un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Trucuri pentru fotografii mai bune: modul Spot

3 Sep 2014  ·

TEHNOLOGIE  ·

14 comentarii

Se cumpără multe DSLR-uri și mirrorless-uri, aparate complexe care permit reglaje de finețe atunci când fotografiezi. Văd însă foarte mulți posesori utilizându-le numai pe modul Auto, dar aparatele nu-și pot da seama întotdeauna ce anume te interesează pe tine să fotografiezi.

Unul dintre cele mai simple trucuri pe care le puteți învăța și utiliza rapid este trecerea aparatului pe modul Spot de calcul a luminii. Aparatele reglează cât de luminoasă iese o fotografie în funcție de scena fotografiată, dar există trei moduri de calcul (metering modes):

  • Matrix – ia în calcul întreaga scenă, tot ce “vede” aparatul
  • Center-Weighted – reglează lumina în funcție de centrul scenei
  • Spot – face parametrii luând în calcul doar punctul micuț din centrul scenei

Eu țin de obicei aparatul pe Center, dar în anumite situații trec pe Spot. Chestia asta este suficient de importantă pentru mine încât am pus meniul Metering Mode pe unul din butoanele multifuncționale ale aparatului a6000 (review-ul meu, îl găsiți la F64), ca să-l accesez imediat.

Situațiile uzuale când este nevoie de modul Spot sunt cele contre-jour:

  • portrete când persoana stă în dreptul unei ferestre sau cu o altă sursă puternică de lumină în spate (altfel se vede doar silueta neagră a omului).
  • statui întunecate fotografiate de jos, cu cerul strălucitor ca fundal (altfel statuia se vede ca o siluetă neagră, fără detalii).
  • clădiri înalte, fotografiate cu cerul strălucitor ca fundal.
  • când fotografiezi din interior în exterior, printr-o fereastră, dar de la distanță (altfel fereastra iese o pată de lumină albă și vezi detalii din interiorul camerei, dar tu vrei să surprinzi ce se vede afară).
  • când fotografiezi Luna (altfel iese un cerc mare și alb, dar dacă îndrepți aparatul fix pe ea cu modul Spot activat vei vedea imediat detaliile).

Iată niște exemple din excursiile mele recente, când în unele situații am fotografiat și Center și pe Spot pentru a testa aparatul.

foto_spot_a6000_4afoto_spot_a6000_4b

foto_spot_a6000_6afoto_spot_a6000_6b

foto_spot_a6000_8afoto_spot_a6000_8b

foto_spot_a6000_7afoto_spot_a6000_7b

foto_spot_a6000_3afoto_spot_a6000_3b

foto_spot_a6000_5afoto_spot_a6000_5b

foto_spot_a6000_1afoto_spot_a6000_1b

foto_spot_a6000_2afoto_spot_a6000_2b

foto_spot_a6000_9afoto_spot_a6000_9b

Observați efectul nedorit: cerul devine luminos, pierde culoare și detalii. Acum depinde ce vreți să surprindeți în imagine, detaliile obiectului fotografiat sau cerul. Eu zic că aproape în toate cazurile prefer fotografia făcută cu modul Spot. Pentru a avea și cerul bine surprins, trebuie să cercetați fotografierea HDR și combinarea a două fotografii, una cu cer bun și alta cu statuie bine prinsă.

La Sony a6000 meniul Metering Mode arată ca mai jos. Cam așa ar trebui să fie pe orice aparat, dar este posibil să fiți nevoiți ca la al vostru să schimbați din modul Auto în P sau A pentru a putea regla astfel de parametri.
sony_a6000_spot

a6000 mai are o funcție deșteaptă: Dynamic Range Optimization (DRO). De obicei nu cred în astfel de funcții, prefer să fac eu manual modificări ulterioare cu Photoshop sau să fotografiez Spot sau HDR, dar pe a6000 DRO-ul funcționează mult mai bine decât pe vechiul meu Pentax și l-am activat. Diferența este cea de mai jos.

foto_spot_a6000_dro_offfoto_spot_a6000_dro_on

asus s5507

    14 comentarii

  1. Pentru dynamic range fotografierea în RAW este un must. E incredibil câte detalii poți scoate trăgând de niște slidere în Lightroom. De cele mai multe ori n-ai nevoie de HDR. Dar evident, ajută să ai fotografia bine expusă de la început.

      (Citează)

  2. Nu stiu cum sa-ti zic, dar 90% din imaginile pe care le-ai facut cu spot au blown-out highlights. Te-ai uitat pe histogram?

      (Citează)

    • @Raphael: prea complicat pentru scopul acestui articol. Ideea este ca oamenii să știe că pot din 2 apăsări să surprindă ce doresc ei, adică statuia sau portretul, chiar dacă ard excesiv fundalul. Nu toți caută fotografii de National Geographic, ci vor doar să vadă cum arăta un om, nu doar silueta sa neagră.

        (Citează)

  3. subscriu la ce zice Raphael (si stii f bine ca sunt foarte de acord cu ce zice VOC mai sus :) ), detaliile “arse” sunt motivul pentru care trebuie sa folosesti modul spot cu multa, multa atentie.
    personal am o alta tehnica:

    ma bazez pe expunerea “matrix” (si am avut noroc in ultimii ani cu aparate care masoara f bine, mai ales K3, care masoara excelent) si apoi ma bazez pe experienta sa expun/supraexpun in functie de scena. cum am programata rotita din fata pt asta, e f simplu si rapid, cu mult mai rapid decat sa schimb modul de expunere.
    apoi, depinde si de obiective. cand lucrez cu UWA (la 8mm), supraexpun intotdeauna cu minim +1EV, pe baza returului de experienta cu acel obiectiv. la tele de obicei fac -0.3 EV.

      (Citează)

    • @stefan: Matrix cu supraexpunere din compensare este cam același lucru cu Spot. Ai putea să mergi pe Spot cu subexpunere în unele cazuri. Dar eu ziceam de fotografii făcute rapid pe stradă sau când e ceva interesant, nu când stai să le potrivești cu atenție.

        (Citează)

  4. Nu mai bine fotografiezi direct pe M(anual)?

      (Citează)

    • @Mihai: n-are rost, este muncă de pomană. În 99% din cazuri, aparatul alege automat setările potrivite pentru ce vrei tu să fotografiez.

      Modul manual este pentru cazuri speciale, când aparatul nu alege bine automat. De exemplu poate vrei să arzi intenționat o anumită zonă sau vrei să subexpui intenționat pentru a obține un portret din acela șmecher cu contur de lumină sau vrei sa testezi aparatul și să forțezi ISO 100 noaptea sau este o altă situație specială rău.

        (Citează)

  5. @nwradu Cel mai simplu : Av sau Tv daca ai pe aparat. Nu tu schimbat de setari cand iesi/intri intr-o incapere/ai soare etc. Alegi rapid intre DOF si Shutter Speed si aia e. E adevarat ca multi se bat cu pumnul in piept ca daca folosesti Auto si nu M esti incepator/paralel – Total neadevarat. De multe ori m-am regasit in situatii dificile in care efectiv n-ai timp sa arunci un ochi pe display si atunci folosesc Av/Tv/Auto. La urma urmei cea mai buna setare e aia din care iese poza asa cum vrei tu :))

      (Citează)

    • @Raphael: eu pe Av îl țin mereu, cu excepția cazurilor când fotografiez din mașină sau chestii rapide și atunci trec pe Tv. Dar modul Spot/Center este independent de ele.

        (Citează)

  6. @nwradu: in modul manual, pe mirrorless, vezi in timp real daca expui bine sau nu. Poti fotografia aproape ca si cand ai lucra pe Av. De exemplu pui ISO 100, setezi tu diafragma, sa zicem pe f7.1 si apoi pui tu ce timp de expunere vrei dintr-o rotita. Daca e prea lung timpul de expunere ridici ISO un stop, doua sau mai deschizi diafragma daca poti.
    Ca sa acoperi situatia descrisa de tine nu vad de ce ai comuta pe un metering mode diferit in loc sa dai de o rotita intr-o parte sau in alta. Da, stiu, pe Av ISO se seteaza automat, dar in 90% din cazuri il poti lasa pe o anumita valoare si sa jonglezi din diafragma sau timpul de expunere.
    Avantajul la ce am zis eu e ca ai ceva mai mult control.

      (Citează)

  7. Disclaimer: nu vreau sa fac pe desteptul, in majoritatea timpului las aparatul pe Auto sau pe Av :-)

      (Citează)

  8. @nwradu Stiu ca sunt independente :) Vroiam defapt sa ii raspund lui Mihai dar acum observ ca nu ai reply/threaded comments

      (Citează)

  9. Spot e modul sigur de a distruge fotografia cand masori in contre-jour. Ce e ars nu poate fi recuperat, pe cand ce e subexpus inca mai poate fi salvat, cat de cat. Modul spot se foloseste mai degraba pentru diferente foarte fine de dinamica, nu la contraste atat de brutale. Mai bine le spui sa-si foloseasca picioarele ca sa gaseasca un cadru mai favorabil :) sau sa activeze blitzul, la cadre mai stranse e cea mai buna solutie.

      (Citează)

    • Ce-i subexpus este în aceeași situație. Din negru deplin pentru că-i subexpusă zona nu poți scoate detalii, nu mai mult decât din albul ars.

      Iar blitz-ul nu te ajută în situații precum statui și clădiri. Singura soluție cu adevărat bună ar fi fotografia HDR, dar eu am scris pentru cei care încă folosesc modul Auto și apoi sunt dezamăgiți că n-a ieșit în fotografia ceea ce voiau ei, nu pentru cei deja mai avansați.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus