un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Milionul de euro deja a devenit o șpagă mică

29 Oct 2014  ·

TEHNOLOGIE  ·

4 comentarii

Unde s-au dus banii în afacerea Microsoft cu licențe:

  • Gabriel Sandu – 2.700.000 euro.
  • Gheorghe Stefan – 4.000.000 euro.
  • Dorin Cocos – 9.000.000 euro.

Acum este momentul să vă gândiți din nou în cât timp câștigați voi un milion de euro. Împărțiți 1.000.000 la salariul vostru exprimat în euro, iar rezultatul din nou la 12 și veți vedea de câți ani este nevoie. De exemplu la un salariu lunar de 2.000 de euro veți face milionul în… 41,6 ani. Pe salariul mediu din România (1750 lei ~ 400 euro) este nevoie de 208 ani de muncă.

Nu că ar fi bani ce vă intră în cont, că din ei aveți de plătit toate cele necesare vieții, iar cât vă rămâne știți doar voi.

Oamenii aceia au primit acești bani doar pentru că au fost puși de partid în posturile care trebuie sau pentru că aveau relațiile necesare pentru a influența contracte. Banii, nu vă faceți vreo iluzie, sunt furați de la fiecare dintre noi, că statul a plătit acele licențe.

Întreaga poveste a contractului este bine surprinsă de Digi24. Urmăriți acolo cum o ofertă s-a transformat din “hai să cumpărăm licențe de 41 milioane USD” în “hai să închiriem aceleași licențe pentru 43 milioane USD”, ca apoi să se adauge alte acte adiționale.


Poate că vi se pare uimitor că firma-mamă Fujitsu Austria a făcut o plângere penală împotriva celor de la Fujitsu România (bănuiesc că filiala de aici ține de cea din Austria). Nu este nimic anormal, ci o practică uzuală la nivelul corporațiilor mari.

Corporațiile mari semnează contracte cu distribuitorii locali ce includ reguli reguli foarte stricte privind modul în care faci afaceri în numele lor. Datul de șpagă este puternic descurajat oficial, în acte, din simplul motiv că un astfel de scandal local de amploare poate duce la scăderea acțiunilor companiei mamă la nivel internațional, iar o scădere cât de mică acolo anulează tot profitul tău de câteva milioane de euro făcut aici. Corporațiile mari gândesc la nivel mare și nu au nici o rușine în a-și tăia propriul deget local pentru a se distanța oficial de o posibilă “infecție”.

Asta e în acte. Se fac cursuri angajaților, se semnează anual coduri de conduită, te angajezi ferm către ei să nu faci afaceri ilegale. Sigur, scopul lor este doar pentru a servi ulterior în caz de scandal. Dacă poți da o șpagă și poți scăpa neprins cu asta, nu va zice corporația mamă “nu o face”; este drept, nu va zice nici “ok, fă-o”.

Când afacerile ilegale ies însă la lumină, ți-o trag inclusiv ei.

Punguta cu doi bani

asus s5507

    4 comentarii

  1. Calin Popescu Tariceanu, ieri la radio, despre marirea impozitelor pe salariu, citat aproximativ: “Trebuie spus clar ca marirea impozitelor peste cota unica de 16% este necesara, lumea are pretentii mari de la guvern, sa facem infrastructura, sa facem de toate, dar nu sunt bani. De aceea este necesara marirea impozitelor.”

    Guvernul Ponta, cand a pus acciza noua pe benzina/motorina: “Cu acesti bani vom face autostrazi.”

    Aflam acum ce se face de fapt cu banii.

      (Citează)

  2. Juramantul de credinta la incorporare exista doar pentru a putea judeca soldatii pentru tradare sau dezertare. Pana il depui poti sa pleci linistit din unitatea militara, legal nu esti sub jurisdictie militara. Poti sa tradezi, sa vinzi secrete de stat, pe parte militara n-au ce sa iti faca, pentru ca tehnic vorbind nu esti soldat, esti doar un civil.

    Cam asa si cu corporatiile astea.

      (Citează)

  3. Le doresc inchisoare placuta, cat de placuta poate fi, capul face curul trage :))

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus