un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Black Friday la: Fashion DaysFinestorePC GarageevoMAGAltexFlancoVodafoneOrangeSevensins ◄◄

asus s5507

Nu vă mai văitați despre intimitate/privacy pe Internet

17 Sep 2014  ·

GÂNDURI  ·

21 comentarii

Din când în când aud câte o voce speriată spunând “Gmail ne citește emailurile ca să ne arate reclame pe baza a ce scrie în ele. Nu vreau să-mi citească mailurile, vreau intimitate! Aaaah!”.

Auzi, dar când îți citește emailurile pentru a detecta spam-ul și phishing-urile cum este? Atunci e bine? Sau cum credeai că-și dă seama care-i spam și care nu, dacă nu citind corpul mesajului și detectând cuvinte cheie precum money, Nigeria, Viagra și altele asemenea?

Un plugin numit Akismet vă citește zilnic comentariile pe acest blog (și vă află și emailul). Este ceea ce împiedică în jur de 300 de comentarii spam zilnice să ajungă în discuțiile noastre.

Așadar, faceți diferența între un sistem automat care citește “ca prostul” emailurile voastre și pe baza unor cuvinte cheie detectate în ele vă arată reclame adecvate, fără să-i pese cine sunteți și ce scrieți acolo, și un om care ar face același lucru ca un voyeur interesat de discuțiile voastre cu iubitul/iubita, de câți bani luați sau de cât vă enervează șeful.

În al doilea caz aveți o problemă. În primul nu.


Fotografiile în cloud. Acum că Jennifer Lawrence a fost văzută cu bidoanele pe afară după ce i-au fost furate pozele din cloud, toată lumea se teme că și fotografiile lor private ar putea ajunge pe net, făcându-se astfel de râs.

Sunt însă sigur că te temi de pomană și nu ți se va întâmpla și ție pentru că, șoc!, nu ești o vedetă. Da, vedetele sunt mereu o țintă bună de unde să furi fotografii sau informații confidențiale și oricine, de la un hacker și până la angajatul din datacenter care are acces la hard-disk-urile pe care este ținut cloud-ul, deși n-ar trebui să aibă, știe că le poate vinde apoi unei publicații pentru 50.000-100.000 de euro.

Pentru a determina dacă sunteți sau nu vedete faceți un simplu test: răspundeți sincer la întrebarea “ești urmărit ziua de paparazzi care vor să-ți surprindă fiecare mișcare?”.

Dacă nu, sunt șanse mari să nu-i pese nimănui de fotografiile tale. Ăsta-i adevărul. În plus, în viață nimic nu-i sigur, poate că-ți fură cineva telefonul sau laptopul și ți le ia de acolo, poate că-ți sparge casa și-ți fură și fotografiile pe hârtie.

Și mai important: nu te mai fotografia goală! Adică din partea mea fotografiază-te, dar nu te fă apoi că nu cunoșteai riscurile, după ce tot netul este plin de revenge p0rn și alte cazuri similare.

Eu mi-am salvat de mult fotografiile în cloud, încă de când OneDrive mi-a dat 1 TB spațiu de stocare. Toate concediile, toate aniversările, tot ce aveam digital și era important se află deja în cloud. Este singura soluție în care am încredere că nu se defectează, că acasă la mine un hard-disk intern sau extern poate pica oricând și aș fi rămas fără ele.


CONCLUZIA SERIOASĂ

Majoritatea oamenilor nu-și conștientizează poziția în lume. Nu, nu încearcă nimeni din răsputeri să-ți citească emailurile și nici nu-ți vrea fotografiile, nici măcar pe cele în care te-ai trezit și ești nemachiată. Nu-i pasă nimănui. Dacă cineva chiar încearcă asta, probabil este un fost iubit sau colegul libidinos de la muncă, dar acolo problema nu ține de tehnologie în general și eu despre asta vorbeam.

Ah, dacă ești vedetă obișnuiește-te să fii vânată și să fie știre la ziar și cu ce cumperi din piață și cum ți s-a văzut celulita când ai purtat fusta aia mai scurtă. Dar aici nu vorbim despre vedete și în fond cui îi pasă de ele? Sunt oameni care în viață au vrut să ajungă în atenția publicului și asta are mereu și niște dezavantaje.

Toți ceilalți, însă, ar trebui să termine cu prostiile și să nu se mai văicărească de drobul de sare. Mai bine studiați un pic problema malware-ului și phishingului, acolo sunt riscuri serioase, nu că-ți citește Google mailurile.

alergare_plaja

asus s5507

    21 comentarii

  1. Salut,

    Si totusi, problema privacy-ului pe internet ramane…
    Faptul ca nu esti interesant astazi pentru un atacator nu este o scuza. Poti deveni interesant ulterior (creste afacerea ta, sau de ce nu, devii vedeta :) ) si atacatorul poate folosi informatii de pe vremea cand nu erai interesant.

    In general, cam tot ce este free forever in mendiul online, are scopul final de a afla informatii de comportament sau din viata personala a indivizilor pentru a le utiliza in scopuri de marketing, comunicare, statistice, cu final evident de a colecta bani mai multi de la piata.

    Nu e asa grav. Cu toate astea aceleasi informatii pot fi folosite si de catre atacatori pentru scopuri mai rele, adica a colecta bani din piata prin furt sau pacaleala.

    Merci

      (Citează)

  2. @vladutz, legat de chestiile free, ai auzit de open source?

      (Citează)

  3. “Eu mi-am salvat de mult fotografiile în cloud, […] Este singura soluție în care am încredere că nu se defectează, […] un hard-disk intern sau extern poate pica oricând și aș fi rămas fără ele.”

    E bine că ai încredere in cloud și ții acolo toate cele importante. Ai citit bine ToS?

      (Citează)

  4. Nu cred ca trebuie sa fii neaparat vedeta. Gagicile se pot trezi cu pozele pe ceva site-uri de amatori.

      (Citează)

  5. @alex
    Cred ca open source este o baza de la care se poate porni in constructia produsului free de care vorbesc. Nu cred ca are legatura cu faptul ca produsul finit are scopul de care am vorbit eu.
    Platforma in care este el construit poate fi open soruce sau proprietary/closed source.

    Acum, daca un produs este free, pe o platforma open source (sa luam de exemplu Ubuntu Linux), nu cred ca e nimeni suficient de naiv sa creada ca e 100% free si nu vede si beneficiile.
    Adica o comunitate de utilizatori cat mai mare (crescuta prin oferta gratis), inseamna evident:
    1. o forta mai mare de cumparare in ceea ce priveste dezvoltari ulterioare ale producatorului, market place apps, colectare de statistici, comunitati, grupuri, etc.
    2. sanse mai mari ca membri sa treaca ulterior la planuri platite/premium

    Merci

      (Citează)

  6. speedy.gonzales

    17/09/2014 la 10:22 AM

    sau daca nu vrei sa iti citeasca nimeni mailurile, fa-ti un server de mail acasa, cumpara-ti un domeniu si eventual fa-ti propriul private cloud.
    aaaa, ca e mult mai complicat asa decat sa iti deschizi un cont la google sau ca exista riscul sa iti sparga cineva serverul si sa iti ia toate mailurile si toate pozele din cloud-ul tau privat, asta vine la pachet cu a avea propria ta solutie

      (Citează)

  7. O sa las asta aici: http://cyberdust.com/

      (Citează)

  8. @George: la ce te referi?

      (Citează)

  9. @nwradu legat de OneDrive. Si eu am unul din backup-uri la ei în cloud, DAR în ToSul lor scria clar acum câteva luni că ei nu garantează datele stocate la ei. Dacă se întâmplă ceva și se pierd, asta e, sunt pierdute definitiv.

    Nu zic că nu au redundanță, dar prin simplul fapt că nu vor să-și asume garantarea datelor puse în cloud la ei e un semnal de alarmă. Sunt convins că o să citim în următorii ani ceva nașpa de ei și probabil mulți vor rămâne cu buza umflată.

    Lumea ar trebui să înțeleagă că orice date asupra cărora nu ai control direct nu sunt în siguranță – indiferent de câte contracte ai semnate. Dacă unicul tău backup la foto importante e în cloudul OneDrive, te compătimesc.

    În plus, permite-mi să îți las un sfat pentru direcția/conținutul blogului: continuă să faci ceea ce faci bine – review-uri la tel/tablete/networking/gsm/chestii tehnice hardware. Pentru restul, eu unul simt că ai nevoie de ceva mai multă obiectivitate sau research amănunțit dacă vrei să emiți păreri care să stea în picioare. Da știu, pot oricând să renunț în a mai citi blogul – dar nu aș vrea să te bag în aceeași oală cu restul pe care-i ignor.

      (Citează)

  10. Niciunul dintre furnizorii de spatiu in cloud nu va garanta pentru integritatea fisierelor de acolo. Si e normal, pana la urma tot servere sunt si acelea si se pot defecta. Bine, probabilitatea e mica dar daca se intampla cu unul, doua, mai multe, ce-ar face daca toti care aveau date pe ele s-ar intoarce impotriva companiei? Deci urcarea fisierelor in cloud este si ea pe aceeasi proprie raspundere.

      (Citează)

  11. @vladutz e o diferență între software Open Source și produse/servicii pentru care dacă nu plătești tu ești produsul (http://www.metafilter.com/95152/Userdriven-discontent#3256046)

    @nwradu problema intimității pe internet e reală, și e mai veche decât internetul: http://www.technologyreview.com/featuredstory/520426/the-real-privacy-problem/
    Întradevăr, noi ne facem griji pentru lucruri mărunte legate de privacy, în timp ce apar unelte prea complexe pentru a fi înțelese de mase: http://www.propublica.org/article/meet-the-online-tracking-device-that-is-virtually-impossible-to-block

    Vă recomand documentarele
    Terms and Conditions May Apply (http://www.imdb.com/title/tt2084953/)
    și The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz (http://www.imdb.com/title/tt3268458/)

      (Citează)

  12. OneDrive sau orice altă soluţie de backup în reţea sînt o soluţie ÎN PLUS de backup faţă de discul USB extern şi eventual încă vreun calculator pe undeva şi ceva DVD-uri. Deci, probabilitatea să se piardă toate SIMULTAN este ceea ce contează.

    În rest, @nwradu are dreptate cu paranoia unora care au tot timpul impresia că-s urmăriţi. Pe de o parte oamenii îşi pun tone de poze pe Facebook şi alte site-uri publice şi scriu acolo pe wall tot ce fac şi toţi prietenii şi toate datele şi pe de altă parte se tem că-s urmăriţi.

    Pt date/mailuri cu adevărat confidenţiale există mereu soluţii de criptare, free şi puternice – suficient de puternice ca nimeni cu excepţia NSA să nu ţi le poată sparge, şi probabil nici ăia dacă nu eşti Osama, că nimeni nu pune la lucru un întreg server farm pentru pozele tale cu “balcoanele” goale.

      (Citează)

  13. dar daca eu sunt Maricica din Grajdibodu si nu sunt inca “vedetea” dar o sa fiu ce mai pot face daca deja am poze cu mine nud?

      (Citează)

    • @maricica: PR bun ca să pari victima, sinceritate ca sa le arăți chiar tu, le ștergi, nu le faci etc. Oamenii care ajung vedete sau mari politicieni în general nu au astfel de probleme în trecutul lor.

        (Citează)

  14. Eventualul scandal si scaderea la bursa sunt garantia ca datele nu se pierd din cloud. Da, OK, google, microsoft si altii ca ei nu vor plati despagubiri in caz de ceva, insa si imaginea lor ar avea de suferit. Pentru ei e chiar mai rau.

      (Citează)

    • OneDrive este gratuit pentru mine, am 1 TB inclus în Office-ul pe care-l plătesc anual. Nu exclus să le pun și undeva pe bani, dacă cineva garantează că nu le pierde. Dar parcă văd că nu se întâmplă asta.

        (Citează)

  15. Salut din nou.
    Referitor la serviciile de back-up online, cred ca lumea nu intelege diferenta intre un serviciu “best effort/as is” si un serviciu “guaranteed”.
    Pai cum v-ati astepta voi sa vi se garanteze siguranta datelor pentru 10-50 USD/luna?

    Stiti voi vreo institutie / serviciu care oferta asta? (exceptand bineinteles aplicatii militare si banking unde vorbim de sume de alta categorie).

    Vad ca zice lumea de back-up le HDD acasa. Voi stiti ca producatorul acelui HDD nu garanteaza siguranta datelor, da?

    Un serviciu de back-up best effort inseamna ca furnizorul pune toate resursele in joc pentru a apara siguranta datelor, fundamentul business-ului sau. Daca pierde datele odata, se duce de rapa, pleaca toti userii si inchide afacerea.
    Dar evident ca nu se va descoperi sa piarda procese pentru cine stie ce probleme cu varii indivizi.

    Va propun sa facem o comparatie, sa vedem cateva atribute care sa ne dea de gandit:

    Home HDD / storage:
    – privately owned/managed (one pocket for investment)
    – low cost HDD
    – low cost storage device
    – home environment (AC, power, etc)
    – home security

    OneDrive
    – Microsoft.

    Deci ? Voi ce ati alege, matematic / statistic / de bun simt vorbind?

      (Citează)

  16. Femeile sunt curve. Stiu, ma repet, dar repetitia e mama invataturii. Daca nu ar fii, nu s-ar povesti… Adica, voiam sa zic, daca nu ar fii, nu si-ar face poze nud. PUNCT. Restul e can-can.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus