►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Nu bunul simț, ci logica elementară ar trebui să-ți spună că nu-i bine să parchezi chiar la baza unui bloc aflat în reabilitare termică, unde toată ziua se lucrează pe schele până la ultimul etaj.
Muncitorii fac și ei ce pot. În cazul mașinii de față, îi puseseră din proprie inițiativă omului niște polistiren pe capotă și parbriz, dar mai bine îl găseau pe proprietarul fără minte.
Ce era mai ciudat? Faptul că muncitorii erau mai îngrijorați de soarta acestei mașini decât de sănătatea proprie. M-am uitat la toți cei ce lucrau și niciunul nu purta obligatoria cască de protecție, deși și lor ar fi putut să le cadă ceva în cap.
Protecția muncii este o mare problemă la noi. Am lucrat cu diverse ateliere, am fost și pe șantiere și peste tot am văzut o lipsă generalizată de grijă pentru propria securitate. Culmea, măsuri existau, la fel și echipamente. Oamenii aveau ochelari de protecție, dar lucrau cu flexul fără nici o grijă, că știu ei mai bine. Altul avea căști de protecție, dar erau ținute frumos în cui chiar lângă o pompă care funcționa non-stop cu un zgomot infernal. Toată vara a stat într-un zgomot atât de puternic încât eu mă țineam de urechi când intram în atelier și nici nu mă apropiam de ea.
Consecințele se văd apoi pe fețele oamenilor, mai ales dacă vă urcați în RATB pe la ora 17. Abia aud ce le spui, horcăie dubios, au mâinile zdrelite, devin epave la 40 de ani. De accidente de muncă nu mai zic, acelea au alte consecințe, dar toți ceilalți par a avea impresia că dacă nu-și taie o mână în accident este totul bine, n-au pățit nimic și pot ignora în continuare până și cele mai simple și accesibile măsuri de precauție.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
9 comentarii
13/10/2014 la 9:06 AM
Acum zece ani lucram într-un service auto. Aveam și noi ochelari de protecție, mănuși, tot ce trebuie ca să fii în siguranță.
Dar știi care e șmecheria? Ochelarii ăia de protecție se aburesc în primele cinci minute (de la transpirație). După care trebuie să te oprești, să scoți ochelarii, să îi ștergi și să aștepți puțin; dacă îi pui imediat, se aburesc instant. Indiferent dacă afară sunt 30°C sau -10°C!
Cu mănușile e mai specială treaba, pentru că, de multe ori, trebuie să simți ce faci, deoarece nu vezi unde lucrezi.
N-am avut niciodată ocazia să pun așa o cască de protecție, dar tind să cred că suferă de aceeași problemă ca ochelarii. Iar la 35°C afară (nu cred că-i cazul în pozele de mai sus, dar zic în general) sigur nu vrei o seră pe cap :)
Căștile antifonice (nu sunt sigur că se numesc așa), pe lângă faptul că îți transpiră urechile, îți turtesc capul. Pe de altă parte, sunt destul de eficiente/comode dopurile de urechi, dar care sunt de unică folosință (dacă le scoți când te duci la masă ai nevoie de alt set). O alternativă (pe care încă n-am încercat-o) ar fi dopurile turnate direct în urechea muncitorului (cum au unii cântăreți pe scenă); se zice că izolează foarte bine, dar raportul preț/durată de exploatare cred ca nu le face foarte atractive pentru angajatori.
——————
Prin martie-aprilie m-am apucat să zugrăvesc eu o cameră. A trebuit să dau la șmirghel de mi-a ieșit pe nas (literalmente!). Am zis că au evoluat ochelarii, sunt mai șmecheri, mai anti-aburire, mai nu știu cum. Am dat peste 200 lei doar pe ochelari (am avut vreo10 perechi!). Am încercat de la cei mai ieftini (2-3 lei) până la cei mai scumpi (vreo 80 lei parcă). Toți – inclusiv cei cu sistem antiaburire!! – aveau o mică problemă: se abureau. Cum ochii mei reprezintă 33.33% din organele cu care fac bani, m-am chinuit așa cinci-șase zile, cât mi-a luat toată treaba. Cu siguranță nu aș putea face asta pe termen lung.
——————
Nu zic că este corect cum se procedează cu protecția muncii, nu caut scuze pentru nimeni, doar ofer un punct de vedere „din interior”.
Ionuț Staicu(Citează)
13/10/2014 la 9:59 AM
Eu pornesc pe principiul “dacă la alții se poate…”
Pe unde sălășluieșc eu (Franţa) nu poţi să intri pe un șantier fără cască + încălțăminte specială de protecţie + vestă și uneori unii iti cer si protectie pt urechi. Și nu se aplică doar la muncitori ci la client, arhitect,inginer,etc.
De ce? Pt ca siguranță si pentru legislatie și pentru că si-au dar seama ca un muncitor care nu e in spital le aduce mai multi bani.
Stefan(Citează)
13/10/2014 la 11:36 AM
Dar de astia ce zici? :)
https://copy.com/pYtAleUySUPSngBp%2F2013-05-14+18.25.32.jpg
Darius(Citează)
13/10/2014 la 1:00 PM
@Darius: Darwin Award in the making.
nwradu(Citează)
13/10/2014 la 12:39 PM
Daca lucrarea ar fi fost OK, ar fi trebuit ca zona santierului sa fie delimitata. Ar fi existat cel putin banda legata de doi stalpi. Nu zic neaparat de protectie pentru pietoni, ca ar fi prea SF pentru astfel de lucrari de 2 bani.
nashu_mare(Citează)
13/10/2014 la 1:27 PM
Domeniul “SSM” (sau OHS, pentru cei mai engleziți) este tratat fugitiv de conducerea companiilor private și încadrat la ”și altele” când vine vorba de buget. Angajații – ce să mai zic? Pe lângă uzuala doză de inconștiență, toți sunt dotați cu eternul lait-motiv ”mie nu mi se poate întâmpla”. Pt conformitate, TOȚI înseamnă 99,9%.
Ați fi tentați să spuneți că ar trebui ca organele (statului, doh!) să-și facă treaba și să dea sancțiuni, amenzi, condamnări cu executare, etc… Să-i spuneți asta celui care a murit zilele trecute (accident de muncă… – știu m-am antepronunțat) la rafinaria din Prahova. Și multor alții ca el sau care au rămas infirmi. Și din experiența cărora nu învață nimeni niciodată nimic.
Cum bine zicea @Stefan un pic mai sus, oare de ce ”la alții se poate…” și la noi nu?
George(Citează)
13/10/2014 la 3:45 PM
Radu, pompa care funcționa non-stop cu un zgomot infernal este cumva pompa construita de nea Stemate in atelierul de pe Sos. Oltenitei?
Radu(Citează)
13/10/2014 la 6:44 PM
@Radu: habar n-am cine o construia, n-am priceput niciodată a cui era manevra și ce făcea omul ăla acolo, doar mă toca la cap cu sunetul, eu având treabă pe acolo cu altele.
nwradu(Citează)
14/10/2014 la 12:57 PM
mai mult ca sigur o femeie a parcat
Horoscop(Citează)