►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・PC Garage・Flip・Secom・Altex. 📺YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
FLIR este un nume uriaș în domeniul securității video, echipamentele lor de detecție a căldurii fiind utilizate în cele mai importante aplicații de securitate precum securizarea frontierelor și a obiectivelor foarte importante. Alea care detectează un om la 20 de kilometri distanță nu se vând oricui.
Camerele FLIR se folosesc și în industrie pentru inspectare unor produse și detectarea scăpărilor de izolație. Le-ați văzut și la televizor, anual ProTV ne spune că deși afară sunt 30 de grade, asfaltul are 900, iar blocurile ard ca soarele.
Ei bine, acum vreun an FLIR a scos modelul One, o încercare îndrăzneață de a intra în alt domeniu. One este un fel de husă pentru iPhone și transformă telefonul într-o cameră termică de buzunar cu o rezoluție suficientă pentru utilizatorul casnic.
Sunt câteva aplicații domestice, poți să folosești un iPhone cu FLIR One pentru a vedea cât de bine izolează termic ferestrele, pe unde se scurge apă de la chiuvetă sau prin perete șamd; e bun și să te asiguri că zgomotul care s-a auzit noaptea în afara cortului nu este un urs. Ei încearcă să găsească și aplicații mai amuzante, precum posibilitatea de a vedea unde și-a făcut câinele nevoile sau dacă cineva a stat în locul tău preferat de pe canapea, dar nu prea le iese.
Un tip pasionat de electronică a demontat acest FLIR One (care costă 350 de dolari și se vinde doar în SUA). Senzorul său este foarte mic! Atât de mic încât în viitor acestea ar putea fi integrate direct în telefoane. Cred că aici sunt niște legi privind exportul de astfel de tehnologie care nu permite astfel de lucruri, dar tehnologic vorbind se poate, camerele FLIR au ajuns la acel punct.
Senzorul în sine, numit Lepton, are 8,5 x 8,5 x 5,6 mm și o rezoluție de 80 x 60 pixeli cu un unghi de vizualizare de mai bine de 50 de grade. Lăsați ideea cu telefoanele mobile și fotografii în infraroșu, ar putea fi utilizat în multe alte domenii:
Un senzor mic și ieftin are multiple utilizări și sper că legile vor permite utilizarea lor în aplicații comerciale pe scară largă. Să nu uităm că și GPS-ul a pornit ca o aplicație militara și apoi a fost dat la liber, chiar dacă asta presupunea creșterea riscurilor.
În clipul de mai jos “Mike” arată o cameră termică făcută de el pe baza unui senzor demontat dintr-un Flir One și a hardware-ului dintr-un iPod.
Informații inginerești privind semnale și pinout găsiți aici, plus două clipuri cu Flir One.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
5 comentarii
18/09/2014 la 12:06 PM
uite aici un domeniu de utilizare mai interesant. :)
AI_core(Citează)
18/09/2014 la 1:10 PM
@Al Core: da, nasol. Eu am ceva dexteritate și bat rapid pin-ul, așa că nu cred ca ar rămâne vizibilă ordinea, dar este nasol.
nwradu(Citează)
18/09/2014 la 12:25 PM
Eu am folosit o astfel de camera sa vad care dintre colegele de munca incerca sa ne pacaleasca cu sutien cu exces de burete. Rezultatele au fost remarcabile.
Oricum, tehnologia asta nu implica nici o lege de export. Exista camere de temroviziune pentru mentenanta electrica/santiere etc care se vand in draci si nu intreaba nimeni nimic. La rezolutia de 80×60 px de masura nici nu ar putea.
nashu_mare(Citează)
18/09/2014 la 2:53 PM
oau! asfaltul are 900 de grade vara? senzational.
gogu(Citează)
18/09/2014 la 10:42 PM
Ghici ce camera am la munca? O camera FLIR de vreo 20 000 euro cu obiectiv macro
cu care masor puterea disipata de tranzistoarele SMD si LED-uri. Masoara temperatura unei capsule SOT23. Temperatura aratata de ea e acceasi cu cea care imi reiese din calcule. E asa sensibila ca vad urmele de pasi pe podea sau bateria din telefon dupa o convorbire.
Bineinteles ca la pretul asta acumulatorul LI-Ion i se descarca singur intr-o zi cu ea nefolosita.
Mereu m-am intrebat ce senzor are. Daca vrei iti trimit niste poze cu un PCB.
costi(Citează)