un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestorePC GarageFlipSecomAltex. 📺YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Blackberry își joacă ultima bătălie cu Passport

3 Oct 2014  ·

TEHNOLOGIE  ·

12 comentarii

Cei de aici care au utilizat un Blackberry probabil sunt de acord cu mine că telefoanele lor clasice erau foarte bune ca unelte pentru muncă, având autonomie bună, tastatură pe care scriai rapid și un bun management al emailurilor și contactelor și calendarului personal.

Toate acestea s-au dus pe apa sâmbetei când Blackberry a încercat să le facă și cool, să aducă Facebook pe ele, să pună ecrane mari și viu colorate, dorindu-și să devină un competitor pentru iPhone. Ideea asta s-a întors împotriva lor, majoritatea clienților spunându-și “ah, acum sunt un fel de iPhone? Păi voi lua direct iPhone, atunci!”.

Noul Blackberry Passport nu cred că îi va ajuta să recucerească piața pierdută. Telefonul, deși cu un hardware foarte rapid, de ultimă generație, vine cu un design diferit și greșit, în opinia mea: într-o lume în care smartphone-urile sunt dreptunghiulare, clasica formă candybar, Passport are un ecran pătrat și sub el o micuță tastatură fizică de trei rânduri care este în același timp și un fel de touchpad tactil, o funcție care, recunosc, sună foarte bine.

blackberry_passport_2

Luându-l la puricat, ecranul pătrat de 4,5 inchi cu rezoluție 1440 x 1440 pixeli are din start un prim inconvenient: aplicațiile vor trebui scalate pentru această rezoluție și formă, acesta fiind ultimul lucru de care au chef dezvoltatorii lor într-o lume în care cota de piață Blackberry a ajuns foarte mică.

Un al doilea inconvenient apare la dimensiunile sale fizice: Passport are 9 cm lățime! Ca să vă faceți o idee, un SGS 4 are 7 cm lățime, iar un iPhone 5S are 5,8 cm. Cu 9 cm lățime și 12 cm înălțime, probabil că Passport a fost gândit din start doar pentru buzunarele sacourilor de manageri – le doresc mult noroc în a găsi clienți numai din acea categorie.

Din imagini, pe mine nu mă convinge nici tastatura, care pare prea înghesuită pe acele trei rânduri, iar la lățimea sa telefonul devine imposibil de utilizat cu o singură mână, ceea ce pe vechiul meu Curve reușeam să fac. Faptul că tastele la un loc reprezintă și o mare suprafață tactilă pe care poți da cu degetul pentru a face scroll pe ecran sau alte acțiuni mi se pare o chestie foarte mișto și dovada că Blackberry încă are idei foarte bune – este genul de tehnologie pe care aș vrea să o văd implementată pe noi smartphone-uri cu tastaturi (încă sunt nostalgic după vechiul meu HTC Desire Z), dar nu o tehnologie care să determine vânzări.

blackberry_passport_1

Apoi să privim acest telefon dpdv al costurilor sale. Dacă vrei să produci un telefon ieftin, te duci la un fabricant de componente și îi întrebi “bă voi ce faceți aici? Ecrane de 5 inchi pentru HTC? Vreau și eu un milion!” și le iei ieftin, că linia de producție deja este în acțiune.

Ecranul lui Passport este atipic și probabil a fost executat special pentru Blackberry. Asta înseamnă costuri mari de producție care ar putea fi micșorate dacă s-ar comanda volume mari, dar cred că Passport speră la maxim un milion de vânzări la nivel mondial. Tastatura, de asemenea, cu acea tehnologie touch în ea, este scumpă, dezvoltată pe comandă și utilizată doar pe acest model. Profitul pe unitate probabil că este destul de mic, ceea ce iarăși nu va ajuta prea mult firma să-și revină. Este posibil să vedem aici ultimul terminal Blackberry.

sursa foto: The Verge și Engadget.

asus s5507

    12 comentarii

  1. daca ii puneau si toarte laterale era perfect.

      (Citează)

  2. Nu forma, tastatura sau faptul ca au incercat sa il faca sa semene cu iPhone-ul i-a omorat.

    OS si ecosistemul, asta i-a omorat. Doar aia mari, cu resurse uriase pe software si influenta in lumea dezvoltatorilor, reusesc sa faca sa ceva: Google si Apple. Gigantul software MS se chinuie din greu in a crea asa ceva, si e inca pe muchie de cutit. Probabil o sa reuseasca finalmente.

    De asta Nokia nu a reusit. Nici Intel. Si nu o sa reuseasca nici BB. Si nici Samsung cu Tizen. SI nici Firefox. Nu au resursele necesare in a construi si gestiona asa ceva. Plus ca piata e aproape matura si nisele s-au cam inchis.

      (Citează)

  3. LG Vu rip off ;)

      (Citează)

  4. Arata foarte “business” telefonul.

    @nwradu: vezi ca nu mai este valabila promotia cu 24% TVA de la pcgarage.

      (Citează)

  5. BB a pierdut lupta când:
    1) au ales un sistem de aplicații închis. Orice aplicație cumpărai – cel puțin la început, putea fi doar pe un device (după cheia hardware). Dacă schimbai terminalul, mai plăteai o dată aplicația … De la al treilea terminal schimbat în puțin timp am mers numai pe aplicații free și deja căutam alternativă la telefon;
    și mai ales
    2) când au permis acces la serverele lor de criptare în India.

    BB era extrem de rapid la business, schimbat mailuri și identificat contactele în agendă și apelat. La multimedia, navigat pe net era jalnic până au scos ecrane cu touch.

    Terminalul de sus, e “gândit” bine, lipsesc tastele cu cifre (care probabil apar pe display) deci fail pt mediul business…

      (Citează)

  6. De ce voi jurnalistii vedeti adeseori partea goala a paharului?
    BlackBerry a avut mereu ceva aparte fata de concurenta, si a stiut sa faca dintre copyrighter.
    Acum BlackBerry a lansat noul device Passport: business, elegant, puternic. Un alt lucru care merita mentionat este securitatea pe care o ofera aest device, are un software care tine in frau malware-ul, nu este imun virusilor.
    Acest produse se adreseaza celor care trimit mailuri multe, care pun accent pe messaging, contacte si calendar, mai exact se adreseaza oamenilor de afaceri, si nu copiilor care vor jocuri si filme pe un astfel de device. Ati mentionat in articel ca nu e o rezolutie optima pentru developeri, dar nu este asa, pentru ca pe un astfel de device nu vei instala prea multe aplicatii, deoarece nu ai nevoie de ele.

    Are un hardware de top: rezolutia este perfecta, are o densitate “criminala” a pixelilor de 453 ppi (la putine deviceuri gasesti asa inghesuiala de pixeli) , 3GB Ram, si o autonomie care asigura multe ore de fuctioare atat 2g cat si 3g.
    Pe scut, este un BlackBerry device care merita

      (Citează)

  7. Azi am comandat 2 bucati Blackberry Passport de pe Amazon, ca tot a fot Black Friday la americani, le-am prins la oferta, am platit 499 dolari/device, inloc de 699 de dolari cat costa inainte, am platit prin Paypal, insa ramane de vazut in cat timp va ajunge coletul la mine :D

      (Citează)

  8. Mi se par astronomice preturile astora in 2014! Circa 400 USD cat s-a anuntat chiar acum cateva ore noul BB Classic cu OS 10.3?!?… Si nu stiu cati se vor grabi sa goleasca magazinele la salariul mediu din Ro! Eu inca mai folosesc OS7 cu BIS, unde nu exista mai deloc aplicatii si pare si asta abandonat desi cica inca il mai suporta, si chiar OS4 doar pt mail /BB 8707v/, insa la ce se preteaza acum gandidu-se ca asa o sa atraga clienti- cu telefoane aranjate estetic, f.scumpe si sistem care scartie, prefer la acelasi pret un android chiar f.decent ca-i cel mai popular OS la ora actuala. Si apropo, la Orange, am facut calculul: un Passport obligat pe 2 ani abonament la in jur de 40 euro lunar si 225 la achizitie, ajungi la 1.200 euro pt un telefon! E normal?!?

      (Citează)

  9. @FaqyaK PS- s-a terminat cam demult cu tehnica mailurilor push. Asta era pt BB cand nu aveau celelalte OS-uri asa ceva pe la inceputul anilor 2000… Iar in Ro, chiar ca n-am idee cati oameni de afaceri ar putea folosi BIS pe OS10 ca in US, ca altfel merge doar prin apn net-ul operatorului, ca orice smartphone in 2014!

      (Citează)

  10. apropo de pretul astronomic al ultimului model Classic (de afara, cand ajunge la noi… sigur se dubleaza :-) ca n-am pus de unde l-am aflat: http://www.theverge.com/2014/12/17/7407753/blackberry-classic-smartphone-launch-announcement-price-availability Oricum, discutia pe aceasta tema mi se pare f. utila si interesanta. O zi frumoasa!

      (Citează)

  11. Am observat ca multi utilizatori au ramas cu impresia ca Blackberry inca impune optiunea BIS (blackberry internet service) pe telefoanele lor, insa aceasta conceptie este gresita.
    In 2013, BlackBerry a lansat OS 10, bazat pe QNX, sistem de operare care a schimbat radical regulile jocului. In plus, acesta nu mai necesita BIS pentru a accesa internetul, iar aplicatii de android pot fi portate cu usurinta.
    Acum sunt la al 3-lea BlackBerry, iar intre am avut Symbian-uri, Android-uri si un IOS – toate avand defectele lor recunoscute.
    BlackBerry OS 5 – 7 erau create special pentru businessuri, iar asta iti sarea imediat in ochi, insa versiunea 10 e adresata unui public mai hibrid si este mai mult decat bine realizata; e chiar excelent realizata. Bateria tine o zi lejer la urilizare medie – intensa, nu are lag-uri, e foarte fluid, incarca documente mari in cateva secunde s.a.m.d.
    Cat despre ecranul patrat, acesta poate fi considerat un compromis al pastrarii tastaturii qwerty, element definitoriu al brandului.
    BlackBerry HUB este alt avantaj, optiune pe care multi review-uri nu inteleg de ce n-a fost portata inca si la android/ios/windows phone.
    Telefonul in esenta e gandit sa fie practic, de la file manager, la hub, editare de documente, numarul mare de aplicatii de productivitate in detrimentul celor media din BlackBerry world etc.
    Passport nu face decat sa continue acest “experiment” cu os 10, iar design-ul e bine gandit. E absurd sa consideri ca e prea robust sau masiv cand din ce in ce mai multi utilizatori prefera telefoane de 4+ inchi. In plus, ecranul patrat cuprinde suficiente lucruri si e gandit sa incadreze cum trebuie documentele, paginile web si e-mailurile ; pot afirma asta pt. ca am un Q10 si sunt mai mult decat multumit de dimensiunea ecranului. Alt avantaj este tastatura.
    Bb-urile sunt telefoane cu care trebuie sa ai rabdare sa te obisnuiesti (maaaxim cateva saptamani), dupa care ti se vor parea cele mai practice telefoane facute vreodata. Nu neg ca Android-uri si iPhone-urile au avantajele lor, dar sunt destinate unui alt tip de utilizatori. Eu de obicei dau un e-mail, citesc o stire in reading mode, descarc si uploadez cateva documente pe onedrive/dropbox de cateva ori pe zi, iar cu alte ocazi mult mai des si o fac intr-un interval mult mai scurt decat o faceam pe iphone sau htc.
    Deseori aseman BB-urile cu ThinkPad-urile, de la constructie si eficienta pana la parerile anti legate de design si specificatii; am observat ca aceasta parere este destul de comuna printre utilizatorii de bb/ibm – lenovo thinkpad.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus