am un huawei hg520 care pierde semnal la etaj. e posibil sa pierd semna si dupa ce dau 10 mil pe un router?

      (Citează)

  19. Jhonny: UBIQUITY

    Cum poti schimba tara la acest router?

      (Citează)

  20. Jhonny:
    Tips and tricks : Daca selectezi ca, tara, Romania, vei avea un semnal MULT mai mic decit atunci cind selectezi ca tara USA. Valabil pe orice router.

    Dati tone de bani pe chestiile astea cu firmware-uri chinezesti cind exista UBIQUITY .

    Sfat: pentru ceva ieftin si cu semnal bun, ia un NanoStation M2 AirMax(11db) sau unNanoStation Loco M2 Airmax (8db) si o sa-ti pice plombele care e diferenta intre prastiile ASUS si echipamentul profesional….
    Apropo, Loco m2 il gasesti si la 190 lei….

      (Citează)

  21. Salut!Stie cineva cum pot face cu acest router si un hardisk extern un cloud pe care sa l pot accesa de oriunde cu o parola si un username.Gen cum e google drive sau oricare altul.

      (Citează)

    • După cum scrie în review, “AiCloud, funcție cu care poți accesa routerul și stocarea de oriunde din Internet printr-o aplicație Android sau iOS”

      Așa că joacă-te cu setările din meniul AiCloud, îl găsești în USB. Caută și manualul routerului pe site-ul Asus, explică mai bine unele lucruri.

        (Citează)

  22. Jhonny:
    Tips and tricks : Daca selectezi ca, tara, Romania, vei avea un semnal MULT mai mic decit atunci cind selectezi ca tara USA. Valabil pe orice router.

    Dati tone de bani pe chestiile astea cu firmware-uri chinezesti cind exista UBIQUITY .

    Sfat: pentru ceva ieftin si cu semnal bun, ia un NanoStation M2 AirMax(11db) sau unNanoStation Loco M2 Airmax (8db) si o sa-ti pice plombele care e diferenta intre prastiile ASUS si echipamentul profesional….
    Apropo, Loco m2 il gasesti si la 190 lei….

    Nu sacrific vitezele wireless de pe asus pentru niste metri in plus.

      (Citează)

    • Am testat eu pe diverse routere treaba cu modificarea puterii când se modifică țara și nu se schimbă nimic.

      S-ar putea ca pentru SUA să facă direct alt hardware, având în vedere că puterea permisă acolo este mult mai mare.

        (Citează)

  23. Salut,am cumparat acest router ASUS RT-AC87U,si in testul de viteza imi ajunge pana la 930.2Mbps iar in qTorrent nu imi trece de 400.0Mbps si pe SSD si pe HDD,Nu stiti din ce cauza?Pc este facut recent.Mersi!

      (Citează)

    • Păi la cât ai vrea să ajungă?

        (Citează)

    • pai nu ar trebui sa ajunga aproape de viteza de 93 de Mb/s in TORRENT la descarcare?

        (Citează)

    • Nu, nu merg chiar așa lucrurile. Dacă prinzi 60-80 MB/s (adică 480-640 Mbps), e un rezultat bun. Torrentele sunt mai lente.

      Depinde, bineînțeles, și de torrentul pe care-l iei, câte surse rapide sunt la dispoziție, să fii pe cablu (bănuiesc că ești) șamd.

        (Citează)

  24. nwradu:
    Păi la cât ai vrea să ajungă?

    Are dreptate e cam putin pe torent pentru abonament de 1000.Ai incercat si alt torent?Nici eu nu am viteze aproximativ la fel de mari pe toate torentele.

      (Citează)

    • Am descarcat vreo 7 torente si la toate am avut 30-40 de MB/s doar la 1 Torent a ajuns pana la 50MB/s.

        (Citează)

    • Vezi să nu ai vreo limitare în program. Asigură-te că qBitTorrent are UPnP activat, deși bănuiesc că are.

      Caută torrente de aprox 4 GB, cu vreo 200 de seeds, și scrie-le pe un SSD, nu pe HDD. Nu fă altceva la calculator în acest timp.

      Oricum, dacă în speedtest ai prins 930 Mbps, e clar că routerul poate. Nu e că ai prins un model “defect” la partea de torrente, nu există așa ceva. Cel mai probabil încă n-ai prins un torrent bun.

        (Citează)

  25. Remus:
    pai nu ar trebui sa ajunga aproape de viteza de 93 de Mb/s in TORRENT la descarcare?

    In niciun caz.Uita te la testele lui Radu.Din cate imi amintesc nu a trecut niciun asus de 85 ,nici nu putem vorbi de 93.Nici macar tp linkul nu ajunge.Plus ca gandeste te ca speed testul foloseste un anumit server.Dar torentul tau sigur e pe un alt server deci nu poti compara vitezele.Speed testul cauta automat cel mai bun server.

      (Citează)

    • Torrentele nici măcar nu-s pe un server, acesta e avantajul sistemului. Programul ia zeci de bucăți mici de la zeci de alți utilizatori oarecare, simultan, și le îmbină.

        (Citează)

  26. Remus:
    Am descarcat vreo 7 torente si la toate am avut 30-40 de MB/s doar la 1 Torent a ajuns pana la 50MB/s.
    Mai ai vreun router gigabit cu care sa faci comparatie?
    Poate chiar routeru e de vina.
    Dar e un poate foarte mic.

      (Citează)

  27. exista ghiduri cu setari pentru diferiti clienti de torrenti. Eu folosesc utorrent 2.04 si cu ceva setari ajung sa descarc la viteza maxima posibila, fiberlink 1000+ ac87.

      (Citează)

  28. Remus:
    Azi a fost cumparat acuma descarc un torent la care sunt ” 92 Seeds” si dau jos cu 12.4Mb/s si tot scade.Nu mai am inca un router gigabit

    1.Ce ssd ai. Fereste te de OCZ toata viata ta.Am avut crede ma2.Daca e prea plin eu stiu ca se misca mai greu un pic dar nu asa de greu.Adica totusi 12 mb .Am hdd de 2tb care merge cu 20 mb.

      (Citează)

  29. Nu exista posibilitatea atasari unei capturi de ecran? Am descarcat inainte un torrent de vreo 10gb si viteza maxima a fost 101.9MB/sec.

      (Citează)

    • Poți să o pui pe imgur.com și linkul aici, dar în opinia mea situația este clară: depinde de la torrent la torrent, după ce surse sunt și cum le merge și ălora netul.

        (Citează)

  30. http://imgur.com/a/uLL8R
    deci cautati pe google “setari utorrent fiberlink”
    Din router nu am facut nici o setare mai speciala. Am Merlin pus acum, dar downloadul mergea la fel de bine si pe cel oficial. Va las link si la un site extern care explica diferite setari ale routerului.
    https://www.rickygao.com.au/blog/tuning-the-asus-wireless-router-to-best-performance/

      (Citează)

  31. nwradu:
    Nici un porn? You have failed this Internet!

    Tiny 4k.Am 2tb lasa seed=))

      (Citează)

  32. Deci sunt total confuz, bagat in ceata complet.Nu stiu daca merita sa dau 900 de lei pe acest router.Am returnat un asus 1200g plus pentru ca m am gandit ca acesta o sa aiba viteza mai mare pe wireless la o distanta la fel de mare ca pe 1200g plus.Dar am citit pe niste forumuri ca cica ar fi unul dintre cele mai proaste routere pentru banii astia din cauza bottleneck ului. “””””Both the AC87U and AC88U have bottlenecks but the only bottleneck on the AC88U is the realtek switch connected via 1 RGMII link (basically internal 1Gb/s link) to the broadcom switch so the 4 extra ports could end up starving for bandwidth if 2 gigabit clients try to pull from a NAS with LACP on the broadcom switch itself.

    The AC87U’s bottleneck is much worse when used to its potential, the AC88U, no issue if you connect 100Mb/s on the extra 4 ports which many things still use (IP camers, raspbery pi, …) but might have issue with multiple gigabit clients on the realtek switch. My main complaint is that they could’ve designed them better. The realtek switch on the AC88U has supports dual link RGMII and the broadcom SoC has plenty of RGMII interfaces.”””” https ://www.snbforums.com/threads/rt-ac3200-vs-rt-ac88u-vs-rt-ac87u-vs-rt-ac68u.34551/

      (Citează)

    • Radu m a lamuresti si pe mine te rog.Vreau sa stiu daca ac 87 u e chiar atat de rau pe cat scrie acolo.Am vazut o gramada de review uri la o gramada de routere.Multe dintre ele au o gramda de review uri pozitive si doar cateva negative,dar la acest model vad ca sunt mai mult negative.

        (Citează)

    • N-am nimic de adăugat dincolo de ce-am scris în review.

      Nu știu ce mi-ai citat, dar dacă te temi că ai putea fi limitat la o conexiune de 2 Gbps, mă îndoiesc că ai de unde să obții o astfel de conexiune în primul rând. Cine se plânge de ceea ce zici tu acolo caută nod în papură sau dorește routerul pentru niște aplicații foarte specializate, unde mai bine ar căuta un echipament de infrastructură.

        (Citează)

  33. Radu nu am inteles din diagramele tale care router din aceeași categorie cu ac87u sunt mai bune ca “nas”.Care are cele mai mari viteze la transfer din pc in hdd ul din router și invers?

      (Citează)

    • Cam niciunul. Transferul acela e destul de subțirel pe toate.

      Am testat recent un router Synology RT2600 care merge binișor și la acest capitol. Nu i-am scris review și nici n-am cercetat dacă e la noi pe piață.

        (Citează)

  34. Pe cablu e racheta nimic de reproșat DAR pe cablu merge la fel de bine si un router la 300 400 de lei deci wireless ul ar trebui sa faca diferența.Nimic de reproșat la viteza descărcarii si in incarcarii pe wireless este de a dreptul uluitoare,DAR este foarte foarte foarte foarte foarte foarte….foarte instabil la navigarea pe net.Nu poate face nici macar sarcini simple.Cand vine vorba de conectarea la un server sau chiar streaming e varza,tufa de venetia,praf.Mereu se întâmpla sa nu imi incarce pagina chiar dupa 4 5 refresh uri.Nu stiu cum poate sa descarce asa repede dar nu poate sa reda un video pe YouTube 1080p fara sa astepti 5 ani sau să incarce o pagina de web in mai putin de 10 de caine.FUNCTIILE ACELEA SPECIALE PE CARE TOTI LE LAUDA SUNT APA CHOARA.Nu neg ca ar fii cateva utile.Stai de fapt toate sunt utile extrem de utile mai ales daca stii sa le folosesti.Eu de exemplu nu stiu ce sa fac cu cele avansate dar tot folosesc cateva dintre ele.De ce spun ca sunt apa chioara.Pai pentru ca majoritatea sunt doar marketing.Sa incepem cu preferata mea care m a dezamăgit profund.Asus download master aplicatia care descarca singura torentele pe hdd ul atasat pe router fara niciun pc.Foarte misto si utila la prima vedere până iti dai seama ca atunci cand vrei sa o folosești nu merge.De ce?Habar n am .Am tot cautat solutii pe net pe forum pe yt pe fb pe orice si nimic.Va rog sa imi spuneți daca stiti voi ceva.Sa trecem la a doua “perla”. Tehnologia MU MIMO care este scrisa peste tot pe router.Te ai gandi ca face ceva foarte special.Nu știu nu am simțit absolut nicio diferență la un test cu 10 pc uri si 5 Smart phone uri.Plus ca daca intrii in meniul routerului vei vedea ca este dezactivata de la început si ca scrie acolo langa ca este oarecum beta.Asta arata cat de sigur sunt ei pe tehnologia asta cu toate ca se lauda cu ea si in stânga si in dreapta.A treia problema.Se blocheaza constant dispar rețelele cand iti este lumea mai draga iar un reset NU este indicat.De ce spun asta ? pai te ia capu’ cand ii dai reset.Daca il vezi ce secventa de intiere are zici ca ar calcula traseul luna pământ marte venus samd.Nu spun sa pornească instantaneu dar 3 minute ca sa pornească complet este cam mult pentru oricine.Stai stai nu te grăbi!.Chiar credeai ca o sa fie nevoie sa pornești doar o data eventual inca o data la update.Nu nu dragii mei.Acest router este special si are nevoie de MINIM 5 secunde ca sa modifici orice setare cat de mica e ea si apoi daca ai noroc si inca un reset ca sa “aibă efect”setarea (3 minute si ceva pentru a schimba parola si e doar o amarata de parola).Dar sunt mândru de totuși de interfață.Adica bravo asus primul router mai rapid ca lumina stinsa.Felicitari baieti!Si ultima problema (Asta asa ca sa mai tai din ele ca mai aveam ) Aplicația de cloud personal.Pfoa pai de unde sa incep.Isi face treaba într-adevăr dar foarte saraca.Stiu ca trec de la una la alta dar nu prea mai inghit asusul.Le am mâncat prostiile prea mult timp.Routerul asta ,un 970 asus Strix oc care are un coil noise insuportabil si o placa de baza z170 m plus care are un static noise de mi am luat ban pe Skype Teamspeak si…cam tot(e o gluma cu banul pentru astia asa care nu îmi gusta GLUMELE dar tot nu ma haleste nimeni la cum bazaie.Ce microfon am?Am incercat de toate inclusiv pe usb (sa avem iertare dar daca si cu un AT 2020 face asa e clar )sau de la casti.Garantie?Nah man am citit forumuri cu altii care le au trimis si le au primit la fel sau si noi daca erau mergeau la fel.Plus ca alt pc (de gaming ) nu mai am iar aia la garanție nu se grăbesc sa iti rezolve problema repede deci o luna m as scuti de gaming si asa ceva nu se poate ca s muri.In concluzie feriti va de asus aka ? la suprapret.Si cu ocazia asta Mulțumesc si Nvidiei pentru minunatul 970 pe care il am și pentru cei ” “”””””4gb”””””de vram.Pace!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus