un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Black Friday la: Fashion Days, Finestore, PC Garage, evoMAG, Altex, Flanco ◄◄

asus s5507

Cum funcționează sistemul israelian anti-rachetă Iron Dome

2 Sep 2014  ·

TEHNOLOGIE  ·

12 comentarii

Iată în acțiune sistemul israelian Iron Dome de interceptare a rachetelor cu rază mică de acțiune și a obuzelor de artilerie. În acest clip, interceptează simultan 15 rachete lansate probabil din Gaza spre Israel.

Iron Dome este un sistem compus dintr-un radar foarte avansat, care detecteaza rachetele și chiar și obuzele de artilerie și calculează dacă vor cădea în zone populare. Dacă da, radarul lansează rachete de interceptare, numite “Tamir”, care își fac datoria cu o rată de 90% de interceptare. Excelentă armă de apărare.

Personal sunt uimit că poate intercepta și obuze de artilerie, vă dați seama ce radar precis are pentru a le detecta și urmări? Și totuși, Iron Dome este capabil doar de intercepția rachetelor de rază mică (acoperă o zonă de maxim 70 km), pe când pentru rază medie și lungă probabil că în continuare cel mai performant sistem rămâne Patriot-ul american (poate mai țineți minte în războiul din Irak, cel din 1991, că mereu erau știri despre ce rachete Scud au mai lansat irakienii spre Israel și câte dintre ele au fost interceptate de rachetele Patriot), iar pentru rachete balistice putem doar să-i credem pe cuvând pe americani că scutul lor bazat pe SM-3 funcționează foarte bine.

Așa arată bateria de 20 de rachete Tamir, radarul și centrul de comandă. Un astfel de container am construit și eu cândva pentru Lockheed-Martin, erau folosite la controlul unor radare militare ce urmau să fie utilizate de armata română. Design-ul pare a fi identic pentru orice container de comandă, cu aer condiționat și eventual instalație de purificare montată pe suporți în spate, ușă solidă cu trapă de evacuare, prindere ISO la colțuri și dimensiune probabil standard pentru containere portuare sau prindere pe vagoane de transport.

Update: mai multe fotografii cu sistemul Iron Dome în acțiune, făcute după conflictul din 7 octombrie 2023:

Sursa foto Wikipedia, video Gizmodo

asus s5507

    12 comentarii

  1. Doua lucruri m-au impresionat:
    1) Cineva nu a intrat in adapost doar pentru a filma asta
    2) Tehnologia mi se pare incredibila, americanii cu Patriot mai dadeau rateuri dar aici e vorba de 15 tinte simultan.

      (Citează)

  2. semeni cu ala cu costum verde si sapca neagra, tu esti?

      (Citează)

  3. Fuck thats cool !

    Cred ca ma duc sa caut un RTS militar mai nou sa vad daca au chestii de genu asta .

      (Citează)

  4. mda, acum ramane sa-si perfectioneze sistemele de rachete pentru atac, ca sa nu mai omoare mii de civili “din greseala”

      (Citează)

  5. @stefan

    “din greseala” nu se refera la ratarea locului geometric al tintei.

    Dar, deh, bietii aruncatori de rachete de peste gard nu au astfel de sisteme de aparare, asa ca trag din parcarea sau de pe acoperisurile spitalelor, gradinitelor etc, cu urmatoarele planuri:

    Planul A: Nu vor trage israelienii in noi, ca sa nu raneasca civili (in planul A nu cred nici ei)

    Planul B: Lasa ca o sa ii omoare pe ai nostri si o sa ne victimizam ulterior.

    Tinand cont de existenta binecunoscuta a acestui sistem de aparare, deduc deci ca planul lor nici nu e sa faca victime in randul evreilor ci in randul propriilor cetateni, pe care, teoretic, ii apara. Altfel, nu ar mai efectua raiduri inutile care se termina de fiecare data cu distrugerea punctului de lansare.

      (Citează)

  6. @nashu: probabil ca ar trebui sa ii informezi ca se inseala pe toti baietii aia (palestinieni, israelieni, etc) care au afirmat ca multe din tintele distruse nu aveau nicio legatura cu punctele de lansare. sper ca stii ca majoritatea tintelor au fost case particulare, distruse pentru ca actiuni de reprimare (si nu o zic pro-palestinienii, ci Tsahal). unele din siturile distruse erau scoli apartinand de ONU (si adminstrate tot de ei).

    sunt convins ca s-a intamplat si ce zici tu, dar avand in vedere marturiile (surse independente de la fata locului) e imposibil ca aceasta sa fie tactica predominanta, ci mai degraba cazuri izolate. de altfel niciun ONG (si repet, unele sunt din Israel) nu au reportat folosirea de scuturi umane in razboiul asta.

    iti ofer o paralela simpla: un unchi de-al tau face o prostie. a doua zi politia vine la tine, iti zice ca ai 5 minute sa evacuezi apoi iti niveleaza casa. daca ai nenorocul sa ramana cineva inauntru, asta e. apropo, locuiti cu totii pe un teritoriu de 360 km², imposibil de parasit in conditii normale, taiat in toate directile de bariere, controale si limitari. nu prea se gaseste mancare, electricitate ai din cand.
    etc, etc

      (Citează)

  7. Pai ce sa mai raporteze si acum cand tactica scuturilor umane e folosite in acest conflict de ani de zile? Insasi activitatea de a trage dintr-o suprafata atat de mica, locuita, implica ideea folosirii scuturilor umane.

    Sau zici ca ei trag de fapt de pe campuri?

      (Citează)

  8. conform regulilor internationale (rules of engagement, bla-bla), pe care Tsahal le uita de fiecare data (vezi bombele cu fosfor), nu ai voie sa tragi in zone cu civili, decat daca este dovedit ca “scutul uman” este unul voluntar. cand distrugi case cu oameni inauntru si fara echipament militar in ele nu se pune. nu poti folosi argumentul “zona era densa, asta e, sunt morti” cand nu exista o amenitare clara. ce au facut ei se numesc “lovituri punitive” si sunt interzise de toate armatele din lumea civilizata.

    in alta ordine de idei si Hamas-ul trage tot in tinte civile, dar asta e si ideea conflictului asta, nu exista buni si rai ci doar o gramada de cretini si multi morti civili. majoritatea (aproape toti) palestinieni.

      (Citează)

  9. Determinarea gradului de voluntariat e la fel de dificila in cazul de fata ca si verificarea respectarii regulilor internationale in materie de razboi.

      (Citează)

  10. dubios sa auzi sirena asta. looks like a movie scene

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus