►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Dacă vrei să cumperi un DSLR second-hand și considerând că vânzătorul nu vrea să-ți dea țeapă cu defecte pe care ți le ascunde, un singur parametru ar trebui să te intereseze: câte fotografii s-au făcut până atunci cu aparatul.
Numărul total de declanșări este important deoarece oglinda unui DSLR este practic singura sa piesă în mișcare, iar orice piesă mecanică este predispusă la defecte, în timp ce electronica aparatului foto probabil că va ține mult mai mult.
Un DSLR entry-level și medium-level ține cam 80.000 – 150.000 de declanșări, în timp ce modele mult mai scumpe se laudă cu 200-250k declanșări. Pentax-ul meu K-5, de exemplu, s-a defectat pe la 90.000 de cadre trase (estimarea mea) și i-au schimbat oglinda pentru că încă era în garanție, din fericire.
Altfel spus, dacă vrei să cumperi un DSLR second-hand și afli că are cam 80.000 de cadre trase, mai mult ca sigur se va defecta în curând. Nu m-ar mira ca acesta să fie motivul pentru care proprietarul său îl vinde, că service-ul costă ceva bani dacă nu mai este în garanție.
Cum poți afla câte declanșări are aparatul? Nu-i așa simplu, dar există metode. Unele aparate raportează numărul total de cadre trase (dar, ca și la mașini, nu m-ar mira să se dea kilometrajul înapoi), alteori poți afla asta din analiza unei fotografii, informația fiind inclusă în EXIF-ul ei.
Utilizați aceste site-uri:
Nu este nici o garanție că aceste site-uri funcționează cu toate modelele acestor producători sau că indică cifra reală. Dacă aparatului respectiv i s-a înlocuit deja oglinda, este foarte probabil ca acel contor intern să fi fost resetat în service. Așa s-a întâmplat cu Pentax-ul meu.
Gândiți-vă că pentru un timelapse de 7 minute poți trage și 10.000 de cadre într-o singură sesiune. Mirrorless-urile nu au oglindă, așa că unele sunt scutite de această problemă, dar altele au un obturator mecanic ce culisează în față senzorului și ce-am spus rămâne valabil și acolo.
Un vânzător serios vă va spune întotdeauna dacă a reparat deja oglinda și de câte ori. Am văzut fotografi profesioniști care vindeau 5D Mark II-uri pentru care menționau că au schimbat de 4 sau 5 ori oglinda, că așa este când lucrezi mult cu un aparat. Dacă vă este teamă de aceste complicații, uitați-vă pe oferta F64 de second-hand, ei indică numărul de cadre pentru fiecare aparat.
Dincolo de asta, atunci când cumpărați un aparat ați putea parcurge și următoarea listă de verificări:
Puteți să mai spuneți și voi alte sfaturi, dacă aveți. Pentru accesorii de curățire a aparatelor, uitați-vă aici, eu am un kit Giottos cu pompă de aer, perie și câteva bețe “de urechi” cu spray special.
sursa foto: DSLR sensor de pe Shutterstock.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
17 comentarii
22/09/2014 la 11:13 AM
Bun articol. Abia ce mi-am luat un d3100 sh acum 2 luni, dar l-am prins la pret super ok si sub 10.000 cadre (verificate pe unul din site-urile de mai sus). L-am curatat ca arata ca dupa razboi, si singurul mic defect e ca are un gunoias care apare doar pe vizor, nu si in poze.
Oricum, astea se aplica atunci cand iei aparatul direct de la om, ca atunci cand il primesti prin curier nu prea poti testa toate astea, doar cateva din ele
Florin Helici(Citează)
22/09/2014 la 11:52 AM
@Florin Helici: păi de ce-l vindea așa de nou?
nwradu(Citează)
22/09/2014 la 11:36 AM
Este un articol foarte bun!
Acum 2 ani de zile mi-am cumparat un D90 sh de la un baiat din alt oras. Mi-a ajuns prin curierat. L-am verificat cat am putut si cat am stiut. Proprietarul nu prea avea habar de datele lui tehnice si nu a stiut nici macar sa-mi spuna cat tine bateria incarcata. In fine, ma pot considera norocos ca am cumparat un aparat foarte bun, fara defecte, dar citind articolul tau mi-am dat seama ca eu nu am intrebat de toate detaliile care le-ai dat tu mai sus.
Sunt sigur ca sunt multi altii care sunt incepatori si isi cumpara un sh si nu stiu ce sa intrebe.
Iulian(Citează)
22/09/2014 la 11:52 AM
@Iulian: vezi că și această aparentă necunoaștere a aparatului poate fi metoda vânzătorului de a nu răspunde la întrebările incomode, altfel spus face pe prostul dacă ceva nu merge.
nwradu(Citează)
22/09/2014 la 11:57 AM
Lucrez de multi ani cu oamenii si le stiu toate tertipurile, cel putin asa cred eu…
Dar asta chiar nu avea habar de mai nimic. Si, spre binele meu s-a dovedit a spune adevarul, aparatul merge in continuare foarte bine. Cand l-am cumparat avea 17k de cadre…
iulian(Citează)
22/09/2014 la 12:26 PM
Buna lista. Cateva completari:
E de preferat sa va intalniti cu vanzatorul fata in fata. Faceti-va temele inainte de intalnire (reviews, forum-uri,pentru statistici shutter: http://www.olegkikin.com/shutterlife/).
Rugati-l sa va arate sau sa va prezinte aparatul si urmariti in principal cum se poarta cu el (asa a fost folosit pana atunci sau mai rau). Verificati uzura exterioara, poate spune mai multe despre aparat decat shutterul (ca o masina cu scaunul rupt si pe bord 158.000 km). Puncte bonus daca are toate manualele, cutiile si actele (semn de persoana ordonata).
Verificati toate suruburile care se vad (pentru a vedea daca a fost desfacut si pentru rugina). Verificati contactele, inclusiv scoateti bateria si vedeti contactele bateriei. Verificati si pentru alte semne de umezeala. Apasati fiecare buton.
Nu sunteti obligati sa il cumparati si puteti pleca fara frica, daca ceva vi se pare suspect.
Legat de inlocuirea shutterului, din ce am cautat, pentru un canon 50D era in jur de 150 euro la service Canon. La 100.000 de actionari, 89% inca functioneaza. Daca aparatul are pretul redus suficient (targuiti-va la greu), nu vad un impediment in achizitionarea unui aparat cu shutter count mare pentru utilizare in regim amator.
Vlad(Citează)
22/09/2014 la 1:48 PM
Bune sfaturile, Vlad, mulțumesc pentru completări!
nwradu(Citează)
22/09/2014 la 1:25 PM
Da un articol bun , util ! Bravo
Paul(Citează)
22/09/2014 la 1:51 PM
Pentru shutter count: PhotoMe
Asta folosesc de vreo cativa ani si e f bun, așa am descoperit ca am un aparat cu 110.500 declanșări care inca functioneaza:)
Stefan(Citează)
22/09/2014 la 1:54 PM
Lipsa de detalii despre un aparat poate să mai însemne ceva: furat de curând.
Octavian(Citează)
22/09/2014 la 2:25 PM
@Radu: nu stiu real de ce il dadea. El zicea ca vrea sa schimbe cauciucurile la motocicleta si nu l-a mai folosit de mult. Telefonic a zis ca are in jur de 6000 cadre, dar la verificarea de dupa cumparare am constatat ca avea 9300. Oricum foarte putin. Si pretul a fost dubios de mic (D3100 + 18-55 + 55-200 + lentila wide 2x Cokin + filtru kenko + card 4gb = 1100 lei) cand in rest asemenea configuratii se vindeau cam cu 1500 lei. Oricum, per total tranzactia a fost ok.
Ar mai fi de verificat zoom-ul sa nu “agate” si sa mearga cursiv si fluen pe toata plaja. Sa se invarta capacul fata al obiectivului pentru a se observa daca nu a fost trantit si daca e perfect drept (sa se invarta usor si sa nu agate)
Florin Helici(Citează)
22/09/2014 la 5:01 PM
Eu n-aș recomanda DSLR entry level second hand – nu sunt niște aparate proiectate pentru a rezista prea mult în timp. În plus, nu mi se pare că merită pentru că în timp găsești oferte la acest gen de aparate. Mai bine dai 2000 lei pe unul nou decât 1200 pe unul SH.
Un sfat pentru cei ce caută totuși astfel de aparate e să le cumpere din magazine. Există deja și în România (Foto Hobby Shop parcă) care comercializează echipament foto SH, după verificări, în cele mai multe dintre cazuri se acordă chiar și garanție – lucru care elimină semnificativ posibilitatea unui defect.
Cât despre declanșări, nu se înlocuiește oglinda, ci ansamblul declanșator (shutter), adică mecanismul ce acționează lamelele din fața senzorului la declanșare. Dacă acel mecanism nu funcționează cum trebuie, timpii de expunere nu mai sunt cei setați din aparat.
dam167(Citează)
24/09/2014 la 4:25 PM
Fotografia pe peretele alb se face cu diaframa la minim (f/22 sau cat suporta obiectivul)
Wideshot(Citează)
08/12/2016 la 10:33 PM
Sunt multe cadre 34984 pentru un apar Nikon D3000 ?
Razvan(Citează)
09/12/2016 la 12:08 AM
Nu, e o utilizare rezonabilă.
nwradu(Citează)
14/11/2017 la 11:30 PM
Nu stiu ce sa zic…sunt in cautare de un dslr entry level…am gasit unul pe okazii.Canon eos 400d.Ce stiti despre el?Este bun?Merita ? (Pret=800 lei)
David Catalin(Citează)