un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Premieră: Panasonic DMC-CM1, telefonul cu senzor de 1 inch

24 Oct 2014  ·

TEHNOLOGIE  ·

6 comentarii

Iată, în premieră și poate și în exclusivitate, smartphone-ul Panasonic cu obiectiv Leica și senzor de 1 inch, de trei ori mai mare decât unul uzual pentru telefoane. Panasonic a avut ieri o prezentare scurtă de produse noi în România și unul dintre experții japonezi avea la el și acest telefon; am tras de el cât am putut.

Modelul se numește DMC-CM1 și reprezintă o premieră în domeniul telefoanelor: un senzor atât de mare se întâlnește de obicei pe aparate foto ceva mai scumpe, precum Sony RX100 (2648 lei), iar Panasonic l-a împerecheat cu un obiectiv fix Leica F2.8.

Smartphone-ul în sine este foarte performant: ecranu de 4,7 inchi are rezoluția 1920 x 1080 pixeli, ruleaza pe un chipset Snapdragon quad-core cu 2 GB memorie RAM, rulează Android 4.4.4 și, cu așa o cameră foto la bord, nu mă mir că-i poți pune card microSD de până la 128 GB.

Iată cum arată și observați principala sa problemă: senzorul și obiectivul foto determină o grosime de 21 mm și o greutate de 204 grame. Este destul de voluminos față de alte telefoane de pe piață. Ai buton dedicat pentru activarea camerei, un fel de slider a la Nokia, cât și buton de declanșare cu focalizare la jumătatea cursei. Carcasa este învelită într-o imitație de piele.

Totuși, nu este doar un alt telefon, nu? Are un senzor uriaș și un obiectiv de calitate. M-am jucat câteva minute cu el și, deși nu cred că era o versiune finală, totul se mișca excelent. Lăsând la o parte Android-ul, care rulează fără probleme pe așa hardware, camera foto s-a dovedit foarte rapidă în fotografiere și în focalizare.

Inelul obiectivului funcționează ca rotiță de control, în modul A modificam de acolo valoarea diafragmei. Pe ecran ai acces la toate funcțiile posibile, ca pe un aparat semiprofesional, inclusiv mod HDR, blocarea expunerii, mod manual și alte setări avansate. Poți schimba orice parametru destul de rapid din butoanele de acces rapid de marginile ecranului.

Poți focaliza prin atingere, iar fotografierea este practic instantanee. Aparatul nu are nici un lag, apeși butonul, clipește că a fotografiat și este gata de fotografiat din nou. Am înțeles că ar avea obturator mecanic, iar obiectivul foto iese un pic în afara aparatului atunci când este activat, având o cursă micuță prin care doar focalizează.

Din păcate, filmează 4K doar la 15 fps, deși alte telefoane cu același hardware fac asta la 30 fps. Veți spune că nu-i așa important, dar nu este adevărat. Rezoluția Ultra HD deschide o nouă posibilitate, poți filma ceva și apoi extragi din film un cadru la momentul cel mai interesant pentru tine; puteai face asta și pe Full HD, dar ai fi obținut o fotografie de 1920 x 1080 pixeli, doar 2 megapixeli, destul de mică, pe când din Ultra HD scoți una de 8 megapixeli. M-a mirat, de asemenea, lipsa unui șurub pentru trepied; ar fi fost binevenit pe așa un aparat.

Focalizarea foarte rapidă și utilizarea întocmai ca a unei camere foto, suplimentată de puterea Android-ului, de integrarea cu toate acele aplicații și de comunicația 3G sau wifi, fac din Panasonic DMC-CM1 un smartphone foarte interesant. Este scump, este inedit, dar are nișa lui precisă, cea a oamenilor pentru care camera foto de pe telefon este foarte importantă și preferă să aibă în buzunar un model cât mai bun la acest capitol, mai ales pentru acele situații neașteptate când nu au la ei un aparat și mai complex.

Am făcut fotografiile de mai jos în showroom-ul F64. Aparatul poate fotografia JPEG și RAW, iar formatul implicit este 3:2. Senzorul de 20 de megapixeli produce imagini de 5472 x 3648 pixeli, dar din păcate în showroom era cam întuneric, ISO a urcat la 1600 pentru F2.8 și nu pot trage mari concluzii din cum se prezintă imaginile de mai jos.

Dar special pentru voi, am fotografiat aceleași lucruri și cu un Samsung SGS 5, un telefon cu o cameră foarte rapidă și bună, iar diferențele sunt foarte mari și le vedeți mai jos.

Rețineți, apropo, că Panasonic-ul a fotografiat la F2.8 și în general ISO 1600, pe când Samsung la F2.2 și ISO 640. Diferență de calitate, însă, este net în favoarea senzorului mult mai mare de pe Panasonic, în special în acele crop-uri de mai jos.
panasonic_showroomsamsung_showroom

panasonic_calaretsamsung_calaret

panasonic_casasamsung_casa

Observați în primul rând gama dinamică mult mai mare din fotografia cu showroom-ul, mai sus.

Acum iată crop-uri cu câteva detalii. Avantajul Panasonic-ului este în continuare foarte mare, calitatea detaliilor este mult mai bună, texturile sunt mai vizibile, la fel și formele fine.

crop_panasonic_calaretcrop_samsung_calaret

crop_panasonic_showroomcrop_samsung_showroom

crop_panasonic_casacrop_samsung_casa

Important: acest telefon nu se va vinde oficial la noi în țară. Panasonic îl lansează doar pe câteva piețe, de test, iar prețul va fi în jur de 900 de euro. Revin și cu informații despre noile Panasonic GM5 și LX1000.

asus s5507

    6 comentarii

  1. Ultimul Piefig

    24/10/2014 la 7:12 AM

    Ai si o idee de pret?In momentul asta am nevoie si de aparat foto si de telefon…si ma gandesc destul de serios la un telefon cu o camera foto buna.

      (Citează)

    • În principiu oricine îl poate importa din țările unde se vinde sau poate aduce Panasonic câteva bucăți.

      Din ce mi-au spus miercuri, România nu va fi între țările oficiale, nu prea e piață pentru telefoane de 900 de euro cu grosime mare.

        (Citează)

  2. Offtopic (legat de orice producator de echipamente foto/video): niciodata nu am inteles de ce aleg ei sa promoveze un senzor de vreo 15mm diagonala ca fiind de 1″ (25.4mm). Bine, inteleg de ce (gasiti pe wikipedia de ce), dar nu inteleg de ce continua cu chestia asta. Sunt sigur ca 99% din oameni chiar cred ca aparatul lor foto/smartphone chiar are un senzor de 1″. De fapt, este un senzor care este cam de 4 ori mai mic (ca suprafata). Dupa care saracii cumparatori nu inteleg de ce nu se vede atat de bine pe cat credeau pe lumina slaba.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus