un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Două țări trebuie vizitate urgent: Cuba și Myanmar

16 Oct 2014  ·

TURISM  ·

17 comentarii

Mi-a rămas în minte o vorbă auzită despre destinații pentru turism: “două țări trebuie vizitate urgent: Cuba și Myanmar“.

A spus-o Cezar Dumitru recent, numărându-le pe primele două degete. Se referea la faptul că actualele sisteme de guvernământ din aceste țări, adică ceea ce le face speciale acum, nu va mai ține mult, iar după o revoluție de eliberare și “vesticizare” își vor pierde o mare parte din farmecul pe care l-ar avea acum pentru noi.

Eram la o întâlnire organizată de Traveo și unde m-am dus să-i ascult pe Cezar și pe Mirela vorbind despre experiențele lor în Cuba, că mă interesează ca posibilă destinație de viitor.

Franța va fi la fel și peste 20 de ani“, a mai adăugat Cezar. “Da, dar cu mai mulți imigranți africani“, m-am gândit eu.

Pe total are dreptate. Cuba are farmecul ei: mașini vechi viu colorate, transport în comun în care stai în picioare în bena unui camion, monedă dublă, cea cubaneză pentru localnici și cea pentru turiști, mâncare naturală, restaurante tradiționale, rom, trabucuri, totul “blocat” așa cum era la revoluția comunistă.

Bănuiesc că Myanmar este la fel. Cât mai durează? Nu se știe, dar mă aștept ca în Cuba să fie eventual eliminată familia Castro de la putere, iar în Myanmar cine știe ce-o fi. Deja în Cuba au început să fie mai deschiși spre străini și să importe tot felul de lucruri pe care le avem și aici.

Eu m-aș duce oricând în ambele țări. Mi se pare că țările sub dictatură sunt oricum foarte sigure, că oamenii se tem de poliție și propriile servicii de securitate, și dincolo de monumentele de pe acolo poți vedea și simți cum trăiești o țară în care lucrurile au evoluat diferit față de vestul Europei și față de noi în ultimii 25 de ani.

Asta așa, că poate căutați o idee de vacanță pentru la anul și trebuie să pândiți de acum bilete ieftine de avion. Iar eu trebuie să vă povestesc despre locuri mișto din Bruxelles și despre cum a fost în Turcia. Doamne, dă-mi timp!

cuba_shutterstock_125999354cuba_shutterstock_124990931
cuba_shutterstock_209255023cuba_shutterstock_204192301

sursa foto: Cuba via Shutterstock

asus s5507

    17 comentarii

  1. Da, poate fi interesant sa vizitezi una din tarile astea.
    Dar cred ca mai intai m-ar frapa aspectul trist al acestor tari, viata pe care o duc oamenii aia sub regimurile dictatoriale.
    E ca si o excursie turistica in Corea de Nord, doar ca nu chiar asa de tragica.

      (Citează)

  2. Eu am fost anul asta in Cuba (cam cu banii cu care ai fost tu in Turcia :P) si pot sa-ti spun ca pentru romanii care au simtit si putin comunism, nu e chiar asa fun cum crede lumea.

    Da, ok, masini frumoase, unele, plaje misto, countryside virgin… In rest insa… saracie lucie, infrastructura inexistenta, nu exista magazine, restaurante private, standardele de curatenie sunt jos tare, sistemul medical la pamant, e jeg, pute. Practic astia nu produc decat rom si havane. Si alea nu le pot vinde americanilor de langa ei.

    Turismul la ei este in general de slaba calitate si foarte scump, din cauza lipsei de investitii. Si isi dau si ei seama. Fac ceva in privinta asta, dar reforma e inceata. De anul trecut au voie sa importe masini (dar taxele te cocoseaza, ajunge $80 000 un Peugeot 206) si de anul asta au inceput sa privatizeze restaurantele.

    Din exterior si din poze asa poate parea fun, dar experienta de turist nu e cine stie ce.

      (Citează)

    • @add: culmea, alții care au fost acolo au apreciat sistemul medical, care este gratuit și la tot pasul. Am înțeles că sunt și restaurante private, că Cezar fusese acum vreo 9 ani și știa de ele.
      În fine, te duci să vizitezi țara și să vezi cum e acolo, nu să stai la lux la hotel. Pentru asta ai Turcia și Grecia.

        (Citează)

  3. Cunosc pe cineva care a fost in Republica Dominicana. A fost superb sejurul, hotel pe plaja, marea divina, lux, de toate. La sfarsit a decis sa mai stea doua zile prin capitala. Partea asta a anulat complet toate cele vazute inainte. Se observa clar diferenta dintre cele doua parti, cea turistica, bogata, unde nu au acces decat strainii si partea poporului, saraca, jegoasa, unde se moare de foame. S-a intors cu asa un gust amar incat nu a mai fost niciodata in vreo tara asa contrastanta, desi inainte era mare amator de asa ceva.

      (Citează)

    • @Flo: păi depinde de fiecare persoană să vadă frumosul. Unii vor doar lux, pe alții nu-i deranjează să mănânce ceva mai sărăcăcios la un restaurant local, ba chiar consideră asta farmecul excursiei.
      Sunt sigur că și India sau China sunt la fel, la o adică.

        (Citează)

  4. stai linistit, mosule, ca nici o companie nu-ti va plati piscotul… adica deplasarea pana in Cupa ca sa mergi tu sa te distrezi.

      (Citează)

  5. Salut,

    Am fost in Cuba anul trecut (chiar in Havana, nu in Varadero) si pot spune ca sunt de acord cu Radu, nu cu “add”.
    Chiar are patina aceea de vechi si neatins the capitalism / vest. Am mancat o inghetata Nestle caresemana foarte mult cu cea in forma de unt de pe vremea comunismului la noi :)

    Localnicii o duc rau, asa este. Dar sa stiti ca, desi stiu si ei ca sunt amarati, aratau dorinta deosebita de viata si se bucurau de mici placeri ale vietii asa cum noi nu o sa o mai facem niciodata.
    Romul si Cuba Libre facut cu cola lor locala, alaturi de un band de salsa, nu vor avea niciodata acelasi gust in alta parte a lumii.

    Prin anumit zone chiar si pute, asa este. So? Am mers la picior prin niste zone din Havana care pareau ca te inghit. Este o experianta interesanta.

    Peisajul Caribbean pe o tara neatinsa de “motive for profit” este ceva ce nu poti gasi in alta parte.
    Nu este chiar pentu cei care merg in Antalia sa stea cu bura la soare, insa pentru cei cautatori de experiente noi recomand cu caldura.

    Merci

      (Citează)

  6. Am umblat vre-o ora tot centrul Havanei ca sa gasesc sa cumpar o sticla de apa (si m-a dus un Juan de asta de-al lor care stia pe unde sunt magazinele).

    Cola aia a lor, Tukola, e mai proasta decat mizeriile de la noi la 1 LEU / 2 litri. Astia pun 2 parti rom si una cola in cuba libre ca sa n-o simti.

    Mare parte din Havana Veche arata mai rau ca centrul vechi de la noi (inainte sa fie renovat).

    Socul cel mai mare a fost sa mergi printr-un oras fara catalizatoare la masini. Lumea nu-si inchipuie cat de rau poate fi.

      (Citează)

  7. @nwradu: ideea nu era ca nu vroia sa vada saracie, ci contrastul. Oamenii normali nu beneficiau deloc de pe urma resorturilor turistice si parca iti pare rau ca stau pe o mina de aur dar beau apa din fantant.

      (Citează)

  8. Cuba este o tara foarte interesanta, oamenii fie o plac fie le este mila de oameni, fie ii dezamageste, etc. Dar este unica asa cum este ea si clar se schimba si va continua sa se schimbe si atunci nu va mai fi atat de sigura precum este acum. Am auzit multe despre Cuba si am bineinteles si parerile proprii. Este saracie dar saracia lor este altfel decat saracia in alte parti ale globului, se vede si pe ei, majoritatea populatiei este destul de robusta, nu vezi oameni flamanzi, speranta de viata este lunga, au muzica, au clima aceea excelenta, au unde locui.
    Isi doresc mai mult si este normal, cand vezi turismul sexual de acolo te ingrozesti, asta nu inteleg cum sunt atatia care se pot bucura de saracia cuiva in asa fel. Dar sunt si lucruri frumoase, sunt si oameni multumiti cu ce au, oameni intelepti, buni, iar altii nu stiu cum sa incerce sa scoata ceva de la tine. Dar nu este o destinatie usoara, decat daca se sta la 5 stele ceea ce nu stiu cat merita efortul de la noi. Dar altceva este daca se sta la case particulare si se interactioneaza cu localnicii, pentru a intelege mai multe despre ei si despre tara, dar pentru cine vorbeste spaniola. Si luat autobuzele lor, mancat mancarea lor. Nu mereu, dar incercat.
    Cu schimbatul, toate tarile se schimba, cum intervine turismul de masa pe undeva cum se schimba oamenii, locurile, preturile, tot :)

      (Citează)

  9. hmmm, nu stiu ce sa zic.
    Myanmar era “tara care trebuia vizitata” acum vreo 2-3 ani, cand a inceput sa se deschida si era inca o experienta mai veridica. intre timp, preturile au explodat (de vreo 4-5 ori, raman totusi mici), localnicii s-au obisniut cu turismul si ti-o mai trag south east asia style, etc. E super greu sa gasesc zboruri ok, de cativa ani toata lumea se inghesuie sa viziteze fostul imperiu interzis. Ramane in continuare o destinatie “veridica”, mai ales daca te-ai plimbat prin restul Asiei dar nu mai e surpriza de acum cativa ani.
    Daca nu ai mers in Asia de SudEst niciodata, poti sa mergi in Cambodgia, e mai ieftin, mai usor de miscat si cu un patrimoniu cel putin comparabil cu Myanmar. Acum cativa ani puteai sa zici “Myanmar e mai cool”. nu prea mai e cazul.

    Cuba e la fel de vreo cateva zeci de ani, probabil va ramane la fel. Radu, oricum pe tine te vad mai degraba in resorturile gerate de spanioli, inconjurate de garduri inalte si cu umbrelute pe plaja, decat intr-un road trip cross country.

    As adauga la lista asta Iranul (de asta m-am grabit sa merg anul asta), care are tot ce trebuie ca sa devina o super destinatie turistica. trebuie mers acum, cat timp oamenii nu sunt obisnuiti, preturile sunt ok, nu te trage nimeni in piept, e calm si nu te calci in picioare cu busuri pline de grupuri de oi, etc.
    Siria era pe lista, se putea vizita bestial pana acum cativa ani, era o tara super ok. De aia as adauga Iordania, avand in vedere cate chestii misto sunt si cum se schimba politica prin zona ar fi bine de vizitat repede, pana nu dispare.

    Eu sunt si acum multumit ca am fost in China in 2009 si am prins chestii care acum nu mai exista. Imi aduc inclusiv aminte de un sat fantastic, ziceai ca te intorsesei in trecut cu vreo 300 de ani. m-am intors in 2011, devenise un hotspot turistic, desfigurat total de cladiri noi (cam cum se intampla si in Romania).

      (Citează)

  10. Nu sunt de acord cu tine intr-o privinta. In tarile cu dictatura problemele de securitate ce apar nu sunt legate de cetateni ci de statul in sine.

      (Citează)

    • @Nero: securitatea e mai preocupată de ce fac cetățenii lor, nu turiștii. Iar cetățenii lor se tem de securitate și nu încearcă să te jefuiască, te simți în siguranță pe străzi șamd.

        (Citează)

  11. Hmmm.. Acum ma intreb noi de ce mergem la Istanbul si nu in Cuba? Buy me plane tickets!

      (Citează)

  12. poate iti iei ban & mark as spam :P

      (Citează)

  13. Myanmar s-a deschis “oficial” de 3 ani. Regim autoritat nu mai este; e un fel de semi-democratie.

    Nu sunt de acord insa cu termenul “urgent”; Cuba, chiar daca se va deschide ( si nu prea cred ca acest lucru se va schimba in urmatorii 3-4 ani), tot la ramane la acelasi nivel ca acum: o tara exotica.

    La fel si Myanmar; da, multe lucruri se schimba de la o zi la alta; dar vorbim doar de orasele mari. De indata ce “scapi” de oras, zonele rurale chiar arata ca acum 100 de ani. Si vor arata la fel inca 10 ani pe putin.

    Graba nu e; insa clar trebuie mers :D

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus