►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
V-am prezentat întâi noul smartphone Panasonic cu senzor de 1 inch, o chestie cu adevărat inedită, dar evenimentul a fost de fapt unul de prezentare a noilor camere GM5 și LX100.
Aceasta este cea mai interesantă cameră dintre cele două. Uitați-vă la imaginea de mai jos și observați câte reglaje manuale are montate direct pe carcasă.
Ai acolo:
Sistemul funcționează rapid și inteligent. Dacă inelul diafragmei este pe A și reglezi timpul de expunere, aparatul este în modul Tv. Dacă suplimentezi și prin reglarea unei valori fixe de diafragmă, aparatul trece automat în modul M.
Senzorul este unul 4/3 inchi, ca la mirrorless-urile Panasonic, și împreună cu dimensiunile reduse ale camerei și aceste posibilități de reglaj foarte rapid cred că fac din LX100 o alegere bună pentru fotografii ce vor un aparat mic și ușor de purtat în buzunar, ca să-l ai la tine în situațiile neașteptate.
Bunătățile nu se opresc aici. Viewfinder-ul electronic are o rezoluție foarte mare, ai și ecran de 3 inchi și butoanele uzuale pe spate, zoom-ul poate fi făcut și electric, camera filmează și 4K (dar la 15 FPS) și poate extrage automat imagini de aceeași rezoluție din respectivul film. Devine mai ușor să filmezi o scenă de acțiune rapidă (sport, pisici, copii) și apoi să extragi de acolo cele mai bune cadre, decât să te lupți cu timpi de expunere, rafală și declanșare ala momentul potrivit. Ca rafală urcă la 11 fps.
Are wifi și NFC, patină pentru blitz extern, filtre și restul funcțiilor uzuale pentru o cameră.
Acesta este un aparat mirrorless cu obiective interschimbabile și senzor 4/3 inchi.
Carcasa are o structură de magneziu și butoane din aluminiu, senzorul este de 16 megapixeli, are viewfinder de 1,1 Mpx și ecran de 3 inchi, wifi și patină de flash extern. Regândirea completă a componentelor electronice din interior și un nou mecanism pentru obturator au redus dimensiunile totale ale camerei. Filmează Full HD, include filtre, mod panoramic și tot ce mai ai nevoie.
Pentru gama de mirrorless-uri Panasonic are la dispoziție o selecția largă de obiective compatibile, așa că nu e nici o problemă aici. Nu degeaba au fost pionieri în domeniul acestor tipuri de camere.
Spre deosebire de LX100, care are câteva avantaje ce-l individualizează foarte bine, noul GM5 are însă de luptat pe piață împotriva altor mirrorless-uri de calitate.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
11 comentarii
29/10/2014 la 11:28 AM
Sa iti dea dzeu sanatate ca ai schimbat mizeria aia de thema pe mobil, care mergea ca naiba
Ionel(Citează)
29/10/2014 la 12:22 PM
@Ionel : mergea și înainte dacă alegeai “request desktop version”, dar acum am mai aranjat-o și am dezactivat tema de mobil.
nwradu(Citează)
29/10/2014 la 1:34 PM
LX100 parca (nu 1000)
Ionut(Citează)
29/10/2014 la 3:56 PM
@Ionut: da, 100, o greșisem eu flagrant.
nwradu(Citează)
29/10/2014 la 3:15 PM
De remarcat totusi ca din cauza ca foloseste mai multe formate de fotografie, LX100 nu utilizeaza niciodata intreaga suprafata a senzorului, deci ca dimensiune a senzorului efectiv folosita se situeaza undeva intre 1″ si 4/3.
Claudiu(Citează)
29/10/2014 la 3:56 PM
@Claudiu: probabil, dar rezoluția maximă este 4112 x 3088, adică exact cât raportul de aspect al senzorului de 17,3 x 13 mm.
nwradu(Citează)
29/10/2014 la 4:25 PM
Da, dar si ala tot un crop e, cam 13 megapixeli din 16 cat are senzorul. Uite ce zic pe dpreview: “The hallmark feature of the LX100 is its Four Thirds sensor which, as we mentioned, is significantly larger than any other zoom compact save for the PowerShot G1 X II and its predecessor. If Panasonic used the entire 16 megapixel Four Thirds sensor it would be twice the size of the 1″ sensors found on the likes of the Canon PowerShot G7 X and Sony Cyber-shot DSC-RX100, but the camera’s multi-aspect ratio requires a crop, so the difference is actually 1.5X. Even so, that’s a considerable advantage, especially when combined with the LX100’s fast lens.”
Si o poza cu cropul: http://www.dpreview.com/previews/panasonic-lumix-dmc-lx100/images/multiaspect/4_3.png
Claudiu(Citează)
29/10/2014 la 5:30 PM
Chiar si daca au taiat un pic din senzor — sa ai f/1.7-2.8 apertura si aproape 4/3″ pe un aparat asa de mic este foarte fain. Eu ma gandeam sa-mi iau un mirrorless Sony Alfa (ori 5100 or 6000) dar dupa ce am vazut aparatele de la Fujifilm (care tot asa au o groaza de controale manuale dar sunt mult mai bune) m-am razgandit.
Dupa ce am analizat mai mult mi-am dat seama ca avand in vedere ca oricum am un DSLR pt. chestii mai “profi”, nu se merita un aparat mai mic (chiar si mirrorless) cu obiective interschimbabile. Pana la urma de ce vrei un aparat mic? Ca sa nu mai cari chestii grele dupa tine, nu? Asa ca mi-am dat seama ca mi-ar trebuie un compact – ori un Fujifilm X30 (dar care are senzorul un pic cam mic) ori un LX-100.
Daca iei un mirrorless body de la Panasonic (4/3″) si un obiectiv zoom de 2.8″ ajungi cam la de doua ori banii pe care i-ai da pe un LX100. Plus ca are f/1.7 pe focala scurta.
In concluzie — abia astept sa apara la vanzare si la noi (probabil in noiembrie) sa mi-l iau — mi se pare ideal pt. calatorii/vacante.
Ionut(Citează)
29/10/2014 la 6:06 PM
@Ionut: dacă nu ai nevoie de zoom, e corect ce zici. Pe de altă parte poți lua un mirrorless (GM5 este mai mic, de exemplu) și un obiectiv pancake larg sau kit-ul care oferă tot un 3x. Să vedem prețurile.
nwradu(Citează)
29/10/2014 la 5:56 PM
Da, recunosc ca pare un aparat foarte bun si sunt convins ca o sa aiba rezultate pe masura, eram doar putin carcotas :D
Claudiu(Citează)
29/10/2014 la 7:50 PM
@nwradu: sunt 100% de acord, daca ai nevoie de la wide la tele ai nevoie de aparate cu obiective interschimbabile, daca nu, un 24-70mm (echivalent) e ok.
Legat de obiectivele de kit: cu foarte putine exceptii (de genul Fujifilm X-T1/E2 sau Canon/Nikon FF) sunt foarte slabe calitativ si mai toate au f/3.5-5.6 apertura, deci nu sunt luminoase deloc. Practic, iti iei aparat foto cu senzor mare nu ca sa “prinzi” mai multa lumina (deci poze mai bune) ci doar ca sa compensezi obiectivul de kit foarte intunecat.
Ionut(Citează)