un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Black Friday la: Fashion Days, Finestore, PC Garage, evoMAG, Altex, Flanco ◄◄

asus s5507

iPhone 6 și o analiză despre ce înseamnă acum revoluționar

11 Sep 2014  ·

TEHNOLOGIE  ·

94 comentarii

Atunci când s-a lansat primul iPhone am spus că este un model care nu poate avea succes pe piață, fiind mult în urma concurenței sale. La vremea respectivă avea o cameră de doi bani, nu includea 3G, nu avea transfer de fișiere prin Bluetooth, nu oferea acces la fișiere șamd.

Părea o prostie.

Apple îl prezenta ca fiind revoluționar.

Anii ce-au urmat ne-au arătat că Apple avea dreptate, ba chiar că acel prim iPhone a schimbat smartphone-urile și le-a dat forma pe care azi o considerăm deja clasică. Eu mă amuz recitind, din când în când, acel articol propriu care încă există undeva în arhiva blogului, pentru că m-a învățat câteva elemente foarte importante: să privesc orice lucru din multiple perspective, să mă pun în mintea clientului, în mintea marei mase de oameni, să mă pun în locul producătorului și să înțeleg deciziile sale de afaceri, să caut să înțeleg în ce gamă de preț se plasează un dispozitiv și cui se adresează el, căror nevoi răspunde.

De asta nu mi-am luat niciodată iPhone: nu răspunde nevoilor mele, dar asta nu înseamnă că nu admir compania.

Lucrurile nu sunt niciodată simple. Din acest motiv, de câte ori cineva pune imaginea de mai jos pe net simt cum un neuron face poc și apoi conștientizez din nou cât de superficial este analizată toată industria asta a tehnologiei de majoritatea oamenilor și cât de multă nevoie este de educație suplimentară.

Să nu credeți că mă consider vreun geniu care înțelege adevărul suprem, dar măcar am ceva răbdare să analizez pe toate părțile o situație și vă doresc același lucru. Caz concret: noul iPhone.


“NOUL iPHONE NU ADUCE NIMIC REVOLUȚIONAR”

Așa este. iPhone n-a mai adus nimic revoluționar încă de acum vreo trei generații și asta din cauză că nu prea s-a mai inventat nimic cu adevărat inedit în domeniul tehnologiei mobile. A fost o vreme de boom când de la an la an se dublau rezoluția, memoria, frecvența, megapixelii, dar acum lucrurile stagnează sau sunt făcute întâi de alții.

Apple a trecut de mult de la ideea “facem chestii revoluționare în tehnologie” la “uite ce putere avem în piață, uite cum se schimbă lucrurile atunci când Apple trece în tabăra respectivă”.

Și exemplele de la prezentarea noilor iPhone sunt edificatoare. Plătile cu mobilul erau posibile de mult, dar nu aveau tracțiune. Când Apple a propus asta, ați văzut la prezentare câte branduri au cooptat? Vor putea face plăți în 220.000 de magazine și să vedem peste un an la câte ajung. Asta înseamna putere pe piață!

Și da, plățile acelea sunt posibile doar în SUA, ceea ce pe noi aici ar trebui să ne lase rece. Sunt însă conștient că în 2-3 ani se vor schimba lucrurile și aici după ce băncile și magazinele vor vedea că asta e noua modă (una lansată de mult și popularizată abia când Apple s-a implicat) și vor instala și în România ce trebuie. Vom face plăți și de pe Android, că odată făcută investiția nu-i greu să îi bagi și pe ei în horă.

(Bonus: cel mai mult mi-a plăcut exprimarea “cu excepția plăților mobile, noul iPhone nu aduce nimic revoluționar”. OK, unde tragem linia când ceva este revoluționar sau nu? La trei noutăți? la cinci? La optsprezece? Și ce așteptați de la un telefon? Să zboare? Să facă popcorn?)

iphone_6_comparatie_1


“AU PUS ECRAN MARE DEȘI ZICEAU CĂ NU VOR FACE ASTA”

Ai dracului mârlani!

Așa, și ce era să facă Apple, să dea faliment pentru a-și respecta propria vorbă aruncată de Jobs, care nici măcar nu mai trăiește? Cam asta vă gândiți că ar fi trebui să facă? Ăsta e un argument de hater și atât.

Piața vrea ecrane mari? Apple le-a dat ecrane mari! Este un motiv de bucurie, nu de râsete. Principalul motiv care pe mine, de exemplu, mă îndepărta de orice iPhone tocmai a fost anulat. Pe mine mă doare în fund ce-a zis Jobs cândva, prefer să tastez bine pe un ecran mare.


“TOATE LUCRURILE ANUNȚATE ERAU DEJA FĂCUTE DE ALȚII”

De exemplu camera cu detecție de fază de pe noul iPhone 6 a pus-o prima oară Samsung pe S5. Pixeli mai mari? HTC pe One. Carcasă subțire? Huawei P6 și probabil și alții? Plăți mobile? Sunt de mult posibile. NFC? E de ani de zile, eu nici nu-l mai menționez în review-uri.

OK, reiau ideea de mai sus: Apple este o companie pricepută la a impune trenduri, nu la a dezvolta tehnologie. Secretul succesului lor, dacă-l cauți printre rânduri, stă de fapt în interfață și servicii și felul în care au prezentat ce-au creat și au făcut acele lucruri dorite de milioane de oameni. Și repet, nici măcar nu-s fan, nu mi-a plăcut niciodată iOS.

Apple a impus forma modernă a smartphone-ului. Sigur, aceasta exista dinainte, ba chiar înainte să lanseze ei primul iPhone apăruse un LG Prada (parcă) de zici că erau identice. Și totuși, Apple a transformat piața astfel încât toți producătorii de telefoane au urmat apoi modelul lor.

Ecran de sus până jos, gesturi, interfață complet tactilă? Tot Apple. Mai făceau și alții asta, dar nu i-a luat nimeni în serios.

Apple a pus accentul pe ce poți face cu telefonul, nu pe ce hardware are în interior. Ei au fost primii care țineau prezentări fără a rosti o vorbă despre frecvența procesorului și cantitatea de memorie RAM, în timp ce concurența zici că cita din GSMArena pentru ingineri. Oricine ar fi putut face asta, dar Apple a făcut-o cu succes.

Apple a creat un ecosistem de aplicații și a dezvoltat o metodă de a-l monetiza profitabil pentru programatori. Mai existau și altele, că doar și pe Windows Mobile puteai cumpăra aplicații din diverse surse, dar Apple a făcut-o bine.

Tableta modernă? Tot Apple. Poate ați uitat lansarea iPad și felul în care au răsărit de atunci tabletele. Poate că n-ați văzut niciodată cum arăta o tabletă înainte de iPad sau cum arăta un smartphone în era “PDA-urilor”.

Plățile cu mobilul? Am zis mai sus, acum vor prinde tracțiunea de care au nevoie.

Camera foto? Așa ceva era de mult pe telefoane, n-a inventat-o Apple. Dar iPhone a fost primul telefon care a intrat în top 5 camere pe Flickr.

Ecran de înaltă rezoluție? Să nu uităm isteria provocată de primul Retina Display și cum apoi toți au crescut rezoluția. Să nu uităm și cine a făcut ca Gorilla Glass să fie ceva normal pe telefoane.

Aplicații șmechere? Au fost dintotdeauna idei bune, dar în continuare, chiar și acum cu Android dominant pe piață, aplicațiile bune se lansează întâi pe iOS și în cel mai fericit caz simultan și pe Android.

Jocuri pe mobil? Să vă reamintesc ce te puteai juca pe alte platforme în vremea când Apple se lăuda la lansări cu Infinity Blade pe engine-ul de Unreal sau să vă spun despre miliardele de dolari câștigate de dezvoltatorii de jocuri, totul pentru că Apple a dezvoltat această piață?

Sigur, alții au venit bine din urmă, au avut la dispoziție vreo 6-7 ani să facă asta, ba chiar au depășit Apple. Este ceva normal. Dar să dăm cezarului ce-i al cezarului și să recunoaște că Apple a avut întotdeauna un fler extraordinar de a aduce pe piață exact ce este nevoie când este nevoie, ba chiar de a crea nevoi în rândul clienților săi. Veniturile lor sunt dovada clară.

Ah, hai să vorbim despre tehnologii care sunt deja pe alte telefoane și Apple încă nu le-a integrat. Încărcare wireless: ați utilizat-o vreodată? Aveți încărcător wireless? Ați mers pe ceva tip Rezence sau altceva?

Încărcarea wireless este exemplul perfect de tehnologie bună care încă nu a fost adoptată de piață, deși este integrată în telefoane (ca și NFC-ul, care acum doi ani nu avea nici o utilitate). Pun pariu că dacă Apple anunță că iPhone 7 suporta wireless charging, imediat veți vedea toți producătorii insistând pe același lucru, veți vedea platforme de încărcare prin hoteluri și cafenele, va deveni ceva uzual și utilizat zilnic. Asta înseamnă să ai forță pe piață.

Hai să vă spun toate acestea printr-o altă analogie apropiată de Apple: sunt multe cafenele în lume și toate fac cafea și o servesc la o cană și o bei pe un fotoliu confortabil. Cu toate acestea, doar Starbucks s-a întins la mii de cafenele în lume, după ce a știut să îmbine cele de mai sus cu succes și să le și prezinte publicului pentru a le face atractive.

Ca tehnologie hardware, Apple n-a excelat niciodată. Ecranul a fost produs de alții, camera la fel, ei doar au știu ce să comande altora spre dezvoltare și apoi le-au îmbinat cu bine. Singura tehnologie dezvoltată cu adevărat de ei este chipsetul și se aude că ultimele trei generații sunt foarte performante, dar cum nu le dau și altora nu le putem compara așa ușor și nu contează.

Ca tehnologie software, sunt un lider. Au determinat felul în care arată o interfață modernă de smartphone, cum se instalează aplicațiile, cum rulează, cum interacționează între ele. Android a ales altă cale la acest capitol și de multe ori și-au luat-o cu vulnerabilități și malware.

Mie mi-a plăcut calea Android-ului, mai deschisă, mai liberă, dar mai riscantă ca malware și fragmentare. Am acceptat aceste dezavantaje, nu-i bai. Dar nu înseamnă că metoda Apple nu este bună, ci doar că nu mi se potrivește mie. Vorba aia, milioane de alți clienți sunt fericiți cu ea.

(Apple a făcut și greșeli. Apple Maps a fost un eșec. Probabil că atunci când vor introduce widget-uri reale pe ecran nu se vor lăuda prea mult cu asta, pentru că deja Android și Windows Phone au perfecționat foarte bine totul.)


“APPLE WATCH ESTE SCUMP ȘI NU ADUCE NIMIC NOU”

apple_watch_9Scump este un atribut care depinde de percepția fiecăruia, nu un defect intrinsec.

Prețul nu contează. Apple nu face ceasuri pentru 7 miliarde de oameni. Cu toții avem nevoie de un telefon mobil, dar de un ceas nu, așa că acolo au băgat un adaos mare și vor face un profit uriaș. Nu vă obligă nimeni să-l cumpărați.

Dincolo de această constatare cinică, ceasul lor este un accesoriu “statement”, nu un simplu ceas. Îl iei ca să te lauzi cu el, de asta din start au făcut și o variantă din aur. Telefonul lor este gândit să fie funcțional. Vrei un telefon cu care să te lauzi? Iei Vertu, costă 7.000 de euro, dar este mai puțin telefon și mai mult un accesoriu care arată poziția ta socială.

Ținta Apple Watch nu este să concureze în segmentul Tissot și Longines și Omega, ei nu pot concura cu astfel de mărci deoarece au alte valori și spun altceva despre cei care le poartă. Nu, Apple concurează cu Samsung, LG, Asus, Motorola și restul celor care scot ceasuri inteligente și aici o pot face cu succes. Așa cum iPhone este mai scump decât telefoanele concurenței, de la ceas ce vă așteptați?

Apoi concurează cu așa numitele branduri cool care se învârt cam la același preț, dar fără un motiv real. Spuneți-mi acum, de ce să dai 400 de euro pe un ceas Tommy sau D&G sau Boss sau US Polo Assn, când nu fac nimic decât să-ți arate ora și nu au în spate nici renumele de sute de ani al altor fabricanți? Astfel de branduri vor fi primele victime ale ceasurilor inteligente, mai ales unele ceva mai elegante și cool.

Apple a avut și aici câteva idei bune. Din nou, n-a revoluționat ceasurile, dar a ales o altă cale și prezentarea lor a arătat avantaje mari. Le-am mai spus o dată, faptul că ai rotița aceea pentru scroll este foarte utilă. Cei care au avut iPod înțeleg, la fel și cei care au avut ceasuri inteligente făcute de alții și știu cât de puțin practic este să dai cu un deget mare pe un ecran mic, blocându-ți privirea.


CONCLUZIE
După cum vă spuneam, produsele Apple n-au răspuns niciodată nevoilor mele (cu excepția iPod, am avut 3), dar asta nu înseamnă că nu le pot aprecia calitățile și cum s-au impus pe piață și cum au modificat această piață. Sunt conștient că produsele pe care le-am cumpărat în final, cele care s-au potrivit nevoilor mele, au fost dezvoltate și pentru că Apple a impulsionat această industrie și i-a trasat, în mare, specificațiile.

Cât despre “războiul” cu Android, care e mai bun și mai prost, ce aduce cu adevărat nou și ce nu – nu-mi pasă. Chiar nu-mi pasă ce cumpără fiecare dintre voi. Am speranța că veți face alegerea respectivă ghidați de gânduri practice precum “face ceea ce îmi trebuie mie?” și bugetul personal și ofertele pe care le găsiți. Când vă ghidați după aceste principii veți observa și că priviți industria și produsele ei cu o detașare care vă scutește de nervi inutile și vă face să înțelegeți mai bine cum merg lucrurile.

Apropo, prețurile fără contract la ei sunt 649 și 749 de dolari pentru varianta cu cea mai mică stocare.

dacia-versus-bmw
sursa foto: Bloghita.info

asus s5507

    94 comentarii

  1. Daca te intreaba cineva asa in general ce teleon ai si i arati un iPhone atunci clar se va mira de el, dacai spui ca ai un samsung hmmm va zice am si eu…

      (Citează)

  2. “Apple este o companie pricepută la a impune trenduri, nu la a dezvolta tehnologie” – asta nu e adevărat, sunt domenii în care Apple a adus inovaţii şi a avut, cel puţin pentru mine, acel efect “wow” – ex: Mac Pro.

    Ai dreptate cu faptul că o tehnologie adoptată de Apple câştigă teren brusc, poate de asta şi aşteaptă Apple 1-2 ani de la lansarea ei până la integrare :-)

      (Citează)

  3. Bun articolul, pentru cine e dispus sa gandeasca un pic. Altfel, cei mai multi vor posta in continuare poza cu iPhone si Nexus 4 si vor crede prostiile de acolo. Nimeni, daca are cativa neuroni functionali, nu poate nega impactul imens pe care produsele Apple il au. Nu doar tehnologic, ci si cultural si social. Nu se ajunge la asa ceva doar cu promovare, reclama si pozitionare “premium”. Poti avea in sensul asta un singur hit, dar nu cred ca mai mult.
    E deja plictisitor valul de “dezamagire” dupa fiecare lansare. Foarte multi sunt realmente scarbiti ca iar i-a pacalit Apple. Desi ei nu cumpara produsele alea. Apoi urmeaza vanzarile, care rup.
    Legat de faptul ca iPhone e cumparat (si) pt status: daca ai 15 ani si iesi in fata blocului, probabil ca faci o impresie deosebita cu acest telefon. Altfe, la oamenii mari, cu un job decent, nu sta nimeni sa te judece dupa telefon si sa te invidieze ca ai iPhone. Greseala e ca multi nu inteleg CINE sunt cei care umplu netul cu opinii de tipul asta si-si imagineaza ca e ceva reprezentativ.

      (Citează)

  4. Ai scris ditamai articolul doar ca sa iei apararea la Apple cand toti stim ca e o companie care nu face nimic cu adevarat decat vinde o imagine, indiferent de produsul aiuristic lansat.

    Sunt curios cum ti-ar suna un review la castile Beats, alte bazaconii piperate la pret doar pentru imagine.

    In fine, articolul ma duce cu gandul ca te inscrii cam in segmentul asta http://gaspull.geeksaresexytech.netdna-cdn.com/wp-content/uploads/2014/09/huge.jpg

      (Citează)

  5. aha si zici ca nu e revolutionar nimic , nu sunt fan iphone dar are camera cu stabilizator hardwer , la fiecare plata cu telefonul apple isi primeste bucatica de la banca . Acum poti privi intr-o alta perspectiva si e revolutionar pentru apple si mai putin pentru enduser ……

      (Citează)

  6. Oameni buni, imaginea cu iPhone 6 vs Nexus 4 este doar un pamflet, nu-l mai luati asa tare in serios :) Nu merita pornite discutii de la imaginea respectiva. E doar de zambit si mers mai departe.

      (Citează)

  7. Plata cu mobilul este de fapt tot plata cu card, as zice ca succesul ei, in special in Romania, depinde de banci si nu de Apple. Cand comisioanele de tranzactie, administrare, consultare de cont si nu mai stiu ce alte costuri ascunse pe care tot utilizatorul final le plateste vor fi clare si rezonabile atunci poate va avea succes, pana atunci tot cash-ul este sfant. Utilizatorul o sa aiba avant in prima luna ca e noutate dar cand o sa-i vina desfasuratorul acasa se mai potoleste si chestiile marunte tot cu banul jos le plateste ca nu e atat de periculos sa ai bani in buzunar.
    Si nu vad de ce e mai sigura o tranzactie prin nfc decat una direct cu cardul, cardul nu are baterie, mai degraba as prefera sa-mi fure cardul decat telefonul si putina rabdare ca gasesc baietii imediat si metoda de fraudare prin nfc.

      (Citează)

  8. Îmi recunosc cîteva din replici pe-acolo, și nu cred că are sens să mai continui discuția: îți înțeleg argumentele și știu că le înțelegi și tu pe ale mele.

    Ceea ce refuz eu să fac e să tac cînd văd că pseudo-specialiștii explică cum chestii de acum doi ani sunt revoluție tehnologică. Revoluție socială, whatever, să fie. Tehnologică? Bleah. That happened 2 years ago.

    Aici e discuția, nu unde o duci tu. Pe mine mă doare sub aripă de faptul că Apple face bani cu chestii de acum zece ani. Mă interesează mai mult aspectul tehnologic, iar cretinii promovează Apple ca cine știe ce genii. Nu sunt. End of story.

      (Citează)

  9. Nu cred ca Apple a impus standardul de GorillaGlass pentru ca pana la iphone6(cred ca doar el are) nu a mai avut pe nici un telefon Gorilla. Eu am avut iphone5 si nu avea Gorilla. Dupa o luna fata folie erau zgarieturi fine in locul unde dadeam cel mai mult cu degetul. Sa ma corecteze cineva daca am gresit.

      (Citează)

  10. @Dorin
    Nu cred că ar trebui să tii seamă de cretini. În toate taberele există specimene d-astea. Problema cu ei e că sunt extremiști și, oricât ai încerca să le arăti că lucrurile sunt undeva pe la mijloc, nu vor percuta.

    Altfel, așa cum zice și Radu, Apple n-a venit niciodată cu o noutate. A luat ceva existent și l-a integrat mai bine decât alții. Mai important de atât, a impulsionat masele să adopte ceea ce deja exista pe piață. Apple nu a făcut decât să ofere un “means to an end” revoluției tehnologice făcute de alții.

      (Citează)

  11. Singurul lucru care diferentiaza apple de restul este pozitionarea in piata. Ei vind – chipurile – un produs premium, de aceea il si vind foarte scump. Pentru cine are nevoie de un smartfon cu adevarat sint zeci de alternative. Daca vrei sa faci un “fashion statement” iti iei aifon. Vrei sa arati ca esti “bazat” si ai “valoare”? iei aifon. In mediul ala inchis unde conceptul de bluetooth sau apel video (peste reteaua mobila) sint niste chestii tabu e normal sa functioneze bine aplicatiile lor.
    Din fericire pentru apple, sintem intr-o faza in care orice lucru se vinde daca e prezentat ca fiind “exclusivist”, si cu cit e mai scump, cu atit se inghesuie hipsterii la coada sa le cumpere. Toate pitipoancele isi doresc geanta Louis Vuitton, desi alea au fost la origine niste sacose de rafie.
    Cit despre ceas… se vindeau in anii 1980 in Regie ceasuri electronice cu la fel de multe functii, basca rezistente la socuri si apa. Un ceas smart ar fi ultima achizitie la care m-as gindi vreodata.
    Si, Radu, iar ai avut atitudinea aia “la mine nu conteaza banii”… pentru foarte multi oameni, nu numai in tara asta, pretul conteaza.

      (Citează)

  12. Treaba e simpla, lumea isi ia Iphone nu pentru tehnologiile din spatele telefonului, nu pentru ca-l compara cu alte produse cu Android, ci pentru c-au auzit de el, pentru ca Apple are reputatia de-a face, chipurile, cele mai bune telefoane din lume. Ca atare in momentul in care omul de rand vrea sa-si ia un telefon, primul gand merge catre Apple. Cunosc mai multe persoane care au Iphone, si-l folosesc strict ca pe-un telefon, nu ca pe-un smartphone. De acolo vin grosul vanzarilor, din randul celor care-s in general atehnici, care nu stau cu zilele sa faca comparatii, sa se gandeasca ce nevoi au, si-n functie de asta sa-si aleaga telefonul.

      (Citează)

  13. Problema cu cei de mai sus e ca ei traiesc cu impresia, intiparita in minte de Apple, ca ei detin cel mai bun produs posibil. Ceea ce-ar fi si firesc, avand in vedere cat au dat pe el. Ceea ce nu-i deloc adevarat.

      (Citează)

  14. „Ca tehnologie software, sunt un lider. Au determinat felul în care arată o interfață modernă de smartphone, cum se instalează aplicațiile, cum rulează, cum interacționează între ele. Android a ales altă cale la acest capitol și de multe ori și-au luat-o.”
    Aici cred ca gresesti de exemplu apple a introdus wireless updates in ios 5(2012) pe cand in in android era de la gingerbread cred, cum interactioneaza ? (serios uite doar un exemplu de interactiune la apple http://lifehacker.com/5922387/open-in-chrome-bookmarklet-sends-urls-from-mobile-safari-to-chrome-on-your-iphone ) etc

      (Citează)

  15. Caz concret: Telefon personal Samsung S4 vs Telefon de serviciu IPhone 5s

    Fluiditatea de pe 5s si functionalitatea aplicatiilor nici nu se compara cu S4.

      (Citează)

  16. ok. articol pertinent si subiectiv, sunt de acord cu unele si te-as contrazice cu altele, insa comparatia de la final…o inteleg dc iphone e cel din stanga altfel nu :)

      (Citează)

  17. Vali, ultima poza este din cauza (sau datorita) faptului ca autorul ei ( numitul Bloghita, altfel simpatic) compara acum ceva ani HTC Wildfire (care nu a fost niciodata vreun varf de gama) cu iPhone si deducea ca telefoanele cu Android sunt naspa.

    Eu as fi pus in locul iPhoneului un gipan sau ceva care sa semnifice confortul, nu sportivitatea. E mai adecvat.

      (Citează)

  18. Nu vad care e problema vis-a-vis de ecranul mare. Apple a scos 2 variante, deci ai de unde poti alege. Frustrarea e inutila. Ei stiu mai bine de ce au bagat si ecran mai mare. Un motiv clar a existat.

      (Citează)

  19. @Radu, nici macar o pereche, de Beats. Nu mi-as cumpara ceva, orice, la care in cazul Beats, cel putin 95% din revieweri si testeri spun acelasi lucru. Dar fix acelasi lucru. Sunt mediocre calitativ, pretul e mare fiindca cel putin o treime din el se duce in research, marketing, ambalaj, etc. Prea putin se duce in calitatea castilor.

    Dar nah, cand le cumperi cu de 2-3 ori mai mult decat orice altceva din segmentul respectiv, ca pret, iar ele sunt undeva sub nivelul ala cu cel putin 2 nivele… suna la fel cu politica Apple.

    Imagine, marketing, hai sa facem bani pe seama consumatorilor, nu, asta nu se numeste geniu in afaceri, se numeste bullshitting. Si sa fim seriosi, Apple e plin de.

      (Citează)

  20. Apple inoveaza (sau macar inova), dar mainly design wise. Primul telefon cu touch utilizabil, prima tableta decenta, air… Sa nu mai vorbesc de iPod.

    Lumea probabil s-a enervat ca folosesc superlative si hiperbole aiurea si in exces.

      (Citează)

  21. @Radu. P.S. Nu e vorba ca ne plateste cineva sa scriem aia sau ailalta. E vorba ca tu ca si altii, Techcrunch, Engadged, etc, mentineti o imagine falsa a acestei companii ‘inovatoare’.

    Dar ma rog, e si chestie de gust pana la urma. Si stim cu totii vorba aia cu gustul.

      (Citează)

  22. @Dorin: cei de la Apple sunt genii, dar doar pe cateva segmente: UX, marketing si chip design. Nu pe ce cred altii care n-au nici o treaba cu tehnologia.

    In plus, sunt vreo cateva tipuri de oameni care cumpara produse Apple:
    1. Aia care vor sa arate “valoarea”.
    2. Aia care nu stiu despre ce e vorba(care folosesc telefonul doar pentru apeluri), care cumpara decat ce li se recomanda (sunt mai multi pe Android decat pe iOS, pentru ca de ceva timp s-a facut push in magazine sa se vanda produsele cu Android – vorbesc aici de situatia globala, nu de RO)
    3. Cei a caror viata nu se invarte in jurul telefonului, si unde el este doar o unealta care nu trebuie sa-ti dea batai de cap. Eu zic ca ma incadrez in situatia asta, si sincer prefer ca atunci cand cumpar un telefon sa nu fiu nevoit sa dezinstalez crapware-ul instalat de Operator sau Producator, sa nu stau sa instalez nu stiu ce loader, etc. Cand treci la alt iPhone decat iti bagi contul de iTunes cand il pornesti, parola de wireless si il lasi pe birou iar peste 10-15 minute (depinde de cate aplicatii ai si cat de bun este netul) este exact ce cel de dinainte (aceleasi contacte, aceleasi aplicatii, aceleasi setari, etc). Asta nu intelege lumea care tot ma intreaba de ce nu trec pe Android. Pai simplu, nu vreau dureri de cap. Timpul meu valoreaza mai mult decat suma aia de bani care este diferenta intre un S4 si un iPhone 5s(sau 6 sau whatever). Va recomand sa calculati si voi asta si sa vedeti apoi daca merita sau nu. :)

      (Citează)

  23. De fapt, chiar am incarcator wireless, si unul bun, LG, l-am luat imediat dupa ce mi-am luat Nexus 4, adica acum aproape 2 ani.
    Mi se pare una dintre cele mai inovative si utile functionalitati adaugata smartphone-urilor in ultimii ani, te scuteste de a umbla cu fire.
    E de o mie de ori mai utila decat plata cu telefonul, care exista doar in SUA, si vor mai trece multi ani pana sa ajunga si in Romania.
    Dar e ok, probabil o sa introdupa si apple aceasta functionalitate peste cativa ani, si va fi “inovatoare”.

      (Citează)

  24. Radu, articolul tau nu e rau, dar se refera la Apple in general si la cat de “trend setter” sunt ei. Ai dreptate, dar ai lungit mult articolul si la sfarsit ai dat cu batul in balta comparand 2 masini care nu au legatura cu titlul. Totusi omiti faptul ca Apple in 2007, cand au lansat telefonul lor iPhone care a furat numele de la Linksys :), aducea pe piata ceva nou intr-adevar: ecranul tactil capacitiv si fara tastatura reala, ci doar virtuala. Acum, toti au asa ceva si nu mai e nimic revolutionar, toate telefoanele fac la fel, unele la 1/3 din pret.
    In USA, unde americanul de rand e spalat pe creier (vorba vine :) ) si indoctrinat cu lene si caruia ii munceste imigrantul, o fi bine sa isi ia telefon care nu face nimic decat suna si FB sau WhatsApp, dar cate una odata, sa nu fim pretentiosi la vreun multitasking.
    Eu ma refer aici, in Haiducland, sau Romania, aici putini vor cumpara un telefon de trei ori mai scump care nu face nimic deosebit si la care nu poti pune un ringtone fara iTunes (legal fara JB) sau o poza fara Sync. Am avut 4 modele de iPhone si am 2 iPad-uri stiu ce spun.
    iPhone 6 e Mini de fapt iar Plus, e ce sa zic, e bun, e mare, e frumos, e scump. Dar nu e nimic revolutionar.
    Radu, pentru mine Apple a insemnat mereu o firma care are telefoane finute, mici, usoare si elegante. Acum, ca au lopeti, ce te face sa crezi ca m-ar interesa sa revin ca utilizator simplu (ma refer la orice user, nu la mine neaparat)? Aceeasi experienta o regasesti pe Android sau Windows cu ecrane mari, doar lipsa de aplicatii la WP nu ma face sa imi iau Lumia. Android, e alta poveste.

    Ca o mica incheiere, Apple sunt ca masonii. Un fel de fratie si club exclusivist. Nu neaparat ca o religie, desi se comporta ca atare.

      (Citează)

  25. @Deio: nope, nu e furat de la Cisco numele, ci este licentiat. :) Plateste pentru folosirea numelui. Nu i-ai vazut facand scandalul pe care il face Samsung, legat de patente, nu?

      (Citează)

  26. articol de pus la bookmark.
    altfel, ai dreptate. chiar azi am primit de la serviciu un nokia lumia 625 care nu are un taskbar sus unde sa vezi bateria, wireless/3g. trebuie sa dai tu cu degetul in jos ca sa apara…

      (Citează)

  27. Articol lung. Si incerc ca eu sa comentez scurt, da nu cred ca imi iese. 2007 nu e acelasi lucru cu 2014, nici pe departe. iPhone chiar a fost revolutionar in 2007, pentru ca piata era la inceput. Ma refer strict la piata smartphone cu ecran tip touch.

    Astazi deja e o piata matura tehnologic si care se apropie periculos de saturatie (probabil in 2-3 ani se va ajunge si acolo). Cam nici un produs sau platforma nu au cum sa mai fie revolutionare la lansare in 2014, Apple parca cu atat mai putin (parca s-au turtit bine de cativa ani in materie de inovatie)

    Cat despre trendurile sau standardele pe care or sa le impuna Apple pe piata smart-phone. Slabe sanse si aici. De ce? Cota lor de piata a ajuns la 13% in 2014 si eu zic ca o sa scada in continuare. Si cei de la Apple par sa fie multumiti/constienti de situatie (exemplu: functionalitati foarte bune, precum Continuity, sunt limitate la luma iOs-OSX, care OSX are 7% pe piata desktop; nu par ca au de gand sa faca vreodata un telefon mid-range, etc). Apple se va aseza pe piata smartphone cam ca pe piata desktop, undeva la 10% cota de piata, plus-minus. Segment premium, cu marja mare de profit si cu client legati tare de platforma din diverse motive. Va mai reusi in viitorul apropriat o evadare din pluton ca in 2007, care sa ii duca la cote de piata mult peste limita asta? Nu prea se prevad sanse pentru asa ceva.

    Unde sunt inca tari si in materie de trend: pe piata nord-americana, unde au o cota buna de piata. Dar inevitabilul se va produce si acolo, cota de piata se va eroda incet-incet, ceea ce va duce si la reducerea influentei. Pentru ca nu poti sa lupti in acelasi timp cu Google, Samsung, LG, Sony, HTC, plus o armata uriasa de firme chinezesti, plus Microsoft.

    Modelul “furnizor de OS+o armata uriase de OEM-uri” o sa invinga la cota de piata. Cum s-a intamplat si pe piata PC-urilor. In primul rand pentru ca ofera o flexibilitate uriasa in a iti alege hardware-ul.

      (Citează)

  28. Sustin punctul 3 al lui ratonbox. Iti iei iphone cand vrei pur si simplu “sa mearga” si sa nu-ti bati capul cu micile blocaje, reseturi etc specifice Android.

      (Citează)

  29. @ratonbox Ba da, de la Cisco l-au furat, a fost un proces mare, au ajuns “la settlement” si acum platesc licentierea.
    Stiai ca si iPad e nume furat? Era al lui Proview, (cei cu monitoare de acum 10 ani de zile) au ajuns la proces si acolo se pare ca s-au inteles cumva pana la urma.

      (Citează)

  30. Cand treci la alt iPhone decat iti bagi contul de iTunes cand il pornesti, parola de wireless si il lasi pe birou iar peste 10-15 minute (depinde de cate aplicatii ai si cat de bun este netul) este exact ce cel de dinainte (aceleasi contacte, aceleasi aplicatii, aceleasi setari, etc). Asta nu intelege lumea care tot ma intreaba de ce nu trec pe Android.

    Coane, daca doar asta e motivul pentru care nu treci pe Android, e stupid din start. Pentru ca si cand treci pe alt Android doar bagi contu’ de google si-ti sincronizeaza tot. Aplicatii, contacte, teme, setari, inclusiv retelele wifi folosite in trecut si asa mai departe. Na, vezi, d-asta nu intelege lumea……

      (Citează)

  31. Ma amuza asta cu trendul pe care-l stabileste Apple, Apple care a incercat sa stabileasca un trend in randul telefoanelor ca display-ul sa fie undeva la 4″, si-acum sunt nevoiti sa scoata telefoane de 4,7″ si 5,5″ pentru ca altii au stabilit trendul care s-a fixat pe undeva pe la 5″, la fel ca si pe segmentul de tablete, unde acelasi Apple a incercat sa stabileasca trendul de 10″, spunand si repetand obsedant ca aceea e marimea unei tablete, si ca ei nu vor scoate-n veci tablete mai mici. Si ce sa vezi, si aici s-au aliniat trendului stabilit de altii si-au scos o tableta mai mica. Dar da, in rest Apple stabileste trendul.

      (Citează)

  32. din comentarii eu inteleg altceva: e semianafabeti, da’ are aifon.

      (Citează)

  33. Lumea nu intelege ca banii fiecaruia sunt ai lui. Daca isi ia Iphone trebuie sa respecti alegerea si nimic altceva. Dar mereu se va gasi un gog cum ca de ce nu ai luat ANDROID ca bla bla bla…

      (Citează)

  34. Rivalitatea nu a pornit de la Android VS iOS, ci de la Samsung VS Apple.

    Cu timpul, utilizatorii Android s-au unit in idei si au creat un cult, care se poate rezuma astfel: Android face mai multe decat iOS, deci toti cei care cumpara Apple sunt, in principiu, prosti sau snobi (ceea ce este fals, asa cum voi detalia pe parcurs).

    Intre timp, rivalitatea online a devenit Android (toti producatorii) VS. Apple, dar invers NU.

    Utilizatorii Apple nu au nimic impotriva utilizatorilor Android, iar atunci cand concurenta lanseaza functii noi, suntem bucurosi sa le laudam – spre deosebire de utilizatorii Android, care ne vaneaza online pentru a ne certa si a ne converti la cultul lor.

    Eu as fi curios sa stiu cati dintre cei care au Android astazi, detin un smartphone de ultima generatie. Pentru ca cei mai suparati utilizatori de Android nu sunt cei care au Galaxy S5 sau HTC One, ci aia care au “smartphone”-uri care se dau gratis la abonament.

    De ce imi cumpar iPhone de fiecare data si nu un smartphone cu Android? Din foarte multe motive:

    1. Din punct de vedere al aspectului, iPhone arata de fiecare data mai bine decat concurenta (materiale, calitate, imbinare, etc.). Arata premium, imi place sa il privesc, sa il folosesc.

    2. iOS-ul, per total.

    – Arata si functioneaza mai bine decat orice versiune Android. Este luminos, elegant, exact, rapid.

    – Stiu ca ma pot baza pe el, nu are glitch-uri, nu da crash, nu necesita restart – niciodata.

    – Micile detalii, adunate, ofera o experienta de utilizare foarte placuta, pe care nu am regasit-o la Android. Detalii de aspect, de functionalitate.

    – Totul este intuitiv, logic, inteligent plasat. Aproape niciodata nu trebuie sa cauti o functie pe care o folosesti rar. Este exact acolo unde crezi ca ar trebui sa fie.

    – Spre deosebire de Android, noile versiuni de soft sunt oferite gratuit, pentru toate modelele de iPhone. Utilizatorii iPhone, asteapta acum lansarea iOS 8.

    Incepand cu 4s, care a fost lansat acum 3 ani, toti utilizatorii il vor putea folosi gratuit. Asta inseamna ca majoritatea utilizatorilor Apple vor beneficia de ultima versiune de soft.

    3. Conectivitatea cu alte produse Apple. Daca detii un MacBook Air, nu iti vei cumpara niciodata un Samsung. Si ca tot veni vorba de MacBook Air, urmeaza si lansarea OS X Yosemite, care va fi disponibila tot gratuit pentru toti utilizatorii de desktopuri si laptopuri Apple.

    4. Aplicatiile si jocurile se lanseaza prima data pe iOS.

    5. Un lucru pe care il aud foarte des: telefonul X cu Android are processor mai mare si dublu rami decat iPhone-ul tau. OK, si ce spune asta despre softul Android, daca in toate testele iPhone-ul este – cel putin – la fel de rapid?

    Un alt mit este ca utilizatorii iPhone nu au abonamente cu internet. Toti cunoscutii mei au iPhone-uri cu abonamente internet si nu cunosc pe nimeni care sa opreasca traficul de date.

    Ba din contra, daca ne luam dupa statistici, o majoritate zdrobitoare din traficul de pe mobil, si mai ales de pe tableta, vine de la produse Apple – cu toate ca Android se regaseste pe sute de modele diferite smartphone.

    Asta inseamna ca cei care achizitioneaza produse Apple le folosesc online, pe cand cei care cumpara Android, le tin de poza.

    6. Utilizatorii iPhone folosesc majoritatea aplicatiilor native, si toate firmele mari au support pentru iPhone.

    Spre exemplu, aplicatia Passbook este extreme de folositoare pentru mine, insa nu ar putea fi folosita fara support din partea companiilor de specialitate: Booking, companii de retail sau a acompaniilor aeriene.

    ApplePay va fi o noua revolutie, chiar daca nu a inventat-o Apple. Android o are demult, dar nimeni nu o foloseste, deci este practic inexistenta.

    In Romania, concerne precum Zara vor implementa metoda de plata de la inceput, la fel si Starbucks, Gloria Jean’s, McDonald’s, etc. In strainatate, unde este ideal sa nu mai scoti portofelul cu carduri, nici nu se mai pune problema.

    Mai sunt foarte multe de spus, dar ce rost are? Fiecare om e liber sa-si cumpere ceea ce doreste, iar “rivalitatea” asta nu exista in afara cercurilor de pustani, care oricum nu conteaza in piata reala.

      (Citează)

  35. Conform unor cercetari de piata in uk peste 12 milioane de oameni au Iphone, cota de piata fiind in 2013 de 31% . Sincer eu acum sunt pus in fata unei dileme. Sa imi cumpar Iphone 5s sa astept pentru Iphone6 sau sa-mi iau amiralul M8 HTC ?!? Ar mai fi o varianta si noul Samsung Galaxy Alpha. Nu ma intereseaza decat bateria la oricare din ele..deoarece ascult multa muzica la casti. Aici a avea un iphone e ceva normal…unul second incepe ca pret pe la 80 de lire, iphone 4. Cum minim pe zi , castigi cam 80 de lire, e o zi de munca. Daca as merge si as cumpara cu sufletul as lua HTC-ul…dar nu stiu….e o dilema mare.

      (Citează)

  36. pt individul de mai sus cu “just works”:

    Am un ipad si inainte de concediu am vrut sa pun un sezon dintr-un serial sa am pe avion. M-am chinuit o zi intreaga, nu exagerez, si pana la urma le-am pus pe telefonul cu android ca n-a vrut si pace.

      (Citează)

  37. Marius Ciobanu

    11/09/2014 la 2:30 PM

    Mi-a placut parerea ta impartiala….
    Dar ai omis un lucru extrem de important, Apple tot ce face, face numai cu materiale de calitate, lux as spune….pe cand rivalii cu plastic ordinar si asta face diferenta! ;)

      (Citează)

  38. @Marius Ciobanu: doar doua vorbe. De fapt doua telefoane: iPhone 5c si HTC One

      (Citează)

  39. Am avut S3 si 5 huse de calitate si originale, asta nu a impiedicat exteriorul sa se cojeasca si sa se faca ordinar, iar telefonul sa bazaie in convorbiri dupa un an de folosire, nu mai zic de incarcatorul original care nu a mers din prima zi. Dupa juma de an 5sul arata si functioneaza f bine. Probabil la calitatea asta se referea Marius Ciobanu.

      (Citează)

  40. Marius Ciobanu, nu cred ca stii ce inseamna luxul daca spui ca aluminiul ala ordinar de la aifon e de lux.
    lux vezi la Vertu.
    iar plasticul ala ordinar de la rivali e de fapt policarbonat de buna calitate.

      (Citează)

  41. vali si eu am avut s3 mai bine de un an, l-am scapat de doua-trei ori pe jos, o data chiar pe asfalt de la peste un metru inaltime si in afara de doua portiuni de 2-3 mm pe lateral unde s-a deformat putin, nu se vede nimic. probabil tu ai mai jucat cate o miuta cu el din cand in cand…

      (Citează)

  42. @iphone „- Stiu ca ma pot baza pe el, nu are glitch-uri, nu da crash, nu necesita restart – niciodata.”
    http://www.techradar.com/news/software/applications/ios-apps-said-to-crash-more-than-twice-as-often-as-android-apps-1238219

      (Citează)

  43. Foarte bun articolul, cum spunea cineva mai sus, de pus la bookmarks :)
    As veni cu o completare. Acum cateva zile am citit un articol conform caruia Samsung si LG isi doresc foarte mult ca Apple Watch sa aiba success si asta pentru ca ei nu au reusit sa atraga indeajuns de mult interes din partea competitorilor, dar Apple o poate face cu ceasul sau. Cum a spus si nwradu, Apple este o companie pricepută la a impune trenduri.

      (Citează)

  44. Sintetizand titlul articolului, daca e posibil: Apple revolutioneaza ideea de revolutionar.

      (Citează)

  45. Salut! E foarte bine scris articolul, imi place ca ai reusit să ramai impartial. Doar ca nu sunt de-acord cu unele chestii.

    Spuneai ca nu ti s-a parut primul iPhone revolutionar, din cauza lipsei 3g-ului, camerei bluetooth, fisiere etc. Imi amintesc cand am vazut keynote-ul primului iPhone. Am crezut ca sunt in viitor: era primul telefon cu ecran mare, tactil, care mergea foarte bine. Ecranul se rotea in functie de cum il tineai. Mergea super bine si nu sacada. Era primul pe care puteai vedea site-urile in varianta lor normala, browserul suportand tehnologii importante precum html5 si css3. Camera era ok pe-atunci, cel putin stiu cum facea poze iPhone 3g si erau superbe pentru perioada aceea. Singurul defect era lipsa 3g-ului, care pe-atunci era o tehnologie tanara. Sistemul de fisiere a fost abstractizat prin aplicatii, ceea ce mi se pare o idee foarte buna. Da-i un android unui necunoscator, si spune-i să gaseasca folderul de downloads. Vezi cat ii ia. In ceea ce priveste trimiterea fisierelor prin bluetooth, apple a ales să le trimita prin email, din aplicatii. WIFI-ul chiar si 2g-ul mergea mult mai rapid decat bluetooth. (Multi romani se plang de faptul ca nu poti trimite piese prin bluetooth pe iphone. Mi se pare normal, avand in vedere ca asta e ilegal si in tarile civilizate, lumea mai cumpara muzica.) Eu spun c-a fost revolutionar pentru ca au inteles ce vor cu-adevarat consumatorii de la un telefon: nu vor un calculator in buzunar, vor simplitate. In cele din urma, ajutat de software, telefonul (oricare brand) a depasit in unele cazuri utilitatea unui calculator, facand-o intr-un mod diferit.

    In plus, spuneai ceva de faptul ca Apple nu aduce tehnologie hardware revolutionara. Macbook Air-ul mi se pare o tehnologie hardware revolutionara. Poate te referi la performante, atunci Mac Pro-ul, la fel, mi se pare revolutionar. Detectorul de amprenta de pe iPhone 5s mi se pare o tehnologie harware revolutionara. Evident, avem 2 concepte diferite despre ce inseamna tehnologie revolutionara (cred ca tu esti impresionat de cifre). Pentru mine, (si multi altii), tehnologia hardware devine revolutionara cand e combinata cu software pentru a primi utilitate, e bine gandita si pur si simplu merge, fara batai de cap si timp pierdut. Nu m-ajuta cu nimic daca am procesor quad-core, iar nicio aplicatie, nici macar sistemul de operare, nu profita de cele 4 nuclee. Sau un mai bun exemplu, nu m-ajuta cu nimic să am cititor de amprenta pe telefon, daca merge ca pe Samsung.

    In final, fiecare producator de telefoane are meritele sale. Fara Android, Apple ar fi stagnat (oricum o face un pic). E buna concurenta, face rotitele să se-nvarta. Dar, sincer, degeaba discutam noi pe bloguri despre cat de bun e un brand si cat de bun e altul, la urma urmei consumatorii decid, iar marea majoritate nu citesc bloguri sau review-uri.

      (Citează)

  46. @Dan
    Touch ID era pe Motorola cand Apple era inca in butoiul cu lapte.
    MacBook Air foloseste hardware Intel, de altfel ca si Asus pe Zenbook. Zenbook elegant la jumatate din pret, tot aluminiu, SSD, ce doresti.
    Nu vad nimic “revolutionar”.
    Vrei revolutionar? Asus Zenbook UX303 si NX500, le-am avut ambele destul ca sa imi fac o parere. Apple MacBook mai are de invatat inca. Ecran 4K tactil cu LED IPS, RGB Backlight, stii ce este asta? :) – cauta pe Google sa afli – boxe quad cu Bang&Olufsen si SSD 512GB cu 16GB RAM, placa video GTX860M cu i7 Quad real, toate astea intr-un pachet aluminiu elegant, la pret mai mic decat al unui Apple MacBook.
    Apple nu au nimic revolutionar, tocmai ce ziceam mai sus, sunt doar club exclusivist gen mason sau Rotary, cum vrei. Vrei sa faci parte din club? Sigur, se poate. :)

      (Citează)

  47. @add : Ai multe variante. Presupunand ca sezonul era cumparat din iTunes, doar trebuia sa dai download. Pentru serialele imprumutate din *bay solutia gratuita e cat se poate de simpla: instaleaza VLC player si fa upload la filme in iPad.

    It just works, but you still need a little brain :)

      (Citează)

  48. @iPhone

    Spre deosebire de Android, noile versiuni de soft sunt oferite gratuit, pentru toate modelele de iPhone.

    Am ras cu clabuci. Asta-i propaganda toata ziua ;)

    Sa nu mai zic ca ce-ai insirat acolo drept “calitati” (ma rog, majoritatea) la iPhone sunt mai degraba chestii subiective, ce tin de gust. Restul sunt doar mituri urbane. Nu de alta, da’ glitchuri pe android? Cam cum, ceva in genul sa nu-l poti tine normal in mana ca-i dispare semnalul? Ceva de genul asta? Sau harti ce te trimit in cu satelitul? La glitchuri dinastea te referi?

    Inteleg sa-ti placa ceva si sa cumperi acel ceva si e ok sa zici “cumpar iPhone pentru ca-mi place”. Da’ e stupid sa spui ca-ti cumperi iPhone pentru ca n-are glitchuri cum are Androidul, cand de fapt Apple a dat-o in bara urat de cateva ori. Sa-ti amintesc cu n-au sunat alarmele pe iPhone pentru ca un programator d-acolo n-auzise de daylight saving time?

      (Citează)

  49. @Dan
    Foarte buna asta cu “e ilegal prin BT si atunci trimitem prin email”. Dar un fisier scris de mine pot trimite prin BT ?
    In rest ai facut un amalgam intre iPhone 1 si iPhone 3g. Avea 1 camera buna pentru ca ai vazut-o tu pe aia de pe 3g ?
    Site-uri HTML5 in 2007 ? Cate, ca draft-ul s-a publicat in 2008. Si eu vedeam site-urile exact asa cum erau facute. Cu Opera si Nokia E61. Telefon din 2005.
    Detector de amprente (de fapt cititor) tehnologie revolutionara ? Poate idee revolutionara, ca l-au pus pe un telefon. Crezi ca pana la Apple nu s-au folosit cititoare de amprente in alte domenii ?

      (Citează)

  50. @Deio Un raspuns tipic romanesc (asa passive aggressive si rastit). Nu stii ce-nseamna cuvantul revolutionar. Te ajut eu, cauta aici: http://dexonline.ro/definitie/revoluționar.

    Zenbook UX303 si NX500 nu sunt revolutionare. Sunt produse cu multe features. Nu au schimbat nimic, daca nu era Macbook Air nici macar nu apareau, Asus ar fi facut netbook-uri in continuare. Citeste-mi mai bine comment-ul.
    Un club nu mai e exclusivist daca fac parte din el sute de milioane de persoane, nu crezi?

    @Innoxius
    Ziceam ca e ilegal să trimiti piese, nu ca se pot trimite pe mail. Citeste si tu atent. Se lucreaza la HTML5 din 2004 si iPhone avea cel mai avansat browser. Suporta HTML5 pentru webapps si s-au facut destule :) Hai să nu comparam Opera de pe nokia cu Safari. Să fim seriosi, ca si eu l-am avut bate-l domnu`.

    O să inchei cu ce mi-a spus un prieten din uk cand l-am intrebat de ce nu-si cumpara un laptop cu windows in locul macbook-ului pro pe care-l avea : “Nu am timp să reinstalez windows-ul si să-l duc la reparat”.

      (Citează)

  51. Deio, tu nu te saturi să haterești așa crunt? Până acum ai aruncat vorbe fără nicio bază, nicio sursă.

    Cu Linksys/Cisco au avut o dispută ce s-a remediat în beneficiul ambelor companii. N-a furat nimic Apple.
    Cu Proview a fost altă treabă. Apple a plătit compania unde era licențiat numele dar niște unii s-au tras pe cur.

    Way back at the turn of the century, Proview’s Taiwan branch registered the “iPad” trademark for its Internet Personal Access Device — an all-in-one PC that wasn’t unlike Apple’s own iMac. Later on, Apple would purchase the worldwide rights to the name from the Taiwan branch, which presumably included Shenzhen Proview Technology’s claim — though the Chinese vice minister for the State Administration for Industry and Commerce (SAIC) would later declare Proview the trademark’s rightful owner.

    Legat de MBA:

    Intel announced the Ultrabook concept at Computex in 2011.

    Steve Jobs introduced the first MacBook Air during a speech at his keynote at the 2008 Macworld Conference & Expo on January 15, 2008.

    Trei ani diferență, bossuleanu. Trei ani.

    Nu vezi nimic revoluționar pentru că-ți place să haterești aiurea-n tramvai. Situația rămâne aceeași: Apple a lansat MBA cu trei ani înainte ca Intel să prezinte conceptul de ultrabook pe care se bazează acum Zenbook-ul.

    Sunt domenii în care Apple a revoluționat. Nu multe, ce-i drept, dar există. Și sunt domenii în care Apple a îmbunătățit ce-au făcut alții și, prin statutul de “companie-cult”, a dus la o adopție în masă a anumitor tehnologii sau tipuri de dispozitive.

      (Citează)

  52. @Dan

    Asa e. N-ai spus. Ai dat de inteles doar. Sau, mai exact, le-ai gasit scuze cu BT.

    Si legat de “daca nu era Macbook Air nici macar nu apareau”, ma intreb, oare, daca nu exista phablet Samsung sau Nokia sau HTC, Apple scoatea phablet ? Oare daca nu exista OIS pe telefoane, Apple producea OIS ? Daca nu existau smartwatch, Apple producea smartwatch ? Daca nu existau SO-uri mobile cu multitasking adevarat, Apple baga multitasking adevarat ? Hopa, ca aici nu avem ce discuta.

      (Citează)

  53. @Deio: Maestre, NX500 s-a lansat luna trecuta. Nici nu se vinde in europa inca. “Le-ai avut destul ca sa iti faci o parere?” Adica nu suficient timp cat sa vezi ca nu vezi tastele cu font argintiu inchis pe tasta argintiu deschis de la Asus? Sau amprentele care rezulta din folosirea touch screen? Sau light bleedingul de la tastatura Asus? Sau trackpadul ala de toata jena de la Asus? Sau luminozitatea mai mica a ecranului de la Asus sesizata cand esti intr-o camera insorita (nu mai vorbesc de lumina directa a soarelui peste ecran)? Sa stii ca exista o mare diferenta intre specificatiile puse pe hartie si implementarea lor.

      (Citează)

  54. Bateria ceasului tine o zi. Deocamdata. Revolutia continua.

      (Citează)

  55. @Sabotor, nu-si are rost ironia cand stim toti prin ce glitch-uri urate a trecut Android si in ce hal “functiona” in primii ani. Raspunde civilizat, fara sa ironizezi, asa cum am facut-o si eu. Vad ca-ti cam place sa iei oamenii la misto, fara sa stii nimic despre ei.

    Revenid la “propaganda”, care nu este altceva decat un fapt usor verificabil:

    Mai e putin si se lanseaza Android 5.0, dar cine se va bucura de el? Doar clientii noi. Doar n-o sa-mi spui ca nu ti-ar placea update la 5.0 pe smartphone-ul actual?!

    Uite, vezi, inca un motiv sa-ti iei iPhone. Il poti schimba la 2 ani, fara sa te simti “pedepsit” de companie ca nu ai ultimul model de smartphone. :-)

    P.S. Acum intelegi de ce am zis ca formati un cult? Pentru ca nu acceptati si opiniile altora, indiferent cat de pertinente ar fi.

      (Citează)

  56. @Ciprian
    Cipriane, nu vorbi pe auzite. Am avut mai multe tablete si telefoane decat ai pus tu mana 3 minute in magazinele retail sau in showroom-uri, atat cat sa nu te intrebe vanzatorul “va ajut cu ceva?”. Light bleeding e o problema si la iPhone si iPad, am schimbat 10 iPaduri odata si 2 iPhone cu light bleeding. E o problema generala la panelurile IPS, nu Inalt Prea Sfintia Sa, ci InPlane Switching.
    Nu vorbi aiureli. Cate laptopuri ai vandut sau reparat la viata ta? 0? 1?
    NX500 nu avea bleeding si “trackpad” e de fapt TouchPad pentru informatia ta. Care TouchPad e la fel de bun sau prost ca pe MacBook, ca am desfacut si reparat destule si d’alea.
    Mai informeaza-te pe viitor. Da bine. :)
    @Bogdan Popa
    De ce ai spune ca sunt “hater?” Stii ce e acela? Cum zic ceva concret negativ si pertinent, va atacati si aduceti argumente puerile. Parca sunteti la gradinita.
    @Dan
    Asa si MacBook. Nu e nimic “revolutionar” atunci. Si mai rau, e un belit de laptop care nici nu are “features” cum spui.
    Referinta ta la DEX e pur puerila, comportament identic cu al lui Bogdan. Nu stiti sa aduceti contraargumente, constructive si deviati aiurea “in tramvai” ca sa folosesc vorbele voastre.
    Detineti si voi mai mult de 3 luni un produs anume, de varf si mai vorbim. Pe forumuri si bloguri puteti sa va “balacariti”, dar pana atunci, pana nu schimbati lunar gadgeturi de varf, stati in banca voastra.

      (Citează)

  57. Wow! Nu ai nici o treaba cu chestiile astea! Dar deloc!
    Ramai la shaorme si la burgeri. Nu te aventura in domenii pe care nu le cunosti/intelegi.

      (Citează)

  58. @iPhone

    stim toti prin ce glitch-uri urate a trecut Android si in ce hal “functiona” in primii ani.

    Coane, eu cred ca confunzi iOS cu Android. Nu de alta, da’ hai povesteste glitchurile urate ale androidului. Ca pana una-alta eu ti-am pomenit 3 la iPhone.

    Mai e putin si se lanseaza Android 5.0, dar cine se va bucura de el? Doar clientii noi. Doar n-o sa-mi spui ca nu ti-ar placea update la 5.0 pe smartphone-ul actual?

    Pai n-o sa-ti spun ca nu mi-ar placea update la L pe smartphone-ul actual. Pentru ca o sa-l primesc. Asa cum o sa-l primeasca si aia cu Nexus 4, 7 sau 10. Nu stiu ce-ai auzit tu cu noile versiuni de Android ca le primesc numai telefoanele noi sau or fi pe bani, da’ e mit urban.

    Acum intelegi de ce am zis ca formati un cult? Pentru ca nu acceptati si opiniile altora, indiferent cat de pertinente ar fi.

    Amuzant, ma umfla rasul cum vorbesti tocmai tu de un cult. Nu de alta, da’ vad ca tu imprastii niste idei despre android, idei care sunt total gresite (glitch, faptul ca n-ar primi update gratuit s.a.m.d). Eu n-am scris ca iPhone e prost, ca nu primeste update sau cine stie ce, eu doar ti-am contrazis afirmatiile false legate de Android (luandu-te un pic la misto, ce-i drept, da’ mi-ai ridicat mingea la fileu, cum sa zici ca sunt glitch in Android cand iOS e faimos pentru bugurile lui?). Si in conditiile astea TU imi spui MIE ca fac parte dintr-un cult si nu accept opiniile altora? Holy fucking happy mushroom :O

      (Citează)

  59. @A
    A, B, C, interesant nume. La mine te referi cand spui ca sa raman la “shaorma” si burgeri? Intreb frumos si oarecum pertinent, incerc sa ma cobor la nivelul tau.
    E lunga calea pana jos, dar hai sa fac efortul asta.

      (Citează)

  60. Eh, hai sa nu exageram acum ca fiecare versiune de iOS merge pe fiecare iPhone lansat. Ultima versiune merge doar de la iPhone 4 in sus si inteleg ca nici nu arata la fel intre modele, ca pentru iPhone 4 s-a trimis o versiune castrata.

      (Citează)

  61. Asa, ia-te si de ceas doar pentru ca este produs de Apple. Tu intelegi ce face in comparatie cu Q&Q-ul ala de la Samsung, pe care O TREIME dintre cumparatori l-au returnat?

    http://www.techradar.com/news/phone-and-communications/who-s-keeping-watch-a-third-of-all-samsung-galaxy-gears-returned-to-store-1193959

    Una este sa iti placa Android, si alta este sa bati campii.

    In societatea moderna ceasurile nu mai erau necesare, devenisera bijuterii. Din pacate pt prodcatorii de “ceasuri” ieftine (sub 1500 lei), Apple Watch ii va distruge, pentru ca este aproape SF.

    Nu doar ca arata superb, dar:

    – vei putea plati cu el cumparaturile, inchiriatul auto, biletul la metrou, la film,
    – vei deschide usa la hotel (nu-ti mai trebuie cartela),
    – platesti parcarea la robotzel fara card sau cash,
    – stingi lumina in casa, atunci cand o uiti aprinsa (daca ai sistem de iluminare inteligent),
    – iti monitorizeaza pulsul si te avertizeaza daca risti un infarct miocardic,
    – este trainer personal (stie cat te antrenezi pe zi, te avertizeaza sa faci miscare daca stai prea mult timp asezat la birou, etc.),
    – iti incarnci pass-ul de telescaun atunci cand schiezi,
    – inchiriezi bicicleta in strainatate fara sa bagi 1,50 EUR pocneti,
    etc.

    Astea sunt doar cateva idei, ca sa iti faci o idee, dar dezvoltatorii de aplicatii vor face minuni in viitor pornind de la acest device.

    Ex: deschizi usa la garaj, usa la intrare, poate chiar va inlocui cheia auto (care deja este contact less). Il vei putea conecta la camera bebelusului si vei sti cand doarme, cand se trezeste, etc.

    Apple aduce bani multi companiilor care se respecta, motiv pentru care acestea acheseaza la fiecare trend lansat de Apple. Stiu ca vor face bani din colaborarile cu Apple, si se ajuta reciproc.

      (Citează)

  62. @Deio : Detin de mai mult de 3 luni (sa tot fie vreo 10 deja) (si) un Mac Pro 2 x Quad. E destul de “virf”? Are sens sa-ti spun ca-si face treaba sau imi spui ca l-ai avut in service si se strica des? Trebuia sa iau Dell? Hai, spune-mi cat de inapoiat sunt ca nu-l schimb la fiecare luna de zile.

      (Citează)

  63. @nashu_mare : Trebuie un anumit fler cand faci update pe iOS :) Generatia 4 se cam chinuie cu iOS 7. Dar 5 si 5s merg ok. Am motive sa cred ca 5 si 5s o sa mearga foarte bine si cu iOS 8. Ca idee, ma gandesc ca-i destul de rezonabil pentru un terminal iesit in 2012 sa primeasca un (ultim) OS in 2014. Dar as avea rezerve in a pune iOS 9 pe un iPhone 5 :)

      (Citează)

  64. “Ex: deschizi usa la garaj, usa la intrare, poate chiar va inlocui cheia auto (care deja este contact less). Il vei putea conecta la camera bebelusului si vei sti cand doarme, cand se trezeste, etc.”

    Adica ceva in genul asta? http://youtu.be/hYMpMt0lwUY

      (Citează)

  65. @iPhone
    1. Eu, spre deosebire de multe comentarii de aici, “m-am luat” de ceasul Apple pentru ca este unul dintre subiectele articolului.
    2. Si mai exact, nu “m-am luat”, ci am transmis mai departe ce a zis un oficial Apple.
    3. Nu ma intereseaza cati au returnat ce ceasuri. Nu ma intereseaza obiectele astea. Nu inca.
    4. Foarte bine ca face toate chestiile alea (sau le va face). Cu atat mai mul ar trebui sa il tina bateria de ordinul zilelor.
    5. Daca si o informatie pe care o da un oficial Apple va deranjeaza, ce sa mai zic ? Succes si aveti grija sa nu sparga globul de sticla (pardon, safir) in care va duceti viata.

      (Citează)

  66. @zetu
    Sigur, peste inca 2-3 ani :))

      (Citează)

  67. @Ciprian

    De fapt, cred ca se poarta prin boarduri discutii gen:

    – ba, bagam widgeturi adevarate de data asta?
    – nu, ba, nu bagam ca nu vor merge si pe iphone 4 si nu se vor mai simti toti clientii nostri speciali. Le bagam de la ios8-9, cand nu vom mai suporta iphone 4 deloc

    Si de aia iphone 4 primeste doar o minunatie de skin nou cu icoane flat high tech si dreptul de a folosi aplicatii care ii fusesera interzise inainte, plus linkuri si locuri unde sa atingi ecranul aranjate mai la moda. Si se numeste generatie noua de sistem de operare.

    Pai normal ca nu ai nevoie de un upgrade hardware pentru asta si ca merg si pe telefoane de acum 2 ani. La limita.

      (Citează)

  68. -Si daca vor aparea unii nemultumiti de asta?
    -Spunem ca asa a zis Steve.

      (Citează)

  69. @Ciprian
    Bine, dar tot pueril. Initial te legai de mine cu Nx500 pe care nici nu l-ai vazut, ai adus niste argumente ireale si care erau prea generaliste, la orice produs se intampla, apoi cand ai vazut ca iti dau argumente solide, ai inceput sa te lauzi cu ce ai detinut, un MacPro. Bravo, dar mai ai. MacPro e bun, dar 0 upgrade. Nu intram in detalii, nu ma iau de el, e un produs bun.
    Deviezi. Aici se vorbea despre telefoane si tablete, nu despre desktop PC, ca acolo e jale. Pentru Apple. Un custom build, ti-l fac la 50% din pretul lui Mac si aici nu te poti lega de plastic si “features”, ca Photoshop si Maya sau CATIA, ruleaza pe Quadro care e si pe Mac si pe orice PC, pe Windows sau pe OSX.
    Cu posibilitate de upgrade, la ce piesa vrei tu. Pe cand la Apple, Sayonara :)) L-ai cumparat si il ingropi sau il vinzi la jumatate de pret peste 2 ani. Daca ai norocul sa crape, il cumperi din nou, ca atat costa reparatia. Putin exagerez, dar iti faci tu o parere.
    Si ca sa iti pun cireasa de pe tort, un MacPro nu ruleaza CATIA, Maya sau 3DStudioMax. Sau ruleaza cu BootCamp, dar atunci se cam anuleaza ideea de a avea un Mac. Mac cu Windows? :) Se poate desigur. Merita? Nu stiu. Eu consider ca nu.

      (Citează)

  70. @iPhone

    “Una este sa iti placa Android, si alta este sa bati campii.” Asta n-am inteles-o. Deci purtatorul de cuvant Apple bate campii sau ii place Android? Sau ambele? Pentru stiinta ta, uite ceva de citit. Asta pana apar “minunile” alea. Numai vezi sa nu se termine bateria ceasului cand “iti monitorizeaza pulsul si te avertizeaza daca risti un infarct miocardic”.

    http://www.gsmarena.com/apple_watch_to_require_daily_charging-news-9614.php

      (Citează)

  71. @nashu_mare : eu de exemplu mi-am restrins toate aplicatiile (250+) pe foldere, intr-un singur ecran. Nu mi-as pune un widget care sa imi pape unul-doua randuri de icoane (am i5s) nici sa ma tai. Realistic vorbind, pe displayurile mici sunt cam aiurea widgeturile – foarte greu interactionezi cu ele. Pe 6 plus s-ar putea sa fie alta poveste.

    Revenind: la iOS 7 pentru 4 i-au taiat Siri si inca ceva treburi minore. Daca le lasau, imbatrineai linga el pana executa taskurile. Apple cred ca face niste boarduri lungi si dese pentru ca ei trebuie sa aleaga intotdeauna compromisul maxim data fiind lipsa customizarii (de la lizibilitatea textelor, pana la paletele de culori).

    Zilnic compar experienta pe i cu un Nexus 7-le care cand nu e la incarcat sta doar in baie (lecturi & stuff) :) si nu simt deloc atractia sa trec la Android. Rezista bine la abur, pare-se.

      (Citează)

  72. jesus, a luat-o lumea razna…
    Unu’ spune ca iphone primeste GRATUIT update-uri. Dar ce, la android sunt pe bani? Si daca update-urile astea de la iphone sunt asa de bune, de ce as cumpara un iphone 5 sau 6, atata timp cat viata e frumoasa si roz cu iphone 4?

      (Citează)

  73. @Ciprian

    Am avut widgeturi pe Desire. Unele dintre ele erau aceleasi cu astea de pe telefonul de acum. Mergeau la fel. Doar ca Desire se misca mai greu cateodata sau, dupa modificari, se termina mai repede bateria.

    Oricum, nu iti inteleg problema, eu am desktop si meniu de aplicatii. Scot in desktop doar ce am nevoie.

    Mie Siri mi s-a parut singura chestie interesanta atunci. Poate si ca pe majoritatea celorlalalte le foloseam deja de multa vreme. Bine, recunosc ca m-as plictisi de ea dupa vreo 3 zile, dar asa, ca inovatie, pare interesanta.

      (Citează)

  74. @Deio : in iarna lui 2013 cand am facut upgrade la MBP, prietena mea voia un Zenbook ROZ. Buget maxim. Dupa o zi de stat cu el acasa l-a returnat frumos si-a ales un MB. O femeie care nu stie de trackpad, de bleeding si de alte chestiuni dintr-astea de baieti – stia doar ca “nu merge cum trebuie” si ca o enerveaza “luminitele alea care tot ii bat in ochi de sub taste”. Le-am confirmat si eu acele probleme – care nu sunt de la un aparat defect ci de la designul Asus. Dupa care citesc ca probleme alea exista de cand fac ei Zenbook-uri. Iarta-ma ca nu am incredere ca Asus a facut ceva remarcabil cu NX500.

    Legat de MP: Ce configuratie “mai upgrade/abila” faci tu? Dai cu letconul in motherboard cand schimba Intel slotul la procesoare? Mai pui niste pini in plus la DDR cand se schimba standardul? Iar placa video nu-ti mai explic cum se upgradeaza la MP. Ca idee, il folosesc la audio/video, nu pentru *CAD. La fiecare “upgrade” am mai conectat ceva pe thunderbolt si gata. Da, sunt constient ca exista mai ieftin. Spre norocul meu pe zona de tech pretul nu e un factor principal in luarea deciziilor de cumparare (nu am luat cel mai tare MP dar nici cel mai slab). Intotdeauna exista mai ieftin si mai bun – dar “platesti” in alte departamente: sistem de operare, workflow, interconectivitate, spatiu ocupat, look, zgomot etc.

      (Citează)

  75. @nashu_mare : cu Siri la mine e chiar invers: devine addictive ca faci rapid input-uri. Trebuie doar putina rabdare in a adopta noul workflow. Iar cu desktopul pe iPhone e asa: ajung la orice aplicatie am nevoie dintr-un touch (deschidere folder), (poate un slide) si iarasi un touch ca sa lansez aplicatia. Am 8 aplicatii pe desktop, restul sunt foldere (inclusiv in bara). Domnilor, seara buna, doamna vrea cina si cinema :)

      (Citează)

  76. @Ciprian

    Te inteleg, am si eu foldere.

    Dar tot am si desktop si meniu de aplicatii.

      (Citează)

  77. @Ciprian
    Alt argument pueril. Acum te legi de Zenbook. Ce luminite sub tastatura? Backlight Illuminated keyboard? Apple nu are asa ceva? Cum nu are… Daca crezi ca argumentul adus de o femeie care nu face diferenta dintre o tableta si un laptop e decisiv, atunci raman fara cuvinte… Daca ai problema cu laptopul tau Hello Kitty pentru piti, atunci nu inseamna ca toata gama e un gunoi. Hai, poti mai bine decat asta.
    Referitor la MP-ul tau, e alegerea ta, dar sa spui ca produsele non-Apple sunt zgomotoase, hai lasa, nu te amagi singur. Spatiu, workflow si interconectivitate? Thunderbolt nu e inventie Apple ci Intel, am avut placa Intel cu asa ceva inainte de a avea tu Mac-ul tau, dar inutil ca nu foloseam HDD-uri pe el, prefer SATA, care e mai rapid. Cu o carcasa care are silicon grommets fara zgomotul tau.
    Adaugi HDD-uri externe pe Thunderbolt, le trebuie alimentare, cabluri, se cam duce ideea ta “de ergonomie”.
    Ataci atat de pueril, “letcon” si alte afirmatii de copil de gradinita.
    Eu zic ca poti mai bine, hai straduieste-te.
    Ciprian, Intel nu schimba anual platformele ca Apple, asa ca mai studiaza putin. O placa din 2013 va rula cu Haswell Refresh in 2015 fara sa umblu cu “letconul” in el si memorie voi putea adauga, la o treime din pretul cat costa o memorie pentru Mac.
    Prelucrari video pot face cu PC-ul meu care costa jumatate cat MP-ul tau, dar care e de vreo 3 ori mai performant si silentios.

      (Citează)

  78. @iPhone
    coane, daca inca nu te-ai prins, eu te-am intrebat de glitchurile ce le-ai pomenit. Ca d-aia e Androidul naspa ca are glitchuri si la fiecare update trebuie sa schimbi telefonul, conform spuselor tale. Inca astept.

    Nu te-am intrebat de smartwatch, n-am zis ca ala de la Apple n-o fi mai tare decat ala de la Samsung – tot ce-o posibil, da’ nu ma intereseaza subiectul si oricum, smartwatchul mie mi se pare inutil. Subliniez MIE, sa nu incepem alta discutie, da? Si a 2-a chestie e ca Samsung nu e Android, daca cumva ti-a scapat chestia asta. Nu de alta, da’ sa spui ca Android e naspa pentru ca Samsung a lansat un smartwatch de 2 lei e absurd de-a dreptul si nu e deloc pe subiect.

    Deci, hai, zi care-s glitchurile alea ce fac Androidul naspa (conform spuselor tale) sau care update de Android a fost pe bani si era disponibil NUMAI pe telefoane noi.

    Nu de alta, da’ altfel o sa incep sa cred ca tu bati campii. Te-am contrazis cand ai afirmat niste aiureli, dar totusi fiind deschis la ideile tale, ti-am cerut sa-ti argumentezi afirmatiile. Ca poate chiar ai dreptate. Dar n-ai facut-o pana acum. In schimb, cica eu is ala dintr-o secta si care nu accepta alte opinii, nu?

      (Citează)

  79. Ca sa-i fie omului clar: ceasurile Samsung sunt cu Tizen.

      (Citează)

  80. Andreas Scotch

    11/09/2014 la 10:42 PM

    te ai pus pe sters cooments?

      (Citează)

  81. @Deio : Fii atent: in iarna lui 2013 Zenbook (nu mai retin codul produsului) era cel mai tare model de ultrabook livrat de Asus. Pe comanda, cu SSD de 512, display full HD si niste ram in plus depasea usurel € 2,000. Era roz pentru ca Asus a decis sa faca si culoarea asta – nu ma gandeam ca e la mintea cocosului ca daca o carcasa de aluminiu e suflata cu vopsea roz (sau ce proces tehnologic or fi avand) asta inseamna automat degradarea performantelor. Ai impresia ca modelul pe argintiu era mai ok?? Daca varful de gama e nasol nu inseamna ca toata gama e asa: beton logica ta.
    Ei, pentru banii astia m-as fi asteptat ca touchpadul sa reactioneze ireprosabil si sa nu iasa intr-un mod deranjant lumina pe sub taste din cauza ca s-au zgarcit baietii la material (cand stai in pat cu el pe abdomen sau piept te rup ledurile alea din anumite unghiuri – se vedea direct lumina din ledul care ilumineaza tastatura). Nu te iau cu chestii puerile – iti arat cum s-a comportat un produs de top si iti explic ca la aceiasi bani am luat un produs care-si face bine treaba. Dar daca tu in continuare nu faci diferenta intre aparate decat prin prisma faptului ca le-ai avut pe unele si altele in service si ca le folosesti atit de putin incat nu ajungi sa te familiarizezi cu ele ca sa le poti judeca intr-un mod subiectiv (pentru ca asta vreau – un aparat care sa ma multumeasca pe mine, nu un tabel cu cele mai mari cifre ce descriu caracteristici). Daca voiam cifre mari in tabele si performanta bruta mergeam la Clevo.

      (Citează)

  82. Sper ca nu o sa imi dati in cap daca scriu cateva cuvite. :)).
    Nokia foloseste incarcarea Wireless de 2 ani daca nu gresesc . Si Nokia desi ma dezamagit cu trecerea la windows phone, acum imi face cu ochiul ( ma atrage ) felul in care incepe sa se ridice din cenusa. Toti zic ca windows phone nu e bun , are lag , nu stunt expert dar am avut timp sa testez un nokia lumia 920 si mergea foarte bine , fara lag sau alte chestii care sa ma supere. La net si aplicatii parca se misca la fel de bine ca si Galaxy s3.

      (Citează)

  83. Dupa 3 ani a reusit si Apple sa faca un telefon care arata ca Galaxy S3. Sunt pe drumul cel bun.

      (Citează)

  84. Apple are un mare succes la prostit oamenii sa le cumpere produsele. Altfel, daca pui un iPhone 6 langa un Xperia Z3 compact si torni o galeata cu apa peste, devine clar care telefon e mai bun si care e inovator.

    Dupa moartea dementului de Steve Jobs Apple a inceput sa invete din greseli: baterie mai buna, camera foto mai buna, ecrane mai mari.

      (Citează)

  85. Cristea Stefan

    14/09/2014 la 1:48 PM

    Mi-a placut faza cu Logan Vs i8 , cea mai epica faza ever.Din chestia asta deduc ca ori nu ai permis ori esti cel mai prost sofer de pe planeta.
    Cum sa compari un trabant cu un ferrari ? Dar ce nu pui pe o placa de baza ddr1 , un ddr4 , poate poate merge , ce zici ? Chit ca un grup de ingineri s-au chinuit nu stiu cati ani sa ajunga la aceea tehnologie dar tu tot insisti in prostie.
    Cu asta m-am facut clar si concis, iPhone a fost si ramane in continuare lider de piata, dupa cum vezi cu un pret foarte ridicat, DE CE ? Pentru ca platesti firma omu lu Dumnezeu , in primu rand, apoi produsul respectiv.Mai ganditi si voi inainte de a face un review/comentariu.

      (Citează)

  86. @Cristea Stefan
    Tu ce intelegi prin “lider de piata” ?

      (Citează)

  87. sa-l sustin pe zetu :) http://www.nfcworld.com/country/austria/ . Am fost placut suprins sa vad asa ceva in Viena cu ochii mei (telefonul meu din 2012 da, are nfc si da, are si si ultima versiune de android, 4.4.4, in caz ca se intreaba careva. Android are si developeri neoficiali de OS. Poate de ar fi avut si Apple stateau altfel lucrurile in ziua de azi).

    Apple doar incearca sa recupereze teren. Si da, departamentul de marketing de la Apple (sau “prostit lumea” cum se zice pe romaneste) este bestial.

    Marketingul (agresiv) creaza culte :-) Vedeti istoria :-) (sper ca nu trebuie sa explic treaba asta)

      (Citează)

  88. @Deio, zici ca adaugi RAM windows “la o treime din pretul cat costa o memorie pentru Mac.” Habar nu ai despre ce vorbesti. :))))), Vai de tine… PS. Eu lucrez la o firma care produce RAM pentru Apple si lucrez in distributie… upgrade-uri pentru Apple. Sunt femeie, dar stiu exact despre ce vorbesc, ca doar din asta traiesc. Sa stii ca mai toate televiziunile cu care am lucrat (vreo 20 prin Europa, printre care si Antena), toti au Mac-uri. Vreau sa iti dau ceva sa citesti, ca prea va luati dupa legende…
    http://www.extremetech.com/computing/173695-apples-new-overpriced-10000-mac-pro-is-2000-cheaper-than-the-equivalent-windows-pc

    Cand a iesit Mac Pro-ul hardware-ul era mai ieftin si mai bun decat cel mai bun PC posibil, ca sa nu zic de design. Ce zici de asta?

      (Citează)

  89. @psykhe
    Doamna, nici nu ma asteptam la altceva de la o doamna, care nu prea pricepe ce inseamna tehnologia, dar vinde ca primarul cu ochii inchisi. Site-ul dat in link e afiliat si articolul e scris de un copil mic, care compara cu ochii inchisi niste specificatii, fara sa se documenteze putin. Normal ca e mai scump un PC luat din piese, bucata cu bucata, decat MacPro-ul acela la care piesele sunt toate lipite pe placa si posibilitate upgrade e 0. Omul habar nu are ca un sistem comandat de Apple, care nici macar ei nu il produc, ci Foxconn, e conceput si asamblat ca un intreg, nu merge nimeni la boutique-ul Apple sa puna placa de baza +CPU + RAM + 2 placi video si sursa si ce mai are nevoie. Altfel se negociaza preturi cand Apple cumpara chip-uri AMD si Intel si le lipesc pe un PCB, in cantitate mare.
    Documentati-va doamna, da mai bine si nu pareti ridicola.
    Si o memorie RAM pentru Apple e de 2-3 ori mai scumpa ca o memorie uzuala ce se gaseste pe toate gardurile.
    Nu mai scrieti prostii, fara sa va interesati inainte. Studiati, studiati, ca de aia ne merge asa bine ca tara. Totul de-a gata…

      (Citează)

  90. @Cristea Stefan
    Vad ca inca n-ai gasit raspunsul la intrebarea mea. Poate te ajuta articolul acesta. Nu trebuie sa-l citesti tot. Ajunge titlul si primul paragraf. Succes.

    Lets Discuss the iPhone 6 Models – Apple now in ‘me-too’ mode only following the leaders
    http://communities-dominate.blogs.com/brands/2014/09/lets-discuss-the-iphone-6-models-apple-now-in-me-too-mode-only-following-the-leaders.html

      (Citează)

  91. “Apple are un mare succes la prostit oamenii sa le cumpere produsele. Altfel, daca pui un iPhone 6 langa un Xperia Z3 compact si torni o galeata cu apa peste, devine clar care telefon e mai bun si care e inovator.”

    La fel de bine poti sa pui si un Casio G-Shock langa ceva gen Tissot si apoi sa torni o galeata de apa peste. Eventual le dai si de pamant pe amandoua.
    Dupa care cauti forumuri de ceasuri si le explici cum sta treaba de fapt si ce prosti ei sunt ca n-au G-Shock. :))))))

    Ce vroiam sa subliniez e faptul ca anumite produse le iei pentru utilitate pe cand altele le iei pentru chestii subiective, gen o functie anume, look and feel, etc.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus