un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Can’t we all just get along?

25 Sep 2014  ·

GÂNDURI  ·

17 comentarii

M-am uitat ieri la discursul președintelui Obama la Națiunile Unite și aproape întreg mesajul său a fost că problema mare a vremurilor curente este terorismul. A avut și un mic avertisment privind rușii, despre care a menționat că n-ar trebui să uite că cel mai bine au trăit în perioada de după căderea comunismului, nu în timpul cursei înarmării din timpul Războiului Rece.

Terorismul este problema acestui secol. Aș vrea să-i spun că-i privește doar pe americani, dar întâmplări recente precum atentatul din Bulgaria de anul trecut sau cele dejucate recent în Australia arată că problema este globală. Obama a menționat că este momentul unor măsuri mai de amploare, precum condamnarea constantă și puternică a terorismului în toate comunitățile musulmane din lume sau investiția masivă în țări problematice pentru creșterea nivelului de trai astfel încât oamenii să aibă o viață mai bună și extremismul să nu mai fie o alegere așa ușoară.

Vorbe mari. Să vedem ce se întâmplă în practică, unde mie mi se pare că ONU este o organizație lipsită de orice forță în ceea ce privește problemele reale ale lumii, din moment ce marile puteri au acel drept de veto în Consiliul de Securitate și marile puteri au interese diferite în aproape orice punct de pe glob. În opinia mea, regulile după care este organizat ONU ar trebui schimbate pentru ca nici o țară să nu se poată opune vocii comune a celorlalte țări – ori altfel ne întoarcem la lumea în care fiecare face ce vrea, când vrea.

Legat însă de acest subiect, mă gândeam în timpul discursului ce bine am trăi dacă națiunile ar da la o parte micile lor dispute și interese și întregul lor efort și tot acel buget uriaș consumat astăzi doar pe armament și încordarea mușchilor ar fi cheltuit spre binele tuturor, precum creșterea nivelului de trai în zonele sărace, cercetarea medicală, oprirea încălzirii globale, implementarea unor măsuri care să refacă pe cât posibil ecosfera și tot așa.

Până la urmă te gândești că deja știm atât de multe despre cum funcționează corpul uman inclusiv la nivel celular/ADN și totuși ne luptăm cu anumite boli de zeci de ani fără nici un succes. Mi se pare incredibil că după 40-50 de ani de cercetări permanente încă nu suntem mai aproape nu de a vindeca, dar măcar de a înțelege ce produce de exemplu mutația celulară pe care în mod amplu o definim drept cancer sau că nu descoperim vaccinuri pentru HIV și alți viruși.

Ce bună ar fi lumea cu un astfel de efort concentrat din partea tuturor! Într-un fel, este ceea ce admir la Uniunea Europeană ca principiu. Odată intrate în UE, țările membre semnează că nu au pretenții teritoriale cu alte țări membre, că nu au dușmănii și nici interese atât de diferite încât să întrerupă cooperarea dintre ele. După ce s-au stabilit aceste baze, iată că principii precum moneda comună, lipsa granițelor sau uniformizări de la același număr de urgență 112 și până la modul în care trebuie să pui uleiul la masă arată că o astfel de colaborare poate avea aspecte foarte frumoase. Sigur, UE nu-i nici pe departe perfectă, dar se pot găsi mici dovezi despre cât de bine ne putem dezvolta atunci când alegem să o facem împreună și măcar se încearcă asta.

Mai multe din discurs găsiți pe CNN.

can_t_we_all_just_get_along

asus s5507

    17 comentarii

  1. Legat de cercetarea medicala – problema este ca 99% din bugetul cercetarii este detinut sau macar coordonat de marile companii private medicale iar acestea nu au nici un interes sa vindece o boala ci doar sa trateze efectele ei. O boala vindecata nu le mai aduce nici un venit, pe cand tratarea efectelor poate fi pe perioada foarte lunga. Citeam undeva ca sunt doar vreo 4 categorii de medicamente cu adevarat utile. O categorie, antibioticele, de ex, au fost descoperite din secolul 19 si doar au suferit cateva imbunatatiri in ultimii zeci de ani.

    Cercetarea medicala ar trebuit scoasa de sub tutela companiilor private si coordonate de stat (nu cel roman), iar producatorii de medicamente sa fie simpli producatori sub licenta de la stat.

      (Citează)

  2. Thundermar, esti un teoretician ieftin al conspiraţiilor. Incredibil, 11 randuri de comentariu si doar idei de Gâgă, una după alta.

    Pe principiul tău la descoperirea şi introducerea antibioticelor în terapie n- au existat interese oculte (de parcă nu exista şi atunci o industrie) . Ai citit prost despre ele, majoritatea celor folosite azi au fost descoperite dupa 1960.
    Iar de medicamente obtinute prin cercetare finntata de stat să ai parte tu şi numai tu.

      (Citează)

  3. @nwRadu

    Nu mă aşteptam să văd un discurs de Miss World aici. N-ar fi rău să fie bine, aşa este. Dar dă şi tu o modalitate de a calma ISIS, alta decât cea militară dacă crezi că e cu putinţă.

      (Citează)

    • @dan gerosu: despre terorism nu am nimic de zis, eu i-aș bombarda non-stop. Mă refeream la conflicte gen Rusia, Israel, Cuba, China șamd.

        (Citează)

  4. @dan – Ok, in calitate de teoretician scump al corporatiilor medicale – da tu niste exemple de medicamente care vindeca oamenii cu adevarat si dezvoltate in ultimii 30 de ani.

    A, si citeste cu atentie ce vreau sa spun. N-am zis cercetare finantata de stat ci coordonata de stat si finantata de licentele de productie. Nu de alta dar ar crede lumea ca nu ai capacitatea de intelegere necesara.

      (Citează)

  5. Yeap, exista situatii cand numai cu bataie se rezolva unele situatii, cu toata dorinta unora de pace si intelegere. Faza cu terorismul e exact ca atunci cand ajungi ca om intr-un cartier rau famat – daca faci pe smecherul (ca SUA) te iau baietii la intrebari, daca mergi pe burta, ai sanse sa scapi chiar fara suturi in fund. Ma rog, si-au asumat treaba asta cand s-au autoproclamat politisti mondiali, or somethin’

      (Citează)

    • @Mack: dacă te referi la americani, și-au asumat-o când au decis că vor influență mare în lume și vor sa-și vândă produsele și să ducă acolo corporațiile lor și vor petrol ieftin. Tacit, inclusiv cetățenii lor au înțeles asta și acceptă ca anual să le moară câteva sute de soldați în diverse acțiuni.

        (Citează)

  6. Da SUA, pai cine mai face chestii d-astea? Desi ai dreptate, si pana la urma toate conflictele moderne in afara de ce face ISIS acum, sunt totusi pornite pe motive economice, aia care se duc acolo nu prea gandesc asa. Am fost “over there”, am stat de vorba cu americanii, marea majoritate se duc pentru beneficii personale si pentru a aduce pacea, democratia si visul american in inimile si casele celor invadati. Nicidecum ca sa aiba afganii, de exemplu, McDrive. :)

      (Citează)

  7. @thundermar
    Interferonii de exemplu.
    Dar ce înţelegi tu prin vindecare cu adevărat? Să iei 3 luni anti hipertensive şi apoi să le laşi baltă şi să rămâi la120 cu 90 până dai colţul?? Nu se poate. din fericire odată cu apariţia sartanilor, statinelor, fibraţilor, betablocantelor şi mai ales a combinaţiilor calitatea vieţii şi speranţa de viaţă au crescut destul de mult.

    Iar chestia cu cercetarea e aberantă indiferent cum iţi doresti sa o formulezi şi de aia n-o sa se intample niciodată.

      (Citează)

  8. @Dan – Din ce am citit, interferonul a fost descoperit in anii 60 de niste cercetatori de la un institut de cercetare de stat din UK, deci mai degraba imi sustine punctul de vedere.

    Oricum, mi-ai confirmat banuiala ca lucrezi in domeniu si probabil ai legaturi cu corporatiile farmaceutice.

      (Citează)

  9. @ dan gerosu, gigi popa … vorba bancului, mai rasfirati baieti, mai rasfirati cu industria voastra pharma.
    Ganditi-va ca noi am trimis oameni pe luna acu 60 de ani, dar nu stim nici macar cauza (ca sa nu mai zic de tratament) pentru migrene. Ce zic eu migrene, nici macar de ce ne apar afte in gura nu stim. Muriti ma cu phamra voastra de gat.

      (Citează)

  10. Domnu’ Gigi, culca-te, ca trebuie sa ajungi la licitatia cu spitalul de stat, aia pe care deja ai aranjat s-o castigi.

      (Citează)

  11. Teoria conspiratiei corporatiilor farma nu este o teorie, e REALITATEA pura.
    Tot felul de doctorasi care bintuie p-aici care lucreaza in farmaceutice fiindca acolo se plateste mult mai bine au numai prostii in cap. Din moment ce se vind aceleasi substante active cu mai multe denumiri si cu diferente de pret enorme, totul e clar. Trebuie sa ai doar un pic de minte.
    Oricum, Radu, ai fost intr-o pasa d-aia fatalista de ai scris articolasul asta. :)
    Nu putem noi sa facem nimic, nici individual, nici la nivel de tara.

      (Citează)

  12. Baieti, va inselati, nu suntem de la astia cu medicamentele, de fapt noi suntem de la noua ordine mondiala. Stiti voi la ce ma refer. Sa va spun in premiera un mare secret. La inceput am crezut ca o sa eradicam prostia cu sisteme de educatie si metode din astea, dar am ajuns la concluzia ca nici o sansa. Asa ca acuma am trecut la exterminarea voastra prin companii farmaceutice si mai ales prin mancarea pe care o umplem de E-uri ca sa faceti cancer si sa muriti. Na ca v-am confirmat ca toate sunt adevarate si nu degeaba urmariti tot felul de aberatii de documentare pe youtube. Zeitgeist, Fracking, Gasland etc. toate sunt adevarate, de fapt noi suntem si in spatele producerii documentarelor astea ca sa va tinem mintea ocupata. Glorie mielului!

      (Citează)

  13. @Radu
    Ce spui tu acolo in articol cu “și întregul lor efort și tot acel buget uriaș consumat astăzi doar pe armament și încordarea mușchilor ar fi cheltuit spre binele tuturor”, o astfel de lume gasesti in cartea “The World Set Free”, scrisa de H.G. Wells.
    Carte scrisa in 1914, care a prezis razboaiele mondiale si inventarea bombei nucleare.
    Recomand.

      (Citează)

  14. Daca ai fi facut ASE-ul ai fi stiut poate ca la ONU se intampla doar 2 chestii:
    1. se amana votarea
    2. se voteaza amanarea

    Rezolutiile ONU NU AU CARACTER OBLIGATORIU! A fost o vreme cand se votau in bloc decizii in favoarea tarilor sub-dezvoltate (conditii vamale, plafoane de import, ajutoare si sprijin) si bineinteles ca tarile bogate le ignorau cand era vorba de aplicare. Pentru ca nu exista nici o penalizare sau pedeapsa sau forma de represalii cand o tara bogata ca SUA nu respecta rezolutii votate de tarile in dezvoltare.

    Pe scurt, ca sa fiu mai clar si sa explic simplu ONU ESTE INUTIL pentru orice altceva decat propaganda americana si legitimizarea razboaielor lor pentru petrol de o hartie cu antet ONU.

    De asta UE este o organizatie net superioara, pentru ca deciziile sale sunt obligatorii si nerespectarea lor are consecinte.

      (Citează)

  15. Daca stai si judeci la rece tot ce se intampla in lume, iti dai seama ca omenirea e CEA MAI PENIBILA ADUNATURA DE ANIMALE din cate au existat vreodata ! Chiar nu au niciun rost cacaturile astea care se intampla, fiindca fiecare generatie traieste maxim 1 secol, desi lor li se pare ca traiesc vesnic….si apoi, ce obtin dupa ce putrezesc in pamant ? Absolut nimic.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus