►► Black Friday la: Fashion Days, Finestore, PC Garage, evoMAG, Altex, Flanco ◄◄
Noua tabletă Tab S aduce performanța extremă: ecran 2560 x 1600 pixeli, procesor cu 8 nuclee și 3 GB memorie RAM, totul într-o carcasă foarte subțire și elegantă. Din specificații, pare cea mai puternică tabletă a momentului. După ce-am utilizat-o câteva zile, sunt sigur că așa este.
Specificații Samsung Galaxy Tab S SM-T800:
Există și un model de 8,4 inchi cu același hardware, numit Tab S 8,4 inchi, cod SM-T700.
Preț:
Eu am primit la test o mostră de marketing, așa că nu vă pot spune multe despre ambalarea produsului final. Trecem direct la cum arată tableta.
După cum observați, varianta mea a fost cea albă cu auriu pe margine, care la prima vedere nu pare să se potrivească, dar după vreo zi de utilizare chiar nu mai contează, că nu-i așa observabil auriul. Dacă vă deranjează cu adevărat acest aspect, luați varianta neagră/maro.
Tableta este foarte elegantă. Cu o grosime de doar 6,6 milimetri, pare foarte finuță și stă foarte bine în mână, mai ales că spatele asigură o priză bună. Materialul este un pic moale și cu mici puncte în relief, asemănător cu noul Galaxy S5. Sigla Samsung este dispusă ceva mai discret în partea de sus, sub obiectivul foto și LED-ul său de iluminare.
Oarecum misterioase sunt cele două puncte din colțurile de jos, care se pot apăsa spre interior și al căror rost eu nu l-am văzut. Mă gândesc că acolo se prinde vreo husă/stand.
Partea frontală este cea standard de la o tabletă Samsung. Ai un buton mare Home, cu cititor de amprente integrat în el, flancat de butoane capacitive pentru Back și Recent Apps, butoane care, spre deosebire de seria mai mică Tab 4, au iluminare proprie. Albul carcasei este din cel elegant, nu lucitor ca la o ieftinăciune.
Lateralele, așa subțiri și aurii cum sunt, prezintă desigur butoanele și porturile uzuale. Sus ai butoanele On/Off și Volum, pe dreapta slotul microSD, un difuzor și portul microUSB, pe stânga un alt difuzor și jack-ul audio, în partea de jos nimic.
Butoanele au aceeași problemă ca și la Tab 4, sunt prea discrete, ies prea puțin în afara carcasei și sunt un pic dificil de apăsat. Asta se compensează prin faptul că nu prea ai nevoie de butonul On/Off deoarece poți aprinde ecranul apăsând pe marele buton Home de pe față, ca la orice Samsung de top.
Observați că are două difuzoare, unul pe fiecare parte, asigurând un efect stereo sesizabil.
Pe total, calitatea este una foarte bună, iar carcasa extrem de subțire nu are cum să nu-ți placă. Ținându-o în mână, așa subțire și ușoară și cu acel extraordinar ecran, simți că ai un gadget premium la dispoziție.
Ecranul Super AMOLED cu rezoluție 2560 x 1600 pixeli este, desigur, cel mai admirat element al acestei tablete. Tab S te impresionează din prima atunci când aprinzi ecranul, caracterele perfect rotunjite și imaginile de o claritate absolută fiind extrem de plăcute ochiului.
Eu nu am remarcat dezavantaje ale acestei rezoluții mult mărite față de o tabletă normală. Nimic nu devine mai mic pe ecran, nu găsești nici un text la care să fii nevoit să te uiți cu lupa. În schimb, folosind toți acești pixeli mai mici pe care-i are la dispoziție, tableta afișează totul mult mai precis, mai clar, mai bine rotunjit, iar efectele uzuale precum antialiasing-ul și dithering-ul au o calitate mult mai bună.
În plus, ecranul este luminos și are culori foarte vii, pe care Samsung le scoate în evidență cu tapetele sale clasice.
Chipset-ul este o altă surpriză plăcută. Este prima oară când pun până pe un Exynos, un chipset fabricat chiar de către Samsung și care are 8 nuclee, patru rapide și patru mai lente, dar care în schimb nu consumă așa mult bateria. În funcție de aplicații și necesitate, tableta utilizează ce nuclee sunt mai potrivite pentru a rula orice aplicație foarte rapid. În utilizare, nu am sesizat niciodată lag sau întârzieri în execuție, fiind una dintre cele mai rapide tablete pe care am pus vreodată mâna.
Cei 3 GB de memorie RAM ajută fără îndoială aici. Cu aplicațiile uzuale rulând pe fundal, aveam aproape 2,5 GB din cei 3 GB disponibili, iar după ce le-am închis pe toate cantitatea de RAM ocupat a scăzut la 1,8 GB. Repet ce-am spus cu alte ocazii, Android-ul cu 3 GB de memorie RAM rulează excelent, pe când cu 2 GB este nevoie să facă des tot felul de eliberări de memorie, micșorând un pic performanța.
Unele variante de Tab S este posibil să se vândă cu chipset Qualcomm Snapdragon 800, care este cel puțin la fel de rapid ca și acest Exynos, deci pentru utiliatorul final n-ar trebui să conteze prea mult ce variantă găsește de cumpărat. Pentru mine n-ar conta.
Rezultatele testelor uzuale de benchmark sunt următoarele:
Spațiul de stocare inclus în tabletă arată ca mai jos, cu aproximativ 10 GB disponibili pentru utilizator din cei 16 totali. Nici asta nu contează așa mult, tableta având slot microSD cu care-i puteți extinde memoria de stocare cu încă maxim 128 GB.
Sistemul audio este de bună calitate. Sunt două difuzoare, stânga și dreapta, și asigură un sunet satisfăcător în jocuri și un efect stereo sesizabil în toate aplicațiile unde acesta ar fi de dorit.
Butonul mare Home este și un cititor de amprentă cu care poți debloca tableta. Chestia asta mi s-a părut mai utilă pe Galaxy S5, unde e mai simplu să dai amprenta decât să introduci o parolă pe ecran, dar pe tabletă e mai rapid să deblochezi totul cu un PIN, butoanele fiind mari și ușor de apăsat în viteză.
Autonomia este foarte bună. Nu știu cât ține în utilizare continuă, dar sigur este similară cu a altor tablete uzuale de pe piață, în ciuda ecranului cu rezoluție mai mare. În plus, pe Airplane Mode bateria practic nu scade deloc dacă nu utilizezi tableta; eu activez Airplane Mode când plec de acasă și multe ori mai târziu, când mă întorc, găsesc tableta în aceeași stare, că nu are rost să o las să se descarce inutil când nu sunt acolo. Ați zice că e normal ca bateria să nu scadă cu tableta stând degeaba pe Airplane Mode și ecranul stins, dar am testat și modele unde în mod misterios se descărca bateria în ritm cam rapid în stand-by.
Camera foto nu are rost să o comentez. Fotografiile par bune și focalizarea destul de rapidă, dar chiar nu cred că asta contează la o tabletă. Are și cameră, dacă ești nevoit să fotografiezi cu tableta, dar nu cred că faci asta prea des. Mai important este că în față ai o cameră de 2,1 Mpx, suficientă pentru video-apeluri de calitate. Asta am văzut mulți oameni făcând cu tabletele lor.
Așa tabletă, așa preț, era cazul să aibă și o interfață pe măsură. Tab S vine cu destule artificii interesante la acest capitol.
Când inițializezi tableta, ai la dispoziție două ecrane principale, dar mai poți adăuga tu altele.
Un al treilea ecran este creat de Flipboard, o aplicație integrată în această tabletă. Ai la dispoziție știri prezentate în același ecran, din diverse domenii, asemănător cu ceea ce face HTC prin interfața Blinkfeed, dar nu la fel de complex, lipsind acele surse românești și marea lor varietate. Chiar și așa, Flipboard îți poate asigura ore întregi de articole interesante din multiple domenii și acest “ecran” s-a dovedit foarte util.
Încă un swipe și dai de un alt ecran special, configurat pentru muncă. Ai la dispoziție calendar, agendă, email și integrare Hancom Office.
Ecranul de deblocare are alte notificări și știri pe el, iar efectul de deblocare este excelent, a gândit Samsung tot felul de animații bune pentru el.
Private Mode îți permite să blochezi anumite fișiere pentru a nu le permite copiilor accesul la ele. Este nevoie de parolă pentru a le accesa.
Dacă te conectezi la contul Samsung, poți beneficia de câteva aplicații suplimentare din secțiunile Galaxy Essentials și Galaxy Gifts. Unele sunt de știri, câteva jocuri, câteva aplicații de productivitate. Nu-i rea selecția, dar nici ceva ce nu poți obține oricum din Google Play. Un bonus mult mai bun sunt cei 50 GB spațiu pe Dropbox, câtă vreme nu ai mai beneficiat de o astfel de ofertă (care cam este de la Galaxy S3 încoace).
Iată și tastatura implicită, ușor de utilizat.
O altă funcție interesantă este cea deja clasică pentru Samsung de împărțire a ecranului în două. Tragi din partea dreaptă și apare o listă de aplicații, iar pe acestea le poți rula în splitscreen vertical sau orizontal. În screenshot observați cum deschid un browser și un Google Maps în același timp, ba chiar poți schimba proporțiile ecranului între cele două aplicații. Nu mare o mare șmecherie, dar este o funcție foarte utilă atunci când iei informații din aplicația stângă și le utilizezi în aplicația din dreapta.
Tab S este o tabletă excelentă, performantă, cu un ecran ce concurează cel mai performant iPad și o carcasă subțire ce-i oferă o eleganță aparte. Nu îi pot reproșa nimic, mi-ar plăcea să fie a mea, sunt doar sceptic privind prețul ei. Pe o piață în care prețul mediu al unei tablete de 10 inchi achiziționate de clienți nu trece de 1000 de lei, Samsung vine cu un preț dublu, dar, ce-i drept, și cu specificații mult superioare mediei pieței.
Preț:
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
2 comentarii
19/08/2014 la 12:31 PM
Mda, interesant Ipad Air-ul ăsta… Oh, wait!
Nu pot să nu observ tendința producătorilor de device-uri care rulează Android, oarecum similar cu ceea ce s-a întâmplat în zona PC-urilor. Soft neoptimizat (vezi analogia cu Windows) care are nevoie de hardware tot mai performant pentru a funcționa ”decent”. Windows Vista anyone? Nu zic că Apple sunt mai buni, dar parcă a venit vremea să se umble și la software, nu numai la hardware…
Ca fapt divers, când eram la școală aveam un PC cu procesor la 500Mhz (tocmai făcusem un upgrade de la 333Mhz) și parcă doar 512Mb de RAM. Și o placă video jenantă. Evident, nu se punea problema de portabilitate… Iar device-ul ăsta de mai sus, ei bine…
George(Citează)
19/08/2014 la 2:04 PM
Daca iti doresti o tableta buna iti recomand Nexus 7 2013, la 900 ron.
Am avut un Samungs Galaxy Tab 10, se misca foarte greu iar Samsung nu s-a grabit sa ofere update pentru Android-ul de pe tableta, am scapat de ea donand-o unor verisori.
tiby(Citează)