►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
« Miracol în presă: Adevărul ia țeapă și apoi își cere scuze, recunoscând greșeala
Câștigă un city-break la Munchen direct de la Organizația Germană de Turism »
Să vorbim un pic despre routere și wireless, deoarece marketingul producătorilor vă face să credeți că puteți prinde “viteze” de genul 1900 Mbps pe un singur dispozitiv. Nu puteți. Iată câteva explicații tehnice despre ce înseamnă aceste benzi în teorie și în practică și la ce să vă așteptați pe partea de conectivitate wifi.
Rețineți însă că mai jos vorbesc doar despre conexiunea wireless la router. Pentru conexiune pe cablu, cumpărați cel mai rapid router la acest capitol; consultați topul meu cu cele mai rapide routere pentru 1000 Mbps.
Sunt routere care promit viteze mari de tot pe wireless. Asus RT-AC68 vorbește de 1900 Mbps, Linksys WRT1900AC la fel. D-Link 860L menționează 1200 Mbps, noul TP-Link Archer C2 are 750 Mbps. Aceste valori reprezintă banda maximă teoretică pe care o poate asigura un router, pe toate tipurile de wifi pe care le suportă (acel 802.11b/g/n/ac), când la el se conectează multiple dispozitive.
Este practic imposibil să prinzi cu un singur laptop sau o singură tabletă astfel de viteze. Recordul meu personal este 195 Mbps cu un ultrabook Asus UX303 de ultimă generație, încă neapărut în magazine în momentul în care scriu aceste rânduri. Cu tablete/telefoane n-am trecut de 90 Mbps.
Routerul suportă însă mult mai mult de atât pentru cazul în care se conectează mai multe calculatoare la el simultan. Poate că ai familie mare și vreți să vă uitați în același timp la diverse seriale pe net sau îl montezi într-un birou și fiecare angajat are nevoie de wireless cât mai performant. Un router de capacitate mare le poate asigura tuturor o conexiune rapidă.
Asta înseamnă și că dacă în casă sunt doar 1-2 persoane sau doar un calculator are nevoie reală de net rapid, un router de 600 Mbps pe wireless vă este suficient cel puțin încă 2-3 ani.
Un alt lucru la care trebuie să vă gândiți este de unde vin datele. Să presupunem că ai un router de 1900 Mbps și chiar se conectează 10 oameni simultan la el pe wireless, toți trăgând de pe net filme cu viteză maximă. OK, routerul poate trimite în total 1900 megabiți pe secundă spre ei, dar de unde ia biții cu aceeași viteză? Nu-i ia, portul său de Internet este de doar 1000 Mbps, așa că acolo apare o limitare de aproape 50%. Este ca la trenuri, locomotiva ar putea merge cu 190 la oră, dar șinele permit doar 100 la oră.
Practic, marketingul pentru un astfel de router vă va spune că se fac și transferuri în rețeaua internă, între laptopuri sau de pe un media server sau NAS (stocare de rețea – ca acest QNAP sau Synology) către laptopuri și de aceea banda pe wireless este mai mare decât cea care vine pe cablu de la providerul de net. Mie mi se pare că sunt foarte mici șansele sa vă găsiți într-o astfel de situație.
Mai sunt apoi alte routere și mai dubioase care oferă o viteză mare pe wireless (750 Mbps) și doar 100 Mbps conexiune la Internet și chiar și porturile LAN de cablu sunt tot de 100 Mbps. Practic vei vedea wireless rapid doar la conexiuni laptop-laptop sau de la un NAS sau media-server conectat tot pe wireless, deoarece pe fir te limitează la 100 Mbps. Nimeni nu instalează NAS-uri si Media Servere pe wireless!
Așa sunt Asus RT-AC52 și TrendNet TEW-810DR, ambele au wireless de 750 Mbps, dar toate porturile de cablu sunt de maxim 100 Mbps. Evitați aceste două modele, alegeți Asus RT-N18U în aceeași gamă de preț sau altceva din topul meu.
Există mai multe standarde wireless. Noi le știm ca B, G, N și AC, dar denumirea lor oficială este 802.11b/g/n/ac. Fiecare este mai rapid decât cel anterior.
Unele generează rețele wireless pe 2,4 GHz, altele pe 5 GHz. N-ul poate pe ambele rețele, AC-ul, cel mai nou, este doar pe 5 GHz.
Banda maximă pe care o are un dispozitiv (laptop, tabletă etc) conectat la o rețea depinde și de alți parametri: lățimea canalului pe care se comunică este prima, aceasta putând fi de 20, 40, 80 sau 160 MHz. Când spui că în jurul frecvenței de 2,4 GHz (sau 5 GHz) se comunică pe o bandă de 80 MHz trebuie să-ți imaginezi un drum de munte: frecvența de 2,4 GHz (sau 5) este altitudinea la care se află drumul respectiv (și ne pasă mai puțin de ea), iar banda de 20-160 MHz descrie cât de lat este drumul.
Cu cât banda este mai mare, cu atât conexiunea este mai rapidă.
Un alt element este felul în care semnalul wireless este modulat. Aici se folosește ceva pe care l-am învățat prin anul 4 sau 5 la Electronică, anume modulația de amplitudine în cuadratură cu un anumit număr de simboluri. Ca analogie, închipuiți-vă că pe drumul de munte menționat anterior merg diverse vehicule. Ca să transporți mulți oameni dintr-o parte în alta ideal ar fi ca vehiculele să fie toate autobuze, ca să încapă cât mai mulți dintr-o dată. Așa e și aici, o modulație 64QAM este mai bună decât una 16QAM pentru că prima trimite mai multă informație cu un singur pachet.
Routerul comută automat între modulații atunci când te îndepărtezi de el. Modulațiile cele mai rapide se pot utiliza doar cu semnal puternic, neperturbat, că altfel routerul modifică automat sistemul utilizat. Din acest motiv în alte camere ai viteză mult mai mică decât lângă router și se recomandă să folosești repetoare de semnal pentru a rezolva problema.
Vitezele de bază sunt următoarele:
Acestea sunt pentru cazul ideal (banda cea mai mare, modulația cea mai bună), dar cu o singură antenă de emisie, adică un singur flux.
Routerele care au o capacitate mare utilizează mai multe antene pentru a comunica simultan cu un singur dispozitiv sau cu mai multe. Este echivalentul unui drum cu mai multe benzi, toate ducând călătorii în același punct.
Un router 1900 Mbps are de obicei 2 antene pe N și 3 antene pe AC, adică 3 x 150 Mbps + 3 x 433 Mbps, rotunjit dă 1900. Routerul de 750 Mbps emite cel mai probabil cu două fluxuri N și unul Ac, adică 2 x 150 Mbps plus 1 x 433 Mpbs, iar cei 733 Mbps sunt rotunjiți la un mai frumos 750 Mbps, ca să dea bine pe cutie. Asus a lansat recent un monstru numit RT-AC87U care are în total 2334 Mbps pe wireless, valoare ce vine probabil din 4 x 150 Mbps plus 2 x 867 Mbps, fiind unul dintre primele modele cu bandă de 160 MHz pentru AC.
Dacă routerul emite cu două antene și laptopul conectat la el are o singură antenă, nu poate recepționa decât un singur flux de date. Dacă vrei mai multe, ai nevoie de două antene și în laptop sau tabletă, iar așa ceva nu prea se fabrică (decât pentru N, momentan). Din acest motiv astfel de routere sunt utile atunci când la ele se conectează multe dispozitive simultan.
V-am spus, recordul meu personal este de 195 Mbps pe un laptop de ultimă generație, lângă router. Am auzit și de 250 Mbps cu un singur dispozitiv.
La Barcelona, în februarie, Qualcomm tocmai demonstra că poate prinde aproape 600 Mbps cu un singur dispozitiv. Ei foloseau un telefon special construit, o unitate demo, rulau un software special de transfer și cine știe ce router special probabil ascuns sub masă. Așa, în condiții mega-speciale de test și cu echipament ne-comercial demonstrau aproape 600 Mbps. Cine știe când va ajunge și în laptopurile și tabletele noastre.
Așadar, nu vă entuziasmați încă, mai mult de 200 Mbps pe un laptop deja este minune. Pe AC în teorie o singură antenă îți poate asigura 433 Mbps, dar în practică n-am prins niciodată atât de mult pentru că routerul băga automat o modulație mai slabă și transmisiunea nu este perfectă.
Un alt motiv pentru care viteza efectivă este mai mică ține de felul în care sunt împachetate datele pentru a fi transmise. Ție ți se spune că s-a realizat o conexiune la 200 Mbps și poate chiar atâția biți se transferă în fiecare secundă, dar datele utile ție sunt împachetate împreună cu alți biți ce reprezintă adrese, numărul pachetului șamd. Este asemănător cu Poșta Română, unde datele utile (scrisoare sau produsul) sunt transportate introduse într-un plic sau o cutie, împreună cu timbre, etichete și “fâșâitoare” de protecție, care toate măresc dimensiunea coletului respectiv.
Există adaptoare. Iată un Asus USB-AC56 (eMAG, PC Garage), un dispozitiv care se conectează pe USB și oferă conectivitate pe AC. Pachetul include și un prelungitor cu cablu, ca să nu-ți iasă antena direct din calculator. Este USB 3.0 (normal, altfel n-ar putea transmite în calculator la fel de rapid pe cât primește de la router) și are o bandă totală de 1200 Mbps obținută din 300 + 867 Mbps.
Avantajul său este că astfel poți introduce și PC-urile desktop în rețele wireless. Există și alte adaptoare pentru N și AC, dar eu pe acesta l-am testat acum ceva vreme și oferă o performanță rezonabilă.
« Miracol în presă: Adevărul ia țeapă și apoi își cere scuze, recunoscând greșeala
Câștigă un city-break la Munchen direct de la Organizația Germană de Turism »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
14 comentarii
08/09/2014 la 11:36 AM
Felicitari, foarte bun articolul!
Florin(Citează)
08/09/2014 la 1:20 PM
După ce mi-am instalat RDS Gigabit + router ASUS RT-AC68U, am vrut să testez dacă “ac” pe un telefon mobil este doar marketing sau chiar există o diferență importantă de viteză față de “n”. Telefonul fiind HTC One (M7, ăla vechi).
Upload-ul a rămas constant pe ambele rețele, 25-30 Mbps. Download am prins cam 46-52 Mbps pe standardul n și 160-170 Mbps pe ac.
Uite și un screenshot cu rezultatele Speedtest, primul din listă fiind de acum câteva minute – 176 Mbps.
http://imgur.com/QIkW4cU
Mă cam miră recordul tău de pe acel laptop, dacă eu am reușit ceva asemănător cu un telefon deja vechi.
Melk(Citează)
08/09/2014 la 4:19 PM
Ma tenteaza un Asus RT-N18U dupa ce am citit articolul tau, mai ales ca a trebuit sa leg recent pc-ul direct la teava UPC pentru probleme cu firewallul din routerul vechi. Produsul nu mai face parte din oferta Emag.. Faci un update cu cel mai similar produs ca sa nu mai caut eu? :)
Duhul(Citează)
08/09/2014 la 4:34 PM
@Duhul: l-ai ratat de puțin, azi dimineață era în stoc la 334 lei. S-a terminat primul lot venit, apare în stoc în curând.
Până atunci îl găsești la PC Garage, dacă te miști repede. Scrie că au unul în stoc http://www.pcgarage.ro/routere-wireless/asus/rt-n18u/
nwradu(Citează)
08/09/2014 la 4:35 PM
Relativ similar este TP-Link Archer C2, dar are 300 Mbps pe N și 433 pe AC, deci dacă nu ai laptop cu AC nu faci încă mare lucru cu el. http://www.emag.ro/router-wireless-tp-link-dual-band-ac750-archer-c2/pd/DBP2QBBBM/
nwradu(Citează)
11/09/2014 la 11:08 AM
Undeva ceva este totusi conditionat de anumite lucruri. Exemplu: sunt singur in casa si vreau latime de banda maxima. Da, vei folosi 80mhz si o sa fie perfect, viteza la maxim etc. Ce te faci insa daca suntem 10 pe routerul ala? In cazul in care sunt multe persoane, se recomanda o latime de banda cit mai mica, aka 20mhz. In felul asta tu iei 20-40% din latime insa lasi si la ailalti….
Vorbesc din experienta chestia asta…
KIKI(Citează)
02/10/2014 la 2:08 PM
@nwradu am comandat eu zilele trecute archer c2 si cu 3 telefoane + tableta + tv + 2 pc-uri decarcam pe cablu cu 50-60 Mb/s pe cablu in conditiile in care 100 Mb/s este viteza maxima care o pot atinge cand e conectat un singur dispozitiv. Ce m-am mirat ca nu s-a blocat avand in vedere ca a fost un pic cam forjat. Nu am ac dar nu ma gandesc sa imi iau pentru ca ar trebui sa imi impart viteza cu toti cei care sunt conectati pe wireless plus ca pe 5 GHz oricum merge cu ~11 Mb/s constant.Cu fostul router (asus rt-n12e) aveam 10 Mb/s maxim pe cablu cand aveam noroc. In opinia mea archer C2 este cel mai bun router la un pret sub 300 lei (270 lei la emag) si isi merita toti banii
Claudiu(Citează)
15/05/2015 la 6:04 PM
Intrebare prosteasca, dar sa inteleaga tot romanul , am de la rds viteza de 300 mb/s . Rooter tplink wr740n cu 100 mb pe lan si 300 de mega pe wireless , sa inteleg ca acei 300 de mb de la rds vor fi gatuiti de portul de 100 sau pe wifi downloadul poate ajunge la 300 .
Multumesc
daniel(Citează)
28/05/2015 la 9:55 PM
As dori sa întreb daca este cumparat un router in străinătate pt telefoane se face cost daca vb pe scaip sau da a intri pe yutube cum funcționează acele aparate este posibil asa ceva
Claudia Boila(Citează)
26/06/2015 la 6:56 PM
Foarte bine punctat. Sunt curios daca poti masura banda unor site-uri mai populare pentru ca daca te uiti pe oferta de servere dedicate majoritatea ofera o banda de doar 100Mbps. Deci poti sa ai si mama abonamentului acasa ca in browsing cred ca nu te ajuta foarte mult.
roxana(Citează)
12/11/2016 la 3:59 PM
Am o problema ..routerul se conecteaza la laptop..dar la tel nu…apare conectat pe tel dar nu se incarca internetul..stiti ce pot face multumesc
daniel R(Citează)
13/11/2016 la 10:48 AM
Uneori sunt incompatibilități între telefon și router din cauza hardware-ului din ele. Aveam și eu un telefon care-mi bloca routerul imediat ce se conecta la el. Încearcă să pui routerul în alte moduri de funcționare, de exemplu doar în wifi 802.11b/g și vezi dacă așa merge. Dacă nu… e greu de diagnosticat problema.
nwradu(Citează)