un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

De ce să mergi la vot și de ce să votezi inclusiv cu candidații fără șanse

28 Oct 2014  ·

GÂNDURI  ·

86 comentarii

Sunt două mari subiecte de discuție acum când intrăm în ultima săptămână a campaniei electorale (duminică mergem la vot!):

  1. de ce să votezi, că oricum toți sunt niște hoți și mai bine protestezi neprezentându-te la vot
  2. ai vrea să votezi cu un candidat care se vede din sondaje că nu are șanse reale de câștig, așa că nu te duci deloc la vot

Să vă explic de ce ambele idei sunt greșite.

DE CE TREBUIE SĂ VOTEZI

Veți spune că e mai simplu să nu mergi la vot (sau să mergi și să anulezi buletinul scriind o înjurătură pe el), arătându-le astfel candidaților că nici unul nu te reprezintă, nici unul nu are încrederea ta. Protestezi, astfel, împotriva hoției evidente a celor de la putere.

Nu-i bine. La vot te duci ca să-l schimbi pe unul cu altul; atât, acesta este singurul scop al procesului electoral.

Dacă vrei să protestezi împotriva celor de la putere, ai la dispoziție alte metode democratice pentru a face asta, ba chiar te încurajez să le aplici: greve, mitinguri de protest, grevă japoneză, activism pe Facebook, scrierea de articole furioase pe bloguri – ce-o fi. Poți face asta tot anul.

La vot, însă, mergi ca să schimbi un om cu altul.

Dacă ții cu un anumit candidat, du-te și votează-l!

Dacă simți că cei de la putere sunt niște hoți, du-te și votează cu alții!

Dacă și ceilalți candidați par a fi tot hoți, du-te și votează oricum! Transmite-le celor de la putere mesajul “ați furat prea mult, așa că vă dau jos de acolo. Da, știu că cine vă înlocuiești vrea tot să fure, dar măcar nu o veți mai face voi, că vă dau jos de la putere prin votul meu”.

Cine știe, poate că următorii vor fura mai puțin, că observă și ei că dacă o fac prea cu spor sau prea pe față sau fără să dea nimic bun poporului, acesta îi va taxa la următoarele alegeri. Năstase a pățit-o în 2004, de exemplu. Iar odată ce nu mai ești la putere, nu doar că nu mai ai de unde fura, dar au grijă ceilalți să pună DNA-ul pe tine și să te controleze un pic la șapcă.

Simți că, orice ai vota, viața ta va fi la fel, tot la muncă vei merge, tot acasă vei reveni pe seară? Mai gândește-te o dată! Conducerea țării influențează totul, de la ce taxe plătești la ce autostrăzi se construiesc sau nu, la ce spitale se închid, cum se luptă împotriva corupției, cum se atrag fonduri șamd, toate având tangențe și cu viața ta. Să spui că nu-ți pasă cine te conduce pentru că nu te influențează cu nimic este adevărata greșeală de mari proporții.

De asta e important să te duci la vot. Durează 20 de minute o dată la 5 ani.

DE CE SĂ VOTEZI CU UN CANDIDAT CARE NU ARE ȘANSE

Să fim realiști: în turul doi intră Ponta și Iohannis. Presupunând că tu ai fi fan/fană Macovei, Udrea, Tăriceanu, Diaconescu șamd, de ce te-ai duce la vot dacă preferatul tău oricum nu are șanse?

Ei bine, votul tău este la fel de important. Pentru turul doi se vor face jocurile adevărate și cei doi candidați rămași în cursă vor face alianțe cu cei ieșiți din cursă pentru a primi sprijinul lor.

O dau ca exemplu pe Macovei. Are un program electoral propriu și să presupunem că va obține vreo 5% voturi, iar pentru turul doi va vinde scump aceste voturi lui Iohannis. În schimbul sprijinului ei, Iohannis va trebui să promită că va pune în aplicare anumite idei din programul Monicăi Macovei, că așa funcționează înțelegerile de acest tip.

Chiar ea va apărea la televizor și va spune “uite, am negociat cu Iohannis, el se angajează să pună în practică și cele mai importante idei ale mele, așa că vă rog să-l votați pe el”. Și tu ai de ales dacă-l votezi sau nu. Sigur, Macovei va negocia și pentru ea personal probabil un post de ministru, dar important este ce primești tu.

Chestia asta o face UDMR-ul la fiecare alegere. Ei au acel 5% constant pe care-l “vând” altora în schimbul unor concesii pentru maghiarii din România, plus ceva posturi în guvern. Așa sunt jocurile politice.

Revin: dacă-ți place un candidat prea mic pentru șanse reale de câștig, votează-l fără nici o teamă. Fără tine poate ar avea 3%, cu tine și alții ca tine poate ajunge la 4-5%, poziție ce-i permite să negocieze și mai bine. În parte, negociază și pentru tine. Am dat exemplu cu numele Macovei, dar înlocuiți-l cu oricine vreți voi, că poate sunteți fan William Brânză, principiul rămâne același.

Practic, turul 1 este momentul când poți vota fix cu cine vrei, fără nici o teamă pentru viitor.

Două clipuri amuzante, dar foarte bune. Foarte bune. Cum ar fi fost dacă nimeni n-ar fi luptat împotriva armatelor mai mari?

asus s5507

    86 comentarii

  1. Ca bine le zici monser.Mobilizati-va oameni buni si votati,indiferent cu cine.

      (Citează)

  2. Sunt curios de către cine si din ce surse este finantata campania asa cu mersul la vot.
    NU merg la vot pentru ca aceasta clasa politica NU ma reprezintă!
    Pentru ca prin participarea mea la vot ar însemna să-i validez pe acesti Indivizii care au ajuns in politica datorita unor conjuncturi si interese personale. Oamenii acestia nu sunt politicieni de profesie, sunt doar niste oportuniști.
    Si ca sa închei cu un citat din clasici: “Dacă prin vot am putea schimba ceva, nimeni nu ne-ar mai lăsa să votăm.” Mark Twain

      (Citează)

    • @gigi: dacă te referi la campania cu Ștefan cel Mare, este a Asociației Pro Democrația și executată de Leo Burnett.

      Dacă te referi la articolul meu, era scris cu câteva zile înainte de apariția acelor clipuri, le-am adăugat după aceea la final, că sunt amuzante și poate nu le-au văzut toți.

        (Citează)

  3. @gigi, cum de cine? De asociatii apropiate “dreptei”…carora nu le mai iese lumea la vot. Fiecare pasare pe limba ei piere.

      (Citează)

  4. Pfff, vroiam si eu sa votez dar mi-a expirat buletinul, si pana imi face altul trec alegerile. Lasa ca votez in turul 2 cu ala care candideaza impotriva lui ponta.

      (Citează)

    • @BeBe: din contră, acum e momentul să-ți faci altul. Cu ocazia alegerilor buletinele se fac pe loc. Chit că nu votezi, măcar ai buletin imediat.

        (Citează)

  5. bebe, vezi ca serviciul de evidenta polupatiei lucreaza si sambata si duminica saptamana asta, tocmai ca sa elibereze buletine pt alegeri. du-te si intereseaza-te.

      (Citează)

  6. La ce campanie se duce in ultimul timp sunt sanse mari sa-l scoata pe Iohanis din cursa (pe motiv de incompatibiltate) si Ponta sa intre la turul doi cu Udrea sau cu Tariceanu.

      (Citează)

  7. Vreau să-l văd pe ăla care în turul I votează Macovei, iar pentru turul II are nevoie de îndemnul Monicăi să-l voteze pe Iohannis (dacă el intră în cursă cu Ponta). Eu o votez pe Macovei în turul I, fie ce-o fi, iar în turul II tot cu ea (sper), cu Vadim, cu Udrea, cu Kelemen, cu oricine, numai cu Ponta nu. Treaba asta cu alianțe post electorale merge doar pentru cei din partide, nu pentru cei care votează cum cred ei.

      (Citează)

  8. OK, am aflat cine e in spatele acestei campanii de mobilizare a românilor la vot. Pro Democratia, adica niste ONG-isti care trebuie să-și justifice si ei cumva existenta pe acest pamant, împreună cu o parte din publicitarii acestei tari, adica aia care ambaleaza detergenți, bere, credite bancare si alte bunuri de larg consum.
    Domnule Naumovici, pai după ce ați dat chix cu acea campania pro RMGC, știți dvs, atunci cand in schimbul unor sute sau milioane de dolari ați încercat sa ne convingeți ca cianurarea Roșiei Montane va fi una benefica romanilor, acum încercați sa ne scoateți la vot folosindu-va si parodiind doua mari simboluri ale acestui neam? Doar atat puteți? Absolut jenant!

      (Citează)

  9. @gigi, campania pro vot e finanțată de teroarea că Ponta ar putea ajunge președinte.

      (Citează)

  10. Da Octavian, înțeleg, dar eu am mai trecut odată printr-o campanie de genul asta atunci când lumea a avut de ales intre Iliescu si Vadim. Si lumea aiesit la vot nu pentru ca il doreau pe Iluescu la presidentie ci pentru a nu fi ales Vadim presedinte. Acum se aplica aceeasi tactica. Ni se arata sperietoarea Ponta cand in realitate el nu e nici ma bun dar nici mai rău decât ceilalți candidati. Sincer m-am saturat sa ies la vot pentru a vota cu răul cel nai mic sau pentru a da un vot negativ altuia.

      (Citează)

  11. ^Scuze pt greșeli, scriu de pe mobil.

      (Citează)

  12. Sa mergi la vot sa votezi cu oricine e o prostie, trebuie sa votezi pe cineva care sa te reprezinte; daca nu exista nici un candidat care sa corespunda ar trebui sa avem pe buletinul de vot optiunea “NICI UNUL” si apoi daca majoritatea celor care se prezinta la vot aleg asa, atunci TOTI candidatii de pe buletin sa nu mai aiba dreptul de a fi alesi 5 ani (sau 10, sa poate niciodata ca doar suntem 20 milioane.. ). Mi se pare cel putin de bun simt, treaba asta!

      (Citează)

    • @dan: poate că ar fi bine să existe opțiunea NICI UNUL, daaaar… să vorbim despre situația concretă care există, nu despre teorie. Votul este într-o săptămână, s-a dus vremea teoriei electorale.

        (Citează)

  13. @Gigi – De ce tii neaparat sa pari un postac pontac ?

      (Citează)

  14. @3. Alex, daca îmi amintesc bine, in urma cu doi ani Basescu ne spunea sa nu ieșim la vot. Pai ieșim sau nu ieșim? Sau ieșim numai când vor unii. Complicata democrația asta.

      (Citează)

  15. Cel mai mult imi plac sustinatorii MLM care viseaza ca intra in turul 2. Fara sondaje fara nimic pun pariu ca in fata dumneaei vor iesi Ponta, Iohannis, Udrea, Tariceanu si Hunor, poate si altii gen “Domnu Dan” & Vadim.

      (Citează)

    • @alex: “Cel mai mult imi plac sustinatorii MLM care viseaza ca intra in turul 2. Fara sondaje fara nimic pun pariu ca in fata dumneaei vor iesi Ponta, Iohannis, Udrea, Tariceanu si Hunor, poate si altii gen “Domnu Dan” & Vadim.”

      Eu estimez că va fi pe locul 5-6, după Ponta, Iohannis, Udrea, Hunor și poate și Tăriceanu.

        (Citează)

  16. @gigi: faci ce vrei, iesi sau nu fiindca nu te obliga nimeni. PSD ne zice “mandri ca suntem romani”, te simti cumva obligat sa fii mandru? Asa si ceilalti ne zic sa iesim la vot, deci te obliga cumva?

    Din toate comentariile tale dai impresia ca vei vota ponta, orice scrii pari impotriva celorlalti, cumva vrei sa ii discretitezi. Asta este o tactica des intalnita la cei platit sa posteze aceste tipuri de informatii pe internet, cat si la cei platiti sa mearga prin sate si sa raspandeasca informatii false. Am vazut cu ochii mei cum o ruda de 80 de ani si o matusa de 60 spuneau ca Iohannis are doar 4 clase si ca e analfabet. Intrebate de unde stiu asta, mi-au spus ca stiu ele SIGUR ca le-a zis cineva… La fel cu aia ca e german, probabil li s-a zis oamenilor din sate ca germanii au omorat milioane de oamenii in razboaie, deci toti sunt niste criminali, de parca rusii (cei din spatele lui ponta) nu au facut acelasi lucru.

      (Citează)

  17. Bai gigi, asa esti tu de obicei sau acum te straduiesti?

      (Citează)

  18. Și eu sunt pentru Macovei. Dacă totuși ar vota toți cei care zic ca nu are șanse, altfel ar sta treaba.

      (Citează)

  19. @daniel rus

    Sunt destui dintre votantii lui Macovei care nu ar vota cu Iohannis prea usor. Pur si simplu nu s-ar duce la vot in turul doi.

      (Citează)

  20. @ dan – ce spui tu e o utopie. Toti cei interesati sa candideze pot candida fara prea multe piedici, asa ca daca nu e nici unul pe placul tau nu e vina nimanui, poate doar a ta ca trebuia sa candidezi si tu. Pentru asta nu trebuie sa ramana tara fara presedinte nu stiu cate tururi de alegeri.

      (Citează)

  21. @thundermar

    “utopie” este un cuvant atat de diplomatic in acest context….

      (Citează)

  22. Un tip ajuns in turul 2 i-ar promite uneia ca Macovei ORICE, pentru sustinere. Si odata iesit presedinte, nu exista nimic care sa-l constranga sa-si respecte promisiunile. Negocierile foarte abile ale UDMR-ului n-au fost pt sustinere la prezidentiale, cat au fost pentru parlament. Acolo puteau sa puna conditii gen “guvernul sustine _aia_ si _aialalta_, iar noi sustinem guvernul (a se citi: “nu votam o motiune de cenzura”).

      (Citează)

    • @Mahorcu: nu se promite și atât, se fac niște contracte, niște înțelegeri. Secrete, ce-i drept, dar imediat scoase la lumină dacă lucrurile nu se pun în practică. Dacă nu mă înșel chiar UDMR a arătat cândva o astfel de înțelegere.

        (Citează)

  23. Pentru sustinatorii MM dar mai ales pentru aceia care inca mai cred ca votul lor va schimba ceva, recomand un articol scris de catre un nene care lucreaza in publicitate de f multi ani: http://www.catavencii.ro/macovei-va-cistiga-sigur-un-premiu-la-vreun-festival-de-publicitate/
    Asta pentru a vedea cam cat de mult am fost si suntem in continuare manipulati. Si nu sunt pontac asa cum au comentat unii mai sus. Sunt impotriva clasei politice romanesti si atat.

      (Citează)

  24. Acuma logica ar tb sa fie cam asa:
    – turul1 e pt mine, votez cum imi dicteaza constiinta;
    – in lipsa de altceva mai convingator, turul2 e pentru interesul national (a se citi: Votez si cu Dracu, numa sa nu iasa _ALA_ pe care il consider nociv ca o ciuma pentru tara).

    DAAAR, si aici e sensibila treaba: in 2000 s-a petrecut cea mai mare porcarie cu putinta: sondajele aratau ca Iliescu ar pierde in turu2 cu oricare dintre Roman, Stolo, Mele, Isarescu; singura combinatie prin care el castiga era sa intre Vadim impreuna cu el.

    Adunatura care acum isi spune pompos “dreapta romaneasca” n-au avut creier, au tras unul in hăis si altul in cea, fiecare a fost votat de proprii lui sustinatori, voturile s-au imprastiat aiurea, in timp ce descreieratii au stat uniti si l-au trimis pe Vadim in turu2. Pentru ca asa-i in lume, nulitatile si jegurile se grupeaza, in timp ce cei care de bine de rau au ceva in cap sunt fiecare cu orgolii si nu se suporta doi pe aceeasi cracă.

    Rezultatul: Iliescu a castigat pentru ca oamenii cu creier au votat idealist, moral, fiecare cu cel pe care il considera mai bun, DESI ceea ce ii unea pe toti era ura fata de Iliescu.

      (Citează)

    • @Mahorcu: ah, cred că de mult la noi nu mai există stânga și dreapta și unii buni și unii răi.

      Cred ca ne aflăm în situația de la prima mea idee, unde toți sunt hoți, iar la vot te duci doar ca să îi tai pe unii de la bani și să-i aduci pe alții. “Furați băieți, dar mai faceți și ceva, că altfel vă dau jos și îi las pe alții să fure”. Din păcate la asta s-a ajuns.

        (Citează)

  25. Corect rationamentul tau. Da, il dam jos pe unul care fura pentru ca a furat destul si acum e randul si celorlalti sa fure si ei. Rotirea hotilor intre ei, principiul de baza al democratiei romanesti. :)))

      (Citează)

    • @Andrey: păi e singura lor motivație să facă și ceva util. Dacă nu fac nimic util pentru oameni, se va vedea doar cât au furat și cât de incompetenți sunt.

        (Citează)

  26. Se merita sa te duci la vot doar pentru a anula votul. NImic mai mult !

      (Citează)

  27. Un articol plin de truisme ieftine, din care tot ce iese e Macovei. Bravo, ai scris pentru prosti.

      (Citează)

  28. gigi ne arată în 5 paşi simpli (tot insista), că lupta împotriva politicii prin neimplicare, duce la prostie. Naumovici nu mai are treabă cu leo de câţiva ani buni, ong-urile sunt multe şi însemna că dacă ai auzit de o asociaţie civilă gata toate au acelaşi client, vor să rezolva aceeaşi problemă şi acelaşi tip de susţinători.
    Şi adv nu înseamnă “aia care ambalează detergenți, bere, credite bancare…”, ca asta înţelegi tu e total altă problemă.

      (Citează)

  29. @Mihai

    Da, dar se pare ca prostii tot pe a lor o tin.

      (Citează)

  30. nu inteleg obsesia cu “anulatul votului ca sa le arat ca nu-i vreau” sau cu “nu merg la vot ca sa le arat ca nu ma reprezinta”…. este o prostie care face chiar mult rau!

    lucrurile stau foarte simplu, conteaza exclusiv procentele care ies, niciun politician nu va fi afectat in vreun fel in a fura mai putin sau a schimba ceva nici de voturile anulate si nici de lipsa votantilor! tot ce conteaza sunt procentele, inclusiv ale celor care nu trec in turul 2.

      (Citează)

  31. Evident ca o tin pe-a lor, daca citesc clisee de-astea, pe care le stiu si ei, oricat de prosti ar fi.

      (Citează)

    • Despre inutilitatea anulării votului voi cita dintr-un mare blogger:

      Poate că mulți vă închipuiți că guvernul, președintele sau parlamentarii de care sunteți nemulțumiți primesc un raport pe care scrie “șefu, foarte mulți oameni și-au anulat votul ca semn de protest. Unii au scris pe buletine chestii precum “să faceți sex cu un urs, hoților!”, “sper să nimeriți numai toalete publice în care s-a terminat hârtia igienică!”, “să faceți cancer la sprâncene!” și alte asemenea grozăvii. Hai să mai facem și noi ceva treabă în țara asta, că se supără roboțeii pe noi!”
      Nu, nici gând.
      Oamenii care numără voturile noastre sunt cei pe care-i vedeți ziua în secția de votare gestionând listele cu adrese. Sunt, în mare măsură, oameni obișnuiți care aleg să fie acolo în schimbul a câteva zeci de lei și două mese gratuite în acea zi, dacă și acelea.
      După închiderea urnelor acești oameni răstoarnă voturile din urnă într-o grămadă mare în centrul camerei și se apucă de triat. Această triere se face foarte rapid: se ia un buletin din grămadă, se despăturește, se deschide și într-o fracțiune de secundă se analizează cu privirea la modul:
      “Are o singură ștampilă pusă în chenarul unui candidat? Este vot valid, se pune în grămada A.”
      “Are mai multe ștampile, a fost pusă ștampila lângă chenar, a scris votantul o strofă din Luceafărul, i-a urat de vii și de morți lui Băsescu, și-a cerut înapoi pensia șamd? Se pune în grămada B.”
      Grămada A, cea cu voturi valide, este apoi numărată de alte persoane pentru a se stabili procentele candidaților. Grămada B, cea cu voturile voastre anulate în semn de protest, este pusă într-un sac și trimisă la BEC pentru o revalidare minuțioasă. Acolo, însă, procesul de analiză a buletinelor se desfășoară la fel de rapid, singurul său scop fiind ca o a doua pereche de ochi să sesizeze eventualele voturi valide, dar puse în grămada greșită.
      Nicăieri în acest proces nu analizează cineva cum și de ce v-ați anulat voturile și ce-ați scrie pe ele. Totul este făcut de oameni plătiți puțin și care vor doar să termine numărătoarea a milioane de voturi și apoi să plece acasă, că-i târziu în noapte.

      de aici https://www.nwradu.ro/2014/05/de-ce-sa-ti-anulezi-votul-in-semn-de-protest-este-o-idee-gresita-si-inutila/

        (Citează)

  32. Problema este aşa cum o scri, dar chiar cui te adresezi nu citesc pe internet(nimic).

      (Citează)

    • @DanySo: ba da, în general oamenii ceva mai inteligenți sunt scârbiți sau nepăsători față de politică, iar pe aceșția îi găsești și pe net.

        (Citează)

  33. “MĂ PIŞ PE EL DE VOT rămîne la fel de valabil şi în această campanie electorală unde nu s-a dezbătut nimic important pentru agenda cetăţenească. S-au diabolizat între ei, au ajuns spionul rus vs. vînzătorul de copii. Dreapta se chinuie cu diabolizarea extremă a PSD-ului, ca la fiecare alegeri. Mai rău, vrea să-i diabolizeze şi alegătorii, rezultatele fiind dubioase rău: “nicio masă gratis” la Macovei sau “să-i ajutăm pe bieţii investitori din industria textilă” la Udrea (cînd se ştie ce urgie e acolo cu drepturile angajaţilor). PSD, de partea celaltă, e de un oportunism jenant în mesaje. Salariaţi, sărăcie, costurile energiei, bănci etc. toate astea nu s-au discutat un minut. Ba chiar par toţi de acord că mersul e simplu: privatizăm cît putem şi vedem ce ne mai pică. E o lecţie pentru următoarele alegeri: partidele importante azi lucrează într-o coaliţie pentru hrănirea unei pături subţiri de privilegiaţi, punct. Şi pentru aceste aşa-zis elite e făcută şi glumiţa Leo Burnett-ProDemocraţia.”
    http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/ma-pis-pe-el-de-vot-e-mai-relevant-politic-decit-merg-la-vot-cu-leo-burnett-108939.html

      (Citează)

  34. Cei care nu ştiu nici măcar să mânuiască un calculator cu cine crezi că o să voteze, dacă se duc ?

      (Citează)

    • @DanySo: irelevant, n-am cum să le vorbesc și lor din moment ce n-au calculator, iar articolul este pentru cei care nu vor să meargă la vot deloc.

      Se spui tu începe să semene cu punctul 2 din articol, “oricum sunt prea mulți care votează PSD”.

        (Citează)

  35. Cine mai da citate din sau linkuri catre textele comunistului de Rogozanu, mă-sa e curvă.

      (Citează)

  36. Da, sa ne conduca aia mai saraci, ca ei stiu mai bine! Pentru ca mai multi prosti echivaleza cat unul educat.

    Imi mentin parerea despre mamele fanilor ciumpalacului care nu a reusit in viata.

      (Citează)

  37. Eu sunt putin confunz. N-au trecut 2 ani de cand inclusiv doamna Macovei si multi altii ma indemnau sa nu ies la vot, ca acum sa aflu din spoturi TV ca votul meu conteaza? Unde erau baietii de la pro democratia in vara lui 2012? E amuzant cum in 2012 internetul a refuzat votul, iar acum militeaza cum ca el e esential.

      (Citează)

    • @zetu: păi de unde știi ce a zis Asociația Pro Democrația în 2012?

      Ce legătură are Macovei cu îndemnul de a vota? Ai citit articolul?

        (Citează)

  38. joke.r or not

    28/10/2014 la 5:53 PM

    Ma duc la vot. Nu m-am decis cu cine, dar stiu ca in dreptul candidatului pentru care se straduieste primarul voi scrie de lipsa apei curente si canalizarii. Va crea totusi putina agitatie primarului de la tara, fiindca membrii sectiei de votare resimt necesitatile, chiar daca nu o spun.. din diverse motive.

      (Citează)

  39. Terminati cu prostia cu “X a indemnat la boicotarea votului din 2012”. Atunci votul fusese provocat de clasa politica din ratiuni de foamete de ciolan si avea nevoie de confirmarea populatiei prin cvorum, deci boicotarea avea sens.

    Acum, boicotarea sau anularea votului valoreaza la fel de mult ca stromeleagul unui japonez. In stare flască.

      (Citează)

  40. Ce ai alege între unul care a omorât doi oameni și unul care a omorât 10 oameni? Toți politicienii sunt hoți, nu am ce alege.

      (Citează)

  41. @zetu, presupun ca ai auzit de instinctul de turma. La noi romanii e foarte dezvoltat.

      (Citează)

  42. gigi pare cam ratacit pe aici, dar nu se lasa.

    Gata, nene, am inteles, esti fan Rogozanu si te pisi pe el de vot. Vezi doar ca esti contra vantului.

      (Citează)

  43. Sunt foarte curios ce se va intampla cu miscarea asta online pro-Macovei. In sondaje nu se reflecta, sunt extrem de curios daca internautii vor misca 2-3% din voturi spre ea. Ce spuneti, e posibila o surpriza?

      (Citează)

  44. @Radu, n-ar strica un strop de decenta si constanta in gandire. Asta scriai in 2012 https://www.nwradu.ro/2012/07/m-decis-nu-votez/ cand ne povesteai de USL, chit ca la acel referendum romanii aveau in sfarsit sansa de a-i spune “hai sictir” unui vesnic politician. Ca unii castigau indirect, oh well, la fel vor castiga si acum unii indirect fie ca votezi cu Ponta sau Iohannis. Toata gasca lor politica si toata clientela politica va avea de castigat cand unul din ei va iesi castigator. Dar inteleg ca-i ok sa iesi sa votezi si sa pui in functie un politician care in proportie de 99% te va dezamagi, dar e profund gresit sa mergi la vot si sa-i spui unuia “mars acasa!”, doar pentru ca ceilalti din cealalta tabara ar avea ceva de castigat de pe urma asta.

      (Citează)

  45. Pentru zetu. Daca radu nu are verticalitate pe blog asta nu inseamna ca ce a scris aici e gresit. Ideile sunt bune. Argumentele…decente . Toti trebuue sa abuzam de dreptul asta de a vota. Ultima oara au votat vreo 30-40% din romani. Adica un numar x de voturi raportat la populatia cu drept de vot numarul x , din pacate a conținut și oameni care nu aveau drept de vot ( nebuni din spitale, oameni decedati si pastrati vii in acte, etc) si romani care au votat la 5 secții si , cel mai important pt sub asta, mai existau si romani de prin tarile calde sau chiar din romania, care pur si simplu nu au votat. Si li s-a numarat votul “automat” pt partidul bogat . Chestiile astea se intampla. Nu sunt zvonuri. Intreaba la rudele tale de la tara ce manevre se fac. Acolo e cea mai transparenta parte a operatiunilor de genul asta. Eu cunosc cazuri concrete . Daca tu votezi si esti bifat ca ai votat, esti un erou. Pt ca sin toti dracii, te-ai opus celui mai rau. Ai zis “macar nu worst case scenario”. Ai eliminat veriga slaba. Si toti stim de viteza turmei si veriga slaba cateva vorbe.
    Sper sa renunti pe viitor la spiritul critic in discutiile de genul. Uitam cine ne sunt inamicii. Daca iti place sa fii hater, ok. Dar centralizeaza-ti eforturile spre directia care trebuie.
    P.s. eu votez macovei. A avut o campanie f buna. Si chit ca sunt sanse sa faca magarii, scapam de iliescu. Si incerc sa fiu optimist. O sa fie mult mai usor sa o tragem la răspundere pe ea daca fura, decat pe ponta.
    O seara buna

      (Citează)

  46. mircea (primul)

    29/10/2014 la 8:38 AM

    din motive suspecte, celalalt post este in moderare, probabil. o sa rezum.

    indiferent pe cine cu cine schimbati, viitorii sunt manipulabili si santajabili de (inca) actualii. asa ca zarurile au fost de mult aruncate.

    @zetu e funny, in 2012, a existat sansa de a-l da jos pe basescu, dar oameni excesiv de inteligenti au decis, de exemplu, sa nu voteze, pentru simplu fapt ca sansa de a-l da jos pe ala prin vot a provenit de la opozitie (de la cine altcineva?). in prezent, e ok, trebuie sa mergem la vot pentru ca, nu-i asa, avem sansa de a ii spune astuia “ajunge cat ai furat, sa mai vina si altii care vor fura si ei, dar macar nu vei mai fura tu!” (parafrazand, de sigur, din clasici in viata). observi in ce degringolada interioara sunt astia, sanchi, inteligenti, obiectivi, rationali?

      (Citează)

    • @zetu, @marius, @mircea (primul): am explicat foarte clar acolo de ce nu am votat la referendum. Nu era momentul, nu țineam cu Voiculescu, nu mă impresiona Crin prin vorbele sale adânci. Băsescu a câștigat democratic un mandat de 5 ani, cu bune și cu rele, să-l ducă la capăt.

      Nu vom schimba președintele de câte ori i se năzare opoziției să facă o suspendare pentru că ei vor puterea mai repede. Îl schimbăm din 5 în 5 ani. De asta e important ca acum și la parlamentare și la europarlamentare să ne prezentăm la voi.

      Prin același considerent, dacă Ponta iese președinte acum, voi considera că asta este dorința manifestată democratic (51% dintre oameni) și-l voi suporta ca președinte, chiar dacă mie personal nu-mi convine asta. În fond, l-am suportat și pe Băsescu, deși n-am votat niciodată pentru el.

        (Citează)

  47. mircea (primul)

    29/10/2014 la 9:10 AM

    mda, asta e la fel de absurd ca a spune ca , dupa ce te infometezi 7 zile si ti se ofera o masa la ora 22:00, nu o mananci ca e trecut de 18:00 si asa se recomanda.

    atunci, in 2012, a existat ocazia sa va demonstrati puterea din pix (sau ma rog, stampila). acum, basescu oricum dispare, deci parerea voastra referitoare la vot este insignifianta. il schimbam din 5 in 5 ani? nu il schimbi deloc, il schimba constitutia, ca nu mai are dreptul la alt mandat. la alegerile astea, spre deosebire de referendumul din 2012, votul vostru valoreaza NIMIC.

    in 2012, la fel ca acum, nu s-a pus problema daca tii sau nu cu ponta sau cu voiculescu, cum nu se pune nici acum (lucru pe care l-ai scris cu manutele tale). s-a pus problema daca esti de acord cu ala. ai spus-o ca nu esti/nu ai fost. n-ai votat pentru ca ocazia ti-a dat-o ponta. neimportant. ideea e ca ai gresit, folosind rationamentul asta.

    anu asta, indiferent de tine, nu multumita tie, ala pica.

      (Citează)

  48. Anularea buletinului de vot este probabil mai rea decat exprimarea unei optiuni dar in contextul in care unii oameni refuza din principiu sa aiba o optiune, anularea este mult mai dezirabila pentru ca exclude posibilitatea fraudarii ulterioare.

      (Citează)

  49. eu cred ca noi (votacii) NU contam, ca urmare eu nu cred ca votul meu va schimba ceva asa ca Nu votez! Jocurile sunt deja facute, nu va mai imbatati cu apa rece ….

      (Citează)

  50. Am de azi dimineata un comentariu in moderare care se pare ca n-o sa mai ajunga sa fie aprobat.

      (Citează)

  51. eu in primul tur merg pe funar. apoi nu ma prezint la vot. nu cred nici in ponta nici in iohanis si m-am saturat sa tot votez impotriva

      (Citează)

  52. esti asa prost, incat ar trebui sa te doara. TARE.
    “du-te la vot ca sa-l dai pe ala jos” bai cretinule oricum ala cade, ca vrei sau nu vrei asa e legea.
    si asta cu greve meetinguri de proteste si activismul pe FB, sunt pentru prosti care se mint singuri ca rezolva ceva. Asa nu schimbi ceva niciodata.
    Fara forta nu rezolvi nimic in legatura cu sistemul asta de cacat.

      (Citează)

  53. Macovei obtine cel putin 15%. Ve-ti vedea!

      (Citează)

  54. mircea(primul)

    29/10/2014 la 8:09 PM

    @alexandru ma gandesc la faptul ca poate ai scris ca un semianalfabet ca sa faci o aluzie fina la electoratul menajerei lu basescu.

      (Citează)

  55. diana blandiana

    29/10/2014 la 9:52 PM

    Hello

    Am o teama care as vrea sa nu de adevereasca. Ma poate ajuta cineva cu o parere contradictorie?

    Simt ca votul meu nu este in maini sigure si curate. Daca votul meu va fi *furat/schimbat* intr-o camera obscura la care noi nu avem iar candidatul este pre ales, nu de noi ci de cei la putere, cei care ne fura si ne controleaza si ne tin la un nivel de oi coplesite de frica ( sistemul ascuns *cei ce nu trebuie a fi mentionati* )

    Pentru a intari cele de mai sus am urmatoarele:

    ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Spre deosebire de alegerile prezidentiale din anul 2009, in 2014 nu se vor mai organiza sectii speciale de vot, dupa ce Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta, in luna iunie, prin care un cetatean cu drept de vot poate vota la orice sectie la prezidentiale si nu va mai fi nevoit sa se prezinte la o sectie speciala, daca nu se afla in localitatea de domiciliu, notează Ziare.com.

    ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Aceasta OUG prevede desfiintarea sectiilor de votare speciale, astfel incat dreptul de vot sa poata fi exercitat la orice sectie de votare, in cazul alegatorilor care in ziua scrutinului se afla in alta comuna, in alt oras sau municipiu decat cel de domiciliu. Acestia trebuie insa sa declare in scris, pe propria raspundere, ca nu au mai votat si nu vor mai vota la acel tur de scrutin.

      (Citează)

  56. Parerea me a e CA oricine e mai bun decât ponta. Sunt atâtea motive pentru care ponta n-ar trebui sa ajungă președinte dar cel mai important mi se pare faptul ca in parlament PSD are 70% reprezentare. Cu ponta președinte va fi dictatura. Nu va mai fi nimeni care să-i tina in frâu cat de cat, sau sa le expune golăniile…ca sa nu mai vorbesc de rușinea de a avea un parvenit hot si plagiator in cea mai importanta pozitie in stat….

      (Citează)

  57. sper doar ca negocierile “pentru noi” sa fie respectate

      (Citează)

  58. Ma tot minunam de ce in ultima vreme se insista atat de mult sa participam la vot ? Mai pe toate canalele media si prin diferite campanii care se folosesc de notorietatea a mai multor artisti, unele din ele fiind chiar surprinzatoare ( ” Voteaza raul mai mic ” ??? – Tudor Chirila ), se insista incontinuu ca e foarte important sa participam la vot, indiferent de alegerea pe care o facem sau chiar daca vrem sa ne anulam votul … si in sfarsit mi-am dat seama ca nu de voturi au ei nevoie, ci de semnaturile alegatorilor in registrele sectiilor de votare, semnaturi pe care le pot folosi apoi de buna voie. Cititi acest articol :
    http://nuvotati.wordpress.com/2012/11/26/sa-ne-amintim-ce-reprezinta-votul/
    Dupa cum zicea Stalin : ” Nu conteaza cu cine votezi, intodeauna votezi cu noi ! ”

      (Citează)

  59. @dirk:

    Serios, ne crezi retardati?

      (Citează)

  60. ce treaba are presedintele cu un post de ministru. ce fel de democratie vrei sa perpetuezi tu?

      (Citează)

  61. Lvban Marsiil

    31/10/2014 la 3:20 AM

    aplica-ti o palma sanatoasa te rog

      (Citează)

  62. Pentru author…prefer sa trăiesc cu iluzia ca vorul meu contează. Stiu si eu ca toți ceilalți ca iese cine trebuie, nu cine a fost votat. Dar daca votez macar am dreptul sa ma plâng. Daca stau acasă si o frec la rece îmi reneg acest drept.

    In cazul de fata cebma irita cel mai tare e ca prim ministrul, prin instituțiile subordonate, organizează alagerile, veghează asupra bunei desfasurari si număra voturile dar si candidează in același timp. Deja vin semne de frauda din toată tara si zvonurile cum ca PSD și-a numit slugile președinți de comisii nu mai contenesc.

      (Citează)

  63. Un articol scurt, concis si… just.

      (Citează)

  64. As vrea sa votez si eu dar nu sunt in Romania. Exista ceva online pentru votare? Multumesc!

      (Citează)

  65. Ieri mi-am ridicat buletinul, azi votez cu Macovei. Daca se califica in turul 2, e bine, votez tot cu ea, daca nu se califica votez cu oricine candideaza impotriva lui Ponta.

      (Citează)

  66. mă uitam peste sondaje…fraților procentul cel mai mare la vot il au cei cu vârsta de peste 50-60 ani….din pct. meu de vedere Macovei va obține un maxim 6% (că doar na’ e femeie)…lupta clar se va da între Ponta și Iohannis. Pentru mine datele problemelor sunt urmatoarele(înca nu m-am dus la vot ) dacă ar fi să merg aș vota clar cu Iohannis, pur și simplu Ponta nu îmi inspiră nici un fel de încredere.
    Ce mă sfătuiți să fac?

    P.S: Uitați-vă ce mult seamănă Klaus cu Kennedy

      (Citează)

  67. @radu:
    Esti convins ca intelegi, pana la capat, cum functioneaza sistemul electoral in Romania? Atat de bine, incat sa dai lectii de spirit civic?
    Spui tu: “Sigur, Macovei va negocia și pentru ea personal probabil un post de ministru, dar important este ce primești tu.”
    Eu spun: portofoliu ministerial in ce cabinet? Daca Ponta pierde alegerile, ramane premier, daca Ponta le castiga, numeste premier din randul PSD sau al apropiatilor sai. Intelegi, deci, ca vorbim despre alegeri prezidentiale si nu despre alegeri generale? Se schimba presedintele, nu guvernul.
    of….

      (Citează)

    • @Catalin: probabil în alegerile din 2016, când președintele Iohannis poate va trage după el și o majoritate PNL în parlament, cum a făcut Băsescu cu PDL după ruperea alianței.

        (Citează)

  68. @radu: da, absolut logic. iohannis si macovei se inteleg acum pentru pentru un post in guvernul care se va forma in urma alegerilor de peste fix 2 ani. dar chiar si asa, tu chiar ai inteles ceva din constitutia tarii? presedintele desemneaza membrii in guvern??? am fost convins ca premierul…sigur, stim noi un presedinte care numea ministrii in guvern, dar isi incheie mandatul. in secundar, macovei va fi in guvernul din 2016, daca partidul ei va face ceva in alegerile respective.

      (Citează)

  69. @radu
    si apropo, asta este unul din motivele pentru care NU votez: sunt satul sa schimb un presedinte care numeste ministri cu un alt presedinte care numeste ministri, eventual si in aplauzele bloggerilor care isi dau fin intelectual cu parerea despre ce ar trebui eu sa fac.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus