un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Un ceas care nu ticăie

29 Sep 2014  ·

TEHNOLOGIE  ·

10 comentarii

alte_ceasuri_breguet_2Iată o invenție mișto de la politehnica din Lausanne: un nou tip de oscilator pentru ceasurile mecanice, unul care elimină ticăitul lor.

Eu sunt fan al ceasurilor clasice, dar ticăitul lor mă enervează. Îl aud noaptea, când pun ceasul la capul patului, și, dacă mă concentrez bine în liniștea nopții, îl aud bine și din partea cealaltă a camerei.

Vorbind în termeni foarte largi, oscilatorul din ceas este un mecanism care se mișcă la o perioadă de timp bine determinată, mereu aceeași. Un ansamblu foarte fin de rotițe este utilizat împreună cu această perioadă pentru a face apoi secundarul să se miște în fiecare secundă și desigur și celorlalte limbi de pe cadran.

Oscilatoarele clasice din ceasurile de mână alternează sensul mișcării. O dată se rotesc spre stânga, apoi spre dreapta, apoi iar spre stânga și tot așa. Întreg mecanismul de rotițe din ceas se oprește între oscilații și își schimbă sensul, ceea ce determină trei efecte neplăcute:

  • ticăitul respectiv, care reprezintă de fapt oprirea ansamblului și inversarea sensului din interior.
  • număr mare de piese interne și o complexitate crescută deoarece mecanismul trebuie gândit astfel încât limbile ceasului să se învârtă numai în sens ceasornic deși anumite piese interioare se rotesc în ambele părți.
  • pierdere de energie în momentul în care întreg sistemul se oprește și pornește iar. Articolul original vorbește despre faptul că 60% din energia internă a ceasului se pierde pe această schimbare a sensului mișcării, deci cu noua invenție autonomia bateriei s-ar dubla.

Noul oscilator inventat în Elveția (unde altundeva?) se învârte într-o singură direcție și perioada sa poate fi folosită pentru a determina apoi mișcarea periodică a limbilor ceasului. Ticăitul dispare, crește autonomia, poate că ceasurile devin mai puțin complexe, mai subțiri, mai ieftine. Mai sunt mulți ani până atunci, întâi trebuie miniaturizată tehnologia, dar mă bucur că astfel de lucruri sunt cercetate în continuare.

O singură nelămurire am privind ceasurile: sunt unele ceasuri, de obicei de perete, la care secundarul se rotește permanent și nu ticăie. Mereu am vrut în birou un astfel de ceas deoarece nu ticăie, dar nu știu ce are în interior.

Articolul sursă vorbește și despre fizica pe care se bazează acest nou oscilator:

But how does IsoSpring work, exactly? Imagine an ancient sling in which you use a leather strap to make a stone turn in a circle. If you replace the strap with an elastic band, the stone will now move in an ellipse and its speed will no longer be constant; on the other hand, its period will now be constant so it can be used to measure time precisely. This principle, discovered by Isaac Newton in the 17th Century, is the conceptual basis of the new oscillator. The rotation is maintained by the traditional barrel spring.

sursa: Phys.org via Engadget.

asus s5507

    10 comentarii

  1. Legat de ceasurile de perete la care se invarte secundarul permanent nu sunt asa silentioase. Intr-un birou sunt ok dar in casa se aud noaptea mai ceva ca cele care ticaie. Nu garantez dar banuiesc ca au un motoras electric.

      (Citează)

  2. Dacà are baterie ceasul, atunci e motor pas cu pas. Dacă merge cursiv atunci are mai mulți pași, nu doar unul pe secundă.

      (Citează)

  3. sînt şi ceasuri mecanice, chiar foarte vechi, la care secundarul se roteşte cu paşi foarte fini, aproape continuu… şi şi zgomotul este altfel, în loc să ticăie, e aproape ca un “tors”

      (Citează)

  4. Intr-adevar la cele care se invarte secundaru in continuu se aude o rotita care se invarte tot timpul deci se aude si acea rotita noapte in liniste. Stiu sigur acest lucru pt ca am unul in camera si inainte sa adorm il aud. Sigur e foarte posibil sa existe si modele mai scumpe la care sa nu se auda rotita aproape defel.

      (Citează)

  5. Florin Helici

    30/09/2014 la 2:17 AM

    O sa ajungem sa agatam o tableta pe perete pe post de ceas. Va fi mecanic, electronic, cum vom vrea.
    Confirm si eu ca la ceasurile la care secundarul merge cursiv se aude un carait (motoras), deci te va pisa si ala la cap

      (Citează)

  6. E un pic ciudat sa-ti placa ceasurile “clasice” (presupun ca asta inseamna mecanice) si sa te deranjeze ticaitul. Ia-ti un ceas cu quartz atunci, cu design clasic, ca sunt si din astea, si gata.

      (Citează)

  7. mare smecherie. si Apple are ceas care nu ticaie. ba chiar ar putea sa-i dea pe astia in judecata.

      (Citează)

  8. Eu pe hol am un ceas cu pendul. Noaptea e vis. Daca adormi mai greu…e senzatie!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus