►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Eu am ajuns la capătul posturilor despre insulele Azore, așa că închei cu un scurt ghid care sper să răspundă unor eventuale întrebări pentru turiștii care se gândesc la un concediu în aceste minunate insule portugheze. Sper că priveliștile cu vulcani, relieful extraordinar și lacurile verzi v-au stârnit curiozitatea.
CUM SE AJUNGE ÎN INSULELE AZORE?
Arhipelagul este aproximativ în mijlocul Atlanticului și aparține Portugaliei, așa că aici zboară TAP Portugal, dacă vreți să achiziționați biletele pe cont propriu. Poți zbura București-Lisabona și Lisabona-Azore, TAP având curse către mai multe insulele din Azore. În timpul escalei la Lisabona eu am avut timp și de o tură prin oraș, că există metrou care te duce în centru.
Între insule se zboară cu curse locale sau se ia feribotul, deși acesta face una sau mai multe ore, în funcție de distanțe.
Altfel, dacă achiziționați un sejur printr-o agenție turistică, probabil că aranjează ei un charter până acolo, caz în care nu trebuie să vă mai faceți griji.
AM NEVOIE DE PAȘAPORT PENTRU AZORE? CE MONEDĂ FOLOSESC?
Insulele Azore sunt o regiune autonomă a Portugaliei, așa că poți călători acolo numai cu buletinul, așa cum ai face și pentru Portugalia continentală. Moneda este euro, iar prețurile sunt mici, asemănătoare cu Lisabona și mai mici decât în multe alte destinații europene.
Se vorbește portugheză nativ, dar eu nu am întâlnit pe nimeni cu care să nu te poți înțelege în engleză.
CE INSULĂ ESTE MAI FRUMOASĂ ÎN AZORE? UNDE SĂ MERG?
Eh, aici e complicat. Alegi insula în funcție de ce vrei să faci, pentru că sunt destul de diferite una de alta.
Ce trebuie reținut din prima este că în Azore nu te duci pentru plajă, nu-i genul acela de insulă. Nu doar că nu prea au plaje, cele câteva văzute de mine fiind foarte mici și neimpresionante, dar nici clima nu ajută prea mult, temperatura fiind de maxim 25-26 de grade în timpul verii, iar cerul este de multe ori înnorat. Vremea este perfectă pentru plimbări și stat la aer, este cald fără a fi caniculă, este plăcut fără a transpira sau a-ți fi vreodată frig, dar nu-i ceea ce v-aș recomanda pentru plajă.
O destinație sigură este insula Sao Miguel, cea mai mare dintre ele. Fiind mare, are un pic din toate, poți vizita orașul principal Ponta Delgada, poți merge să vezi delfini și balene (aprilie – iunie e perioada ideală pentru balene), poți vedea vechi vulcani, cratere spectaculoase, trekking, lacuri de poveste, plantații de ceai și ananas, băi termale șamd. Am detaliat în partea 1 și partea 2 ce să vedeți.
Eu am fost și în Terceira, o altă insulă mărișoară și foarte frumoasă. Aici ai parte de alte priveliști frumoase în tot felul de golfuri și faleze, poți coborî în interiorul unui vulcan, ceva unic în Europa, te urci sus la Serra do Come, ai probabil cel mai frumos orășel din Azore, Angra do Heroismo șamd. Le-am detaliat în Terceira partea 1 și partea 2.
Ambele insule merită vizitate cu o mașină închiriată (și vă recomand o decapotabilă, eu asta am închiriat de câte ori am putut, pentru a vedea mai bine peisajele) sau cu un tur plătit pe acolo, ghizii locali putând să vă prezinte în detaliu și istoria locului și să vă arate acele puncte mai puțin cunoscute. Dacă mergeți pe cont propriu, opriți de câte ori vedeți un “miradoru”, adică un loc de admirat priveliștea – nu veți regreta.
Alte insule au specificul lor, dar acum vorbesc din auzite. De exemplu în Pico se găsește un vulcan înalt de 2.351 metri (Sao Miguel și Terceira nu depășesc o mie de metri, fiind mai degrabă dealuri și platouri, nu munți), iar acest munte înalt a creat un întreg relief specific în jurul său, Pico fiind o destinație bună pentru mers pe munte, camping (în locurile organizate) șamd.
Flores este o insulă a florilor, foarte colorată. Corvo este cea mai mică, are doar 400 de locuitori permanenți și este un loc preferat pentru privitul păsărilor. Eu mă întreb și cum ar arăta un sejur acolo, probabil că în timp scurt începi să-i recunoști cam pe toți localnicii. Iată mai jos un clip cu insula Flores:
Paradis, nu?
Despre celelalte insule nu știu mai multe nici eu. Există locuri de mers cu caiacul, de făcut rafting, poți merge cu mountain bike-uri, poți călători pe traseele montane, poți face scufundări și altele. Practic, întâi te decizi cam ce ai vrea să faci în concediu și alegi insula în funcție de asta, că nu-i nevoie să mergi în cea mai mare dintre ele.
Personal v-aș recomanda să mergeți în cel puțin două insule. Știu că înseamnă bani în plus, dar dacă tot ați ajuns acolo încercați să vedeți și altceva. De exemplu eu aș sta 3-4 zile în Sao Miguel și încă vreo 3 zile într-una din celelalte insule, schimbând total peisajul.
La noi agenția J’Info Tours a promovat puternic insulele Azore și au diverse pachete turistice, dacă vă puteți descurca pe site-ul respectiv, aproape imposibil de utilizat (iar pentru Azore, au două pagini, unu și doi). Sunt sigur că și alte agenții mari de turism propun pachete în Azore sau vă puteți face unul pe cont propriu, luând bilete prin TAP și cazare prin Vivolis sau Paravion sau chiar Booking.
Merită reținut și că în Azore se practică destul de mult turismul rural, adică stai la pensiuni sau în gazdă la diverși localnici care închiriază în regim hotelier. Căutați-le pe net ofertele.
Noi am stat în Sao Miguel la hotelul Royal Garden, mare, frumos, destul de central, cam fad la mâncare, dar cu toate dotările unui hotel de top.
În Terceira am stat la Hotel do Caracol, la 10 minute de oraș, cu vedere spre golf. Bun hotelul.
Lângă el am ochit și Terceira Mar Hotel, care arată și mai bine, dar probabil este și mult mai scump.
CUM SUNT PREȚURILE ÎN AZORE?
Mici. Portugalia este o țară cu prețuri foarte bune față de restul Europei Vestice, iar în Azore parcă sunt și mai mici. Pe la terasele din centrul orașului poți bea o cafea cu 0,5 euro, o bere este 2 euro, supa zilei 2 euro, poți mânca ton la grătar sau friptură de vită cu 8-10 euro. Dacă vrei mai ieftin, găsești meniuri cu burger și o băutură sau sandviș și un suc la 5 euro. Chiar și restaurantele foarte bune sau cu priveliște au prețuri decente.
O călătorie de 3 ore pe mare pentru a vedea delfini și balene costă 55 de euro, o plimbare pe jos cu ghidul pe lângă vulcani costă 37 euro, 40 de euro cu jeep-ul. Benzina este cam 1,5 euro litrul. Dacă vă uitați după o mașină de închiriat, cea mai mare societate de acolo se numește Ilha Verde.
CE SE MĂNÂNCĂ BUN ÎN AZORE?
Oho, stau excelent la capitolul gastronomie!
În primul rând, pește oceanic, desigur. Dacă vă place peștele, aici aveți de unde alege. Eu am preferat de obicei tonul (care la noi costă 35 euro/kg, iar la ei 6 euro/kg în piață) făcut la grătar, încă roșu în interior, excelent la gust, o delicatesă foarte uzuală acolo, dar foarte rară la noi.
De asemenea, în Azore crește și o vită bună pentru friptură, având o carne moale ce poate concura cu Black Angus. Întrebați la restaurant și, dacă au vită din aceea bună, luați cu încredere un steak.
Ca mâncăruri tradiționale, după supele de diverse tipuri și lăsând peștele la o parte, ei mănâncă porc, pui și vită făcute de obicei la cuptor sau ceaun timp de mai multe ore, pentru a ieși moi și cu sos.
Ca aperitive, în Azore se merge mult pe brânzeturi, că sunt fermieri și produc lactate foarte bune, apoi pe tot felul de cârnați roșii și negri. Printre garnituri am văzut de multe ori cartofi, dar și ananasul este foarte bun.
Deserturile sunt oarecum uzuale, cheesecake, prăjituri tradiționale care sunt un fel de pandișpan cu zahăr, sau chiar ananas cu înghețată. Ananasul crescut în Azore este foarte dulce și însiropat, complet diferit de ce se poate găsi pe piața noastră. Nu ratați ananasul dacă mergeți acolo! Mâncați și Pasteis de Nata, un preparat specific portughez, asemănător cu o tartă cu compoziție de cremșnit.
Încercați și restaurantele unde mănâncă localnicii, nu doar cele din zonele turistice. Noi am mâncat la fel de bine și acolo, de exemplu la Restaurante Lagoa Azul din orășelul Sete Cidades era în weeekend la prânz un meniu de 11 euro unde mâncai cât voiai din pește, porc, vită, caracatiță, garnituri și salate, iar prețul includea și bere sau vinul casei, plătindu-se în plus doar vinul la sticlă și deserturile.
Mai prost stau la capitolul salate, care de obicei lipsesc din meniurile uzuale. Aveam o poftă de legume la întoarcerea în țară…
CE SE BEA ÎN AZORE?
Vin local, sangria, vin importat. Vinul lor este bun, am adus câteva sticle acasă și mi-a plăcut. Beți și vin verde, un produs specific Portugaliei, mai rar găsit la noi.
Bere produc local, cea din Azore se numește Especial și nu este chiar atât de specială. Am preferat de obicei Super Bock, o altă bere portugheză.
CE SĂ CUMPĂR DIN AZORE?
Produse locale, desigur. Cel mai ieftin le găsiți în supermarket-urile mari (eu am fost la unul numit Continente) sau prin piețe. Vă recomand așa:
AU WIFI ÎN AZORE?
Cam toate localurile au wifi gratuit, dar trebuie să le cereți parola. Hotelurile au contra-cost, de obicei. Peste tot am avut semnal 3G de bună calitate.
Mai multe informații puteți găsi și pe site-ul oficial VisitAzores.com. Acesta este ultimul meu articol despre insulele Azore. Le puteți citi pe toate despre insule, inclusiv cum se fabrică ceaiul și cum se cultivă ananasul, sub tag-ul Azore și, dacă vă plac jurnalele mele, ajutați-mă cu un share/RT.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
2 comentarii
06/08/2014 la 12:47 PM
Foarte fain ca ati ajuns in insule e o destinatie in care trebuie sa mergi cel putin odata in viata. Eu am fost 5 luni in insula São Miguel ca student Erasmus,iar insula se schimba in functie de perioada anului, spre exemplu in februarie-martie ploua fff mult si e fff frig, ajungand si la 5-6 grade cu umiditate 90%,iar din aprilie se incalzeste ajungand pana la 25 grade cu umiditate 90% se simte ca si cum ar fi 35 grade la noi.
Nu mi-o lua personal, dar plajele din insula São Miguel sunt fff mari si frumoase,exemplu plaja Santa Barbara sau Praia das Milicias de langa Ponta Delgada, nu stiu exact unde ati ajuns voi,iar nisipul este negru fiind insula vulcanica…si se poate face plaja lejer, oamenii fac plaja cum da un pic de soare in aprilie.
Iulia(Citează)
07/08/2014 la 3:06 PM
Superinteresant! Si textul si pozele si filmuletu’!
Mitu Gauritu(Citează)