un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Mai avem nevoie și de fraieri

1 Sep 2014  ·

GÂNDURI  ·

12 comentarii

Uitați aici întâmplare de la o firmă tip “caritas” din Timișoara:

cei care doresc împrumutul trebuie să plătească 5% din suma solicitată, precum şi alte taxe. Apoi trebuie să aştepte între o luna şi… 20 de ani. Unul dintre păgubiţi a vrut să obţină un credit de 10.000 de euro. Fără să primească banii, femeii i s-a cerut să plătească rata lunară: ”Am plătit suma aceea, suma de 2.700 de lei plus o primă rată de 357 după care mi s-a spus că în maximum 10 zile voi primi banii”.

Iar de atunci au trecut șase luni, însă femeia nu şi-a primit creditul solicitat.

și

Oamenii sunt disperaţi şi vor să li se facă dreptate: „Mă obligă să plătesc rate pentru nişte bani pe care eu nu i-am primit şi mă tot amână de două luni (…), timp în care eu am plătit deja două rate. Doresc să îmi dea banii pentru care am făcut creditul (…) sau să rezilieze contractul şi să îmi înapoieze banii pe care i-am plătit deja”.

Știu că nu-i corect ce zic, dar unii oameni parcă merită să fie păcăliți. Pare a fi o lege a omenirii; trebuie să existe și fraieri. Dacă după Caritas și după atâtea știri despre țepe și înșelătorii, oamenii tot nu au învățat nimic, atunci n-ai ce să faci mai mult pentru a-i proteja.

Poate de asta iată ce face firma respectivă:

Primul punct de lucru a fost într-un apartament dintr-un bloc din centrul oraşului. Angajaţii au părăsit însă locaţia după doar două luni. Cu toate că reclamaţiile păgubiţilor se înmulţesc la Protecţia Consumatorilor, reprezentanţii firmei se pregătesc să deschidă cel de-al treilea sediu la Timişoara.

sursa: Digi24.

asus s5507

    12 comentarii

  1. Ca să trăiești bine nu ai nevoie decât de trei elemente: apă, aer și un fraier.
    După numărul reclamațiilor, se pare că se trăiește bine în Timișoara.

      (Citează)

  2. Problema nu e ca si-a luat teapa, ci mai degraba cum naiba de plateste rata lunara? CUM ?! Hai ca platesti avansul, hai si prima rata (desi aici trebuie sa iti bubuie mintea ca ceva nu e bine), dar sa platesti rate si mai departe?

      (Citează)

  3. Au semnat contracte care desi au clauze abuzive, trebuie onorate pana la o eventuala pronuntare a instantelor de judecata. Trist dar adevarat. Asta se intampla cand nu se studiaza hartiile pe care le semneaza socotind ca au la dispozitie o linie de credit foarte avantajoasa.

      (Citează)

  4. OK, de ce educatie au avut parte acesti oameni? De ce educatie financiara au avut parte acesti oameni? Ce face statul roman pentru a-i proteja pe acesti oameni? Ce facem noi, astia mai luminati, pentru a-i proteja pe acesti oameni? Ce sanse au oamenii astia?
    Da, stiu, nu e problema noastra. Dar parca este.
    Cand mi-am luat apartamentul, tipa de la ING a spus ca am fost singurul care a citit contractul de-a fir-a par. Circa 40 de pagini scrise marunt. Singurul! Si asta numai pentru ca mi-e o frica de mor de necunoscut si pentru ca, in virtutea meseriei, imi trec pe sub nas zeci de pagini de documentatie pe zi si am ochiul format – si tot mi-a luat aproape o ora pana sa parcurg totul. Mai citeam undeva ca ti-ar lua vreo 78 de zile sa citesti toata documentatia cu care intri in contact pe an. Ce sa ceri de la pensionari care nu sunt in stare sa foloseasca ATM-ul (iti tin PIN-ul intr-o hartie care inveleste cardul) sau de la oameni cu 4 clase si care, in afara de numele strazilor, nu au citit nimic in viata lor?
    E foarte usor sa ridici din umeri si sa mergi mai departe. Mai greu este sa intinzi o mana catre ei si sa incerci sa le faci viata mai usoara.
    Stiu, nu e raspunderea noastra. Dar parca totusi este.

      (Citează)

  5. “stiu că nu-i corect ce zic” – într-adevăr, NU este corect ce zici. Vina este 100% a ţepuitorului şi a statului că nu ia măsuri foarte dure împotriva acestor ţepuitori (pedepse serioase şi de care să nu poată scăpa)

    societăţile civilizate se bazează pe o doză mare de încredere. De exemplu, cînd îţi vin bagajele la aeroport, ai încredere că nu-ţi va lua altcineva bagajul, pentru că tehnic este posibil, că doar nu alergi să ajungi la bandă înainte să înceapă să se învîrtească. Sau că atunci cînd cumperi un produs de la ORICE comerciant, acesta nu va încerca să te păcălească în vreun fel – inclusiv un credit, care tot un produs este, la fel cu o porţie de mîncare care ar putea să nu aibă exact gramajul specificat (că doar nu vii cu cîntarul la restaurnat) sau să fi expirat azi (că nu ai cum să-ţi dai seama după gust). Sau cînd comanzi ceva cu livrare prin poştă, plătind, evident, înainte de livrare. Sînt nenumărate exemple de încredere pe care le poţi găsi şi tu.

    O ţară în care să trebuiască să fii cu ochii în 4 non-stop, să nu foloseşti card că poate banca la care ai cont se va închide şi patronul va fugi cu banii, să nu laşi nimic nesupravegheat nici o clipă, nici copilul după colţ că poate ţi-l răpeşte cineva ca să-ţi ceară răscumpărare, nici maşina în parcare că o găseşti fără cauciucuri, etc etc… – este o ţară în care NU doreşti să trăieşti !

    Singura soluţie ca hoţii şi ţepuitorii să nu aibă mînă liberă este ca statul să-i “ţină în frîu”. Dar şi ca cetăţenii să aibă spirit civic şi să nu tolereze mentalitatea “a fost furat pentru că a fost fraier şi merita să fie furat”.

      (Citează)

    • @alias: eu sunt uimit că în România mai există oameni care pun încrederea înainte. Eu fac invers, de obicei. Mă gândeam că toți fac așa, e suficient să urmărești știrile și apoi te mai temi de una-alta.

        (Citează)

  6. Articol foarte bun.
    Posturile @alias si @Groparu la acest interesant articol merita citite si intelese.

    Cei ce semneaza asemenea contracte dubioase si-apoi se trezesc pagubiti pentru ca au avut impresia ca fac o mare afacere si in fapt s-au tepuit, NU sunt fraieri, ci vulnerabili datorita lipsei de educatie financiara.
    Pe viitor, orice asemenea persoana care ori nu stie bine sa scrie si sa citeasca, fara minime cunostinte juridice si a drepturilor pe care le au, ar trebui sa PLATEASCA pe cineva care sa-i sfatuiasca inainte de a semna.
    Oricum, e MULT mai ieftin decat pierderile suferite asa cum bine spune @nwRadu aici.

      (Citează)

  7. Acelasi tip de mentalitate cu asteptari imediate si uimitoare alege presedintii tarii in fiecare scrutin. Nu ma mira. Oamenii isi doresc miracole chiar si acolo unde este evident ca sunt pacaliti !

      (Citează)

  8. @Groparu: sunt perfect de acord cu cele mentionate, si eu am incheiat un credit ipotecar prin ING, iar in ziua semnarii contractului am sacrificat aproximativ 2 ore pentru a parcurge toate detaliile contractului (ba chiar am si google-it cativa termeni pe care nu-i intalnisem pana atunci) plus intrebarile de rigoare catre ofiterul de credit/directorul de sucursala…

    Este cat se poate de simplu: (- educatie)*(- ignoranta) = + specula !

      (Citează)

  9. @Groparu @MEeye asa e cum ziceti voi, numai ca totusi ar fi fost mai bine sa luati contractul (si eventual si ala de vanzare cumparare) si sa mergeti la un avocat sau un jurist sa se uite peste el si sa va explice la ce va bagati. Cand iei un credit de 40-50 mii de euro nu te caciulesti la 100 de euro cat iti cere un specialist pe cateva ore de consultanta.

      (Citează)

  10. apropo de fraieri, escroci, educatie, responsabilitate, caritas, autoritati bla bla bla … You Can’t Cheat an Honest Man

      (Citează)

  11. @ gigi: amu o bruma de educatie financiara mai am si eu… plus ca inainte de asta luase acelasi credit si fostul meu sef, si tipicar mai mare ca el nu exista pe fata pamantului!
    In rest de acord, ar trebui sa mergi la un consultant inainte de a te lansa la o chestie care-ti va papa banutii in urmatorii 30 de ani.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus