►► Black Friday la: Fashion Days・Finestore・PC Garage・evoMAG・Altex・Flanco・Vodafone・Orange・ Sevensins ◄◄
Acum vreo doi ani vă spuneam că lumea modernă se cucerește economic. La 70 de ani după ce Germania a eșuat să cucerească Europa cu forța tancurilor și a mitralierelor, a cucerit-o economic, susținând-o în momente de criză, salvându-i pe greci, împrumutând multe alte țări cu bani.
Dar nu că a cucerit-o. A fost rugată să salveze Europa cu bani nemțești, deși asta a creat o dependență puternică de Germania, din care ea va profita în viitor!
Așa trebuie procedat și cu rușii. Iată că în final niște sancțiuni lovesc unde trebuie: o companie aeriană low-cost rusească intră în faliment pentru că europenii nu mai vor să lucreze cu ei, iar recent nu știu ce miliardar rus era supărat că americanii nu vor să-i mai facă service-ul la avionul său privat.
Cam asta e calea bună în situația curentă. Oamenii s-au obișnuit cu un anumit nivel de trai, cu un grad de confort și cu niște produse și servicii care devin indispensabile. Ia să se retragă Starbucks de pe piața rusească, iar noul iPhone să nu se mai comercializeze acolo; pun pariu că a doua zi rușii ar fi în număr mai mare în stradă, protestând împotriva lui Putin cu mesajul “bă, să știi că nu vrem așa tare Crimeea și Donețk-ul, ci mai degrabă un iPhone”.
Ia să se retragă marile companii auto. Cu ce le vor înlocui rușii, cu Lada care nu pornea nici la demonstrația oficială? Rusia amenința recent cu sancțiuni proprii, de exemplu interzicerea tranzitării spațiului său aerian de către companiile europene în drum spre Asia, ceea ce ar ridica mult costurile de zbor pentru a ocoli Rusia. Ah da? Cum ar fi să nu mai zboare nici o companie americană sau europeană prin Rusia? Ce ziceți, s-ar descurca Aeroflot pe cont propriu? Ar mai pleca turiștii ruși în concedii?
Sunt multe alte asemenea măsuri care să te lovească la confortul personal, că acum este o lume în care omul muncește zi-lumină și apoi vrea să se bucure de banii câștigați: vrea mașini, băutură din aia bună, ciocolată Milka, telefon Samsung, ultrabook, Internet rapid, concedii pe insule exotice, cocktailuri la terasă și toate produsele posibile în supermarket, la raft. Ia-le toate acestea acum și ai să-i vezi pe ruși protestând în stradă, zicând că nu le pasă chiar atât de tare de orgoliul și planurile expansioniste ale lui Putin. Nu mai vor oamenii să trăiască prost pentru că liderul suprem se visează țar.
Ceva asemănător s-a făcut în Cuba sau Coreea de Nord, unde embargo-urile au creat țări din care lipsește orice. Numai că în acele țări această situație există de mulți ani, pe când rușii au apucat să guste din cașcaval și doare mult mai mult când îți este ulterior luat.
Sigur, companiile private poate că nu ar accepta niciodată să facă parte din astfel de sancțiuni. Rusia este o piață uriașă de desfacere pentru orice, de la Starbucks la Ferrari. Guvernele din țările lor de proveniență ar putea însă să le spună “bine, nu-i boicotați pe ruși, dar apoi să nu veniți la noi după ajutor financiar când o fi nevoie”. Pentru că din câte țin minte, guvernele au salvat de la faliment multiple companii auto, de transport și de altele, care acum le cam sunt datoare.
sursa foto: Panoramic Kremlin night view via Shutterstock.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
14 comentarii
08/08/2014 la 8:07 AM
Salut,
O da ne doară pe toti cursa asta a sanctiunilor cu Rusia (vezi problemele cu alimentele care nu mai pot ajunge si vor ajunge tot in Europa, ducând la inflatie).
Sa nu uitam ca Rusia e un pol de putere in lume, asa a fost mereu. Ei sunt pe genul “facem si tăcem”, noi nu stim multe despre cum se desfășoară lucrurile acolo.
Trag spetanta însă ca daca te pui cu intreaga lume (Europa, America, poate si alte puteri mari) nu ai cum sa ai castig de cauza la final.
Totusi, tineti cont ca de fiecare data cand Putin s-a încordat, a obtinut ce a vrut. Europa si America au fost foarte slabe in contraatac. (vedeti Crimeea, vedeti avionul prabusit la care nu se poate ajunge).
Ca spectator îmi dau seama ca nu e deloc bine ce se întâmplă, astept sa se termine odata.
Merci
vladutz(Citează)
08/08/2014 la 8:16 AM
Vladut, Europa si SUA sunt slabe pe contraatac pt ca si ele au invadat si nu a sarit Rusia la bataie. fiecare cu interesele lor. nu iau nicidecum partea Rusiei, imi repugna tot ce tine de ea, dar hai sa fim mai obiectivi.
gogu(Citează)
08/08/2014 la 9:14 AM
@gogu: nu numai din acest motiv. Europa nu există, UE este o colecție de state care au acceptat să conlucreze pe chestiuni de confort (lipsa granițelor, aceleași norme de siguranță alimentară, hai să protejăm cu toții lupii etc), dar atunci când apar probleme importante UE nu este o structură unită, ci fiecare cu interesele lor. Nici măcar nu există o conducere unitară, acel președinte este mai mult de formă.
Lipsa unei politici militare comune este o altă problemă importantă în UE.
nwradu(Citează)
08/08/2014 la 8:34 AM
poate ca tu din afara poti uni niste puncte si in final sa ajungi la o concluzie logica insa nu subestima uriasul aparat de propaganda sovietic care este turat la putere maxima in prezent. Absolut tot ce spui tu logic aici este intors si distorsionat in asa fel incat ‘rusii’ sa stranga si mai tare in jurul eroului national Vladimir care, precum arhanghelul Mihail, se lupta cu balaurul occidental.
Aminteai de Cuba si Corea de Nord ca exemple de embargou insa ma tem ca sunt cele mai proaste alese. Desi lipsurile sunt extreme, niciuna din aceste populatii nu s-a intors impotriva liderilor ei din aceleasi motive de mai sus, ba dimpotriva.
2DU(Citează)
08/08/2014 la 9:11 AM
@2DU: cele două țări nu au cunoscut alternative, că sunt sub dictatură de 50 de ani. Noi acum în România nu cred că am mai accepta să ajungem la magazinele goale din era ceaușistă.
nwradu(Citează)
08/08/2014 la 8:55 AM
Ce simple par lucrurile expuse așa! Păcat că realitatea e alta…
George(Citează)
08/08/2014 la 9:27 AM
Nu cred in eficienta sanctiunilor economice pe termen scurt. Propaganda lui Putin merge foarte bine. Nu se rascoala rusul pentru un ifon si un bentley. Ala cu ifonul va cumpara o copie din China, ala cu bentley va emigra.
Semanticus(Citează)
08/08/2014 la 9:40 AM
“bă, să știi că nu vrem așa tare Crimeea și Donețk-ul, ci mai degrabă un iPhone”.
Am ras cu lacrimi. Esti naiv!
donjon(Citează)
08/08/2014 la 9:52 AM
Europa plus US nu mai sunt ce erau acum 15 ani. Miliardarii ruși or să cumpere Embraer, în loc de iPhone or sa ia samsung, lg, xiami, etc. Mașini fac și coreenii, japonezii. Rușii vând materii prime care trebuie tuturor.
Cumva semăna cu bancul ala:
Facebook: I know everyone
Google: I know everything
Internet: without me you will be all nothing
Electricity: keep talking bitches
Iar despre propaganda ruseasca, nici ai noștri nu sunt mai breji. Mă uitam pe BBC la o știre cu vreo 400 de soldați ucrainieni care s-au retras prin Rusia. Știrea pe BBC: 400 de soldați s-au retras prin Rusia. Rusia care susține separatiștii, care au doborât MH17. Îmi și imaginez o știre prin Rusia: USA a impus sancțiuni Rusiei. Țară care a doborât un avion iranian de pasageri cu 300 de oameni la bord. Și care 4 ani mai târziu l-a decorat pe ala care a tras.
Combo(Citează)
08/08/2014 la 10:06 AM
Dar nu se va putea tranzactiona totul prin China/Asia ?
Toate firmele vand in China, China vinde in Rusia.
Rusia oricum se duce la vale, nu va putea sa reziste doar cu productia interna si ce vine din Asia
mariod(Citează)
08/08/2014 la 11:03 AM
Hai sa vedem acum si cum i-ar afecta pe europeni si americani oprirea schimburilor economice cu Rusia: inchiderea robinetului de gaz si a celorlalte materii prime care vin din Rusia – cresterea pretului produselor finite, schimbarea destinatiilor turistice ale rusilor – falimentarea statiunilor turistice traditionale, nefolosirea iphoanelor si autoturismelor straine – imbunatatirea tehnologiei pentru productia proprie etc etc.
In concluzie, schimburile economice sunt benefice ambelor parti, la fel cum pot dauna tuturor partenerilor, nu numai unora.
oreste(Citează)
08/08/2014 la 11:20 AM
Da, rusii vor putea cumpara lucruri din alte parti, dar la ce costuri? Credeti ca argentinienii isi vor vinde vita la acelasi pret ca si pana acum stiind ca nu mai au concurenta din Europa? Sa fim seriosi! Mai mult, nici nu se vor mai chinui cine stie ce sa vanda pe piata din UE, cand cererea si preturile sunt sus in Rusia => castig pentrbu producatorii locali de aici.
Pe partea cealalta: puterea Rusiei nu sta neaparat in gloata spalata pe creier gata sa apese pe tragaci oricand impotriva imperialismului american ci sta in cei care produc banii, cei care stiu ce e libertatea si care ii controleaza pe aia. Si, da, poate vor rezolva cumva cu inlocuitori ale bunurilor si serviciilor occidentale insa tot haituiti se vor simti.
Pe partea de tehnologie, desi Google este partial proprietatea unor rusi, tot companie americana este la fel ca Apple. Si te cam pisi pe ele de smartfoane daca iti taie accesul la cloud.
nashu_mare(Citează)
08/08/2014 la 11:29 AM
#Combo
si daca tot ai citat stirea cu aia 400 primiti de rusi asa umanitar ai citi si continuarea la ea nu? livrati pachet fortelor pro-ruse.
RFE/RL asked Russian tourists in Prague what they thought about Moscow’s embargo on most food imports from the United States and the European Union.
http://www.rferl.org/media/video/vox-pop-russian-tourists-on-food-import-ban/26519246.html
aia ce ar iesi in strada sunt putini, multi sunt deja spalati pe creier.
zippo(Citează)
08/08/2014 la 2:20 PM
Sunt de acord cu #Semanticus de mai sus. Cei care ați fost în Rusia știți cum trăiește rusul de rând, adică marea masă a votanților lui Putin: locuiesc în niște cocioabe ca vai de lume (au energie electrică dar apa și-o iau de la cișmeaua publică de la colț, de baie nu are rost să vorbim), hainele niște gioarse – nu vor suferi că nu se vor mai aduce haine trendy de la Paris, la țară își ară pământurile înhămând nevasta la plug. Câtă vreme este vodkă și cașă din belșug (și este, fiindca e producție internă) nu își fac griji.
Ăia cu aifoane, ferrari sau care bagă cafele la Starbucks sunt odraslele oligarhilor care trag o fugă prin Occident și le iau la fața locului – dacă nu or fi locuind deja pe acolo.
Toate măsurile astea economice nu vor avea impact la rusul de rând prea curând, la talpa țării. Ivan să fie sănătos!
mircea (al doilea)(Citează)